שתף קטע נבחר

"לא הולך לקייטנה!"

ההרשמה לקייטנות בעיצומה אך הילד שלכם מודיע שהוא לא רוצה ללכת לאף קייטנה, ופארק מים, גלישה על סאפ, סדנת בישול בטבע ויציאה לסרט לא מרגשים אותו. מתוסכלים ומיואשים? יש מה לעשות

 

סוף שנת הלימודים בפתח, ואנחנו בחיפוש אחר הקייטנה שתהיה הכי מעניינת ומהנה וכמובן שתעלה בהתאם. נכון שמחירי הקיטנות יקרים מאוד אך זה שווה לנו כהורים להיות רגועים ולדעת שהילד נמצא במסגרת מסודרת. ואז הילד מבשר לנו שהוא לא רוצה ללכת לקייטנה - "אין לי חופש בחופש הגדול", "למה צריך לקום מוקדם?".

 

כאשר הילד אומר לנו שהוא לא רוצה ללכת לקייטנה עלינו לפעול באופן הבא:

 

1. הקשבה

חשוב לשוחח עם הילד מבלי לכעוס ולנסות להבין מדוע הוא לא רוצה ללכת לקייטנה. ילדים רבים חוששים משינויים ולכן הם מעדיפים לא להיות בקייטנה. במקרה שכזה כדאי ללכת עם הילד ולהראות לו את מיקום הקייטנה, להפגישו עם המדריך ולהסביר לו מה יהיו הפעילויות.

 

ילדים עשויים לא לאהוב את נושא הקייטנה וחשוב שנשמע מה מעניין אותם. היום יש שפע של קייטנות המתמקדות בנושאים שונים: כדורגל, ריקוד, מחשבים, קרקס ועוד, כך שהילד יכול לבחור תחביב אהוב ולהתמקד בו בזמן הקיטנה.

 

עדיף שהילד יילך לקייטנה יחד עם חבר אחד לפחות על מנת שיהיה לו מוכר ונעים מבחינה חברתית. שיחה שכזאת יכולה לשנות את דעתו ולתת לילד כבוד ותחושה שמקשיבים לו. אם לאחר השיחה הילד עדיין מסרב לשנות את דעתו עברו לסעיף הבא.

 

עוד בערוץ הורים:

- 5 שאלות שצריך לשאול לפני שרושמים את הילד לקייטנה

- מסיבת סיום - לראות את הילדים דרך המצלמה

- "הבן שלי לא יכול ללכת לקייטנה ואין לו מענה"

 

2. קיטנת הורים

אפשר לארגן קבוצה של ילדים ובכל יום הורה אחר יקח יום חופש אחד ובו הוא יפעיל את ילדי הקבוצה. אפשרות שכזאת חסכונית ומעודדת מפגש חברתי בין הילדים. כמובן שצריך שיתוף פעולה בין ההורים ובין הילדים.

 

במידה והילד מסרב ללכת לקייטנה, אין באפשרותכם לקיים "קייטנת אמא/אבא" והילד עדיין מסרב ללכת לקייטנה חשוב לדעת שלפי המלצת ארגון "בטרם" ניתן להשאיר ילדים החל מגיל 9-11 לבדם עד שעתיים ומגיל 14-12 ניתן להשאיר ילדים לפרקי זמן ארוכים יותר בבית ללא השגחת מבוגר, כך שאם ילדיכם מתחת לגיל 11 ומסרב ללכת לקייטנה עליכם להתעקש על כך ולהתייחס לקייטנה כאל מסגרת חינוכית כמו בית ספר.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

3. תדריך בטיחות לסביבת הבית

ילדים השוהים בבית במשך זמן ממושך ללא השגחת מבוגר עלולים לחוש שעמום ובדידות ומצב שכזה עלול להוביל אותם למעשים מסוכנים ולתאונות. מלבד הגיל של הילד חשוב לבחון קריטריונים נוספים כגון: האם הילד שלי עצמאי? אחראי? מודע לסכנה? במידה וכן, חשוב לחזור בכל יום על כללי בטיחות בבית, כמו למשל שלא להדליק את הגז או להתקרב לחלונות/מרפסות.

 

ממחקרים עולה כי שריפה היא התאונה השכיחה ביותר כשילדים נשארים בבית ללא השגחה. חשוב להכין אותם מראש וללמד אותם כיצד להימנע. כמו כן להשאיר בבית קופסה עם עזרה ראשונה ורשימת מספרי חירום במידה ואתם לא זמינים או במידה וצריך להזמין כיבוי אש.

 

4. סדר יום

גם בחופש הקפידו לשמור על סדר יום קבוע ורוטינות קבועות במהלך היום. תכננו יחד עם הילד כיצד יראה היום. הגדירו זמני צפייה בטלוויזיה ובמחשב. בחופש נראה כי לפעמים אין לנו שליטה על פעילות זו ואנחנו לא תמיד יודעים באיזה תוכן הם צופים. העובדה שהם ערים עד שעה מאוחרת מאפשרת להם לעיתים להיות חשופים לתכני טלוויזיה שאינם מותאמים לגילם.

 

שינה - הקפידו שילדכם ישן את שעות השינה להן הוא זקוק. בחופש יש לעיתים תחושה שאפשר ללכת לישון מאוחר והדבר גורם לילדנו להיות עייפים ועצבניים לאורך כל היום (אם הם ערים בכלל במהלך היום). מומלץ להתגמש עם שעות השינה ולאחר את שעת ההרדמות אך עדיין הגדירו מהי השעה וכדאי שהיא לא תהיה מאוחרת בהרבה מהשעה בה הוא רגיל לישון במהלך השנה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

ארוחות - כמו כן הקפידו שזמני הארוחות יהיו קבועים ולא לדלג על ארוחות בחופש ולאכול ממתקים לאורך כל היום. הגדירו מתי הוא מתקשר אליכם כדי שלא תמצאו את עצמכם בעבודה כל היום בשיחות עם הילד. בקשו ממנו שבכל פעם שיוצא וחוזר מהבית יתקשר ויעדכן אתכם.

 

למידה - בחופש יש תחושה של זמן אינסופי ופתאום שבוע לפני סוף החופש הורים מוצאים את עצמם במריבות עם הילדים לסיים חוברות קיץ. אין טעם להלחיץ את הילדים בשבוע האחרון. בבתי ספר רבים יש מבחני תחילת שנה. נצלו את החופשה לחזק את הילד בנושא או מקצוע בהם הוא מתקשה. אם הילד מצטיין בכל המקצועות זהו זמן נהדר לעשות חזרה על הנלמד או אפילו להעשיר את הידע. לשם כך קבעו שעה יומית לפחות שלוש פעמים בשבוע בה הילדים ילמדו חומר חדש או יבצעו חזרה.

 

5. תכנון החופש

התכנון מסייע לנו ההורים להרגיש שאנו בשליטה ולילד עצם הציפייה והידיעה מה הולך להיות משרה עליו תחושת בטחון. שבו עם ילדכם מדי שבוע, תכננו את השבוע הקרוב וספרו לו מתי מתוכננת הנסיעה לחופשת הקיץ המשפחתית בבית מלון וכו'. שתפו את הילדים בתכנון והעלו יחד רעיונות, קבעו יחד באיזה יום הוא יכול להזמין או ללכת לחבר ואל תוותרו על מפגשים חברתיים.

 

6. זמן איכות עם ההורים

הקדישו לילד זמן בשעות אחר הצהרים או קחו חופש ובלו עם הילד. גם אם הוא יודע להעסיק את עצמו אל תוותרו על קשר אישי עם הילד.

 

זכרו שהשעון הביולוגי של המתבגרים שלנו כמעט מתהפך במהלך החופש הגדול. חשוב שאנו ההורים נדע בכל רגע איפה הילד המתבגר נמצא ועם עם הוא מסתובב ונקבע זמן משותף כדי ליהנות ולשמוע את חוויותיו.

 

חופש נעים ובהצלחה!


הכותבת היא מנתחת התנהגות ומדריכת הורים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תכננו יחד עם הילד כיצד יראה היום
צילום: shutterstock
מומלצים