שתף קטע נבחר

יהודייה בפריז: "רוצה הביתה לישראל"

אחרי מתקפת הטרור חסרת התקדים, גם היהודים והישראלים מסתגרים. הרחובות ובתי הכנסת שוממים בשבת. "אנחנו בפני תקופה קשה", סיפרה ל-ynet צעירה שגרה בפריז. משה שטס להופעה וחוזר כעת: "בארץ לא הייתי מרגיש חסר אונים"

פריז - עיר בהלם: הפעם לא היהודים או הישראלים היו המטרה, אבל כמו כל הפריזאים - גם חברי הקהילה נאלצים הבוקר (שבת) להסתגר בבתים בעקבות מתקפת הטרור חסרת התקדים בלב הבירה הצרפתית. "יש הוראה גם לימים הקרובים לסגור בתי ספר ומוסדות - גם היהודיים וגם הציבוריים, ובעצם פאניקה מאוד גדולה", תיאר בשיחה עם ynet יונתן חפץ, פעיל השומר הצעיר ושליח התנועה בפריז.

 

בשגרירות ישראל אומרים כי לכל השליחים הישראלים בפריז שלום. לא ידוע על ישראלים שנפגעו באירועים. אבל הלחץ והמתח משותפים לכולם.

 

"התחושה בפריז קשה. קשה מאוד אפילו", סיפר חפץ לפנות בוקר. "אי אפשר לצאת. אני כרגע ממוקדם ברובע הרביעי, באזור היהודי אצל חברים, כי לא יכולתי להגיע הביתה. כוחות משטרה ברחוב. אנחנו רואים מפה בחוץ שהם עוצרים כל רכב ורכב ובודקים בעצם מי נמצא בו".

 

לדבריו, אין דמיון של ממש למתקפה לפני כשנה על המרכול היהודי ועל משרדי העיתון הסאטירי "שארלי הבדו", מכיוון ש"זה דומה למה שקורה בארץ, תחושה שאין שליטה וחוסר ביטחון כי אנחנו לא יודעים איפה זה יפגע". פעילות השומר הצעיר בשבת בוטלה, הוא מוסיף, "זו לא הייתה החלטה פשוטה אבל ההחלטה הכרחית. לי בתור ישראלי זה קצת קשה, בייחוד בתור ירושלמי שרגיל לאינתיפאדה ולאוטובוסים מתפוצצים, אבל באירופה המנטליות קצת שונה. אנחנו מאוד מקווים שהמצב פה יירגע כמה שיותר מהר ושהחיים יחזרו למסלולם". 

 (מקור: לה פריזיין) (מקור: לה פריזיין)
(מקור: לה פריזיין)

משה שלוש, ישראלי שסעד במסעדת "הובר מאמא" הסמוכה כ- 150 מטרים ממסעדת "לה פטיט קמבודג" שבה התרחש אחד מפיגועי הירי בפריז, שחזר בשיחה עם ynet: "נכנסנו לאכול ארוחת ערב, המסעדה הייתה מפוצצת באנשים כי היא מוכרת מאוד. פתאום קיבלתי הודעת וואטסאפ שהיה פיגוע ירי. לא הייתה לי קליטה ויצאתי לרחוב וראיתי גל של אנשים מתחיל לברוח מהמסעדה. מיד חזרתי פנימה ואנשים ברחו מהחלק החיצוני של המסעדה פנימה. הייתה תחושה של חוסר אונים. ידענו מיד שיש פיגוע והמשטרה סגרה את המקום, החשיכו אורות, נעלו דלתות והיינו מבוצרים למשך שעתיים".

 

שלוש, שהגיע לצרפת להופעה של להקת U2 שכבר בוטלה, נמצא כעת בדרכו לשדה תעופה בדרך לישראל. "בארץ לא הייתי מרגיש חוסר אונים. יש אירוניה שבארץ מרגישים תמיד בטוחים כי כאן בצרפת אין לאף אחד יכולת הגנה עצמית בניגוד לישראלים שהולכים חמושים".

 

הלל אטלן (18), צרפתי שמתגורר בישראל והגיע לביקור משפחתי בפריז, מתגורר סמוך למועדון ההופעות "בטקלאן" שבו התרחש הטבח הגדול מכולם. "ישבתי לראות את המשחק כדורגל ואז היו פיצוצים", הוא שחזר הלילה. "אחרי כמה דקות התחיל קרב יריות והבנו שמשהו קורה. בטלוויזיה מיד הודיעו שיש אירוע של טרור ושיש מתקפה על צרפת".

 

אטלן סיפר אמש כי הוא ובני משפחתו מסתגרים בביתם וכי אין בכוונתם לצאת. "אנחנו מסורתיים והולכים ביום שבת לבית הכנסת, אבל מחר נשארים בבית. מחר אנשים כאן, כולם יהודים וצרפתיים, יישארו בביתים כולם בהלם. ההוראה היא לא לצאת מהבתים. נשיא צרפת אמר לא לצאת וכולם יישמעו לו". 

 

נעה רדוש, בת 23, יהודייה שחיה ולמדה בישראל וכעת מתגוררת בפריז, הייתה בארוחת ערב בבית. "אחת מהאחיות שלי בדיוק הייתה עם חברים ובהתחלה לא ענתה לטלפון, השתגענו מדאגה אבל עכשיו היא כאן איתנו", תיארה. "אני חושבת שאנחנו עומדים בפני תקופה קשה, אני ממש מפחדת לצאת החוצה ואני חושבת שרוב האנשים בצרפת שותפים להרגשה שלי. כולם מנסים לדבר עם החברים והמשפחות שלהם, מסתכלים בחדשות ולא יכולים להאמין. אני רוצה לחזור הביתה, לפחות בישראל אני מרגישה בטוחה".

 

פיני שאמה הכהן (19) הוא בנו של שגריר ישראל באונסק"ו כרמל שאמה הכהן. אתמול היה אמור להיות באיצטדיון הכדורגל בזמן המשחק אך לא נתנו לו להיכנס למרות שהיו לו כרטיסים. זה היה חצי שעה לפני הפיגוע ליד האיצטדיון. לדבריו , המשטרה פשוט סגרה את השערים ושלחה את האנשים שהגיעו. בדרכו חזרה הביתה "שמענו בום ממש חזק. הגיע שוטר ואמר לנו להתפנות. אנשים רצו ברחובות מבוהלים. אני רצתי למטרו והצלחתי להגיע הביתה".

 

שרית שי, שנמצאת בפריז בכנס עם אלפי משתתפים מכל העולם, מספרת שעבר עליה לילה ללא שינה: "ההוסטל שאני ישנה בו נמצא ברובע ה-19,

 מאוד קרוב למסעדת קמבודיה שבה אירע אחד מהפיגועים. לפני כמה ימים עברנו ליד מסעדת קמבודיה ואמרנו שחייבים לבוא לאכול כאן, אתמול הייתה לי הרגשה לא כל כך טובה, לא הרגשתי בנוח לצאת ובסוף נשארתי בהוסטל. התעוררתי בשלב כלשהו וראיתי אינספור הודעות בפלאפון, התחלנו להבין מה קרה".

 

שי ביקשה להדגיש ש"למרות שזה לא מצב רגיל בפריז, הצרפתים מנהלים את המצב בצורה מקצועית ורגועה. הנהלת ההוסטל שבו חלקנו נמצאים כרגע בעוצר בדקה שמות של אנשים, ווידאו שכל האורחים בסדר. הם מאוד דואגים לנו. אולי אנחנו צריכים ללמוד משהו: לא האמנתי שאהיה נתונה בעוצר ועדיין ארגיש בטוחה".

 

יועץ התקשורת הישראלי מוטי שרף, שנמצא בחופשה בפריז, אמר בשבת: "פריז די עצובה היום. מרתק לראות את האיפוק האירופאי בנושא. הצרפתים ממעטים לדבר ונראה שהם די בהלם מהמתרחש; יש תחושה של ניסיון להכיל את הנושא; אתמול בלילה נסענו עם מוניות לכמה מרכזי בילוי כשעה לפני הארוע -- נהגי המונית שזיהו אותנו כישראלים אמרו שכאן מאוד בטוח והאבטחה בפריז מצויינת והתעניינו לגבי המצב בישראל; נהג אחד אמר לנו שפה נוכל לנוח טוב ולהירגע.

 

לדברי שרף, אחרי שהוטל עוצר וניכר חשש לפיגועים נוספים, "זו הייתה תחושה של חוסר אונים. בישראל אתה סומך על הצבא והמשטרה בעיניים עצומות -- כאן יש תחושה שהם ממש לא יודעים מה לעשות ומאין יבוא הפיגוע הבא. העובדה שהפכו את הארוע למימד היסטורי מלחיצה כאן את כולם. יצאנו לסיבוב קטן הבוקר -- אתה רואה בעיקר ישראלים ברחובות, מצטלמים ומתעדים -- החנויות שנפתחו בבוקר נסגרו לאטן וכרגע יש שקט מתוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים