שתף קטע נבחר

מחקרי סבן להורים

אירועי השבוע בקהילת ניו ג'רזי

 Maegan Dougherty

 

הכל התחיל כשהילדים הגיעו לעולם, האחד אחר השני. או אז גמלה בליבם ההחלטה לתת להם חינוך ביתי. לא כזה שבא רק מאינסטיקטים או מחוויות שאנחנו מביאים מבית ההורים, אלא מתוך הבנה אמיתית ולימוד מעמיק. את הידע הזה היא בחרה לחלוק עם העולם.

 

סיגל בקר-סבן היא תלמידה דקדקנית, לא בכדי היא עסקה בהפקות של סרטי תעודה עם שמות של מפורסמים ובמידענות, היא אלופה באיתור מידע, ארגונו והגשתו לקהל. את דרכה האקדמית החלה דוקא בלימודי מדעי החיים באוניברסיטת קורנל, שם למדה לחקור. בכלי החשוב הזה היא משתמשת בקפידה כשהיא נוגעת בנושא הורות, יחסי הורים וילדים וכל מה שבינהם. נראה כי בארה"ב, לדבריה של סבן, נושא בתי הספר להורות לא מפותח כמו בישראל. משום מה המקצוע הכה נפוץ, שאין לו תנאי קבלה, וכל אחד יכול, מוזנח בצד ה"בית סיפרי" במחוזותינו כאן. אלא שמהאספקט האקדמי לא הניחו לו כלל. החוקרים חוקרים, והספרים נכתבים, ומדפי הסיפריות קורסים. "אני עצובה לראות שהמדפים של ספרי ההורות מעלים אבק" חולקת סבן את תיסכולה. אבל לא היא תשאיר אותם יתומים, יודעות הספרניות להעיד. כשהיא מחליטה לחסל מדף, היא גומעת אותו, לומדת, מסכמת, מבינה, ולא שומרת לעצמה. היא מעבירה הלאה.

 

"כשהילדים היו צעירים יותר, ועדיין בחינוך הביתי (כיום בבתי הספר הציבוריים) נדרשנו למלא בכל מיני טפסים את שם המוסד החינוכי בו לומדים ילדינו. מכיון שלא ידעתי מה לכתוב מילאתי The Mom and Dad Academy. לימים הבדיחה הפכה למציאות. את העיניין שלה בגידול ילדים היא תרגמה כאמור לקריאה רבה ומחקר, ואת מה שמצאה כתבה בבלוג. קוראים שעקבו אחריה החלו להתוועץ בה, ולשאול שאלות. "הכל התחיל מתהיות שהיו לי עם ילדיי שלי, חיפשתי תשובות לשאלות שהתמודדתי איתן בבית, איך להתנהג עם ילד שמשקר? ילד ביישן? איך מתמודדים עם הקנטות חוזרות ונשנות. פניתי לשכנה בשאלות, ומצאתי שגם "השכנה" בעצמה לא יודעת. היא מאוד עסוקה, ועושה קריירה, ואז ממשיכה למשמרת הבאה בבית ומגדלת את הילדים. היא פועלת על אוטומט כמו רב ההורים, אין לה זמן לקרוא ולחקור ולמצוא תשובות לשאלות שבאמת מציקות לה, היא מתמודדת כמו שלמדה בבית הוריה, או לפעמים דוקא הפוך מזה".

 

סבן בחרה בדרך אחרת. היא למדה את התאוריות, וניסתה אותן "במעבדה הביתית שלה" כדבריה. את התוצאות היא דיווחה בבלוג שכתבה על נושאים שקשורים בגידול ילדים. היא חיפשה פתרונות להתמודדויות הכ"כ רגילות שנעות על ציר אחזקת הבית, ניהול חיי משפחה וחינוך הילדים בבית. כל גילוי הפך לעוד שיתוף של הקוראים בבלוג שלה. ככל שעבר הזמן, מצאה את עצמה מעמיקה בספרות שמהווה בשבילה עולם שלם של ידע ומחקרים בנושאי התפתחות הילד, הקשר בין ההורה לילד וניהול משק בית יעיל. ככל שנשאלה יותר שאלות על ידי אמהות, כך העמיקה וחקרה יותר. ההורים לא היססו לשאול אותה כיצד להעביר יום שלם בבית עם הילדים מבלי להשתגע, איך לשלב את עבודות הבית עם גידול הילדים, כיצד לגרום לילדים לאהוב למידה ובעיקר אלו טעויות נפוצות עושים הורים וכדאי להמנע מהם. עם הזמן היא החלה באיתור מומחים שנהנתה מקריאת הספרים שלהם, ויחד הקליטו שעורים אינטרנטיים שבהם השתתפו הורים מהבית. בשנה האחרונה מקיימים סיגל וגיא סבן את הקורסים בביתם שלהם, אשר שוכן בעיירה פיירלון, עם תמיכה של המשפחה המורחבת. הילדים יודעים שתמיד ישאר מבוגר מהמשפחה קרוב אליהם. "החיבור הבילתי אמצעי ביני לבין הורים אחרים חשוב לי מאוד" היא מדגישה.

 

Photography: Maegan Dougherty  ()
Photography: Maegan Dougherty

 

היא לא מחשיבה את עצמה מורה להורות: "אני הצינור שדרכו עובר המידע של כל החוקרים והמדענים בנושא התפתחות הילד, פסיכולוגיה התנהגותית וחקר ניהול התא המשפחתי. הגישה בסדנאות שלי היא אקלקטית – כלומר, אני לא מחוייבת לאף גישה אך אני מחוייבת לבדוק את כל הגישות שנראות לי מכבדות את הילד ואת ההורה, ומשתפת את ההורים בתוצאות שקיבלתי במהלך הסדנאות. אני חוקרת מזה הרבה שנים את נושא התקשורת הלא-אלימה (Nonviolent Communication) של ד"ר מרשאל רוזנברג, גישת ההקשרות (Attachment) שמבוססת על מחקריו של ד"ר גורדון ניופלד וגישת ה-Gentle Parenting ובאותה מידה לומדת את כתביו של זיגמונד פרויד ואלפרד אדלר בנושא של התפתחות הילד. אנשים נבונים חקרו במשך הרבה שנים את הקשר המופלא הזה בין הורים לילדים, ואני בוחרת ללמוד מכולם מבלי להתחייב לאף אחת מהתורות. כמו כן אני עוקבת אחר מחקרים באוניבסיטאות הגדולות בארה"ב ובג'ורנלים מדעיים בעלי שם. ברור שיש השקפות שעובדות יותר טוב במעבדה הביתית שלי, במשפחתי ובמשפחות אחרות סביבי, ואת המידע הזה אני מעבירה להורים".

 

בסדנאות שארכן נע בין שעה וחצי לשעתיים, ומתקיימות רק אחרי 8 בערב בד"כ אחת לשבוע בימי חמישי "כדי שלא להפריע לזמן הקדוש של אחה"צ בין ההורים לילדים" לומדים נושאים שונים. החל מ"גידול ילדים בחמלה ואמפטיה" דרך שיטות לגרום לילד לרצות ללמוד לנגן ולהתאהב במוזיקה. במהלך אוקטובר מתוכננת סדנא בנושא השגת שיתוף פעולה מהילדים בדרכים מכבדות ולא "אלימות", כלומר ללא צעקות, עונשים ושוחד. ישנו מפגש בנושא חשיבות הפגישות המשפחתיות וכיצד בעצם להתמיד בהן. עוד בחודש הבא ירצה פרופסור למתמטיקה ויעזור להורים לרכוש כלים בדרכם לגרום לילדיהם להתאהב במקצוע שהם אוהבים לשנוא. ובהמשך מתוכננות סדנאות על עונשים ופרסים, כלים לא אפקטיביים לחינוך ילדים, לדברי סבן, והיא תציע אלטרנטיבות שעובדות לה טוב יותר.

 

כשסיגל סבן נשאלת שאלות, היא נותנת את התשובות מתוך מובאות שונות שהיא מצטטת. היא לא מתיימרת להפוך להיות מורה להורות. היא מגישה את החומרים שהיא כבר לעסה בדרך קלה וקליטה, בביסים קטנים, ועם נסיון אישי. הקהל שלה נהנה לחלוק איתה את החוויות שלו מבית. המשתתפים מעידים שבימים אלה בהם ההורות היא הורות בודדת, מבודדת לרב מהמשפחה המורחבת, סבן יצרה בשבילם סוג של כפר. בזמן שיועצים אחרים מגיעים לשלב שבו הם מייעצים כשהם מבוגרים יחסית, סיגל בעצמה נמצאת בתוך החוויה, החל מגמילה מחיתולים ודרך התמודדות עם הקנטות בין הילדים, גלגול עיניים בחוסר חשק ועוד תגובות מודרניות של ילדים במאה הנוכחית. היא יודעת שלא הכל יעבוד בשביל כולם, וגם אין 'נכון ולא נכון'. היא נותנת, וכל אחד לוקח את מה שמתאים לו. רבים חולקים אחר כך את התוצאות עימה. בימים בהם הילדים מחוברים בעיקר למכשירים האלקטרוניים סביבם, היא מביאה את הגישה לפיה יש לעודד את הילדים להתחבר לקן המישפחתי. התפיסה המודרנית כיום היא כי הילדים נמצאים בחיבור (attachment) עם החברים שלהם, ולא עם הוריהם.

 

ומה החזון? היא רוצה להעביר את הידע לכמה שיותר הורים. היא נהנית לראות את החיוך על הפנים שלהם כשהם מדווחים שמשהו עבד בשביל המשפחה שלהם. היא רוצה להרחיב את מעגלי הלומדים ממנה למחוזות נוספים, וכמובן לקהילות הורים שונות בעולם. לינוק מהם ולהעניק להם. מיותר לציין שהתוכנית היא לעשות את התזוזות האלה יחד עם המשפחה. לא תהיה כאן אמא "בנסיעות עבודה" וילדים שגדלים "עם מטפלת צמודה". הילדים שלה מעורבים בכל השלבים, נהנים ממנו ותורמים לו רבות בתובנות וברעיונות. והיא שואבת מכל החמישה. הם רק בני שנתיים עד עשר, ומוסיפים הרבה משלהם.

 

הסדנאות מועברות במחיר שווה לכל נפש שמשתנה לעיתים מסדנא לסדנא ומיועדות לכלל קהילות ההורים בארה"ב. עוד מידע חשוב ניתן להפיק מהאתר של הזוג סבן: www.momanddadacademy.com ולקרוא את המאמרים של סיגל. למידע נוסף: אפשר לכתוב לה לכתובת: sigalsaban1@gmail.com

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים