שתף קטע נבחר

את לא יהודייה מספיק כדי לקבל טיפול בארץ

לאחיות מגיאורגיה יש אב יהודי וסבתא ניצולת שואה, אבל המדינה סירבה להעניק להן מעמד. גם מחלתה של אחת מהן לא שכנעה את משרד הפנים

אביהן יהודי, סבתן ניצולת שואה, יש להן משפחה ענפה בארץ והן גרות כאן כבר עשור – אבל כל זאת לא סייע לשתי אחיות ילידות גיאורגיה לקבל מעמד בישראל. הן נדחו שוב ושוב על ידי משרד הפנים, שביקש לחייב אותן לעזוב את הארץ אף שאחת מהן סובלת ממחלה קשה ומטופלת בבית חולים בירושלים. רק בעקבות עתירתן לבית המשפט לעניינים מנהליים בעיר הורה השופט דוד חשין להעניק להן מעמד מטעמים הומניטריים, ומתח ביקורת על משרד הפנים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

שתי העותרות, בתחילת שנות ה-30 לחייהן, הגיעו לישראל כתיירות אך הן גרות בארץ כבר יותר מעשר שנים מכוח צווי ביניים של בתי משפט. אחת מהן חולה במחלה המטולוגית קשה מאוד ונתמכת יום יום על ידי אחותה. לפני שהגיעה לארץ, גם בגיאורגיה וגם באוקראינה, היא קיבלה אבחון שגוי ולא זכתה לטיפול הנכון. מה שהציל אותה היה טיפולה ב"הדסה" עין כרם.

 

במהלך השנים ניסו האחיות להסדיר את מעמדן מכוח חוק השבות, אך בקשותיהן נדחו, וכך גם עתירה שהגישו לבג"ץ. אלא שהעליון התייחס למצבה של האחות החולה והעיר למשרד הפנים לשקול את האפשרות לתת לשתיהן מעמד ורישיון שהייה בישראל מטעמים הומניטריים.

 

בעקבות זאת הגישו האחיות עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים באמצעות עורכי הדין מתן חודורוב ועינב הרשקוביץ-ירום, וטענו שהמדינה מתעלמת הן מהמלצתו של בית המשפט העליון והן ממצבן הקשה. לדבריהן, יש להן זיקה רבה לארץ: הן גדלו כיהודיות, יש להן ארבעה דורות של משפחתה בארץ, אביהן היה יהודי וסבתן ניצולת שואה.

 

הן הגישו כמה חוות דעת רפואיות, ובהן ציינו הרופאים כי החזרתן לגיאורגיה תהווה "גזר דין מוות" עבור האחות החולה.

 

המדינה התעקשה מנגד שהעליון לא נתן הוראה אלא המליץ לשקול. המדינה, לשיטתה, שקלה ולא מצאה שבמקרה של העותרות ישנן נסיבות הומניטאריות מיוחדות, למרות מחלתה של האחות. לכך היא צירפה חוות דעת מטעם משרד הבריאות, ובה נכתב שגם בגיאורגיה העותרת יכולה לקבל "טיפול רפואי סביר", ואין הצדקה להשית את עלויות הטיפול על משלם המיסים הישראלי.

 

אבל השופט דוד חשין לא השתכנע. הוא קבע שחוות הדעת של משרד הבריאות לא הוצגה לאחיות בזמן, וממילא היא "לוקה בפגמים חמורים", משום שהיא קצרה מדי (חצי עמוד בלבד), ולא מפרטת מה נכלל באותו "טיפול סביר" שיתאפשר לעותרת לקבל בגאורגיה.

 

לעומת זאת, ציין, חוות הדעת מטעם העותרות מפורטות ואינן סוטות לכיוונים לא רלוונטיים כמו עלויות הטיפול ומשמעותו למשלם המסים הישראלי.

 

בנוסף התרשם השופט חשין שהעותרות אכן מעורות בחברה הישראלית, ומשפחתן בארץ עשויה גם לעזור להן בהתמודדות עם המחלה. הוא קבע שלעותרות יינתן מעמד מטעמים הומניטריים.

 

  • לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ העותרות: עו"ד מתן חודורוב
  • ב"כ המשיבים: עו"ד רנאד יעד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים