שתף קטע נבחר

אפליית הפריפריה: פחות רופאים - יותר מתים

בדרום הארץ ובצפון מחכים יותר זמן לתור לרופא, יש פחות מיטות אשפוז ושיעור תמותת התינוקות גבוה הרבה יותר מאשר במרכז. דו"ח חדש של משרד הבריאות חושף נתונים מטרידים על הפער בין מרכז ופריפריה בישראל 2014

בדרום הארץ ובצפונה מתים יותר תינוקות לעומת אזור המרכז: ויש שם גם פחות רופאים, אחיות ומיטות אשפוז, כך עולה מדו"ח "אי שוויון בבריאות וההתמודדות עמו" של משרד הבריאות המפורסם היום (ה').

 

עוד עולה מהנתונים כי עניים נאלצים לוותר על תרופות ועל טיפולים רפואיים, וכי התורים לבדיקות ולטיפולים בפריפריה ארוכים יותר.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הרעות החולות של מערכת הבריאות:

מכה לרפואה הציבורית: הרפורמות שבוטלו בגלל הבחירות  

חשבון נפש: 10 הרעות החולות במערכת הבריאות

מנהלי בתיה"ח: אזל הכסף לתרופות מצילות חיים 

 

מערכת הבריאות בישראל אמורה להיות שוויונית ביותר - כל עובד משלם מס בריאות באופן יחסי למשכורת שלו ואמור לקבל טיפול רפואי לפי צרכיו במימון סל התרופות - אלא שבתקציב המערכת חלה שחיקה של מיליארדים רבים בעשרים השנה האחרונות. גובה ההשתתפות העצמית עלה, והטכנולוגיה מתפתחת מהר יותר מהעלייה במימון שלה בסל הבריאות. כל אלו מובילים לפערים גדולים בין יהודים לערבים, עשירים ועניים, צפון ודרום הארץ לעומת תל אביב.

 

לפי הנתונים המפורסמים במסגרת הדו"ח של משרד הבריאות, 72% מהמשתכרים פחות מ-2,000 שקל בחודש נאלצו לוותר על טיפול רפואי, וכרבע מהם ויתרו על תרופות.

 

מבין אלו שמרוויחים 4,000-2,000 שקל בחודש, 47.7% ויתרו על טיפול רפואי ו-10.5% ויתרו על רכישת תרופות.

 

הפערים משתקפים גם בנתוני תוחלת החיים: על פי הדו"ח, גברים ערבים חיים 78 שנה בלבד, בעוד שגברים יהודים מגיעים ל-81 שנה. נשים ערביות חיות 80.9 שנה, בעוד שיהודיות חיות 84.3 שנה.

 

פחות רופאים, יותר תמותת תינוקות

באוכלוסייה הערבית אף סובלים משיעור גבוה יותר של תמותת תינוקות - 6.3 מקרי תמותה לכל אלף לידות של תינוק חי לעומת 2.5 מקרים לכל אלף לידות של תינוק חי בקרב יהודים.

 

בדרום הארץ עומד שיעור תמותת התינוקות על 5.6 מקרים לאלף ובצפון על ארבעה מקרים לאלף - הרבה יותר מאשר תל אביב, שבה נפטרים 2.3 תינוקות לאלף, ויותר מאשר אזור המרכז כולו שבו מתים 2.5 תינוקות לאלף. תמותת התינוקות בירושלים היא 3.3 לאלף ובחיפה 3.7 לאלף.

 

כשבוחנים את ההבדל בכוח האדם בין האזורים השונים בארץ, ניתן להבין את מקור הפער העצום בין המדדים במרכז ובין הפריפריה: בשנת 2013 היו רק 2.2 רופאים לכל אלף תושבים במחוז הצפון, בדרום 3.7 רופאים לכל אלף, בחיפה 3.2, בירושלים והמרכז 3.3 - וכל זה פחות כמובן מתל אביב, שם יש לא פחות מ-4.7 רופאים לכל אלף תושבים.

 

מצב הדרום בכל הקשור לאחיות הוא בכי רע. באזור זה יש רק 3.1 אחיות לכל אלף תושבים, הרבה פחות מחיפה (7.2 לאלף), תל אביב (6.1), מחוז מרכז (4.8) וירושלים (3.8). דווקא כאן מצב הצפון סביר, עם 4.6 אחיות לכל אלף תושבים.

 

מהדו"ח עולה כי גם שיעור מיטות האשפוז גרוע בפריפריה: 1.39 מיטות לאלף תושבים בדרום ו-1.58 לאלף תושבים בצפון הם הנתונים הגרועים ביותר בישראל. בירושלים השיעור עומד על 2.29 מיטות לאלף, ובתל אביב 2.12 לאלף. שיעור המיטות משפיע כמובן על הסיכוי של חולה להתאשפז במסדרון, על משך התורים לבדיקות ועל טיב הטיפול שיקבל.

שיעור מיטות האשפוז בדרום ובצפון הוא הגרוע ביותר (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
שיעור מיטות האשפוז בדרום ובצפון הוא הגרוע ביותר(צילום: רועי עידן)
 

מחכים יותר לתורים, נבדקים פחות

הפערים הכלכליים והחברתיים משפיעים גם על הנגישות לטיפולים ועל ההיענות להם: בעוד ש-75.1% מהנשים בגילאי 50 עד 74 פונות לבדיקה מוקדמת לגילוי סרטן השד, למשל, בקרב נשים שהכנסתן נמוכה מ-2,000 שקל בחודש ההיענות היא רק 70.5%, ובקרב מובטלות יורד השיעור ל-66.7%.

 

מחקר של מכון ברוקדייל המצורף לדו"ח של משרד הבריאות מוכיח שביישובי המרכז וביישובים שבהם אוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי גבוה שיעור ההמתנה לרופאים נמוך משמעותית.

 

צוות החוקרים בחר כמדד המתנה במשך חודש לפחות לרופא בעל מומחיות שאינה שכיחה (כמו כירורגיית כלי דם, כירורגיה פלסטית, אנדוקרינולוגיה ועוד), ומהנתונים עולה כי ביישוב בפריפריה ממתינים 56% מהחולים לפחות חודש לתור, לעומת 38% בלבד ביישוב שאינו בפריפריה.

 

יש לציין כי בתקציב 2015 היו מיועדים מאה מיליון שקל לצמצום הפערים במערכת הבריאות. לאור פיזור הכנסת והבחירות הצפויות, תוכנית זו ככל הנראה כבר לא תצא לפועל. גם הרפורמה של ועדת גרמן, שבמסגרתה היו אמורים בתי החולים הציבוריים לקבל תוספת של 700 מיליון שקל בכל שנה, לא תתממש.

 

מטרת הרפורמה הייתה לקצר את התורים ברפואה הציבורית ולצמצם את הנהירה למוסדות רפואיים פרטיים, בעוד שהעניים נאלצים להמתין.

 

רופאים לזכויות אדם, האגודה לזכויות האזרח ומרכז אדווה לדוח אי שוויון בבריאות - 2014, מסרו בתגובה: "הנתונים שמפרסם היום משרד הבריאות מדברים בעד עצמם. בכל רגע נתון יש בישראל יותר עניים, יותר משפחות עניות עובדות, יותר משפחות חד הוריות שנמצאות בסיכון לעוני ויותר קבוצות באוכלוסייה שמודרות מזכותן לחיים בכבוד.

 

"משרד הבריאות, שקבע את צמצום הפערים כיעד אסטרטגי בשנים האחרונות, מפרסם דוח על אי שוויון ופערים בכל שנה. אך כל עוד לא תהיה תוכנית לאומית ברמת משרד ראש הממשלה, תוכנית לסגירת פערים בבריאות שתשלב בתוכה גם מדדים חברתיים-כלכליים, המצב יחמיר.

 

"כל עוד תקציבי קידום הבריאות ורפואת הקהילה, שמהווים את אבני היסוד למאמץ זה, ימשיכו ויקוצצו – הפערים רק ילכו ויעמיקו. לאור ההחלטה על קיום בחירות ופיזור הכנסת, אנו חוששים מאד מכך שגם הרפורמות שכן אושרו כמו הרפורמה בבריאות הנפש והתוכנית לקיצור תורים במערכת הבריאות הציבורית, יגנזו".

 

ועדה חדשה תבחן: כיצד ניתן לשפר את מערכת הבריאות בצפון

ועדה חדשה שהקימה שרת הבריאות היוצאת יעל גרמן תבחן את שיפור מערכת הבריאות בצפון בארץ. הוועדה היא מקצועית, ולכן הבחירות הצפויות לא אמורות לפגוע בעבדותה. רק לאחרונה ועדה דומה שסיימה את עבודתה בדרום החליטה לשדרג את בית החולים סורוקה ולבנות בית חולים חדש בבאר שבע.

 

על הפרק נמצאות כל האפשרויות על מנת לצמצם את פערי הבריאות בין הצפון לבין המרכז, שמתבטאים בתשתיות, תוחלת חיים ועוד. "נבדוק מהם הפערים לעומת מרכז הארץ. בין היתר מדובר במדדי בריאות כמו תוחלת חיים או תמותת תינוקות ובנגישות לשיקום, אבל גם רפואה מונעת, טיפות חלב, נגישות לשירותי רפואה ראשוניים או מקצועיים, בתי חולים כלליים, גריאטריים, פסיכיאטריים, וחדרי מיון קדמי", אומר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות שיעמוד בראש הוועדה, שהקימו גרמן ומנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק.

 

שירותי הבריאות הקיימים עבור תושבי הצפון הם ירודים לעומת אלו שעומדים לרשות תושבי המרכז. את התושבים בצפון משרתים בתי החולים בנהריה, פוריה, צפת ועפולה, אך עבור שירותי בריאות רבים נאלצים התושבים לנסוע עד לחיפה. רק בימים אלו נפתחת מחלקת ניתוחי לב בפוריה, הראשונה צפונית לחיפה. בפוריה גם נחנך רק בשבוע שעבר מכשיר MRI, כאשר עד כה תושבי הצפון יכלו להשתמש רק במכשיר הקיים בנהריה. בימים אלו מוקמת יחידת MRI גם בצפת. גם עבור ניתוחים נוירוכירורגים יצטרכו תושבי הצפון לנסוע לנהריה או לחיפה, מרחק של שעות נסיעה עבור תושבי רמת הגולן. רק לאחרונה נעשה ניסיון לסגור את חדר המיון הקדמי שמשרת את תושבי קריית שמונה והאזור עקב מצוקה כלכלית, מה שגרר מחאה של התושבים וביטול ההחלטה על ידי גרמן.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttetrstock
עניים נאלצים לוותר על תרופות ועל טיפולים רפואיים
צילום: shuttetrstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים