שתף קטע נבחר

ידע זה כוח - כך נלחמים בסרטן השד

סרטן השד תפס את דנית ענבר בהפתעה מוחלטת: גיל 37, מניקה את ביתה הקטנה. מאז שהחלימה היא מסייעת בהעלאת המודעות לנשים. "אני אומרת כל הזמן, כשבודקים ומגלים בשלב מוקדם, יודעים שאפשר לטפל. כשמגלים מאוחר מדי, זה כבר עלול להיות חסר סיכוי". טור לרגל יום הסרטן הבינלאומי

מודעות היא שם המשחק, ואני ההוכחה לכך. לפני כמה שנים, השתתפתי בסדנה להעלאת מודעות לסרטן השד של עמותת אחת מתשע, יחד עם בנות הקיבוץ, אימהות צעירות כמוני.

 

בסדנא שתי נשים צעירות סיפרו את סיפורן האישי ולמדנו הכל אודות גילוי מוקדם של סרטן השד כולל גורמי הסיכון. שם בפעם הראשונה, קיבלתי את ההחלטה להיות עירנית ומודעת לשינויים בגופי. לא דאגתי, כי לא היה לי סיפור משפחתי להיאחז בו, אבל נשים צעירות שהכרתי וחלו חיזקו בי את המודעות כי תמיד יש סיכוי.

 

כך זה התחיל

בעודי רק בת 37 ומניקה את ביתי השלישית, שהייתה אז רק בת ארבעה חודשים, הרגשתי את הג'ולה המטרידה בשד, זו שמעולם לא הייתה שם. חיכיתי כמה ימים, בכל יום מיששתי וקיוויתי שתיעלם. רציתי לחשוב שזו דלקת שהתפתחה כתוצאה מההנקה, וחשבתי לעצמי אולי זה בכלל גוש חלב? כשהגעתי לטיפת חלב עם ביתי הקטנה, שיתפתי את האחות בחששותיי, והיא שלחה אותי מיד להיבדק אצל כירורג השד.

 

הכירורג היה משוכנע כי זה גוש שקשור להיריון בגלל גילי הצעיר, אך לא שלל דבר, ושלח אותי לבדיקות ממוגרפיה ואולטרסאונד. בראשונה לא ראו דבר, אך בשנייה כבר ראו גוש והופניתי לביופסיה הראשונה, בה פספסו את הגוש ונאלצתי לעבור גם ביופסיה שנייה. נשברתי מנטלית, זו הייתה תקופת המתנה נוראית, חוסר הוודאות קשה מנשוא.

בת 37 עם תינוקת קטנה שיונקת ()
בת 37 עם תינוקת קטנה שיונקת

כשתוצאות הביופסיה השנייה הגיעו אז כבר לא היה ספק, התגלה שיש לי גוש סרטני ומאוד אגרסיבי. הרופאים החלו לעלות ההשערות שאולי אני נשאית ופשוט מעולם לא ידעתי. עברתי את הבדיקות הגנטיות והפלא ופלא הם צדקו, אני נשאית BRCA1. הרופאים כבר החליטו, אצטרך לעבור את כל הטיפולים, עברתי כריתה ושחזור של השדיים, כריתה של השחלות וכימותרפיה. המחלה נפלה עליי כרעם ביום בהיר, באמצע מרוץ החיים, כשעיקר קיומי סובב סביב האימהות, המשפחה, הזוגיות והקריירה. הדבר האחרון שחשבתי עליו זה שאחלה בסרטן.

 

כך ניצלתי בפעם השנייה מידי הסרטן

טיפולים אינטנסיבים, ממושכים וקשים, הניבו תוצאות אופטימיות ולאחר שנה של התמודדות חזרו חיי למסלולם. למרות הכל, הצלחתי להתגבר על המחלה, והמשכתי בחיי תוך כדי שמירה על שגרת הבדיקות. אך לצערי הבריאות לא האריכה זמן, ולפני כשנה וחודשיים באחת מהבדיקות התגלה אצלי סרטן בלבלב, ושוב מצאתי את עצמי בעיצומו של מאבק לחיים. עברתי ניתוח אגרסיבי וסבב נוסף של כימותרפיה. למזלי, בגלל שהקפדתי על הבדיקות השגרתיות, הגידול בלבלב נמצא בשלביו הראשונים, וכך ניצלתי בפעם השנייה מידי הסרטן.

 

במהלך ההתמודדות שלי הכרתי לא מעט נשים אמיצות אשר עברו את המסע הזה, אשר חלקן כבר לא איתנו. הסיפור שלי ושלהן איננו פשוט כלל, בייחוד לאישה צעירה הנמצאת בשיא כוחה וחייה. עם זאת, היה ועוד יש בי כוח ורצון להילחם, יש לי את היכולת להתמודד עם הטיפולים הנוראיים, עם השינוי בסדרי העדיפויות ועם "הפחד של לא לשרוד" כי החיים האלו, כאן על פני האדמה, יקרים ושווים את המלחמה עליהם.

ידע זה כוח, וזה מה שאני מנסה להעביר לבנות המגיעות להרצאות (צילום: נעם ממון) (צילום: נעם ממון)
ידע זה כוח, וזה מה שאני מנסה להעביר לבנות המגיעות להרצאות(צילום: נעם ממון)

היום, בגיל 41, עם בעל ושלושה ילדים אני הכי אופטימית בעולם, מנהלת חיי משפחה ועבודה מלאים ומאושרים אך לרגע לא אומרת: "לי זה לא יקרה", כי הכל יכול לקרות, רק צריך להיות מוכנות. להיבדק. לא להזניח.

 

המסע שעברתי, שינה לי את הפרספקטיבה, הדברים שעברתי נתנו לי את האפשרות לחשב מסלול מחדש, להעריך מחדש ולהבדיל בין עיקר לתפל. על אף הקשיים ומהכאובים שעברתי בשנים האחרונות מצאתי את הנתיב הנכון עבורי ואת המקומות שבהם אני רוצה להיות, ואחד מהם הוא להיות פה, נוכחת, ולספר את סיפור חיי לאלפי נשים שעדיין אינן מודעות.

 

לאחר שסיימתי את הטיפולים בסבב השני, החלטתי שאני חייבת לסגור מעגל, ולהשיב טובה על ידי כך שאפעל להעלאת המודעות לסרטן השד בקרב נשים צעירות ובכלל. חברתי לעמותת אחת מתשע והתחלתי לספר את סיפורי האישי במסגרת פעילויות שהעמותה מקיימת במקומות העבודה ובקהילה. בסיפור האישי שלי אני מעבירה את המסר החשוב מכל - זו לא רק מחלה של נשים מבוגרות.

 

הגיע הזמן שנלמד גם לדאוג לעצמנו

כל אישה חייבת לאמץ את שיגרת הבדיקות. זה לא באמת דורש מאתנו הרבה, מלבד להכניס את זה לסדר היום ולדאוג ללכת לבדיקת כירורג שד פעם אחת בשנה. כנשים, אנחנו אלופות בלדאוג למשפחה, לילדים ולבעל, אך הגיע הזמן שנלמד גם לדאוג לעצמנו.

 

ידע זה כוח, וזה מה שאני מנסה להעביר לבנות המגיעות להרצאות. כשבודקים ומגלים בשלב מוקדם, יודעים שאפשר לטפל. כשמגלים מאוחר מדי, זה כבר עלול להיות חסר סיכוי. הסדנאות והרצאות לגילוי מוקדם הן הכרחיות, בייחוד במקומות העבודה, שכן בעבודה הסדנה היא זמינה, והסיכוי שנשים ייחשפו לסוגיה הזו וישתתפו גבוה הרבה יותר. בכל הרצאה אני מבקשת מהנשים: "תקבעו ותלכו יחד לבדיקה, לכן כקבוצה יש כוח".

 

רוצים לשמוע עוד על פעילות עמותת "אחת מתשע"? טלפון: 03-6021717, 1-800-363-400 אתר העמותה , המייל: callus@onein9.org.il או בעמוד הפייסבוק .

 

  • ב-15/3 יתקיים יום מעשים טובים העשירי, במסגרתו אנשים פרטיים, קבוצות, ארגונים, תנועות נוער, חיילים, תלמידים, סטודנטים וחברות עסקיות יקיימו פעילויות מגוונות למען הקהילה והסביבה. בין הפעילויות הבולטות: ניקוי יערות, צביעת מועדוניות ומוסדות רווחה, ניקוי חופים, קיום ימי כיף לאוכלוסיות מיוחדות, טיפוח גינות קהילתיות, יזום פעילות עם ניצולי שואה ועם בעלי צרכים מיוחדים.  בנוסף, יתקיימו מגוון אירועים ברחבי הארץ, אירועי ברים ותערוכות, שדרת יועצים ברוטשילד ועוד.

     

  • רוצים לעשות טוב ולהצטרף ליום מעשים טובים? היכנסו לאתר או חייגו כוכבית 9093.

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    רוח טובה
    יד שרה
    כיתבו לנו
    מומלצים