שתף קטע נבחר

השבוע שהיה

ההופעה של אחינועם ניני תתקיים כמתוכנן

 

הופעת יום העצמאות הצפויה של אחינעם ניני בוואנקובר מרעידה לא רק את הקהילה המקומית, אלא ארגונים יהודיים בקנדה כולה.

למרות לחץ ציבורי כבד, איומי חרם ופרישה של קק"ל כספונסר, הפדרציה המשיכה בשלה: "בישראל, כמו גם בקהילה שלנו, יש מקום לכל הדעות”.

אחרי מאבק עיקש וים של כותרות, החליטה הפדרציה היהודית של ונקובר (JFGV), שבימים כתיקונם לא זוכה לפרסום רב כל כך, על השארת אירועי אירועי יום העצמאות כסדרם. משמעות הדבר היא שניני תופיע ב-11 במאי במהלך חגיגות העצמאות של מדינת ישראל. בכך הוכיחה הפדרציה בעיר הקנדית השלווה בדרך כלל, כי היא לא מתקופפת בקלות.

 

הכל החל לפני כשבועיים, אז נודע כי הפדרציה הזמינה את הזמרת מעוררת המחלקת לשמש כאורחת הכבוד והאמנית הראשית בחגיגות העצמאות. מאז, ההתעסקות בהופעה הממשמשת וקרבה של ניני, השתלטה על השיח הציבורי בקהילה היהודית המקומית, כמו גם בקנדה כולה. מי שחשב שהחלטה שכזו תעבור בשקט, בעיקר לאור התבטאויותיה האחרונות של ניני, טעה.

 

ניני הרי "כיכבה"בקמפיין "השתולים"שעשה הרבה רעש בארץ, עם כרזות של אמנים שהואשמו בכך שהם מחוברים לארגונים אנטי-ישראלים. אז אותו קמפיין זכה לביקורות משני צדי המפה הפוליטית, אבל הכותרות סביב ניני המשיכו להגיע, כשמספר ימים לאחר מכן היא הודיעה כי היא עוזבת את ארגון אמני ישראל בעקבות הענקת פרס מפעל חיים לזמר אריאל זילבר. אבל זה לא ממש צריך להפתיע אף אחד. ניני, שאמנם נולדה בתל אביב, אבל גדלה בניו יורק וחזרה לישראל כנערה צעירה, מעולם לא פחדה להביע עמדות המזוהות עם השמאל. בתקופה הנוכחית, ניני סופגת ביקורת ללא הפסקה על השתייכותה לארגוני שלום וזכויות אדם, שעבור רבים משמעותם היא אחת - התנגדות לעצם קיומה של ישראל.

 

אולי זו הסיבה להתנגדות העזה שהפעילו בימים האחרונים תושבי ונקובר יהודים ובעיקר ישראלים, על מנת לבטל את האירוע. קבוצות פייסבוק, עצומות ומכתבים רבים השתלטו על השיח בתוך יהדות קנדה. "זה לא ייגמר עד שיבטלו את ההופעה שלה", אמר ל'ידיעות אמריקה' ישראלי שמתגורר בונקובר ומכיר את הנפשות הפועלות, עוד בתחילת השבוע. "העובדה שהמופע נקבע לתאריך סמלי כל כך כמו יום העצמאות, לא אמורה לעבור בשקט אצל הישראלים, שהם אלה שמכירים את ניני ואת הדעות שלה יותר מכולם. גם אם ההופעה תתקיים, רבים בקהילה יחרימו את האירוע ולא ישכחו את זה לפדרציה, שבסופו של דבר אמורה לסייע לכולנו".

עצומה בנושא, שכוללת מכתב פתוח ליו"ר הפדרציה היהודית בונקובר, עזרא שנקן, ובו מגוללים המחברים את "מעלליה"של ניני, כבר החלה לתפוס תאוצה.

 

 

מעוררת מחלוקת. ניני ()
מעוררת מחלוקת. ניני

 

בנוסף, עו"ד אייל פלטק שכתב את המכתב, פנה לקק"ל קנדה וביקש מהם להסיר חסותם מהאירוע. אלה, התעלמו מהוראות קק"ל בישראל ודווקא נענו לקריאתו, בהחלטה שזכתה מצד אחד לגינויים, אך גם למחמאות.

"אני רוצה להביע את תמיכתי הבלתי מסויגת במהלך של הקק"ל בקנדה, שבהחלטתם מזכירים לכולם שהקרן הקיימת לישראל היא גוף ציוני", כתב בדף הפייסבוק שלו, סגן שר הביטחון וחבר הכנסת מטעם סיעת הבית היהודי, אל בן דהן. "שיתוף פעולה עם מי שפוגעת בדבריה בישראל, ביום העצמאות, הוא אבסורד".

כאן ראוי לציין כי בדומה לטורונטו וערים נוספות בקנדה, גם בוואנקובר נדמה כי אין חיבור אמיתי בין הקהילה היהודית הוותיקה, לבין הקהילה הישראלית שממשיכה לגדול ולהתפתח. האם מדובר בעוד החלטה מנותקת שמבטאת את ההבדלים בין הקהילות? לא בטוח. מהפדרציה היהודית של ואנקובר נמסר כי הם מודעים לבעייתיות שיצרה ההודעה על הופעתה של הזמרת, אך הבהירו כי "ניני אינה תומכת ב-BDS"וכי מבחינתם, אין מניעה לקיום המופע.

 

בפדרציה גם ציינו כי מדובר בזמרת מוערכת, שמתארחת דרך קבע בתכניות אירוח ברחבי אירופה, הופיעה לא פעם בוותיקן, כתבה לפסקול של סרט זוכה אוסקר ומי שמופיעה בכל מקום בעולם ותמיד מוצגת בגאווה כישראלית. עובדות אלה עמדו לנגד עיניהן של קברניטי הפדרציה בעיר היפהפיה שעל החוף הפסיפי. "מבחינתנו ישראל היא מדינה שבה יש מקום לדעות של כולם וזה מה שמייחד אותה אל מול שכנותיה", הסבירו בפדרציה.

 

"מתן במה לאחינועם כאן אצלנו, מוכיחה שהדברים נכונים גם לגבי הקהילה שלנו, בה אנשים מחזיקים בדיעות שונות על ישראל. אנו תומכים בכל דיעה ולא משנה מהי דעתו של כל אחד - כולנו מונעים מאהבת הארץ".

ניני אגב, הזכירה השבוע כי היא "מתנגדת באופן מוחלט ל-BDS". בפוסט שזכה מיד לעשרות לשיתופים רבים ותגובות אוהדות היא כתבה כי היא "מוצאת את התנועה הזו צבועה ומלאת סתירות פנימיות, שלא מועילה לקידום השלום ולא מועילה לפלסטינים להשיג את מטרותיהם, בדיוק ההפך. ה-BDS מחזקים למעשה את הימין הקיצוני בישראל. במקום לשתף פעולה עם מחנה השלום הישראלי, הם מענישים באופן קולקטיבי את כל מי שחי בגבולות המדינה, כולל 25 האחוזים של הקהילה הערבית בישראל".

 

"ראיתי שאנשים מאשימים אותי בתמיכה בתנועת ה-BDS ותהיתי מהיכן הם קיבלו את המידע הזה", היא הבהירה. "לא רק שאינני תומכת בהם, אני מוחרמת על ידיד התנועה הזאת בעצמי". בינתיים כאמור, היא ממשיכה להופיעה ברחבי העולם ובהמשך השבוע צפויות לניני הופעות באיטליה וצרפת. בשבוע שעבר היא הספיקה לעצור בבית הכנסת עמנו-אל בניו יורק, שם התפתנה לדבר על האנטישמיות הגואה באירופה בשיחה עם עורכת המגזין האינטרנטי, Forward, ג'יין אייזנר.

דרך השיחה על המתרחש באירופה, הסבירה הזמרת את עמדותיה. "אירופה היא מאוד מגוונת. מצד אחד יש הרבה תמיכה, אבל גם לא מעט ביקורת. גם אני כזו", אמרה ניני.

 

"כשגדלתי והקריירה שלי החלה, ישראל היתה ילדת הפלא של העולם, וכשרבין חתם על הסכם אוסלו, אי אפשר לתאר את האהבה שקיבלנו".

"אבל זה נכון שתמיד היו אנטישמים, כי זה הרי כמו מחלה. אבל איפה האנטישמים האלה היו באותם ימים? פתאום ככה הם התעוררו דווקא עכשיו? אומרים לי שמה שקורה כיום באירופה ויחסה כלפי ישראל, נובע אנטישמיות, אבל זה ממש לא זה. לדעתי, דברים שקרו בעשור האחרון סיפקו מספיק סיבות לוירוס הזה להתפרץ. אנחנו חייבים לקחת על זה אחריות. לדעתי בלי שלום, זה לא יכול לקרות". אייזנר אגב, כתבה מאמר שכותרתו, 'מדוע מאשימים את אחינועם בתמיכה בתנועת החרם, כשהיא מתנגדת לה נחרצות?'

 

בסופו של דבר, לא רק שארגון קק"ל והעומד בראשו, דני עטר, התנערו מהחלטת השלוחה הקנדית, אלא גם השגרירות הישראלית שלחה מסר חד, כשנכנסה לתמונה ברגע האחרון והחליפה את קק"ל כספונסרית של האירוע - יתכן שאף בזכות התערבות ישירה מצד משרד החוץ. "כנציגה רשמית של מדינת ישראל, ההצטרפות של השגרירות אל נותני החסות, שולחת מסר חזק", אמר סטיבן גרבר, יושב ראש ה-JFGV. "יש מקום לדעות שונות בתוך מדינת ישראל וגם בתוך הקהילה שלנו".

 

 

קנדה החליטה: אין מקום אצלנו ל-BDS

 

בהחלטה יוצאת דופן, החליט בתחילת השבוע הפרלמנט הקנדי, ברוב גדול יש לומר, על גינוי תנועת החרם על ישראל וכל מי שמתשייך אליה. המבחן הראשון של ההחלטה, הגיע יממה אחת לאחר מכן.

 

רבים בקהילות היהודיות הגדולות בטורונטו, ואנקובר ומונטריאול (וגם מחוצה להן), כמו גם בישראל עצמה, חששו מחילופי השלטון אחרי הבחירות שהתקיימו בנובמבר האחרון בקנדה. ג'סטין טרודו הליברלי נבחר ברוב גדול, כשהוא מדיח למעשה את ראש הממשלה היוצא, סטיבן הרפר השמרן, שהפך במשך כמעט עשור של שלטון, לידיד קרוב של ישראל ובעיקר של מקבילו ממעבר לאוקיאנוס, בנימין נתניהו.

אבל עד עכשיו טרודו לא ממש שינה את היחס הרשמי שבין קנדה לישראל. השבוע הוכיח טרודו כי הוא איש שעומד במילתו וקיים את הבטחתו מלפני הבחירות, לפיה הוא מתנגד לתנועת ה-BDS. בהצעת החלטה שהגישה המפלגה השמרנית, על גינוי תנועת החרם על ישראל ולמשתייכים אליה, תמך טרודו והיא עברה ברוב גדול של 229 לעומת 51 מתנגדים.

 

הפרלמנט ציין כי מדובר בתנועה ש"מפעילה טקטיקות של דמוניזציה ומפלה לרעה את ישראל ואינה תורמת לשלום". מדובר בהחלטה יוצאת דופן בהתחשב באקלים השורר במדינות מערביות רבות ובאירופה בפרט. השמרנים מנסים להעביר הצעה ברוח דומה, שמטרתה לחנך את הדור הצעיר בקנדה, על סבלי העם היהודי, בדגש על תקומתה של מדינת ישראל והלגיטימיות שלה.

 

בינתיים היה צריך טרודו להתמודד עם מבחן ראשון של החלטת הפרלמנט הטרייה מתחילת השבוע, כשלמחרת אותו דיון, התקיימה הצבעה באוניברסיטת מק'גיל, שקבעה כי ארגון הסטודנטים במוסד האקדמי היוקרתי בקוויבק, יצטרף ל-BDS. למי שלא יודע, מדובר באוניברסיטה בה טרודו עצמו למד. "לתנועת ה-BDS, כמו גם לשבוע האפרטהייד, אין מקום בקמפוסים הקנדים", הוא כתב בדף הטוויטר שלו. "כבוגר של מק'גיל, אני מאוכזב מהחלטת ארגון הסטודנטים". זאת כאשר הוא משתף את ההאשטג #EnoughIsEnough

 

 

 

 

טקס אזכרה מרגש במונטריאול

 

ביום חמישי שעבר התקיים טקס משותף בין תלמידי אולפנת אמי"ת בב"ש, לבין תלמידי בית הספר התיכון העברי (Hebrew Academy) במונטריאול. זאת לציון שלושים להרצחה של דפנה מאיר ז"ל, שנרצחה בביתה לעיני בניה על ידי טרוריסט.

בתה הבכורה, רננה, התארחה בהיברו אקדמי, במסגרת 'גשר חי' - תכנית שמקשרת בין בתי הספר במונטריאול ובאר שבע, וסיפרה על אמה מנקודת מבטה. במהלך היום נשא דברים המחנך הוותיק, ארלזר אלישיב, שגם הגה את הרעיון לקיים אירוע מסוג זה.

אלישיב גם הקריא את מכתב הקונסול הכללי במונטריאול, זיו נבו קולמן, שכתב: "לא הכרתי את דפנה מאיר ז"ל כמוכם. גם אני הייתי במונטריאול כאשר נרצחה בפתח ביתה על ידי טרוריסט שפל ונפשע. גם אני התרגשתי עד דמעות כאשר שמעתי כיצד נלחמה בו בגבורה ובכך הצילה את בני משפחתי. עם ישראל כולו מתייחד עם זכרה ומחבק אותה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים