שתף קטע נבחר

ביקור האפיפיור, גירסת שיקגו

תערוכה המתעדת את ביקורי האפיפיורים בארץ נפתחה בשיקגו

בערב יום שלישי, התכנסו כ-100 איש בספריית ריצ'רדסון באוניברסיטה הקתולית דה-פול לפתיחת תערוכת צילומים המנציחה את מסעות האפיפיור פרנציסקוס בארץ ב-2014, עם נגיעה בשלושת הביקורים הקודמים. החל בביקור פאולוס השישי ב-1964, יוחנן פאולוס ב-2000 וכלה בביקור בנדיקטוס השני בשנת 2009.

 

לצד סטודנטים, אנשי סגל, נציגי הקהילות היהודיות והקתוליות הגיעו לטקס הפתיחה אישי ציבור רבים כמו הקונסול הכללי של ישראל בשיקגו וארכיבישוף שיקאגו, בלייז סופיץ’, ששתפו פעולה ויזמו את האירוע. ד"ר סטיב נסטיר, נשיא הפדרציה היהודית ונשיא אוניברסיטת דה-פול, הכומר דניס הולטשניידר, גם נשאו נאומים.

"יחסים דיפלומטים מלאים ורשמיים בין ישראל לבין הכס הקדוש הוקמו בשנת 1993. קדמו להם כמעט 100 שנות פעילות דיפלומטית טעונה. ארבעת ביקורי האפיפיורים בארץ, המוצגים בתערוכה זו, משקפים את ההסטוריה הסבוכה”, פתח גלעד את דבריו.

 

גלעד הזכיר את פגישתו של בנימין זאב הרצל עם האפיפיור פיוס העשירי, בתקווה להשיג את תמיכתו במפעל הציוני. תקוה שהתבדתה בטענה שהכנסיה אינה יכולה להכיר בשאיפות העם היהודי לעצמאות מאחר שהיהודים "לא הכירו במושיעם". גלעד ברך על המהפך שחל ביחסים ב-1965 ביוזמת האפיפיוריוחנן ה-23, שניסח את כתב נוסטרה אטאטא המבטל את האשמת כל היהודים ברצח ישו ומגנה את האנטישמיות. "מאז ועד עתה, אנו מחוייבים לבניית גשרים ברי קיימא של ידידות עם הציבור הקתולי בעיר”, הוסיף גלעד.

  

הקונסול הכללי המשיך לשבח את אוניברסיטת דה-פול, אחת האוניברסיטאות הקתוליות הראשונות שקיבלה סטודנטים יהודים לשורותיה. כמו כן, הייתה הראשונה שהתמודדה ב-2014 עם קריאת מועצת התלמידים להחרים, להוקיע ולהימנע מהשקעות בישראל ודחתה את ההמלצה.

בחלק מהאוניברסיטאות הקתוליות היו בעבר אתגרים לסטודנטים יהודים תומכי ישראל. עם זאת, בדה-פול סטודנטים יהודים הרגישו רצויים ומוגנים בזכות הנשיא, הולטשניידר, שעשה כל מאמץ כדי לבלום תופעות שליליות אלו ולהנחיל את ערכי הסובלנות, ההגינות, חופש הדיבור שעליו אוניברסיטה זו מושתתת.

"אנחנו חוגגים הערב את סיפורן של התמונות על פי הפתגם 'תמונה אחת שווה אלף מילים'. אמר הארכיבישוף סופיץ' בטקס הפתיחה ופנה לנשיא הולטשניידר,"אנחנו רוצים שתדע שאנו מעריכים את התמודדותכם במלחמה בספרות אנטישמית ובקידום פלורליזם".

 

צילום: לע"מ ()
צילום: לע"מ

 

הארכיבישוף סופיץ' ציין לשבח את תגובתו המהירה של נשיא האוניברסיטה בגינוי פליארים אנטישמים וגזעניים שהופצו בקמפוס בשבוע שעבר.

בשבוע שקדם לערב זה הקארים פרצו והשתלטו על מכונות שכפול באוניברסיטת דה-פול והצליחו להפיץ עלונים אנטישמים וגזענים של תנועת הימין הקיצוני. בדיעבד התברר שפריצה האקרית היתה חלק מרשת פריצות שהתקיימה במספר רב של אוניברסיטאות ברחבי ארה"ב.

 

"התערוכה הנודדת הופקה על ידי משרד החוץ ומשמשת כאבן דרך לחיזוק מערכת היחסים בין הכנסיה למדינת ישראל”, אמר גלעד. "מרבית הצילומים מתעדים את ביקורו האחרון של האפיפיור פרנציסקוס שהדגיש את הקשרים העמוקים בין מדינת ישראל לוותיקן".

 

אוניברסיטת דה-פול, האוניברסיטה הקתולית הגדולה ביותר בארה"ב נבחרה גם בזכות הקשר מקצועי והאישי הטוב ביותר עם נשיאה, האב דניס הולטשניידר, וגם משום שבאוניברסיטה לומדים סטודנטים יהודים, מוסלמים, נוצרים וחסרי דת ובעבר התחוללו בה בעיות עם ישראל. לפיכך, התערוכה אינה מוצגת במוזיאון האוניברסיטה, אלא בספרייה כדי להעצים את חשיפתה לציבור הסטודנטים.

 

צילום: University DePaul  ()
צילום: University DePaul

 

ד"ר נסטיר, נשיא הפרדציה היהודית, דיבר על מערכת יחסים ידידותית ותומכת בין הקהילה היהודית והקתולית בשיקגו. הוא נזכר בביקור פאולוס השני בישראל, ביקורו בכותל המערבי , המקום אליו ערגה התפילה היהודית מחורבן הבית השני ונזכר בהתרגשות במכתבו המפורסם של הקרדינל רטצינגר שנטמן בידיו של יוחנן פאולוס באבני הכתל. זו הייתה תפילתו:

'אלוהי אבותינו, בחרת באברהם ובזרעו להביא את שמך לעמים: אנו מתאבלים ומצטערים על התנהגותם של אלה שבמהלך ההסטוריה גרמו לבניך סבל. אנו מבקשים ממך סליחה ומתחייבים לחיות באחווה אמיתית עם אחינו בני ברית'.

 

"זו הייתה תפילה יפה, זהו מסר חשוב". אמר ד"ר נסטיר, "בעולם רדוף עימותים, מאבקים וטרור היחסים בין היהודים לקתולים מהווים מודל לפיוס אנושי אמיתי. הצילומים בתערוכה זו מתארים את הידידות והאחוה ביובל השנים האחרונות".

 

התערוכה תוצג באוניברסיטת דה-פול עד ה-8 ביוני ומשם תנדוד למנדליין קולג' בשיקגו ובסביבות ספטמבר תעבור לאוניברסיטת מרקט במילווקי.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גולדה והאפיפיור. מתוך התערוכה החדשה
מומלצים