להכניס עובר מוקפא לירושה? הרבנים יחליטו
אלמנה צעירה שביקשה להוציא צו ירושה ביקשה מבית הדין הרבני לקבוע אם לכלול בו עוברים מוקפאים שהיא מעוניינת להחזיר לרחמה. מה קבעו הדיינים?
בית הדין הרבני האזורי בבאר שבע נדרש לאחרונה לדון בפנייה של אלמנה שביקשה להבהיר מה דין חלוקת הירושה שלה במידה שתביא לעולם ילדים מעוברים מוקפאים שנשארו מבעלה המנוח. הדיינים קבעו שכל עוד העוברים מוקפאים הם לא נחשבים יורשים,
אולם ברגע שייוולדו יהיו זכאים לחלק בירושה.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- הסתירו רטיבות מרוכשי הדירה – ויפצו אותם
- קתולי סירב לשלם מזונות: "בתי לא חוקית"
- חייל שלקה בדיכאון יפוצה באופן רטרואקטיבי
- כך עוקל חשבון בנק בגלל רשלנות ביטוח לאומי
האלמנה הצעירה – אם לבת שלוש ובן שנה שנולדו בהפריה מלאכותית - פנתה לבית הדין וביקשה להוציא צו ירושה. היא הסבירה שנותרו לה שני עוברים מוקפאים שהיא מעוניינת להחזיר לרחמה, ושאלה אם במסגרת חלוקת הירושה בין ילדיה צריך להשאיר גם חלק לעוברים.
תביעה
בגלל המלצת הרב: עובר נולד עם שיתוק מוחין
עו"ד טל לביא
רופא של מאוחדת המליץ לזוג דתי להפסיק הריון בסיכון, אבל הם בחרו להקשיב לרב. בית המשפט העליון קבע שהאחריות המלאה עליהם
הדיינים - הרב ציון לוז-אילוז (אב"ד), הרב מאיר כהנא והרב אבידן משה שפנייר - דנו בשאלת דיני הירושה בלבד, והדגישו כי תשובתם אינה נוגעת לשאלה המוסרית אם ראוי להביא ילדים לעולם לאחר מות אביהם.
הדיינים הציגו שלוש שאלות ועל בסיסן הגיעו למסקנה כי עובר מוקפא אינו יורש. הראשונה הייתה האם במקרה שבו הבעל נפטר והאישה בהריון אמור צו הירושה להתייחס לעובר? השנייה האם המסקנה ביחס לעובר רגיל נכונה גם לעובר שיש רק כוונה להביא אותו לעולם, אולם הוא עדיין מוקפא? והשלישית הייתה מה דין עיזבון הבעל לאחר שהעובר המוקפא נולד?
הנחת היסוד שפתחה את הדיון היא שילד שנולד מהפריה חוץ-גופית מיוחס הלכתית לאביו לכל דבר ועניין. מכאן שעובר שקיים כבר בבטן אמו בזמן שהבעל נפטר זכאי לחלק בעיזבון.
ואולם, בנוגע לעוברים מוקפאים הגיעו הדיינים למסקנה שונה, שלפיה אין צורך הלכתי לשמר את חלקם בעיזבון עד שייוולדו. הדיינים נימקו את מסקנתם בכך שמועד הלידה בפועל הוא לא קצוב, אלא עשוי לקחת שנים ועלול לפגוע ביורשים הנוכחיים שיימנעו מלפעול ולהשביח את החלק היחסי של אותו עיזבון.
למעשה, ציינו הדיינים, ייתכן שבסופו של דבר בכלל לא ייוולד יורש נוסף, ובמקום להגן על זכויות היורשים הנוכחים, ייווצר מצב אבסורדי של הגנה על זכויות עתידיות של ולד שלא יגיע לעולם.
עם זאת, במקום שבו העובר המוקפא יוביל להולדת ולד, אין סיבה שהוא לא יירש את חלקו היחסי בעיזבון האב המנוח. משכך, סברו הדיינים, יש לעדכן את מקבלי הירושה הנוכחים שאם יושתל העובר ברחם האם ויתפתח לסבירות שייוולד, ייפתח מחדש הדיון בעיזבון שיישאר מאביהם, ויהיה עליהם לפעול בהתאם.
בהתאם קבעו הדיינים כי עם ההיריון שייקלט או עם לידת הוולד, יצטרכו היורשים לפנות לבית הדין כדי שיוציא צו ירושה מעודכן בהתאם לנסיבות החדשות.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
- עו"ד מתן חודורוב עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים