שתף קטע נבחר

מעבר לשעון חורף - כך תגרמו לילדים לישון

להבחין מתי הם מראים סימני עייפות, לאכול ארוחת ערב בשעה מוקדמת יותר ולא להילחץ מכמה ימים מבולבלים. לקראת המעבר לשעון חורף במוצאי שבת, ואיתו השכמות ב-5:00 בבוקר - כל מה שצריך לדעת כדי להכין את הילדים לשינוי

במוצאי שבת עוברים לשעון חורף. באותו הלילה נעביר את השעון מ-3 לפנות בוקר ל-2 לפנות בוקר ותהיה לנו עוד שעה מלאה של שינה. ברגע הראשון אנחנו נוטים לחשוב שנרווח עוד שעה אבל לכל מי שיש ילדים קטנים בבית יודע שלעיתים המעבר מלווה בקושי, בשעות קימה מוקדמות ואפילו ממש מוקדמות.

 

אולי יעניין אתכם גם:

התינוק אכל טוב? כך תדעו

מחקר: התינוק לא ישן? תדאגו לרעשים

האם הילד שלכם בשל לגמילה מחיתולים? בדקו את עצמכם

 

המשמעות של שעון חורף בהקשר של שינה של ילדים ותינוקות, היא שמחשיך מוקדם יותר, כלומר הולכים לישון מוקדם יותר וגם השחר מפציע מוקדם יותר ובהחלט גם מתעוררים מוקדם יותר. לפעמים מוקדם יותר יכול להיות 4 בבוקר. כדי להתמודד עם המצב הקיים ולחזור לשגרת שינה נעימה ורגועה לכל הבית, כדאי להכיר כמה טיפים ועובדות שיאפשרו לכם ולילדכם ולכם לצלוח את המעבר בקלות.

 

 

תהליך השריית השינה בגוף שלנו הינו תהליך המורכב מאיזון של הורמונים רבים. אחד ההורמונים המדוברים הוא הורמון בשם מלטונין. מלטונין הינו תוצר של הורמון מעורר דווקא, בשם סרטונין. כלומר כשיש רמות גבוהות של סרטונין אנחנו נרגיש מאוד עירניים. כאשר העין שלנו קולטת רמות הולכות ופוחתות של אור, מועבר אות למוח להפוך את הסרטונין למלטונין ורמות גבוהות של מלטונין מעכבות את פעילות הסרטונין. ומכאן שכאשר מחשיך אנחנו מרגישים עירניים פחות.

 

חוץ מהסרטונין ישנם הורמונים מעוררים נוספים בגוף שלנו כגון אדרנלין, היסטמין ודופמין שנוכחות גבוהה של אלו דווקא מעכבת את השריית השינה, ולכן צריך לקחת גם אותם בחשבון כשאתם מכינים את ילדכם לשינה איכותית.

 

להבחין בסימני עייפות

במעבר לשעון חורף, מחשיך מוקדם יותר ולכן תראו את תינוקכם וילדכם מראים סימני עייפות בשעה מוקדמת יותר, זאת משום שמחשיך מוקדם יותר ורמות המלטונין יעלו בעקבות כך, מוקדם יותר. חשוב מאוד להבחין בסימנים אלו ולהתחיל בהכנה לשינה דווקא בהם, אפילו שמדובר בשעה מוקדמת יותר. אם נחכה "לשעה הרגילה", הילד עשוי להגיע לעייפות יתר, לרמות גבוהות של אדרנלין שדווקא יקשו על ההרדמה ואיכות השינה בהמשך הלילה.

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

מומלץ להערך לכך מראש וביום שבו מחליפים את השעה "לחפש" את סימני העייפות בשעה מוקדמת יותר ולהתחיל את ההכנה לשינה כשעה קודם בהתאם לסימני העייפות של הילד. טיפ חשוב לא פחות הוא לסנכרן את כל הבית לקראת שעת השכבה. אין הכוונה היא כמובן להיות בשקט מוחלט וללא פעילות אבל כן בהחלט לאכול ביחד ארוחת ערב, אפילו שמדובר בשעה מוקדמת יותר, ולשמור על אווירה שלווה, רגועה ונינוחה כשאתם מתחילים להכין את ילדכם לקראת השינה.

 

אם ילדכם חש בעייפות ומתחיל להתכונן לשינה ויבחין כי כל בני הבית בפעילות צוהלת ורועשת (טלויזיה, קולות גבוהים וכו'), הוא יביע התנגדות להשכבה ויתקשה להרדם. מבחינה פיזיולוגית, כנראה שבגופו של ילדכם יהיו רמות גבוהות של אותם ההורמונים המעוררים שהוזכרו קודם לכן.

 

זמן איכות בבוקר

לעיתים, אצל חלק מהמשפחות, כתוצאה מהמעבר לשעון חורף, לא נשאר הרבה זמן פנאי עם הילד בשעות אחהצ. שכן אם אוספים את הילד מהגן ב-16:00 וב-19:00 הוא כבר במיטה ישן, כלומר נשאר ממש מעט זמן משחק ופנאי.

 

פתרון אחד אפשרי הוא ליצור זמן איכות מאוד ממוקד בזמן שיש לכם ביחד בשעות אחר הצהריים, בלי טלפונים, טלויזיה או הסחות דעת אחרות, אלא ממש להיות במאה אחוז נוכחות עם ילדכם – בקריאת סיפורים, יצירה משותפת, זמן משחק, אפיה או שתילה. אם יש יותר מילד אחד בבית ניתן לשלב את כל הילדים בפעילות חברתית משותפת, כך שכל אחד ייקח חלק פעיל בהתאם לגילו וליכולתיו.

 

פתרון נוסף הוא להשלים את זמן האיכות בבוקר. בגלל שמחשיך מוקדם יותר, השחר גם עולה מוקדם יותר וילדכם יתעוררו מוקדם יותר. אפשר לנצל את העובדה הזו ולבלות איתם בזמן הזה. זהו למעשה זמן סטרילי, נטול דאגות, גירויים והפרעות שתוכלו להקדיש לכם ולילדכם בהשלמת פעילות איכותית אחד עם השני. אם אתם פחות טיפוסים של בוקר וקשה לכם להתעורר בשעה מוקדמת יותר, אני ממליצה להערך ולנסות ללכת לישון מוקדם יותר, כך שאכן תוכלו להיות פנויים לילדכם כשיתעורר.

 

לא מוקדם מדי

בתקופת החורף, השמש זורחת מוקדם יותר וצפוי שילדכם וגם אתם תתעוררו מוקדם יותר, כדאי לוודא שזה לא מוקדם מדי, מה שעשוי לקרות בימים הראשונים עד שילדכם יתרגל, חשוב לסנכרן את השעון הביולוגי של ילדכם, וגם שלכם עם השעון החדש.

 

אם שעת ההתעוררות של הילד מוקדמת מדי, למשל 4 או 5 לפנות בוקר, אפילו לפני שהשמש זורחת, חשוב להחזיר את הילד לישון, לשמור על חדר חשוך ואווירה רגועה. לא להדליק טלויזיה, או ליצור אינטראקציה מעוררת. מאוד חשוב לא לנסות להשכיב את הילד לישון מאוחר יותר בשביל לנסות לגרום לו לקום מאוחר יותר, למעשה זה דווקא עשוי לגרום את האפקט ההפוך כתוצאה מצבירת עייפות, הילד יישן פחות טוב ויתעורר אף מוקדם יותר.

 

אחת הדרכים הכי קלות לעזור לילדכם להתרגל לשינוי היא לחשוף אותו לשינוי גם מבחינת הסביבה. כלומר לחשוף אותו להחשכה כשאכן השמש שוקעת ולחשוף אותו לאור כשהשמש זורחת. ניתן לדוגמא לצאת איתו לסיבוב אחרי הגן וכשמתחיל להחשיך, רמות המלטונין בגופו יעלו ותוכלו לחזור הביתה ולהתכונן לשינה. על אותו משקל , בבוקר כשהשמש זורחת, כדאי לפתוח את התריס בחדרו, תאורת השמש הטבעית תאפס את רמות המלטונין והוא יתעורר בתחושה עירנית.

 

שיהיה מעבר קל לכולנו וימים שקטים

 

הכותבת היא אמא לאביגיל ונעמי, הבעלים והמייסדת של SmallTalk לדבר עם תינוקות וילדים

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הילדים מראים סימני עייפות בשעה מוקדמת יותר
צילום: shutterstock
מומלצים