שתף קטע נבחר

הגיע העת לחלוקה מחודשת של ההון בין הרשויות

אם למדינה יש כוונה להתפתח היא חייבת לחזק את האזרחים בה . לכן דרושה השקעה בפריפריה הגאוגרפית ובעיקר החברתית, המופקרת מאז קום המדינה

המאבק בנושא הארנונה מפצל את הרשויות המקומיות בישראל כשבראש ניצבים, מצד אחד, ראש העיר תל אביב, רון חולדאי, הטוען כי מי ששפר עליו מזלו וזכה לקבל תקציבים מהמדינה יבושם לו ומצד שני, ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, הטוען כי על המדינה לחלק מחדש את התקציב באופן שבו הרשויות החלשות יקבלו יותר על חשבון הרשויות החזקות.

 

עוד דעות ב-ynet:

פולקסווגן - שיעור באתיקה לעסקים

כשהארגון והמשפחה נפגשים

חשבון נפש ישראלי לשנה החדשה

הימים הנוראים ותרומת איברים

 

חולדאי איש ציבור מזה שנים רבות ומנהל את אחת הערים הגדולות והמשמעותיות בישראל, לכן, היינו מצפים ממנו להבין את המשמעות של "צדק חלוקתי" ותפקידה בסגירת פערים חברתיים. הוא גם יודע כי על מנת לייצר שוויון הזדמנויות ושוויון אזרחי במדינת ישראל, יש לייצר מערכות חינוך ורווחה מתקדמות, בכל חלקי הארץ ולשם כך נדרשים משאבים רבים.

 

על המדינה החובה לחלוקת משאבים הוגנת לתושביה, הרי, אם למדינה יש כוונה להתפתח היא חייבת לחזק את האזרחים בה ולכן, דרושה השקעה בפריפריה הגאוגרפית ובעיקר החברתית, המופקרת מאז קום המדינה. ברגע שיהיו מערכות מתוקנות, בחינוך, בבריאות, בתחבורה, כמו גם, במרכזי מסחר ובמוסדות תרבות בפריפריה ובערי הפיתוח, כך הן יצמחו, ישגשגו ויצליחו להשוות את עצמן לערים הגדולות. רק במצב אידיאלי זה, תושביהן ייהנו משוויון הזדמנויות מלא.

 

צמצום הפערים הוא לא רק חזון אפשרי, אלא אפילו ישים ומבט חטוף על עכו יכול להוכיח זאת. לדוגמה, כשהשכלנו לייצר מסגרות חינוך שוות לכולם ולייצר שוויון בין חלקי העיר הכפלנו את אחוזי הזכאים לבגרות. ניתן ליישם זאת בכל מקום אך לשם כך נדרשים משאבים כספיים ובשביל המשאבים הללו, המדינה חייבת להתערב ולחלק מחדש את העוגה.

 

צדק חלוקתי

צדק חלוקתי אינו מושג התלוש מן המציאות, בנגב למשל התקבלה בעבר כבר ההוכחה שניתן לתקן. המועצה האזורית שער הנגב נהנתה בזמנו מהכנסות ארנונה מכל הבסיסים הצבאיים באזור, על חשבון העיר ירוחם. לאחר מאבק ארוך ודיונים רבים, ההסדרים החלו להשתנות מה שעשוי להוציא בקרוב את ירוחם מהגרעון הכלכלי שלה. לפעמים, אין צורך להעביר משרדים או להעביר בסיסיים, רק להבין שהכסף של המדינה שייך לכולנו ויש להתחלק בו באופן נכון ומושכל.

 

הגישה לפיה מי שאין לו יכול פשוט להסתכל בקנאה מהצד, נוגדת את הסולידריות האופיינית לעם ישראל. חולדאי בגישתו ופועלו בעניין זה, לא רואה אותי ולא את תושביי וזוהי טעות אסטרטגית, אשר מנוגדת לאינטרסים הלאומיים. אך מילא חולדאי, המנסה לשמור על תקציב עירו, חברי הכנסת, איתן ברושי ודני עטר מהמחנה הציוני, המייצגים קיבוצים וישובים מבוססים השוכנים ליד עיירות פיתוח הנמצאים בגירעונות, הצטרפו למאבק לצד חולדאי ומגנים על עמדתו במסדרונות הכנסת. כדאי להם לזכור כי תפקידם הוא לייצג את כלל הציבור ומתוקף כך להתמודד בתבונה עם עודפי תקציב שהערים החזקות אינן משתמשות בהם.

 

עלינו לשאול, מדוע לא להעביר תקציב לערים שזקוקות לו ולסייע להן? כל דו"ח תקציבי מוכיח שלרשויות החזקות יש הרבה מעבר למה שהן צריכות בעת הרשויות החלשות נלחמות על כל פרוטה וכל מנוע צמיחה אפשרי. תקצוב דיפרנציאלי לצדו של צדק חלוקתי בארנונה

 הם הבסיס לפיתוח הפריפריה על ידי שימוש בתקציבים עודפים ומבוזבזים של הרשויות החזקות יותר. על מדינת ישראל להתערב בעניין הזה באופן מיידי ולהחליט שהיא מייצרת סדר חדש בארנונה ומחלקת מחדש את משאבי המדינה. רק כך, תוכל המדינה להתחיל ליישם את הצדק הנדרש שלא תוקן מאז קום המדינה.

 

הדמוגרפיה השתנתה והשוק השתנה והגיע הזמן שמדינת ישראל תשכיל לשנות גם כן. לחולדאי אין כוונות אמתיות שתושביי עכו יהיו שווים לתושביו בתל אביב, אבל למדינה חייבות להיות הכוונות הללו ולא רק בשבילי ובשביל תושביי, אלא כי מדובר באינטרס לאומי - כשמדינת ישראל תדע לסייע לחלשים, כולנו נהיה חזקים יותר.

 

הכותב הינו ראש העיר עכו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
ראש העיר עכו, שמעון לנקרי
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים