שתף קטע נבחר

מלחמת עולם שלישית

מתקפת הטרור של דאעש בפריז קשורה ישירות למה שקורה בסוריה ובעיראק. זה לא מחדל מודיעיני אלא מחדל תפיסתי של העולם המערבי, שחייב לצאת לקרב אמיתי באיסלאם הקיצוני - על הקרקע, באוויר ובים. ולמה הותקפה דווקא פריז?

 

הגיע הזמן שנכיר בכך: אנחנו בעיצומה של מלחמת עולם שלישית. מלחמה שתהיה שונה משתי קודמותיה אבל גם היא תתנהל בכל רחבי הגלובוס. ביבשה, באוויר ובים. זו מלחמה בין האיסלאם הג'יהאדיסטי לבין הציוויליזציה המערבית; מלחמה בין האיסלאם הקיצוני לבין כל מי שאינו מוכן להיכנע לערכיו ולתביעותיו הפוליטיות.

 

מתקפת טרור בפריז - עוד כותרות:

עדות מהטבח: "גופות בשלוליות דם מחוררות מכדורי רובה"

יהודייה בפריז: "רוצה הביתה לישראל"

כל העדכונים בעמוד מיוחד

 

את המלחמה הזו ניאלץ כאמור להילחם על הקרקע - בדיוויזיות ובטנקים אמריקניים, צרפתיים ובריטיים שייפעלו בסוריה ובעיראק וגם באמצעי ביטחון שיינקטו במעברי הגבול ועל-ידי יחידות מיוחדות וסוכנויות מודיעין בבלגיה, בצרפת, בגרמניה כמו גם בפיליפינים, בסין וברוסיה. את המלחמה הזו ננהל במימי הים התיכון וגם מהאוויר במטוסי קרב שיפציצו את ריכוזי דאעש ואל-קאעידה ברחבי אסיה ואפריקה ובאמצעי אבטחה שיינקטו בנמלי תעופה ובמטוסי נוסעים בכל רחבי העולם. זו תהיה דמותה של מלחמת העולם השלישית, שגם אנחנו חלק ממנה, ולא מהיום.  

 (מקור: לה פריזיין) (מקור: לה פריזיין)
(מקור: לה פריזיין)

הבוקר שאחרי. אבל בפריז (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבוקר שאחרי. אבל בפריז(צילום: AFP)

הסימנים הצביעו מיד לבר דאעש, ואחרי שלקח אחריות - אפשר לראות בכך ביטוי לאסטרטגיה הקבועה של הארגון: הנחתת מכות טרור כואבות במקומות שבהם קל לו לפעול ובהם הוא יכול להשיג ניצחון תודעתי במינימום השקעת מאמץ וסיכון.

 

אפשר לראות את תחילת המתקפה הנוכחית בפיצוץ המטוס הרוסי מעל סיני לפני שלושה שבועות. המתקפה בפריז נוהלה על-פי אותה אסטרטגיה. סביר להניח שהמתקפה הוכנה במשך חודשים רבים, אבל הרקע זהה לפיגוע המטוס: דאעש סופג עכשיו מכות קשות בסוריה ובעיראק ומאבד כמה ממאחזיו החשובים בליבת הח'ליפות האיסלאמית שהוא שואף להקים.

 

לכן דאעש מכה בעורף אויביו ואירופה, כרגיל, היא הראשונה לספוג. דאעש וגם אל-קאעידה מעדיפים להכות באירופה מפני שהיא נחשבת לערש הנצרות והארגונים הפונדמנטליסטיים האיסלאמיים עדיין רואים בה מולדת הצלבנים, שכמו בעבר כך גם בהווה מקדשים מלחמה דתית ותרבותית על האיסלאם. צרפת ופריז נבחרו כיעד למתקפה המשולבת מפני שצרפת התייצבה בחזית המאבק התרבותי והדתי נגד האיסלאם הקיצוני. זהו גם היעד הקל ביותר לתקיפה.

 

למה צרפת?

צרפת הייתה היעד למתקפה המשולבת של האיסלאם הרדיקלי לא רק מפני שיש בה מסורת של זכויות אדם וחופש תנועה, אלא מפני שצרפת ותרבות צרפת היא סמל לכל מה שהאיסלאם הקיצוני חושש ממנו ומקדש עליו מלחמת חורמה. צרפת חוקקה את האיסור על נשים לעטות חיג'אב במקומות ציבוריים, בית המשפט העליון אישר למגזין "שארלי הבדו" לפרסם קריקטורות על הנביא מוחמד ולאחרונה סירב הנשיא הולנד לבקשת נשיא איראן המוסלמי רוחאני שלא להגיש אלכוהול בארוחת ערב שיערוך לכבודו. כל אלה הם קריאת תיגר על הג'יהאדיסטים שאף אחד בעולם המערבי לא העז לחקותה לעת עתה. ולכן זו הסיבה הראשונה במעלה שצרפת מתאבלת על כ-150 נרצחים חפים מפשע.

 

הסיבה השנייה היא שבצרפת ישנה אוכלוסייה מוסלמית הגדולה והוותיקה באירופה שחיה בריכוזים עירוניים גדולים, חלקם הגדול שכונות עוני. קרקע אידיאלית להטפות האיסלאם הקיצוני במסגדים השכונתיים. המחבלים אמש דיברו צרפתית שוטפת ואפשר להניח שחלקם לפחות היו אזרחים צרפתיים ממוצא צפון-אפריקני ומדינות מוסלמיות אחרות באפריקה ובאסיה. כך יכול להיטמע באוכלוסייה לבחור יעדים, לאסוף עליהם מידע וגם לברוח אחרי הביצוע.

 

לא ברור אם כל המחבלים היו מתאבדים או שחלקם נמלטו. זו הסיבה שממשלת צרפת הטילה עוצר חלקי והכניסה כוחות צבא רבים לרחובות הערים, בדיוק באותם אמצעים שבהם נקטה ישראל כשהחל גל הטרור הנוכחי. המטרה היא שבעצם נוכחותם של אנשי ביטחון רבים הם ירתיעו "פיגועי חיקוי" או פיגועי המשך; בין אם של מחבלים ששרדו מהמתקפה המקורית ובין אם קבוצות ובודדים נוספים של מוסלמים.

"טבח בפריז", "הזוועה", "הפעם, זו מלחמה". עיתוני צרפת בעקבות מתקפת הטרור ()
"טבח בפריז", "הזוועה", "הפעם, זו מלחמה". עיתוני צרפת בעקבות מתקפת הטרור

הסיבה השלישית בחשיבותה היא העובדה שצרפת נמצאת בלִבה של אירופה המערבית וסביבה מדינות עם קהילות מהגרים מוסלמים גדולות ורבות. חופש התנועה בין מדינות אירופה לפי הסכם שנגן מאפשר להסתייע בקהילות אלה גם בלוחמים-טרוריסטים שעברו כבר "טבילת אש" במזרח-התיכון וגם בהברחות נשק הדרוש לביצוע הפיגועים.

 

כמויות עצומות של נשק ותחמושת מגיעות לאירופה מלוב, דרך סיציליה, מלטה יוון ומקומות רבים אחרים. הנשק הלובי הזה נע כמו גל קטלני בכל אירופה והוא זמין לכל דורש ואפשר להעבירו ללא שום קושי, כפי שראינו בפיגועים קודמים גם בין מדינה למדינה. הוא הדין בחומרי נפץ, אם כי בעניין זה למחבלים קל לייצר את חומרי הנפץ באמצעים מקומיים – מאצטון ומי-חמצן למשל. המידע זמין לכל דורש וחמאס כבר הראה בתקופת האינתיפאדה השנייה כיצד מציידים מחבל בחגורת-נפץ ובתוכה חומר נפץ מתוצרת-בית שהוא קטלני לא פחות. בעיראק התרחש תהליך דומה, ועכשיו גם צרפת סופגת בדיוק עוד מאותו הדבר.

 

סיבה נוספת לבחירת צרפת כיעד היא העובדה שפריז נחשבת למרכז ולמיצוי התרבות האירופית והיא במדיה רבה בירה עולמית ממדרגה ראשונה. לכן התקיפה בה יש לה את האפקט התודעתי הגדול ביותר. האימה נזרעת באפקטיביות. נראה שגם המפגעים צוידו בדפי מסרים שאותם העבירו במטרה שקורבנותיהם, אלה שיישארו בחיים, יצטטו אותם באוזני התקשורת הצמאה לכל פרט. "אתם מפציצים אותנו בסוריה ואנחנו מפציצים אתכם בפריז", שמעו.

 

הם גם היו לבושים באופן מטיל אימה, כאילו יצאו מסרטי אימה הוליוודים, אבל הנשק ומטעני הנפץ היו אמיתיים. דאעש מערבב לבלי-היכר את העולם הווירטואלי עם העולם הריאלי וזה סוד הצלחתו וקסמו למוסלמים צעירים במערב.

 

לשנות תפיסה

כדי לבצע מתקפת טרור בשבעה יעדים שונים צריך הרבה זמן וארגון משוכלל. צריך לתכנן, צריך לאגור נשק וחומרי נפץ, צריך לבחור יעדים, לאסוף עליהם מידע לקראת מבצע, צריך לגייס מבצעים שחלקם לפחות הם מתאבדים שמוכנים למות, צריך לסייר במקומות הפיגוע ולהיערך קרוב אליהם סמוך לזמן הביצוע. לכן אפשר להעריך שהפיגוע תוכנן והוכן לפני חודשים וחיכה לשעת-כושר אסטרטגית.

אחד מפצועי הטבח באולם המופעים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אחד מפצועי הטבח באולם המופעים(צילום: רויטרס)
 

אין קשר בין גל ההגירה לאירופה לבין המתקפה הנוכחית. המהגרים שברחו בעור שיניהם, אפילו אם יש ביניהם קיצוניים מוסלמים, עדיין אינם בשלים לביצוע פיגועי טרור. הם לא מכירים את הזירה היטב כמו אזרחי צרפת מן המניין.

 

אבל צריך להיערך להמשך הפיגועים לא רק בצרפת, אלא בכל אירופה. לשם כך אירופה תצטרך לחדש את הביקורת המלאה בגבולותיה ותצטרך להתמודד באומץ עם הדילמה של זכויות אדם ופרט מול הצורך לתת ביטחון. עד כה העדיפו מדינות האיחוד, ואי אפשר לגנות אותן על כך, את חירות הפרט של אזרחיהן על-פני ההתגוננות מפני הטרור. עכשיו אירופה ובעיקר צרפת יצטרכו להגיע למסקנה שזכות הפרט החשובה ביותר היא הזכות לחיים.

 

אין פה מחדל מודיעיני נקודתי אלא מחדל תפיסתי שלם שמחייב שינוי מחשבתי. המערב יצטרך להקים מנגנון מודיעין משותף שגם יבצע הערכות ויוציא התראות מיידיות - וזה נוגע לא רק לצרפת ולמדינות מערב-אירופה אלא גם לרוסיה, לסין ולמדינות נוספות. מדינות אירופה יצטרכו להקים כוחות מיוחדים ולהציבם בריכוזים עירוניים גם גדולים בינוניים וקטנים כדי שאפשר יהיה להגיב במהירות על כל התראה ומידע מודיעיני.

 

האופן שבו ישראל מצליחה לאסוף מידע מודיעיני ולפעול על פיו במהירות באמצעות הימ"מ והיחידה המבצעית של השב"כ והיחידות המיוחדות של צה"ל,

 חייבים לשמש מודל לחיקוי. ברור לגבמי שהבירוקרטים האירופים, פקידי האיחוד, יתנגדו בהתחלה לאימוץ המודל הזה - אבל המציאות כנראה תכפה זאת עליהם. הם גם ייאלצו לחוקק חוקים שיאפשרו למנגנונים האלו של איסוף מודיעין מסכל ויחידות לתגובה מהירה לפעול במהירות ובנחישות כדי לסכל פיגועים בטרם יתרחשו ולטפל בהם במהירות אם כבר התחילו להתבצע.

 

את מלחמת העולם בין האיסלאם הרצחני-פונדמנטליסטי לבין הציוויליזציה המערבית - ובעצם כל מי ומה שאיננו מוסלמי - צריך לנהל בלי פשרות ובלי חצאי-עשייה. על הקרקע, באוויר ובים. בבריסל אולי לא יאהבו את זה – אבל כולנו בסירה אחת. ולא, לגל הטרור הזה אין שום שייכות ל"כיבוש בפלסטין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שוטרים נפרסו ברחובות פריז
צילום: EPA
מומלצים