שתף קטע נבחר

מחקר מצא: הדרך היעילה להפסיק לעשן - מיד או בהדרגה?

אם אתם רוצים להיגמל מעישון באופן תמידי, כדאי מאוד שתפסיקו עם ההרגל הלא בריא מיד, ולא בהדרגה. כך מגלה מחקר חדש שבדק מאות מכורים לניקוטין

רוצים להפסיק לעשן? כדאי לעשות את זה בבת אחת: מחקר חדש מגלה כי הדרך היעילה ביותר להיגמל מהסיגריות היא לא לעשות את זה בהדרגה.

 

המחקר נערך ע"י מדעני אוניברסיטת אוקספורד בבריטניה אשר גייסו כ-700 איש לאחת משתי תוכניות הפסקת עישון: הדרגתית או מיידית. הנבדקים צויידו לפי בחירתם, במדבקות ניקוטין, גומי לעיסה ניקוטין, או תחליפי ניקוטין בתרסיס לאף או לפה למשך תקופת הניסוי.

 

בתום ארבעה שבועות, הנבדקים עברו תבחין נשיפה לאיתור ניקוטין בנשימתם, כדי להעיד על הצלחת הגמילה. הממצאים הראו כי 40% מאלה שהפחיתו את כמות העישון בהדרגה הצליחו להפסיק לעשן לחלוטין, בהשוואה ל-49% מאלה שהפסיקו לעשן מיידית.

 

בתום שישה שבועות מתחילת המחקר, 15% מאלה שהפסיקו לעשן בהדרגה הצליחו להיגמל מעישון, בהשוואה ל-22% מאלה שהפסיקו לעשן בבת אחת. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.

 

"הממצאים יאפשרו לנו לומר למעשנים שהדרך הבטוחה יותר להפסיק לעשן היא לעשות זאת בבת אחת, ולא בהדרגה" סיכמו החוקרים, "במרבית המקרים, תוכניות הגמילה כבר נוקטות בגישה הזו".

 

"אי אפשר להוריד את העישון בהדרגה"

אהוד אברהמסון, מי שעומד בראש מכון אברהמסון לגמילה מעישון, לא מופתע מתוצאות המחקר: "אני אומר את זה כבר עשרות שנים. כל השנים האלו אני מסתכל בתדהמה על כל מיני סדנאות שאומרות לך, בואו לסדנא, ותמשיכו לעשן תוך כדי גמילה, והתוצאות בשטח לא ממש עובדות. אחוזי הגמילה שם נמוכים. הרי מעשן, מה הוא רוצה? הוא רוצה שיבטיחו לו שהוא ייגמל מעישון אבל שהוא יוכל להמשיך לעשן. זה משהו בתוך המוח, דיכוטומיה בתוך המוח שאומרת לך כן לעשן ולא לעשן, וזה לא עובד; או שמעשנים, או שלא מעשנים. אין דרך אחרת".

 

- כלומר לדעתך, ובהסתמך על המחקר הזה, הכדורים שאמורים להוריד לך את החשק לעשן במשך הזמן, לא יעילים?

 

"לא מדובר כאן בדעתי, אני קורא נתונים סטטיסטים ובשיטות רבות אחוזי ההצלחה בגמילה זהים לאחוזי ההצלחה של אנשים שקמו בוקר אחד והפסיקו בעצמם לעשן. מדובר על הצלחה של כ-23%".

 

- איך אתה מסביר את זה?

 

"כי אין מצבי ביניים. או שאתה מפסיק לעשן, או שאתה מעשן. או שהרצפטור במוח שאחראי על החשק לעשן כבוי, או שהוא לא. ולכן כדורים ומדבקות או סדנאות, שקוראים לאנשים להיגמל בהדרגה, לא יעבדו. כי כשאתה מוריד בכמות הסיגריות, אותו איזור במוח תמיד ישאף להעלות את הכמות בחזרה. זה מה שקרוי – התמכרות".

 

- כמומחה להתמכרויות, אדם שקורא את המחקר הזה ומחליט להפסיק לעשן, מה הסיכוי שלו להתמיד בגמילה?

 

"קודם כל, אם מישהו יכול להפסיק לבד זה מצוין, אבל רוב האנשים, כשבודקים אותם אחרי שנה, חוזרים לעשן. רוב האנשים שמפסיקים לעשן בעצמם חיים עם האשליה שהם תמיד יכולים לגנוב סיגריה פה ושם, וזה מה שגורם להם לחזור ולעשן".

 

- בקרב הנגמלים שלך, מה אחוז ההצלחה?

 

"בעבר, ועל סמך בדיקות של גופים חיצוניים לפני שהתחילו לעבוד איתנו, כמו חברת החשמל, בזק או התק"מ, אחוז ההצלחה עמד סביב ה-80%. כיום אחוז זה גדול יותר בעיקר בגלל השיפור במעקב אחרי הנגמלים בקבוצות בוואטס-אפ ובסדנאות שאנחנו עורכים אצלנו או ע"י חלוקת מדליות לנגמלים בנוכחות בני משפחתם, מה שמגביר את המחויבות שלהם לגמילה".

 

8,000 מקרי מוות בשנה בגלל העישון

על פי סקרי משרד הבריאות, עולה כי שיעור המעשנים בקרב בני 21 ומעלה בישראל עומד על 19.8%. בחלוקה לפי מין, 27.3% מכלל הגברים בישראל מעשנים ו-12.6% מכלל הנשים בישראל מעשנות. בחלוקה לפי לאום, שיעור העישון הוא 26.3% באוכלוסייה הערבית ו-18.4% באוכלוסייה היהודית.

 

למעלה ממחצית מהגברים המעשנים דיווחו על צריכה של 20-10 סיגריות ליום, הן ביהודים והן בערבים ואילו בקרב הנשים המעשנות, אחוז הנשים הצורכות פחות מעשר סיגריות ליום הינו גבוה (כ-40%) ודומה בשתי האוכלוסיות.

 

בהשוואה עולמית, שיעור העישון בקרב גברים בישראל (27.3%) נמוך במעט מהממוצע (28.5%) של מדינות האיחוד האירופי. שיעור העישון בקרב נשים בישראל (12.6%) נמוך ביחס למדינות האיחוד ועומד על 17.7%.

 

על פי הערכות מומחים, בישראל העישון אחראי לכ-8,000 מקרי מוות בשנה, כ-700 מהם בקרב לא מעשנים שנחשפו לעישון כפוי. לצד המחיר הכבד של אובדן חיי אדם, נזקי העישון מהווים נטל כלכלי כבד: הערכות העלות הישירה והעקיפה של נזקי העישון למערכת הבריאות הן בסביבות 1.7 מיליארד שקלים בשנה.

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
עישון. הפסקה מיידית
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים