א' אובמה, ק' קאוקוס. מילון הבחירות המלא
מהנשיא היוצא ועד למוסלמים, מהמדינות המתנדנדות ועד לוושינגטון, מדונלד טראמפ ועד להילרי קלינטון. המושגים שצריך להכיר בבחירות לנשיאות ארה"ב
א
אבטלה - כשברק אובמה הושבע לנשיא ארצות הברית ב-20 בינואר 2009 עמד שיעור האבטלה במדינה על 7.8 אחוזים. במהלך שתי כהונות חלה ירידה בשיעור האבטלה, והוא עומד נכון לתחילת חודש יוני 2016 על 4.7 אחוזים. הנתון האמיתי גבוה יותר משום שאינו כולל את המובטלים זמן רב שאינם זכאים לדמי אבטלה ושאינם נרשמים יותר כמובטלים. המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ הצהיר כי סין, הודו ויפן גונבות מארה"ב מקומות עבודה, ושבתור נשיא ארה"ב הוא יגביל את ההגירה של אסייתיים לארצו, כולל אישור אשרות כניסה למהנדסי תוכנה וחומרה לעמק הסיליקון.
אובמה, ברק - הנשיא ה-44 של ארה"ב, והנשיא השחור הראשון בהיסטוריה האמריקנית. אובמה מסיים ב-20 בינואר 2017 שתי כהונות רצופות בבית הלבן ולא רץ לכהונה נוספת בגלל מגבלות החוקה. הנשיא הדמוקרטי יעזוב את תפקידו עם שיעור תמיכה ציבורית של יותר מ-50 אחוזים. בינואר 2009 נרשם שיא התמיכה בו עם 76 אחוזים, אך באוגוסט ובספטמבר 2011 ובספטמבר 2014 הוא הגיע לשפל בתמיכה הציבורית בו עם 37 אחוזים בלבד.
למי שדואג, אובמה לא הולך להיות מובטל יותר מדי זמן אחרי שיעזוב את הבית הלבן - ויעסוק בכתיבת ספרים, במתן ייעוץ ובהרצאות במיליוני דולרים וכן יטפח את הספרייה הנשיאותית ואת הקרן על שמו שמושבן בשיקגו.
אלקטורים - תוצאות הבחירות בכל אחת מ-50 המדינות מתורגמות לצירים המכונים אלקטורים, באופן יחסי למספר התושבים בארה"ב ובשיטת "המנצח לוקח הכול". כלומר, המנצח במדינה מסוימת זוכה בקולות כל האלקטורים שלה. בסך הכול 538 אלקטורים בוחרים בסופו של דבר את נשיא ארה"ב והמנצח צריך לזכות לפחות ב-270 אלקטורים. בשנת 2008 זכה אובמה ב-365 אלקטורים וג'ון מקיין ב-173, ובשנת 2012 קיבל אובמה 332 אלקטורים ומיט רומני 206 אלקטורים.
ב
ביידן, ג'ו - סגן הנשיא יהיה בן 74 כשיעזוב את הבית הלבן ביחד עם הנשיא אובמה לאחר שתי כהונות רצופות. ביידן הוא בעל ניסיון רב בנושאי חוץ ובקונגרס וכיהן בסנאט מ-1973 ועד 2009. פליטות הפה שלו והתבטאויותיו הישירות הפכו לסימן ההיכר שלו. בשנה שעברה שכל את בנו, בו ביידן, שהלך לעולמו לאחר מאבק ממושך בסרטן המוח.
ג'
גואנטנמו - אובמה הבטיח עוד בקמפיין הבחירות הראשון שלו ב-2008 שהוא יסגור את מתקן הכליאה האמריקני שנמצא בקובה ובו כלואים חשודים בטרור. אלא שבפועל התקשה הנשיא הדמוקרטי לקיים את הבטחתו, אך בשלהי כהונתו הוא מנסה לרוקן את המתקן מיושביו ולהעביר את העצירים למדינות שונות ברחבי העולם.
גואנטנמו הוקם ב-2002 על ידי הנשיא ג'ורג' בוש הבן בעקבות פיגועי 11 בספטמבר. ארגוני זכויות אדם טענו לא פעם שבמקום מבוצעות הפרות זכויות אדם קשות, בהן עינויים של עצירים שכללו מניעת שינה, חשיפה לקור ולחום, הצמדת סיגריות בוערות לגוף ועוד.
ג'ונסון, גארי - איש העסקים ומושל ניו מכסיקו לשעבר, בן 63, מתמודד על נשיאות ארה"ב מטעם המפלגה הליברטריאנית. ג'ונסון החל את דרכו כאיש מכירות מדלת לדלת. לפני שהחל את דרכו הפוליטית הוא היה בעל חברה שהעסיקה 1,000 עובדים. גם בבחירות ב-2012 הוא היה מועמד לנשיאות מטעם הליברטריאנים. הוא קיבל אז 0.99 אחוזים מקולות הבוחרים ולא זכה באלקטורים מאף אחת מהמדינות. הוא מתגאה כי הצליח לכבוש את פסגות ארבעה מתוך שבעת ההרים הגבוהים בעולם - בהם האוורסט.
גם בבחירות 2016 לא צפוי ג'ונסון לנצח, אולם הוא עשוי "לגנוב" קולות רבים של מצביעים שלא מוכנים להצביע לקלינטון וגם לא לטראמפ.
המפלגה הליברטריאנית שאותה מייצג ג'ונסון תומכת בצמצום סמכויות הממשל הפדרלי ובהגדלת כוחם של האזרחים.
ד
דמוקרטים - חברי אחת משתי המפלגות הגדולות בארה"ב. המפלגה הדמוקרטית נוסדה ב-1828 וכיום היא נמצאת במיעוט בבית הנבחרים (246 רפובליקנים ו-188 דמוקרטים) ובסנאט (54 רפובליקנים, 44 דמוקרטים ושני עצמאים). למפלגה מצע מודרני וליברלי והיא דוגלת בחובת הממשל הפדרלי לטפל בבעיות כלכליות וחברתיות ולספק ביטוח בריאות וחינוך. סמל המפלגה - חמור.
ה
הבית הלבן - שוכן בשדרות פנסילבניה 1600 ומשמש מקום העבודה והמגורים של נשיאי ארה"ב מאז נכנס אליו הנשיא השני ג'ון אדמס בשנת 1800. 43 נשיאים עבדו וחיו בבית שעיצב ג'יימס הובן, פרט לתקופות של שיפוצים שנעשו בו במשך השנים. בבית הלבן יש 132 חדרים, 35 חדרי שירותים ואמבטיות, 16 חדרי שינה, שלושה מטבחים, אולם קולנוע, אולם באולינג וחדר כושר במרתף. ערכו של הבית הלבן בשוק הנדל"ן מוערך כיום ב-380 מיליון דולר, אבל אף אחד לא מעמיד אותו למכירה.
היספנים - בארה"ב חיים יותר מ-53 מיליון יוצאי מדינות דוברות ספרדית ופורטוגזית שמהווים כ-17 אחוזים מהאוכלוסייה, ועל פי הערכות יותר מ-13 מיליון היספנים (מתוך 27.3 מיליון היספנים בעלי זכות הצבעה) יילכו להצביע ב-8 בנובמבר - כמעט שני מיליון יותר מב-2012. בבחירות לפני ארבע שנים הצביעו 71 אחוזים מהלטינים לברק אובמה, שהבטיח לבצע רפורמה גדולה במדיניות ההגירה, אך בסופו של דבר נבלם על ידי הקונגרס שנמצא בשליטה רפובליקנית.
הסוגיות החשובות להיספנים בארה"ב נוגעות באופן מסורתי לרפורמה במדיניות ההגירה, למתן הקלות למהגרים חסרי מסמכים, אך גם - ואולי הכי חשוב - לתעסוקה ולמצבם הכלכלי. המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ הבטיח לפני כמה חודשים שיגרש מהמדינה את 11 מיליון המהגרים הלא חוקיים ששוהים בארה"ב ושיבנה חומה בגבול עם מכסיקו וידרוש מהמכסיקנים לשלם על בנייתה - הבטחות שעשויות אולי לפגוע באיל הנדל"ן בקלפי בקרב ההיספנים.
מדי ארבע שנים הולך וגדל כוחם האלקטורלי של ההיספנים בשל הגידול במספרם באוכלוסייה: ב-2035 צפוי מספרם בארה"ב להגיע ל-86.7 מיליון וב-2060 ל-128.8. עם זאת, ההיספנים לא נחשבים למצביעים מסורים ולכן כל מטה של מועמד צריך להשקיע מאמצים רבים כדי להוציאם לקלפיות.
הפלות - סוגיית ההפלות היא נושא מרכזי מדֵי מערכת בחירות בארה"ב, ובאופן מסורתי הדמוקרטים תומכים בזכות האישה לבצע הפלה, ואילו הרפובליקנים תומכים במה שהם מכנים "בעד החיים" והשמרנים שבהם אף מתנגדים לביצוע הפלות במקרים חריגים כמו אונס, גילוי עריות או כשנשקפת סכנת חיים לאם או לעובר. לפני שהצטרף למפלגה הרפובליקנית היה טראמפ דווקא בעד העמדה הדמוקרטית שמאפשרת לאישה להחליט בעצמה על הפלה, כי היא האחראית על גופה. אולם מאז שנכנס למרוץ לנשיאות במסגרת המפלגה הרפובליקנית, הוא הפך מתנגד קולני להפלות כדי להשיג את קולות השמרנים במפלגתו. בחודש מרס הוא הרחיק לכת כשאמר כי אישה שעברה הפלה באופן בלתי חוקי ראויה לעונש. אלא שהסערה שעוררו דבריו של טראמפ הובילה אותו לחזור בו ולהציג עמדה הפוכה לפיה הפלות צריכות להישאר חוקיות כי כך קובעים החוקים הנוכחיים, אך לא מן הנמנע שהוא ישנה אותם לאחר שייבחר לנשיא ארה"ב.
ו
וושינגטון - בירת ארה"ב קרויה על שמו של הנשיא הראשון ג'ורג' וושינגטון והיא משמשת מקום מושבם של הנשיא ומשרדי הממשל, שני בתי הקונגרס ובית המשפט העליון. וושינגטון נקבעה לבירה בשנת 1790 על שטח של כ-177 קמ"ר שנתרם על ידי מדינות וירג'יניה ומרילנד, ועליו יצרו מחוז שאינו שייך לאף מדינה בארה"ב - מחוז קולומביה, שמה הרשמי של וושינגטון (Washington DC). בעיר הבירה הפדרלית אנדרטאות ומצבות רבות של מנהיגי האומה האמריקנית - אנדרטת לינקולן למשל - וכן מוזיאונים רבים.
וירג'יניה - מדינה דרומית שזכתה לכינוי "האימא של הנשיאים" משום ששמונה נשיאים - בהם ג'ורג' וושינגטון ותומס ג'פרסון - נולדו בה. זוהי מדינה שמרנית וכפרית ברובה, עם יתרון לרפובליקנים, אבל בנייה חדשה ושינויים דמוגרפיים בצפון המדינה בפרברי וושינגטון הבירה הפכו אותה לשבשבת פוליטית ולמה שמכונה "מדינה מתנדנדת" מדי ארבע שנים. בבחירות 2012 הלכו 13 האלקטורים של המדינה לאובמה לאחר שקיבל 51.16 אחוזים מהקולות לעומת מושל מסצ'וסטס לשעבר, מיט רומני הרפובליקני, שקיבל 47.28 אחוזים. ב-2008 קיבל אובמה 52.63 אחוזים מהקולות ואילו הסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין מאריזונה קיבל 46.33 אחוזים. בבחירות ב-2004 היה זה ג'ורג' בוש הבן הרפובליקני שניצח בווירג'יניה כשקיבל 53.73 אחוזים מהקולות לעומת המועמד הדמוקרטי ג'ון קרי שקיבל 45.53 אחוזים.
ועידות המפלגות - מסורת שהחלה במאה ה-19. התכנסות של צירי המפלגות פעם בארבע שנים לקראת הבחירות לנשיאות, כדי להצביע על המצע ולמנות באופן רשמי את המועמדים לתפקידי הנשיא וסגן הנשיא. ועידת המפלגה הרפובליקנית צפויה להיערך בקוויקן לואנס ארינה שבעיר קליבלנד, אוהיו, בימים 21-18 ביולי 2016. ועידת המפלגה הדמוקרטית צפויה להיערך בוולס פארגו סנטר שבפילדלפיה, פנסילבניה, בימים 28-25 ביולי 2016.
ז
זכאים לבחור - כל אזרח אמריקני מגיל 18 שאינו במאסר זכאי לבחור, אבל זה אינו מספיק. יש חובה להירשם ובבחירות ב-2012 רק 65 אחוזים מבעלי זכות הבחירה בארה"ב נרשמו להצביע, ובפועל רק 54.9 אחוזים מהם טרחו להגיע לקלפיות.
ח
חוב לאומי - החוב הלאומי האמריקני עומד על הסכום הבלתי נתפס של 19.3 טריליון דולרים. בין היתר חייבת ארה"ב 1.25 טריליון דולר לסין, 1.15 טריליון דולר ליפן, 265 מיליארד דולר לאיי קיימן, 264.3 מיליארד דולר לאירלנד, 246.4 מיליארד לברזיל ו-230 מיליארד דולר לשווייץ. החוב הלאומי הידרדר במהירות תחת ממשלו של ג'ורג' בוש הבן בשל המלחמות בעיראק ובאפגניסטן, ותחת ממשל אובמה בשל הזרמות הכספים הרבות לחילוץ המשק.
#MakeAmericaGreatAgain #ImWithYouhttps://t.co/lb5ViCDH0g pic.twitter.com/roVn7pAVfy
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 12, 2016
Praising some of the world's most notorious, brutal dictators should be a red flag for a presidential candidate.https://t.co/AsEnrWw83w
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) July 12, 2016
ט
טוויטר - המועמדים לנשיאות, הדוברים והיועצים במטות הבחירות עושים שימוש מסיבי בטוויטר - מדי יום וכמה פעמים ביום - להעביר מסרים וקישורים לכתבות, צילומים וקליפים. חשבון הטוויטר של טראמפ @realDonaldTrump נפתח במרס 2009, הוא צייץ יותר מ-32 אלף פעמים, יש לו - נכון לאמצע חודש יולי 2016 - 9.66 מיליון עוקבים, והוא עצמו עוקב אחרי 41 חשבונות בלבד. חשבון הטוויטר של הילרי קלינטון @HillaryClinton נפתח באפריל 2013 וצייץ יותר מ-6,400 פעמים, יש לו - נכון לאמצע חודש יולי 2016 - 7.34 מיליון עוקבים והוא עצמו עוקב אחרי 673 חשבונות.
טלוויזיה - נכנסה לראשונה למערכת הבחירות נשיאות ארה"ב בשנת 1940. היא משדרת את העימותים בין המועמדים לנשיאות מאז העימות המפורסם בין ג'ון קנדי לבין ריצ'רד ניקסון בשנת 1960, שבו צפו 70 מיליון אמריקנים. מטות המועמדים משקיעים את מרב כספם בתשדירי טלוויזיה, אך נתח נכבד הולך גם למדיה החדשה.
טראמפ, דונלד - המיליארדר בן ה-70 מניו יורק הוא המועמד הרפובליקני לנשיאות ארה"ב. לקריאה נרחבת עליו - היכנסו לכתבת הפרופיל שהכנו עליו.
טראמפ, מלניה - מלניה טראמפ (לשעבר קנאבס), בת 46, נולדה בעיירה הקטנה סבניצה שבדרום-מזרח סלובניה, והיא אשתו השלישית של המועמד הרפובליקני לנשיאות. השניים הכירו במסיבה בניו יורק ב-1996 כשטראמפ עוד היה נשוי למרלה מייפלס. צוות הקמפיין של דונלד טראמפ טען שמלניה החלה לדגמן בגיל חמש וכי אמה הייתה מעצבת אופנה ואביה מנהל בחברת מכוניות, והכחיש שהאב היה חבר במפלגה הקומוניסטית. ב-1992 היא זכתה במקום השני בתחרות יופי ארצית - שנה אחרי שסלובניה הכריזה על עצמאותה מיוגוסלביה וניהלה מלחמת עצמאות בת עשרה ימים. בהמשך שינתה מלניה את שם משפחתה ל"קנאוס", שם קל יותר להגייה.
במהלך קמפיין הבחירות של טראמפ שמרה מלניה על עמימות ונותרה מאחורי הקלעים, אולם באחרונה החלה להופיע יותר ויותר לצדו בעצרות בחירות ונאומים. על כתפיה של מלניה הוטלה משימה כפולה. הראשונה - לנסות ולדבר אל לבן של נשים, שטראמפ העליב אותן בלי סוף. הוא כינה אותן "חזירות שמנות" ו"חיות מגעילות", עלב במגישת הטלוויזיה של "פוקס", מייגן קלי, וקרא לה "בימבו" (פרוצה). ואם בזה לא די, הוא גם הציע להעניש נשים שנאלצו לעבור הפלה בלתי חוקית. המשימה השנייה – המהגרת החוקית מסלובניה מנסה למשוך את ציבור המהגרים להצביע לבעלה בבחירות בנובמבר. "לא הייתי מעיזה להישאר באמריקה יום אחד אם לא היו לי את כל ניירות ההגירה המסודרים", אמרה פעם.
י
יהודים - על פי הערכות, בבחירות הקודמות ב-2012 התגוררו בארה"ב כשישה מיליון יהודים שהיוו שני אחוזים מאוכלוסיית המדינה. למרות שיעורם הקטן באוכלוסייה, היהודים דומיננטיים בתקשורת הפוליטית בארה"ב, מעורבים בתרומות ענקיות למועמדים ועשויים להשפיע על בחירת הנשיא הבא. בשנת 2004 הצביעו 74 אחוזים מהיהודים לג'ון קרי, ב-2008 וב-2012 הצביעו רובם לברק אובמה.
יוטיוב - המועמדים לנשיאות מנצלים את האתר לשיתוף סרטוני וידאו כדי לפרסם תשדירי תעמולה שבהם הם מציגים את המצע שלהם או תוקפים את היריב. חלק מעצרות הבחירות של המועמדים מועברות בשידורים חיים ביוטיוב וכן ועידות שתי המפלגות. מי שניצל באופן מקסימלי את יוטיוב ובכלל את הרשת החברתית לטובת הקמפיינים שלו לנשיאות היה ברק אובמה בבחירות 2008 ו-2012.
ישראל - ישראל לא נמצאת במוקד הבחירות לנשיאות ארה"ב, אך כל אחד מהמועמדים כבר דאג להדגיש את תמיכתו הרבה בארץ הקודש. טראמפ אמר שהנשיא היוצא אובמה לא היה חבר טוב של ישראל. הוא טען שהיא צריכה להמשיך לבנות בהתנחלויות, הבטיח להעביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים וקרא להגן על ישראל מפני האיסלאם הקיצוני. גם קלינטון אמרה לא פעם שהיא עומדת לצד ישראל ותומכת בזכותה להגן על עצמה, אמרה שהיחס לישראל בעולם אינו הוגן ושביטחונה אינו נתון למשא ומתן. ישנו סיכוי גדול שהנושא הישראלי יעלה מחדש לכותרות במהלך העימות לנשיאות שיתמקד במדיניות חוץ - כפי שהיה גם בעבר.
כ
כלכלה - בסופו של דבר, אם יש דבר שמעסיק את הציבור האמריקני יותר מכול זו הכלכלה. איל הנדל"ן טראמפ, שרואה כמעט כל דבר במונחים של רווח והפסד, משווק את עצמו בכל הזדמנות כאיש עסקים מוצלח ביותר שיעשה לכלכלה האמריקנית את מה שעשה לעסקיו הפרטיים.
טראמפ הבטיח להיפטר מהגירעון בסך יותר מ-19 טריליון דולר על ידי הגדלת מספר מקומות התעסוקה וקיצוץ הוצאות הממשל, בין היתר במשרד החינוך ובסוכנות להגנת הסביבה. הוא הבטיח לקצץ במסים ולפשט אותם, ואמר כי אנשים שמרוויחים פחות מ-25 אלף דולר בשנה ואנשים נשואים שמרוויחים פחות מ-50 אלף דולר בשנה לא ישלמו מס הכנסה. מצד שני, הוא אמר שצריך להעלות את המס לעשירים. הוא גם הבטיח לבטל את מס המינימום האלטרנטיבי ומס העיזבון ולקצץ את מס החברות ל-15 אחוזים מ-35 אחוזים כיום.
טראמפ הציע בין היתר להטיל מכסים בשיעור של כ-45 אחוזים על סחורות שמגיעות מסין כדי לאזן את הסחר עמה, ואמר שכל מדינה שמקבלת סיוע כלכלי או צבאי-ביטחוני (דרום קוריאה למשל) מארה"ב צריכה לשלם עליו. בכלל, טראמפ מעוניין לצמצם כמה שיותר את המחויבות האמריקנית לבעלות בריתה, גם אם הדבר יבוא על חשבון ירידה בהשפעה האמריקנית באזור מסוים בעולם כמו למשל אסיה.
טראמפ התלונן שסין, יפן, מכסיקו, וייטנאם והודו "קורעות את ארה"ב" על ידי כך שהן מבצעות פיחות במטבע שלהן ונמנעות מחלק מהסחורות שמייצאת ארה"ב. הוא אמר כי הוא לא יחתום על הסכם השותפות הטראנס-פאסיפי שאמור לאחד 12 מדינות, ושינהל משא ומתן מחדש על הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה עם מכסיקו וקנדה. הוא אמר גם שיכריז על סין כמי שמבצעת מניפולציות במטבע שלה ויטיל מסים על מוצרי הייצוא שלה כדי להפעיל משקל נגד.
מנגד, הילרי קלינטון מנסה לשווק את עצמה כמועמדת של האדם הפשוט, אך מתקשה להסתיר את העובדה שהיא ובעלה הרוויחו מיליוני דולרים מייעוץ, מספרים ומהרצאות בעת שלא שירתו במגזר הציבורי, וכן את העובדה שהיא מקושרת עם בעלי הון רבים בארה"ב ובעולם.
אם בעבר נתפשה קלינטון כשמאלנית בעמדותיה הכלכליות, הרי שבשנים האחרונות היא הלכה והתמרכזה, ועל פי הערכות צפויה להמשיך בקו הכלכלי שהוביל אובמה. הקמפיין שלה הבטיח להמשיך לפעול להעלאת משכורות מעמד הביניים, ליזום תוכניות סיוע לילדים ולנשים, לתת דגש גדול לחינוך ולהזדמנות לחינוך, לצמצם את האי-שוויון בחברה, להוריד במסים למשפחות עובדות ולעסקים קטנים, ולהשקיע בתשתיות ובאנרגיה ירוקה ובמחקר מדעי ורפואי שיסייע לחיזוק הכלכלה האמריקנית.
כאחת שיש לה ניסיון עשיר בדיפלומטיה, קלינטון לא יצאה בהצהרות תוקפניות נגד בעלות בריתה של ארה"ב וגם לא איימה לצמצם את הקשר הכלכלי עם מי מהן.
ל
ליברלים - שמאלנים נוסח אמריקה. המפלגה הדמוקרטית מבטאת באופן כללי עמדות ליברליות, ושני נשיאים דמוקרטים גדולים, פרנקלין דלאנו רוזוולט ולינדון ג'ונסון, יישמו אותן בגדול: רוזוולט ייסד את הביטוח הלאומי וג'ונסון את "מדיקר". הליברלים מהווים כ-20 אחוזים מהחברה האמריקנית. הם התנגדו למלחמה בעיראק, תמכו בנסיגה מאפגניסטן ומתנגדים לפעולה צבאית נגד הגרעין האיראני.
מ
מדינה אדומה - מדינה שמסומנת במפת האלקטורים באדום היא מדינה שמזוהה באופן מסורתי עם הרפובליקנים. דוגמה למדינה אדומה: אוקלהומה.
מדינה כחולה - מדינה שמסומנת במפת האלקטורים בכחול היא מדינה שמזוהה באופן מסורתי עם הדמוקרטים. דוגמה למדינה כחולה: ניו יורק.
מדינות מתנדנדות - מספר קטן של מדינות שמדי בחירות עולה בסקרים שעדיין לא נפלה בהן ההכרעה. מסיבה זו מרכזים שני המועמדים לנשיאות את כל כוח האש שלהם למדינות המתנדנדות: פלורידה, וירג'יניה, אוהיו, ניו המפשייר, ויסקונסין, איווה, קולורדו ונבאדה.
מהגרים - טראמפ הבטיח לבנות חומה בגבול הדרומי של ארה"ב, עם מכסיקו, כדי למנוע ממהגרים בלתי חוקיים לחצות אותו. לדבריו, חומה כזו תעלה 12-10 מיליארד דולר ומכסיקו כאמור היא זו שתצטרך לשלם עליה - ואם לא תעשה כן, תצטרך להתמודד עם השלכות. עוד אמר כי יגדיל את המסים על אשרות כניסה ומעבר בגבול עבור עובדים מכסיקנים. לדבריו גם קיצוץ בסיוע החוץ למכסיקו עומד על הפרק. לדבריו הוא יגרש 11 מיליון מהגרים נטולי מסמכים החיים בארה"ב וישים קץ למדיניות שלפיה ילדים שנולדים בארה"ב למהגרים בלתי חוקיים זוכים לאזרחות אמריקנית - מדיניות שבה תומכים אובמה וקלינטון. מזכירת המדינה לשעבר קראה להקלת קבלת אזרחות אמריקנית למהגרים, לרבות הפחתת המסים הכרוכים בתהליך, ואמרה: "אני לא רוצה שמישהו שיכול להיות אזרח יפסיד את ההזדמנות לכך".
מוסלמים - בתחילת השנה העריך מכון המחקר האמריקני "פיו" כי בארה"ב חיו ב-2015 3.3 מיליון מוסלמים שמהווים אחוז אחד מאוכלוסיית המדינה, שמנתה 322 מיליון בני אדם ב-2015. עוד העריך המכון כי מספר המוסלמים באוכלוסייה יוכפל עד 2050.
באחת ההצהרות המסעירות ביותר של טראמפ בקמפיין לנשיאות, הוא קרא להטיל איסור זמני על כניסת מוסלמים לארה"ב, ואמר כי לא יאפשר כניסת פליטים מסוריה. טראמפ טען שבמצב העניינים הנוכחי, כשהחשש העולמי מטרור ג'יהאדיסטי גדול כל כך, צריך "לעצור ולהבין מה מתרחש" לפני שתתאפשר מחדש כניסתם של מוסלמים לארה"ב. הוא קרא להבין שמדובר במלחמה: "יש אנשים שרוצים לפוצץ לנו בניינים וערים".
קלינטון, מנגד, לא קראה לאסור כניסה על מוסלמים לארה"ב ודווקא חושבת שמוסלמי יכול להיות נשיא ארה"ב. "האם מוסלמי יכול להיות נשיא ארה"ב? במילה אחת - כן. עכשיו בואו נמשיך הלאה". היא אמרה בשנה שעברה והוסיפה: "אסור שמבחן כלשהו של אמונה דתית יהיה תנאי להתאמה לתפקיד ציבורי כלשהו או לאמון הציבור".
מכסיקו - בעל כורחה שורבבה המדינה המרכז אמריקנית למערכת הבחירות לנשיאות ארה"ב. היה זה אחרי שטראמפ אמר כי "המכסיקנים שולחים לארה"ב דרך הגבול את כל סוחרי הסמים, המכורים והאנסים שלהם". דבריו הניעו גלי זעם מצד ממשלת מכסיקו, ודרישה של נציגי ההיספנים מהמפלגה הרפובליקנית להעיף אותו לאלתר מהמרוץ לנשיאות. טראמפ לא נרתע מהביקורת נגדו וגם אמר שאם ייבחר לנשיא הוא יקים חומה בין שתי המדינות ושמכסיקו תהיה זו שתשלם על הקמתה.
נ
נובמבר - מועד הבחירות לנשיאות קבוע בחוקה האמריקנית. הבחירות נערכות תמיד ביום שלישי הראשון של חודש נובמבר. הפעם זה נופל ב-8 בנובמבר.
ס
סגן הנשיא - נבחר בעסקת חבילה יחד עם הנשיא בוועידת המפלגה והוא מי שנכנס לחדר הסגלגל במקרה שהנשיא מת (לינדון ג'ונסון, למשל, במקרה ההתנקשות בג'ון פיצג'רלד קנדי), מתפטר, מאבד את יכולתו לתפקד, או מודח על ידי הסנאט. סגן הנשיא מתפקד כנשיא הסנאט, ובמקרה של שוויון בהצבעה, קולו הוא המכריע. בשתי הקדנציות האחרונות של אובמה היה ג'ו ביידן סגן הנשיא. דיק צ'ייני היה סגן הנשיא הרפובליקני בשתי הקדנציות של ג'ורג' בוש הבן בבית הלבן, אל גור הדמוקרטי היה סגן הנשיא של ביל קלינטון ודן קווייל של ג'ורג' בוש האב הרפובליקני.
סין - טראמפ מאשים זה תקופה ארוכה את סין שהיא מבצעת מניפולציה במטבע שלה כדי שמוצרי הייצוא שלה יוכלו להתחרות ברחבי העולם. זה שנים רבות שיצרנים אמריקנים טוענים שסין שומרת באופן מלאכותי על המטבע שלה בערך שנמוך בכמה עשרות אחוזים מערכו האמיתי, דבר המעניק לחברות הסיניות יתרון עצום על פני המוצרים האמריקניים. עובדה זו, אמר טראמפ בעצרת בחירות באינדיאנה בחודש מאי, הזיקה קשות לעסקים ולעובדים אמריקניים. "איננו יכולים להמשיך לתת לסין לאנוס את המדינה שלנו וזה מה שאנחנו עושים", אמר טראמפ. "אנחנו הולכים לשנות את זה ויש לנו את הקלפים, אל תשכחו את זה. יש לנו כוח רב מול סין".
סנדרס, ברני - הסנאטור היהודי מוורמונט, בן 74, הוא ככל הנראה הפתעת הבחירות לנשיאות ארה"ב. לא יותר מדי אנשים בארה"ב ומחוצה לה הכירו את סנדרס, אבל הוא הצליח לתת קרב עד הרגע האחרון להילרי קלינטון בפריימריז הדמוקרטיים. במהלך קמפיין הבחירות שלו לא התבייש סנדרס לנופף בעובדה שהוא "סוציאליסט" - בדרך כלל מילת גנאי באמריקה הקפיטליסטית - ולקרוא למהפכה חברתית.
עצרות הבחירות של סנדרס היו גדושות באלפי משתתפים ונראו לא פעם כמו הופעות של כוכב רוק. בהצבעה במדינות הוא הפסיד בסופו של דבר למזכירת המדינה לשעבר, אך זכה בקלות בתואר "חביב הקהל".
סקרים - סקרי עומק מושקעים מסייעים למטות המועמדים לנשיאות לאתר את המקומות והמגזרים שבהם כדאי לרכז מאמצים ולהשקיע כספים בפרסום ובעידוד מצביעים – לרוב במדינות המתנדנדות. הסקרים המתפרסמים בתקשורת מספקים לציבור תמונה כללית מאוד על המגמות במדינות השונות.
ע
עימותים - שלושה עימותים של המועמדים לנשיאות ועימות אחד של הסגנים יתקיימו החל מסוף ספטמבר ועד לאמצע אוקטובר באוניברסיטאות שונות ועשויים להכריע את הבחירות הצמודות בין טראמפ לבין קלינטון. העימותים הטלוויזיוניים בין המועמדים לנשיאות ובין המועמדים לסגן הנשיא מועברים בשידור חי על ידי רשתות התקשורת השונות ובהשתתפות קהל רב. במהלך העימותים מתוודע הציבור למצע של המועמדים בסוגיות רבות ושנות (פנים וחוץ) ולאישיותם, דבר שעוזר לו לדעת אם מועמד כזה או אחר מסוגל לשבת בבית הלבן.
העימות הראשון בין המועמדים לנשיאות ייערך ב-26 בספטמבר באוניברסיטת רייט בדייטון, אוהיו. העימות בין המועמדים לסגן הנשיא ייערך ב-4 באוקטובר באוניברסיטת לונגווד בפארמוויל, וירג'יניה. העימות השני בין המועמדים לנשיאות ייערך ב-9 באוקטובר באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון בסנט לואיס, מיזורי. העימות השלישי והאחרון בין המועמדים לנשיאות ייערך ב-19 באוקטובר באוניברסיטת נבאדה בלאס וגאס, נבאדה.
עצמאים - הבוחרים המתלבטים שאינם מחויבים מראש לאחת המפלגות. כשאובמה הושבע לנשיא ארה"ב ב-2009, 36 אחוזים מהמצביעים זיהו עצמם כדמוקרטים, 30 אחוזים כרפובליקנים ו-33 אחוזים כעצמאים. על פי הערכות וכמה סקרים שנערכו בנושא, מספר הרפובליקנים מבין המצביעים הרשומים ירד ל-27 אחוזים ומספר הדמוקרטים ירד ל-28 אחוזים. מנגד, מספר העצמאים עלה ב-11 אחוזים ל-44 אחוזים. עם זאת, חשוב לזכור כי בין המצביעים העצמאיים יש כאלה שנוטים לימין וכאלה שנוטים לשמאל. בלי תמיכתם של המצביעים העצמאיים, שמהווים כאמור 40-30 אחוזים מכוח ההצבעה בארה"ב, אי-אפשר להגיע לבית הלבן.
פ
פוליטיקלי קורקט - מערכת הבחירות לנשיאות ארה"ב לשנת 2016 לא דומה בשום צורה למערכות בחירות אחרות בהיסטוריה האמריקנית בכל הקשור ל"תקינות פוליטית". אם בעבר השתדלו המועמדים משתי המפלגות לשמור על שפה "נקייה" ונמנעו מלכנות זה את זה בשמות מעליבים ופוגעניים, הרי שבבחירות 2016 הסכר נפרץ ומי שחתום על כך הוא המיליארדר מניו יורק, דונלד טראמפ, שהואשם על ידי מתנגדיו ברעיונות פופוליסטיים במקרה הטוב, ובהיעדר מצע וקו אידיאולוגי ברור במקרה הרע, ושתקף כמעט כל מגזר באוכלוסייה, בהם נשים, היספנים ומוסלמים, וכן מדינות כמו מכסיקו וסין.
פלורידה - המדינה הגדולה ביותר מבין המדינות המתנדנדות שבהן ההכרעה אינה ברורה מדי בחירות לנשיאות. המדינה הדרומית שטופת השמש מעניקה 29 אלקטורים למועמד שמנצח בה. היא נודעה כמקום מגוריהם של גמלאים רבים, התלויים בכספי הביטוח הלאומי האמריקני וביטוח הבריאות לגמלאים (מדיקר), ושל יהודים רבים. פלורידה זכורה בעיקר מהבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות ב-2000, אז גרף ג'ורג' בוש הבן את כל האלקטורים במדינה אחרי שגבר על אל גור בפער של 537 קולות בלבד. בשל פער הקולות הקטן דרשו במטהו של גור, לשעבר סגן הנשיא של ביל קלינטון, לערוך ספירה חוזרת של הקולות, אולם בית המשפט העליון של ארה"ב הורה להפסיק את הספירה והכריע שהאלקטורים של המדינה יילכו לבוש הבן.
בבחירות ב-2008 ניצח אובמה את מקיין עם 50.91 אחוזים מהקולות לעומת 48.1 אחוזים למועמד הרפובליקני. ב-2012 שחזר אובמה את הישגו וגבר על המועמד הרפובליקני רומני עם 50.01 אחוזים לעומת 49.13 אחוזים.
פריימריז - בחירות מקדימות שהחלו להנהיג בארה"ב בשנת 1904, ובהן מצביעים בקלפיות בצורה חשאית - בניגוד לנעשה באסיפת בחירות. הבחירות המקדימות באיווה הן הראשונות שנערכו, ומשם המשיכה ההצבעה ליתר 49 המדינות בארה"ב ובטריטוריות שלה שלה מעבר לים. האחרונים לבחור בפריימריז הם תושבי מחוז קולומביה, שבו נמצאת הבירה וושינגטון.
צ
צפון קרוליינה - כמו וירג'יניה שכנתה מצפון, צפון קרוליינה היא מדינה דרומית שמרנית, שעברה בשנים האחרונות שינויים דמוגרפיים, שהפכו אותה למדינה מתנדנדת. שרלוט, העיר הגדולה בה, התפתחה בשנים האחרונות באופן משמעותי ושינתה את פניה של המדינה, וזו הסיבה שהדמוקרטים בחרו לכנס בה את הוועידה שלהם לפני ארבע שנים. אובמה ניצח במדינה ב-2008 בקרב צמוד ביותר לאחר שקיבל 49.70 אחוזים לעומת 49.38 אחוזים לג'ון מקיין הרפובליקני. אלא שב-2012 הפסיד הנשיא הדמוקרטי לרומני כשקיבל 48.35 אחוזים לעומת 50.39 אחוזים למועמד הרפובליקני.
ק
קאוקוס - אסיפת בחירות. שיטה ייחודית לאיווה ולעוד קומץ מדינות קטנות שבהן לא מצביעים בקלפיות. באיווה מתכנסים המצביעים הרפובליקנים ליותר מ-1,700 אסיפות בחירות בבתי ספר, כנסיות, ספריות ובתים פרטיים. כל אסיפת בחירות נפתחת בשעת ערב ונמשכת בין שעה לכמה שעות. אחרי שמאזינים לנאומים של המועמדים או תומכיהם, מקבלים המצביעים פתקים ריקים, רושמים את שם המועמד המועדף עליהם ומטילים את בחירתם לקלפי. בשל אורכו של ההליך לא רבים מהבוחרים מגיעים פיזית לממש את זכותם הדמוקרטית. בצד הדמוקרטי, לעומת זאת, זה קצת אחרת, ונראה כמו הכלאה בין "לעשות כוחות" בשיעור ספורט לבין הצבעה בקיבוץ.
קונגרס - בית המחוקקים האמריקני היושב בגבעת הקפיטול בוושינגטון מורכב מבית הנבחרים ומהסנאט. 435 חברי בית הנבחרים עומדים לבחירה פעם בשנתיים. 100 הסנאטורים עומדים לבחירה פעם בשש שנים. הכותרות מתרכזות כעת בבחירות לנשיאות, אבל המאבק על השליטה בקונגרס חשוב לא פחות. כיום שולטים הרפובליקנים גם בבית הנבחרים - 246 צירים רפובליקניים מול 188 צירים דמוקרטיים, מושב אחד פנוי - וגם בסנאט, שם 54 סנאטורים רפובליקנים, 44 סנאטורים דמוקרטים, ושני סנאטורים עצמאים.
קלי, מייגן - מגישת טלוויזיה ברשת "פוקס" שקנתה את עולמה לאחר שהתעמתה עם טראמפ. הסכסוך בין השניים החל בעימות הטלוויזיוני הראשון בין המתמודדים הרפובליקנים על המועמדות לנשיאות. קלי עימתה את המיליארדר עם העובדה שכינה נשים "חזירה שמנה, מרושלת, חיית אדם". טראמפ חשב בתום השידור שהיא שאלה אותו שאלות קשות מדי והעיר: "היא נראתה כמי שהדם נוזל לה מהעיניים ואתם יודעים מאיפה עוד". בנוסף, הוא מִחזר ציוץ שבו היא כונתה "בימבו" (כינוי לאישה יפה, קלת דעת וטיפשה) ואמר שאין לה כל ערך מקצועי וש"היא משקל נוצה". בחודש אפריל עשו השניים סולחה, וכך תיארה אותה קלי: "נפגשתי עם דונלד טראמפ לבקשתי, והוא הסכים באדיבותו. שוחחנו במשך שעה בארבע עיניים וטיהרנו את האווירה. דנו באפשרות של ראיון ואני מקווה שיהיו לי חדשות בנושא זה בקרוב. וכן, השומר בבניין נראה די המום כשהוא ראה שאני נכנסת ל'מגדל טראמפ'".
אלא שהסולחה בין השניים לא החזיקה כנראה זמן רב לאחר שקלי תקפה את טראמפ, שאמר שיש לפסול שופט מאחד התיקים המשפטיים נגדו משום שהוא מכסיקני.
קלינטון, ביל - הנשיא ה-42 של ארה"ב ובעלה של המועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון. לאחר פרישתו מהנשיאות ב-2001, התפנה קלינטון לשאת נאומים, לייעץ לכל מיני גורמים וחברות, לגייס כספים ולהקים ארגוני צדקה, בהם הקרן הנושאת את שמו "קרן קלינטון". בדצמבר 2015 נשאלה רעייתו בראיון לרשת NBC מה יעשה אם היא תיבחר לנשיאות. היא השיבה שאינה סבורה שהוא יהיה יעיל בסידור פרחים בבית הלבן, אבל יוכל לעזור לה כיועץ מיומן וכמארח. "אתייעץ איתו בנושאי כלכלה, ואיך צריך לפעול מול אנשים בעייתיים רבים בעולם", אמרה קלינטון. בחודש מאי 2016 התייחסה קלינטון שוב לתפקיד שימלא בעלה הנשיא לשעבר אם תיבחר, והשיבה שהוא ימלא תפקיד מרכזי בממשל, בייחוד בתחום של עידוד צמיחה כלכלית ויצירת מקומות עבודה חדשים.
קלינטון, הילרי - מזכירת המדינה לשעבר בת ה-68 היא המועמדת הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב. לקריאה נרחבת עליה - היכנסו לכתבת הפרופיל שהכנו עליה.
קלינטון, צ'לסי - קלינטון ינקה פוליטיקה מגיל אפס כשגדלה בביתו של מושל ארקנסו ולאחר מכן בילתה שמונה שנים בבית הלבן לצד אביה הנשיא ואמהּ הגברת הראשונה. מאחוריה תואר שני מהאוניברסיטאות היוקרתיות סטנפורד ואוקספורד והתמחות בקרן גידור של מיליונרים שמקורבים להוריה. היא בת 36, היא סגנית ראש "קרן קלינטון", ובניגוד להוריה טרם התמודדה על משרה ציבורית. צ'לסי נישאה ב-2010 למרק מזבינסקי, בנקאי יהודי אמריקני, והשניים מתגוררים בניו יורק. בחודשים האחרונים ממלאת "הבת הראשונה" לשעבר תפקיד מרכזי בקמפיין הבחירות של אמהּ, היא מלווה אותה לעצרות בחירות ביחד עם אביה, מייעצת לצוות הקמפיין ולמעשה משמשת גשר שמחבר בין אמהּ המזדקנת לבין הדור הצעיר. היא תמכה, למשל, בנישואי הומוסקסואלים ולסביות הרבה לפני הוריה, והיא מבינה ויודעת להעריך את חשיבותם של הרשתות החברתיות ומאגרי הנתונים הממוחשבים.
ר
ראיין, פול - יו"ר בית הנבחרים הרפובליקני, בן 46, פוליטיקאי שנון מהצד השמרני יותר של המפלגה הרפובליקנית. מכהן בבית הנבחרים מטעם מחוז בחירה בוויסקונסין מאז 1998. כיו"ר ועדת התקציב הוא הפך לגורו של השמרנים בנושא הפיננסי. באחרונה הוא עלה לכותרות בארה"ב אחרי שהביע התנגדות למועמדות של טראמפ לנשיאות מטעם המפלגה הרפובליקנית, ושמו אף נקשר כמי שיציג את מועמדותו בוועידת המפלגה הרפובליקנית בקיץ. בסופו של דבר ראיין דחה את הרעיון, אמר שלא יתמודד לתפקיד (ב-2012 רץ לצד מיט רומני כמועמד לסגן הנשיא) ואף נפגש עם טראמפ ואמר שיצביע בעדו בבחירות.
רפובליקנים - חברי אחת משתי המפלגות הגדולות בארה"ב. המפלגה הרפובליקנית נוסדה ב-1854 ויש לה היום שליטה בבית הנבחרים ובסנאט.
ש
שמרנים - מחזיקים בגישה פוליטית המאפיינת את הרפובליקנים, הדוגלת בשמרנות כלכלית וחברתית. שמרנות כלכלית פירושה ממשלה קטנה, פחות מסים, התערבות מוגבלת במשק ויוזמה חופשית. שמרנות חברתית עיקרה שמירה על ערכים מסורתיים ודתיים - התנגדות להפלות ולזכויות של זוגות חד-מיניים ותמיכה בהחזקת נשק ללא פיקוח או הגבלה מסוימת.
ת
תרומות - חוק הבחירות הפדרלי בארה"ב מחייב את כל המועמדים לדווח על כל תרומה לקמפיין הבחירות שלהם ל"וועדת הבחירות הפדרלית" (FEC). תרומות אלה לא כוללות סכומי כסף גדולים שמגיעים למועמדים מארגונים פוליטיים שכביכול לא קשורים אליהם (super PACs). תרומה ישירה לקמפיין של מועמד לא יכולה לעבור את רף 2,700 הדולרים.
מאז תחילת מערכת הבחירות לנשיאות גייסה קלינטון יותר מ-130 מיליון דולר. ברני סנדרס האשים אותה שהיא קיבלה כספים רבים מבעלי הון בוול סטריט ושלכן היא מחויבת להם.
טראמפ גייס רק כ-25 מיליון תרומות - סכום נמוך ביותר לעומת קלינטון וסנדרס (יותר מ-96 מיליון דולר) - אבל תשומת הלב התקשורתית העצומה שהוא מקבל מאפשרת לו להעביר את המסרים שלו לציבור בלי הצורך לרכוש זמן מסך לתשדירי תעמולה. כמו כן, העובדה שטראמפ מיליארדר אפשרה לו לממן בעצמו את מערכת הבחירות שלו ופחות להסתמך על תורמים. עד כה הוציא טראמפ כרבע מיליון דולר מהונו האישי ואת יתר הכסף שהוציא עשה באמצעות לקיחת הלוואות (מהוות כ-69 אחוזים ממימון הקמפיין שלו), שאותן יחזיר מתרומות שיקבל או מכספו האישי.
בכל מקרה, מרגע שטראמפ וקלינטון יקבלו באופן רשמי את המינוי של המפלגה שלהם לנשיאות בוועידות של שתי המפלגות, אז הם יזכו לתמיכה פיננסית מהרפובליקנים ומהדמוקרטים.