שתף קטע נבחר

יעלון הודה: ישראל חתמה על העברת האיים לסעודיה

שר הביטחון גילה כי ישראל הסכימה להעברת הריבונות על איי סנפיר וטיראן ממצרים לסעודיה. "חמאס מורתע, אך מתעצם", אמר על המתרחש בדרום. המנכ"ל החדש שלו: אלוף במיל' אודי אדם, שהתפטר אחרי לבנון השנייה

 

בחזית: האי טיראן. ברקע: האי סנפיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בחזית: האי טיראן. ברקע: האי סנפיר(צילום: AFP)

ביטוי יוצא דופן ליחסים החשאיים בין ישראל לסעודיה : שר הביטחון משה יעלון הודה היום (ג') שישראל הסכימה, ואף אישרה בחתימה, את העברת השליטה באיים סנפיר וטיראן מריבונות מצרים לסעודים לאחר 25 שנה. בתדרוך לכתבים אמר שר הביטחון גם כי חמאס "מורתע ולכן לא פועל נגדנו, אך הוא מתעצם", ובישר על מנכ"ל חדש למשרדו - אלוף במיל' אודי אדם, שהתפטר מצה"ל בתום מלחמת לבנון השנייה, וחזר כעת למשרד הביטחון.

 

העברת הריבונות על האיים שבים סוף, בואכה מפרץ אילת, התקבלה בהסכם שנחתם בשבועות האחרונים בין ריאד לקהיר. ההסכם הגיע על רקע סיוע כספי אדיר שיועבר מהממלכה למצרים, בהיקף של כ-16 מיליארד דולר. לפי השר יעלון, הנספח הצבאי להסכם השלום בין ישראל למצרים עודכן בעקבות העברת הריבונות על האיים, שנמצאים כ-200 ק"מ דרומית לאילת.

 

על עדכון הנספח והכנסת הסעודים לתוכו חתם גם גורם רביעי - ארצות הברית, שהייתה שושבינה להסכם וייצגה בכך את הכוח הרב-לאומי שנפרס בסיני כחלק מאכיפת ההסכם. בנוסף הסכימה ישראל לבקשת הסעודים והמצרים שלפיה באזור האיים ייבנה גשר אל היבשה כחלק מפיתוחם.

 

 

מצרי טיראן הם פתח היציאה בין מפרץ אילת לים האדום ומשם לקרן אפריקה ולאסיה. עבור צה"ל המצרים הסמוכים לשני האיים מהווים פתח להפלגה של כוחות חיל הים לים התיכון דרך מפרץ סואץ, ויציאה לים האדום למטווחי אימונים על בסיס קבוע, לטובת לוחמי הדבורות והדבורים שאחראים על זירת ים סוף.

 

גורמים מדיניים בכירים אמרו השבוע כי מצרים הודיעה לישראל מראש על המשא ומתן בינה לבין סעודיה על המהלך להחזרת האיים, וראש הממשלה נתניהו עדכן כבר לפני שבועיים את הקבינט המדיני-ביטחוני בהסכם המסתמן. סעודיה התחייבה בפני מצרים ובפני האמריקנים לקיים את ההתחייבויות בנספח הצבאי של הסכם השלום עם ישראל, ותשמור על חופש השיט באזור. האיים סנפיר וטיראן היו בשליטת ישראל מאז שנכבשו במלחמת ששת הימים, ועד הנסיגה מסיני, כ-15 שנה אחר כך.

 

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "הסכמי השלום בין ישראל למצרים, על נספחיהם, לא נפתחו. להבנתנו, קיימים במסגרת ההסכם בין מצרים לסעודיה הסדרים שמטרתם להבטיח היעדר פגיעה והמשך תחולה של ההסדרים והמחויבויות הקיימים בהסכם השלום בין ישראל ומצרים, ככל שזה קשור לשני האיים. הנושא כולו עדיין מצוי בבחינה".

 

הברחות מלוב לסיני

על רקע המתיחות בימים האחרונים בגבול רצועת עזה, הביע יעלון שביעות רצון בכל הקשור להרתעת חמאס. אחרי שתי התקריות, שבהן נפתחה אש לעבר כוח צה"ל ומטען חבלה הופעל בקרבת גדר המערכת, ציין השר יעלון במהלך תדרוך לכתבים בקריה בתל אביב כי "מאז מבצע 'צוק איתן' חמאס לא פעל נגדנו בגלל ההרתעה שנשארה מהמבצע".

יעלון: "הקושי המרכזי של חמאס הוא להבריח אמצעי לחימה" (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
יעלון: "הקושי המרכזי של חמאס הוא להבריח אמצעי לחימה"(צילום: שאול גולן)

בהתייחסו לדיווחים על מגעים להקלת הסגר על הרצועה אמר שר הביטחון כי "אין מצור על עזה, וכן יש סגר ביטחוני שבמסגרתו אנו אוסרים על הכנסת חומרים דו-שימושיים שעלולים לייצר מהם רקטות. סוחרים עזתים מייבאים סחורות מחו"ל דרך נמלי אשדוד, פורט סעיד ואלכסנדריה".

 

למרות דבריו בנוגע להרתעת חמאס, הזהיר יעלון מהתחזקות ארגון הטרור האיסלאמיסטי כי "חמאס מתעצם והקושי המרכזי שלו הוא להבריח אמצעי לחימה, מאחר שנתיב ההברחה מסודן לא קיים יותר אבל הנתיב מלוב לסיני עדיין פתוח. חמאס מתעצם גם בנושא פיתוח וייצור כלי טיס בלתי-מאוישים במימון וידע איראני ובשיפור הכוחות הימיים שלו שיכולים לחדור דרך החוף".

 

בניגוד לראש הממשלה שנתן קרדיט בתחילת השבוע על הרגיעה ביהודה ושומרון לכוחות הביטחון, יעלון הזכיר לטובה גם את תרומת המנגנונים הפלסטיניים לשקט היחסי, "שפועלים בשטח נגד מפגעים בודדים ומחפשים סכינים בתיקי תלמידים פלסטיניים".

 

המבחן בפסח

בתוך כך, למרות האופטימיות הזהירה מהירידה המשמעותית בכמות הפיגועים והדעיכה המתמשכת באירועי גל הטרור הנוכחי, במערכת הביטחון מסמנים את חג הפסח הקרב ואת תפילות היהודים בהר הבית לאורכו כמבחן להמשך השקט.

 

בחודשים האחרונים הנחה ראש הממשלה בנימין נתניהו את השרים וחברי הכנסת שלא להגיע להר הבית על מנת שהדבר לא יצטייר כפרובוקציה. במקביל, ישראל וירדן הסכימו להצבת מצלמות במתחם ההר, שיתעדו את המתרחש במקום באופן קבוע עבור שני הצדדים, אבל מהלך זה טרם בוצע על רקע התנגדות של הפלסטינים. השר יעלון עדכן היום כי פריסת המצלמות עשויה להתבצע אחרי חג הפסח.

כוחות צה"ל בחברון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כוחות צה"ל בחברון(צילום: גיל יוחנן)
 

בנוגע לפרסומים שלפיהם ישראל מנהלת מגעים עם הפלסטינים על הפסקת מרבית הפעילות של צה"ל בערים ובכפרים בגדה, יעלון אמר כי מדובר בשיח ביטחוני ולא מדיני. לדבריו, השיח מבוסס על הנוסחה שלפיה ככל שהמנגנונים יפעלו בשטח נגד הטרור, כך צה"ל יפעל פחות בשטחי A למען מטרה זו.

 

יעלון אמר את הדברים לאחר שמנגנוני הביטחון הפלסטיניים טענו כי כניסות צה"ל לשטחי A פוגעות במעמדם ברחוב הפלסטיני ומציירות אותם כמשתפי פעולה עם ישראל. הוא הדגיש כי "אין מצב שנימנע לחלוטין מכניסה לשטחי A שמותרת לנו לפי הסכמי אוסלו מאחר שהניסיון שלנו הוא מר בנושא הזה".

 

עשור אחרי ההתפטרות

בתוך כך, יעלון מינה היום גם מנכ"ל חדש למשרד הביטחון. אלוף במיל' אודי אדם מונה לתפקיד במקומו של אלוף במילואים דן הראל. מינויו של אדם, בן 58, מותנה באישור ועדת המינויים, ולאחריה יובא לאישור הממשלה. אלוף אדם שירת במשך 30 שנה בצה"ל, ותפקידו האחרון היה מפקד פיקוד הצפון במלחמת לבנון השנייה.

יעלון ואדם (צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון)
יעלון ואדם(צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון)
 

אדם התפטר מצה"ל לפני עשור, כחודש לאחר תום המלחמה, על רקע עימות בינו לבין הדרג המדיני והרמטכ"ל דאז דן חלוץ. בזמן המלחמה, כשהתברר שהמערכה האווירית אינה מספיקה וצה"ל עומד לבקש אישור למבצע קרקעי נרחב, נשלח לפיקוד סגנו של הרמטכ"ל, אלוף משה קפלינסקי, כדי לפקד על המבצע - ולמעשה הוצב מעל אדם.

 

לאחר שחרורו היה אדם במשך חמש שנים מנכ"ל הקריה למחקר גרעיני ויו"ר מועצת המנהלים של החברה הממשלתית רותם תעשיות. בשלוש השנים האחרונות כיהן האלוף במילואים כיו"ר תעש. שר הביטחון יעלון אמר על מינויו: "הגעתי למסקנה כי אודי אדם הוא האיש הנכון בעת הזו להוביל בהצלחה את ההתמודדות עם האתגרים השונים. אני מכיר את אודי שנים ארוכות ואין לי ספק שיש בו האיכות, היכולת והבשלות האישית לבצע את התפקיד באופן מיטבי. ניסיונו הצבאי והאזרחי הרב של אודי יסייע לו לנווט את משרד הביטחון במציאות המורכבת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האיים טיראן וסנפיר
צילום: AFP
מומלצים