שתף קטע נבחר

הארכת ההתמחות? ומה עם פיקוח

ללא ביקורת פתע תכופות יותר במשרדים, ללא תשלום שכר הוגן והכוונה נכונה - שום פתרון קוסמטי לא ייתן מענה ראוי לסוגיית ההתמחות בעריכת דין

הארכת ההתמחות בעריכת דין משנה לשנתיים, ללא כל אכיפה ופיקוח ראויים על המשרדים שבהם עובדים המתמחים, היא המשך מדיניות הפגיעה במתמחים.

לפני כשנה הוסמכתי לעסוק במקצוע עריכת הדין. אני מאלו החושבים שהמקצוע הזה הוא מקצוע ראוי ומעניין, שהעיסוק בו מרתק ושיש לו חשיבות מכרעת בכל חברה מתוקנת.

 

עוד דעות ב-ynet:

ארבעה מינים - ארבעה מאבקים

צעירי יהודי התפוצות: הנכס הגדול שלנו

הגיע העת לחלוקה מחודשת של ההון בין הרשויות

פולקסווגן - שיעור באתיקה לעסקים

כשהארגון והמשפחה נפגשים

 

מסיבה זו ומסיבות נוספות רבים בוחרים לעסוק בתחום. בשנים האחרונות זינק במאות אחוזים מספר הסטודנטים למשפטים ומספר העוסקים בעריכת דין. זאת, עקב שבירת הבלעדיות של האוניברסיטאות בהוראת המשפטים (בין יתר המקצועות). ההגדלה המבורכת של הנגישות להשכלה גבוהה, גרמה להצפה בתחומים אקדמאים רבים, שבהם תואר ראשון כבר איננו מספיק באופן כללי. כך גם קרה בתחום עריכת הדין.

 

הצורך להקטין את מספר עורכי הדין הוא צורך מובן ואמיתי. אך כמו כמעט בכל דבר במדינת ישראל, מנסים לטפל בבעיה בצורת "זבנג וגמרנו", במקום לתת מענה אמיתי לבעיה. מה עם רמת הכתיבה המשפטית של עורכי הדין? צורת הביטוי של עורכי הדין, ועוד? מה עם ההמלצות לחלק את העיסוק בעריכת דין לאשכולות - כדי להפוך אותו למקצועי וממוקד יותר, ועל מנת שהציבור יתחיל להפנים כי עורך דין הוא כמו רופא, ולא כל עורך דין עוסק בכל התחומים?

 

יש הטוענים כי אכן מתקיים פיקוח, אך הוא איננו מספיק. זכור לי, כמי שלפני שהוסמך עבר התמחות בת שנה, שלפניה חצי שנה של טרום התמחות (זמן שאיננו נספר), כי באמצע ההתמחות נקראתי לשיחה בלשכה ושם שאלו אותי על תנאי ההתמחות שלי. שפר עליי מזלי ואני התמחתי אצל עו"ד גדיאל בלושטיין. זכיתי שם להתמחות וטרום התמחות משמעותיים, שסייעו בידי לצאת לדרך עצמאית עם הסמכתי למקצוע. ולכן היו לי רק מילים לטובות להגיד על תקופת ההתמחות.

 

אך מה עם אותם מתמחים - שבמקום לעשות עבודה משפטית עושים עבודה פקידותית?! אמנם הלשכה מחייבת ומחתימה את כולם על התחייבות להתמחות משמעותית, אך ללא ביקורת פתע תכופות יותר במשרדים, וידוא תשלום שכר ראוי שאפשר להתקיים איתו לכל מתמחה ומתמחה, הכוונת בתי הספר למשפטים בצורה הדוקה יותר, שינוי מבנה בחינות הלשכה לבחינות ממוקדות יותר, חלוקה לאשכולות ועוד - שום פתרון קוסמטי לא ייתן מענה ראוי לבעיה.

 

אם יעלו את תקופת ההתמחות לשנתיים, כתוצאה מכך תפחת כמות עורכי הדין

 במעט, אך רבים ימשיכו ללמוד משפטים. בנוסף, מעמדו ומעמד העוסקים בו יפחת - והעיקר?! העיקר שהמשרדים הרוויחו עוד שנה של עובדים בשכר נמוך.

 

לאחרונה התקיימו בחירות בלשכת עורכי הדין ועו"ד אפי נווה נבחר להנהיג את הלשכה. כולי תקווה שנושא הארכת תקופת ההתמחות יילקח לתשומת הלב ויעשה מהלך הוליסטי וכולל כדי לפתור באמת את הבעיה ולא להסתפק בפתרון דמה לבעיה גדולה, סבוכה וממשית.

 

עו"ד ארתור שני, יועץ פרלמנטרי ותקשורת לח"כ קסניה סבטלובה ("המחנה הציוני") ועורך דין עצמאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים