שתף קטע נבחר

המדריך לשקרים של ילדים בגילאים שונים

למה ילדים בני 3 מספרים לגננת שאמא שלהם בהריון למרות שזה לא נכון, מה המטרה האמיתית של שקרים בגיל ההתבגרות ולמה לפעמים אנחנו אשמים מבלי לשים לב? לקראת ה-1 באפריל, כל האמת על שקרים

מיטל אמא של יעל התקשרה אליי נסערת כשגילתה שבתה בת התשע זייפה את חתימתה במכתב שקבלה מהמורה. מיטל כעסה כל כך ואף נעלבה מהמעשה של בתה. כל אחד מאיתנו משקר במהלך חייו, לפעמים אלו שקרים לבנים וקטנים ולפעמים רציניים יותר אבל כשאנחנו מגלים שהילד שלנו משקר אנחנו כועסים ונעלבים. האם חשבתם פעם מדוע הילד שלכם משקר? לפעמים תגלו שהיה כדאי לו לשקר כי התגובה שלכם כל כך מפחידה שהוא יעדיף לשקר ולקוות שהאמת לא תתגלה ובינינו, גם אנחנו המבוגרים משקרים לפעמים. אבל רק לפעמים.

 

מדוע ילדים משקרים?

אי אמירת אמת נפוצה בקרב ילדים ומתבגרים בעיקר כאשר אמירת האמת עלולה להוביל אותם לעונש. יש להם סיבות שונות לשקר. חלקם עושים זאת כי הם רוצים להתחמק ממטלה, להימנע מעונש או להשיג תשומת לב של אחד ההורים. היכולת לומר אמת היא יכולת נרכשת ותפקידנו ההורים הוא ללמד את ילדינו לומר אמת גם אם זה אומר שהם יאלצו להתמודד עם תוצאות המעשה שלעיתים לא יהיו נעימות. נתנחם בכך שהיכולת לשקר מעידה על היכולת השכלית של הילד ועל ההבנה של מצבים חברתיים וזה כמובן דבר רצוי מאוד.

 

שקר יציל אותי מעונש? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שקר יציל אותי מעונש?(צילום: shutterstock)

גילאי 2-3

קיים הרבה פעמים בלבול בין מציאות לדמיון. הילדים לא רוצים שהוריהם יכעסו עליהם ולעיתים הם בוחרים בשקרים "קטנים" באופן מודע מתוך כוונה שאולי אף אחד לא ידע. ילדים בגיל זה ישקרו למשל כאשר נשאל אותם איפה חפץ מסוים, הם יחזיקו אותו מאחורי הגב ויאמרו שהם לא יודעים. במקרה זה הם סבורים שאנו לא רואים את מה שהם מסתירים.

 

מתוך הבלבול בין אמת ומציאות כדאי לאמן אותם בתיאור עובדות. מדי פעם התבוננו יחד אתם על הסביבה ובקשו מהם לתאר את מה שהם רואים מבלי להשתמש בפרשנות. למשל אם אתם בגינה שבו יחד על הספסל ובקשו מהילד לתאר מה הוא רואה. הקפידו על תאור עובדתי בלבד.

 

גילאי 3-5

הילדים יעדיפו לשקר כדי להגשים משאלות כמוסות. הם ישקרו לגבי אירועים שהם כביכול השתתפו בהם או יספרו שיש להם כל מיני חפצים שהיו רוצים שיקנו להם. באמצעות השקר בגיל זה הילדים מרגישים שהם חווים את החוויה ונהנים מעצם הדיבור וסיפור החוויה.

 

למשל ילדים שמספרים על חגיגת יום הולדת שחגגו ולא היה ולא נברא או ילדים שמספרים לגננת שאמא שלהם בהריון מתוך רצון ומשאלה פנימית שיהיה להם אח קטן. במקרים אלה למדו את הילד לומר "הייתי רוצה שאמא תהיה בהריון", "הלוואי שיחגגו לי יום הולדת".

 

גילאי 6-10

ילדים מבינים היטב את משמעות השקר. הם יודעים שהם לא דוברים אמת אך מנסים את מזלם. אולי הפעם לא יעלו עליהם. לעיתים באמצעות השקר הם בודקים את הגבול בינם לבין הסביבה. עד כמה הם יכולים לשקר מבלי שאף אחד יגלה. תפקידנו בשלב זה חשוב מאוד. עלינו לומר שאנו יודעים מהן העובדות ולא לאפשר לילדים להסתבך בשקרים שלהם.

 

גיל ההתבגרות

השקרים משרתים את הנערים מבחינה חברתית. אם הם רוצים שנקנה להם משהו הם ישתמשו במשפט הקסם "לכולם יש" ואנו מבלי לבדוק מי או כמה זה "כולם", נענים מייד לבקשתם למרות שאילו היינו בודקים היינו מגלים שמדובר בחבר או שניים. הרצון שלהם בגיל זה להדמות לקבוצת השווים, חבריהם, הוא עז כל כך ולכן הם גם ישקרו על מנת לזכות בסטטוס חברתי.

 

כיצד נגיב לשקר ?

1. דינו של שקר לבן כדין שקר גדול - גיליתם שילדכם שיקר אך נראה לכם שהשקר לא כל כך רציני כרגע? אל תוותרו ותתעלמו מאי אמירת האמת רק מפני שמדובר במקרה קטן. לדוגמה אם הילד משקר ואומר שהוא חולה כדי לא ללכת לבית הספר ומבחינתכם זה בסדר שישאר בבית אל תשתפו פעולה עם השקר. ניתן לומר שאתם יודעים שהוא מעדיף להישאר בבית היום וזה בסדר מבחינתכם אך אתם מעדיפים שהוא יאמר את האמת.

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו

 

2. אל תחפו על הילד – תנו לו לשאת בתוצאות, למשל אם הילד חזר הביתה עם צעצוע של הגן. אל תספרו לגננת סיפורים על איך הצעצוע הגיע לתיק שלו, אלא תנו לילד לגשת לגננת ולהחזיר את מה שלקח. נכון, זה ממש לא נעים אך כך הוא ילמד לא לעשות זאת בעתיד.

 

3. אל תשקרו - הקפידו לומר את האמת ולא לשקר בנוכחות הילדים. אנו משננים מנטרה בבית שאסור לשקר אך לפעמים מבלי לשים לב אנו משקרים בנוכחות הילדים ולפעמים אף מאלצים אותם להשתתף בשקר וזה כמובן מסר מבלבל.

 

למשל אם הילד מאחר לבית ספר ואנו כותבים למורה פתק שהוא איחר כי היינו באירוע משפחתי שכמובן לא היינו והילד יודע זאת או למשל כאשר אנחנו מבקשים ממנו לענות לטלפון ולומר שאנחנו במקלחת כי אנחנו מעוניינים להתחמק מהשיחה.

 

4. תגובה רגועה - הילד משקר ואתם יודעים בוודאות שזהו שקר, גלו איפוק והקשיבו לו. זכרו, אם תתקפו ברגע זה הילד יצטער על הרגע שבחר לומר אמת ויבין שבפעם הבאה כדאי לו לשקר. החמיאו לילד על שבחר לומר אמת. אחרי הכל זהו מעשה אמיץ. יחד עם זאת "אמירת אמת אינה פוטרת מעונש" כך שחשוב שתגיבו במידתיות למעשה ותציינו שאילו היה משקר התגובה הייתה יכולה להיות חמורה יותר ולכן אתם שמחים שבחר לומר אמת.

 

5. המנעו מתוויות - גיליתם שהילד משקר אל תדביקו לו תווית שלילית ואל תשתמשו בהכללות והגזמות "תמיד אתה משקר". התייחסו למקרה באופן ספציפי. למשל, "אתה כרגע לא דובר אמת" או "אני יודע שהפרטים הם שונים ואתה כרגע משקר אך לא לומר לילד שהוא שקרן. ילדים רואים את עצמם דרך העיניים שלנו ואם נתייג אותם כשקרנים כך הם יראו את עצמם.

 

6. שיחה מלב אל לב – שוחחו עם הילד בזמן רגוע וללא קשר למקרה ששיקר והסבירו לו מדוע אמירת אמת חשובה לכם. הסבירו מדוע בבית שלכם כולם דוברים אמת וכיצד זה משפיע על יחסי האמון בבית. זכרו- שיחות ותקשורת ישירה ופתוחה הם כלים נהדרים לפתרון והנחלת ערכים.

 

 


הכותבת היא מנתחת התנהגות ומדריכת הורים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תשקרו בנוכחות הילדים
צילום: shutterstock
מומלצים