שתף קטע נבחר
 

סטודנטית לביולוגיה: בני האדם לא נעלים מבעלי החיים

איך מתמודדים עם סתירה בין תשוקה למקצוע לבין קול המצפון? נעמה וגנר מצאה את הדרך לשלב בין טבעונות ללימודי הביולוגיה הכרוכים בניסויים בבעלי חיים

נעמה וגנר (23) מסיימת בימים אלו את שנתה השנייה בלימודי הביולוגיה באוניברסיטת תל אביב, מקצוע בו מבצעים ניסויים בבעלי חיים כחלק מתוכנית הלימודים. אלא שוגנר היא טבעונית מגיל צעיר מאוד ומתנגדת לכך נחרצות. על מנת לפתור את הקונפליקט, קיבלה את התחייבותו של מנהל בית הספר וראש החוג כי תוכל להיעדר ממעבדות אלו ללא כל פגיעה בהמשך לימודיה. "אני שלמה עם עצמי", מספרת וגנר, "אני לא אוכלת בשר, עברתי לטבעונות בתקופה דיי מוקדמת בחיים שלי אז אין סיבה שארגיש רע עם עצמי. אני נחושה לסיים את לימודיי ולהוכיח שזה שאני טבעונית לא ימנע ממני ומאחרים רבים כמוני ללמוד ביולוגיה".

 

 

נעמה וגנר באוניברסיטת תל אביב    (צילום: אסף מגל)

נעמה וגנר באוניברסיטת תל אביב    (צילום: אסף מגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

וגנר נולדה במושב הצמחוני-טבעוני אמירים שבגליל העליון, הדוגל בחקלאות אורגנית ומודעות בריאותית. היא דוברת 4 שפות: עברית, אנגלית, ספרדית וצרפתית כאשר את האחרונות למדה באופן עצמאי, ומעניקה שיעורים פרטיים במתמטיקה וביולוגיה לתלמידי חטיבה ותיכון. בזמן שנותר היא משתדלת להתפנות לתחביב שלה - סריגה בטריקו.  את לימודיה האקדמיים התחילה וגנר במסלול שונה. היא פנתה ראשית ללימודי בלשנות וביולוגיה עם דגש במדעי המוח, ודווקא שם עברה את המשוכה הקריטית ביותר. ביום הפתוח, כשהגיעה כדי לשמוע יותר על תכנית הלימודים, הבינה כי המסלול של מדעי המוח כולל ניסויים רבים בבע"ח, הכוללים בין היתר ניתוח איברים של בע"ח, ושעליה לחתום על טופס לפיו היא מודעת ומסכימה לכך.

 

בלי סיוע כלכלי ועם אבא חולה בסוכרת

וגנר הסכימה לכך רק אחרי שקיבלה את התחייבותו של מנהל בית הספר וראש החוג שתוכל להיעדר מהמעבדות האלה ללא כל פגיעה בהמשך לימודיה. אולם במשך הזמן נעמה מצאה כי לימודי הבלשנות, על אף אהבתה לשפות, הם לא כמו שחשבה. לפיכך, החליטה לפרוש מהמסלול ועשתה את הדבר שהיה הכי טבעי עבורה, והוא המעבר לפקולטה למדעי החיים ללימודי הביולוגיה, מקצוע שאותו אהבה כבר בימי התיכון. "בשלב זה כבר לא הוכרחתי לחתום על טופס ההסכמה הנ"ל ומשיחות עם סטודנטים לביולוגיה, הבנתי כי גם כאן עליי למצוא את הדרך להימנע מקורסים הכוללים ניסויים בבעלי חיים", מספרת וגנר.

 

מצאה את הדרך. וגנר ()
מצאה את הדרך. וגנר

 

הפנייה ללימודים אקדמיים לא הייתה מובנת מאליה עבור וגנר, שהתמודדה עם טיפול באביה הסובל ממחלת הסכרת שאף גרמה לעיוורונו. על אף כל הקשיים בבית, וגנר הייתה נחושה ללמוד מקצוע ריאלי ובלבד זאת שיילמד באוניברסיטה. במאמץ רב סיימה את מבחן הפסיכומטרי בתוצאה מרשימה עם ציון 718. וגנר התקבלה לאוניברסיטת תל אביב, אך מצבה של אביה התדרדר ובמהלך השנה הראשונה ללימודים טיפלה בו באופן הדוק. "ההידרדרות הדרמטית של השנה האחרונה גרמה להיעדרויות לא מעטות מהלימודים, אולם למרות הכל אני עתידה לסיים את הלימודים בשלוש שנים ולא יותר", אומרת וגנר ומדגישה כי אין לה סיוע כלכלי מהוריה. מה שמסייע לה להמשיך את הלימודים היא "מלגת מנהיגי שוליך" על סך 90 אלף שקלים שמוענקת לצעירים הלומדים לתואר ראשון במקצועות ריאליים, מתוך תפישה לפיה עתידה של מדינת ישראל קשור קשר הדוק למידת ההשקעה בחינוך במדע ובטכנולוגיה. "אני מצליחה לשמר ממוצע ציונים גבוה ובלעדי המלגה ייתכן והייתי פורשת לגמרי".

 

רוצה לשנות את השיטה

השנה משתתפת וגנר בפרויקט מעבדה שחוקרת התנהגות של בע"ח, במסגרתו בודקת התנהגות של מכרסמים הנמצאים תחת איום הטריפה, אך אין בהם כל פגיעה. גם בנקודה זו נמנעה מלקחת פרויקטים של מעבדות שמבצעות פגיעה בבעלי חיים. "זה כבר בלתי נסבל בעיני, הפגיעה בחיות היא ממשית", אומרת וגנר. וגנר מבינה כי  

תפיסתה תמנע ממנה להמשיך לתחומים מסוימים בביולוגיה, כמו נוירוביולוגיה. "כרגע אני חושבת בכיוון של אקולוגיה, שהיא האינטראקציה בין אורגניזמים שונים בתוך מערכת. אם ביולוגיה מולקולרית נניח מסתכלת רק על מה שקורה במולקולות שבתוך התא, שזו הרמה הכי צרה, אז אקולוגיה זו הרמה הכי רחבה של הביולוגיה כיוון שמסתכלת על המערכת כולה עם כל האורגניזמים שחיים בתוכה ועל ההשפעות שלהם אחד על השני".

 

נעמה וגנר ()
נעמה וגנר

 

כיום, הקושי היחיד עמו היא מתמודדת הוא בעיקר בבחירת קורסים, שכן עליה לוותר מראש על קורסים שמעניינים אותה מבחינת תוכן, רק משום שכוללים ניסוים בבע"ח. הדילמה העיקרית עלתה בעיקר בהתחלה בבחירה במדעי המוח, הייתי בטוחה שמילוי הטופס הבעייתי הזה ימנע ממני בסופו של דבר ללמוד את התחום. "מצאתי לי את הדרך שלי לא לתת לזה יד. היות ויודעים שאני טבעונית, אז משתדלים לא לדבר איתי על הדברים האלה ולא לספר חוויות על ניסויים בבע"ח מהמעבדה. הייתי רוצה לשנות את השיטה אבל אני ריאלית מדי. אם הייתי חיה בעולם אוטופי הייתי רוצה בוודאי שלא יהיו שום ניסויים בבעלי חיים ולשום מטרה כי בני אדם לא נעלים יותר מבע"ח. אולי בעתיד תהיה מגמת ירידה בשימוש בבעלי חיים, אבל אני בספק משום שבביולוגיה יש דברים שרוצים לגלות ולא ניתן לגלות אותם בלי הניסויים בבע"ח וחבל. האדם פשוט לא בשלב שהוא מוכן לוותר על ידע לטובת בעלי החיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"יודעים לא לדבר איתי על זה". וגנר
מומלצים