שתף קטע נבחר

על החשבון: מצרים ויתרה לסעודיה על שני איים

מלך סעודיה חתם בביקורו במצרים על הסכמים במיליארדי דולרים שיסייעו לכלכלה המצרית, אך הנשיא המקומי מותקף על העברת האיים טיראן וסנפיר לסעודים: "הסעודים מנצלים את חולשת המשטר. היית צריך למכור את עצמך א-סיסי". על הגשר שייבנה בין המדינות כתבו: "מכה קטלנית לישראל"

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

ביקורו בקהיר של מלך סעודיה , סלמאן בן עבד אל-עזיז, ממשיך לעשות כותרות: אחרי ששתי המדינות הודיעו על הקמת גשר יבשתי ראשון מסוגו שיחבר ביניהן מעל הים האדום, הודיעה אתמול (יום שבת) ממשלת מצרים שהאיים טיראן וסנפיר בים האדום שייכים למעשה לסעודיה במסגרת שרטוט מחדש של הגבולות הימיים בין המדינות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet

 

הצדדים חתמו עם על עשרות הסכמים ומזכרי הבנה בשווי של מיליארדי דולרים בתחומים שונים, בהם הסכם לקמת אזור סחר חופשי בחצי האי סיני והסכם להקמת של עיר סטודנטים לצעירים שמגיעים מחו"ל ללמוד במוסד ההלכתי החשוב במצרים, "אל-אזהר".  

 


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
"המלך הסעודי עבד אל-עזיז ביקש בינואר 1950 ממצרים לספק הגנה לשני האיים. מצרים נענתה לאותה בקשה וסיפקה הגנה לשני האיים מאז אותו תאריך", נמסר בהודעת הממשלה בקהיר, שהוסיפה כי מדובר ב"הישג חשוב". הסכם שרטוט הגבולות, לטענה, עשוי לאפשר לשתי המדינות להפיק תועלת מהאזור הכלכלי שמכיל אוצרות ומשאבים. בשנות החמישים ניתנו האיים למצרים כדי להגן ולשמור על מצר טיראן ומפרץ עקבה מפני מה שהוגדר בזמנו כ"שאיפות הטריטוריאליות של ישראל". 

 

"ויתור על זכויות היסטוריות"

אלא שהודעתה של ממשלת מצרים לא התקבלה בעין יפה בציבור. הרשתות החברתיות סערו וגם פוליטיקאים רבים שאינם חברים במשטרו של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. "ההסכם כולל ויתור על זכויות היסטוריות", אמרו פוליטיקאים שמקורבים ל"אחים המוסלמים", התנועה שהוגדרה במצרים ארגון טרור ושרבים ממנהיגי בכלא. הם גם טענו ש"סעודיה מנצלת את החולשה של המשטר המצרי הנוכחי, את חוסר תבונתנו ואת הצימאון שלו לכסף וללגיטימיות כדי להשיג יתרונות על חשבון המדינה המצרית, אדמתה, ריבונותה וזכויות עמה". 

 

הקומיקאי המצרי, באסם יוסף, שמתגורר בארצות הברית, צייץ בחשבון הטוויטר שלו פוסט שפנה לנשיא המצרי: "ההסכם היה שאתה תמכור את עצמך ולא את האיים". דבריו נאמרו על רקע הצהרתו של א-סיסי בעבר כי יהיה מוכן למכור ולהקריב את עצמו למען מצרים.

 

"ההסכם היה שאתה תמכור את עצמך ולא את האיים", נכתב על הנשיא א-סיסי שבעבר הוצע למכירה ב-eBay ()
"ההסכם היה שאתה תמכור את עצמך ולא את האיים", נכתב על הנשיא א-סיסי שבעבר הוצע למכירה ב-eBay

 

ההסכם להעברת האיים טיראן וסנפיר אמנם אושר בצו נשיאותי של א-סיסי ובצו מלכותי של המלך הסעודי סלמאן, אבל עדיין צריך לעבור את אישור הפרלמנט המצרי. במקביל, עורך דין מצרי שמתנגד לעסקת האיים הגיש תביעה בבית משפט במדינה נגד העברתם לידי סעודיה.

 

"הגשר החדש - עורק חיים חדש למצרים ומכה קטלנית לישראל"

מי שהשיבה אש בחזרה והתגייסה לצדו של הנשיא בסוגיית האיים הייתה התקשורת שמזוהה עם השלטון בקהיר. בעיתון הוותיק "אל-וופד" ציינו בסוף השבוע ששני האיים שהועברו לידי סעודיה הם חלק מאזור "סי" שנקבע בהסכם השלום בין ישראל לבין מצרים. מדובר באותו אזור שבו פועלים, על פי העיתון, רק כוחות שיטור אזרחיים וכוחות בינלאומיים. בעיתון שללו את הטענות לפיהן מצרים ויתרה למעשה על האיים ושהם היו מקור למחלוקת ולמריבה בין שתי המדינות. 

 

גם נושא הגשר שייבנה בין סעודיה לבין מצרים מעל הים האדום זכה לסיקור בולט בתקשורת המצרית. בעיתון "אל-וופד" כתבו שהגשר צפוי להיקרא על שמו של מלך סעודיה, סלמאן, והגדירו אותו "עורק חיים חדש למצרים ומכה קטלנית לישראל". העיתונאית המצרייה, למיס אל-חדידי, אמרה בתוכנית הטלוויזיה שלה ש"הגשר המצרי-סעודי יחבר את מה שישראל ניתקה".  

 

לא ברור עדיין אם ישראל הייתה מעורבת בהחלטה לבנות את הגשר שיחבר בין דרום סיני המצרי לבין מחוז תבק שבצפון-מערב סעודיה, אבל בהסכמי השלום עם מצרים נקבע במפורש שלישראל תהיה תנועה חופשית במצר טיראן.  

 

אין זו הפעם הראשונה שרעיון הגשר עולה לסדר היום מכיוונה של סעודיה. נשיא מצרים המודח, חוסני מובארק, הצהיר בעבר שהוא מתנגד לרעיון בעיקר משום שלטענתו הגשר אמור לעבור בפנינת התיירות המצרית בסיני, שארם א-שייח, ולפגוע בתיירות באזור. עם זאת, ייתכן שהסיבה האמיתית להתנגדותו הייתה החשש שהגשר יקל על מעברם של פעילי אל-קאעידה בחצי האי ערב למצרים. בכל מקרה, מומחים מעריכים כי הקמת הגשר תסייע רבות לכלכלתה של מצרים ותוסיף מקומות עבודה רבים באזור, דבר שנחוץ מאוד במדינה הערבית הגדולה. 

 

ד"ר מיכל יערי מאוניברסיטת תל אביב והאוניברסיטה הפתוחה אמרה ל-ynet כי היא סבורה שההסכמים שנחתמו בסוף השבוע בין מצרים לבין סעודיה במהלך ביקורו של המלך הסעודי בקהיר מראים ש"סעודיה לא 'מפזרת' כסף על מצרים, אלא בדיוק להיפך. היא משקיעה את כספיה בחוכמה במצרים מתוך הנחה שהשקעה זו תחזיר את עצמה". לדברי ד"ר יערי, "חשיבותו של הגשר היא אדירה משום שהוא יחבר בין אפריקה הערבית לבין אסיה הערבית ובכך ייווצר פתח לשיתופי פעולה כלכליים נרחבים. גם ההבנות לגבי הגבולות הימיים בין מצרים לבין סעודיה, שמשמעותן העברת השליטה על האיים טיראן וסנפיר לסעודיה, קריטיות. הסיבה היא שבעיית הגבולות תמיד עמדה ברקע ואם היא לא הייתה מטופלת, ייתכן שהיא הייתה עלולה להעיב על יחסי שתי המדינות בעתיד". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לא סתם "מפזר" כסף על מצרים. מלך סעודיה סלמאן בקהיר
צילום: AFP
מומלצים