שתף קטע נבחר
 

הדור השני רוצה לשוב הביתה למקורות

שפע תכניות ציוניות התורמות למאזן הגירה חיובי קיימות בשיקאגו. השבוע התקיים יום מיון מאסף כלל עולמי של ראיונות ומבחני התאמה ל-11 בני-נוער מרחבי ארה"ב, קנדה, ברזיל ויפן, החולמים ללמוד בין שלוש לארבע שנים בתיכון ישראלי איכותי בארץ במסגרת תכנית נעל"ה בשנה הבאה.

באולם בית הכנסת "חובבי ציון" בסקוקי ישבו ההורים עם ילדיהם בגילאי 14-16,אכלו ארוחת צהריים ישראלית וקבלו מידע מגדעון ברמן, המנהל האזורי של נעל"ה במרכז ארה"ב ומהפסיכולוג הקליני ירון פלדמן שהגיע מישראל. אווירה של אחווה משפחתית והתרגשות אחזה בכולם.

 

"לימודים רחוק מהבית בתקופת התיכון אינם עניין של מה בכך. מדובר בשינוי מהותי גם לנער וגם להוריו". אמר הפסיכולוג הקליני ירון פלדמן שערך ראיונות עם ההורים, הנערים והנערות בשיקאגו ומלווה את התלמידים במהלך השנה."אנו בודקים בשלות, עצמאות, משאבים פנימיים ומוכנות נפשית להתמודד עם מעבר כה מורכב של לימודים הרחק מהבית בזמן הנכון ובאופן הנכון ולהעניק להם את רשת התמיכה המותאמת ביותר לצרכיהם". לדבריו, אם זה פחות מתאים בנקודת הזמן הנוכחית, אנו מעודדים תמיד לנסות שנית בשנה הבאה. הבדיקה היא דו-כיוונית וההתאמה הדדית - האם התכנית מתאימה לילד והאם הילד מתאים לתכנית.

 

דויד ליבוביץ' אמריקאי, יליד מיאמי המתגורר בטוקיו מזה שנים רבות הגיע מיפן ביום ראשון עם בנו הבכור לוי (14) העולה לכיתה ט'. לוי, דובר יפנית ואנגלית וקורא עברית הגיע כדי להבחן ולעבור ראיונות. ליבוביץ' עצמו בוגר פנימיית כפר הנוער מוסינזון בהוד השרון ושומר על קשר משפחתי עם כל חבריו הישראלים. הוא עוסק בשיווק טונה ביפן ואפילו ארח את אהרוני וגידי גוב בתכניתם הקולינרית. ליבוביץ' נשוי לאשה יפנית שהתגיירה גיור אורתודוקסי בגוש עציון ומקיים אורח דתי ביפן.

 

קבוצת של תלמידי נעל"ה מגיעה ארצה. צילום: חיים מאיירס ()
קבוצת של תלמידי נעל"ה מגיעה ארצה. צילום: חיים מאיירס

 

הוא שומר כשרות, בנה מקווה בביתו ועתה שואף להקים בית כנסת לעשרת היהודים הדתיים בטוקיו. בנו סיים שמונה שנות לימוד בבית -ספר יפני.

בהעדר תיכון יהודי בטוקיו חשבו שניהם על לימודים תיכוניים נפלאים בישראל במסגרת תכנית נעל"ה.

הוא ואשתו אינם חוששים שייפרדו מבנם לארבע שנים בהם ילמד בפנימייה בישראל.ניסיונו האישי כבוגר מוסינזון תרם להחלטה."אני מתחיל קו ייצור חדש של שווק טונה יפנית לישראל בקרוב", אמר ליבוביץ'". אורך הטיסה מיפן הוא רק 12 שעות, כך שאגיע ארצה לביקורים תכופים. ואולי מי יודע? אולי נעלה ארצה כולנו בעקבות לוי".

 

דוד בנה בן ה-15 של שולמית, ישראלית המתגוררת עם בעלה בלוס אנג'לס מועמד ללימודים בתכנית אנייר, תכנית בת של נעל"ה, הטכניון ואור"ט לנערים מחוננים בתחום המתמטיקה ומדעי הטבע במושב נהלל. בתכנית זו נערים לומדים במקביל ללימודי התיכון גם קורסים בטכניון. הוא שואף לצעוד בעקבות שני אחיו הגדולים שהשתתפו בתכנית נעל"ה.

שולמית חששה בתחילה מהאתגר ומקשיי ההשתלבות של ילדיה בבית-ספר ישראלי. לעומתם, בתי הספר בחסות נעל"ה הם מעין חממה המאפשרים לילדים דוברי אנגלית קליטה רכה ונוחה. זו גם הזדמנות לבני משפחתה המורחבת, הסבים הדודים ובני הדודים להכיר את ילדיה. "הלב בישראל" היא אומרת. "אנו רוצים לעלות בעקבות הילדים".

 

מישל (16) מברזיל החליטה שהיא רוצה ללמוד בתיכון בישראל. "הורי התנגדו ורשמו אותי לתיכון יהודי בסאו- פאולו ובמאי השתתפתי בטיול בן חודש "מצעד החיים" בפולין ובישראל. בשובי מהטיול", היא מספרת", הודעתי להורי שהחלטתי לחיות בישראל והצלחתי לשכנע אותם. הראיה לכך שאני כאן". שני אחיה הגדולים גרים בברזיל. אביה סיפר שלמד בישיבה עם תום לימודי התיכון וחי בעצמו שלוש שנים בארץ.

 

תלמידי נעל"ה בטקס במדבר יהודה. צילום: אלי צינגאוקר ()
תלמידי נעל"ה בטקס במדבר יהודה. צילום: אלי צינגאוקר

 

מה קדם למה, הביצה או התרנגולת? האם המוטיבציה באה מההורים או מהילדים? "הילדים בעצם לא נשלחים על ידי ההורים, הם שולחים את עצמם ומשכנעים את ההורים" אמר גדעון ברמן, "ההורים משוכנעים בתפקידה החשוב של התכנית בחיזוק הזהות היהודית, אהבת ישראל וביתרון ללמוד בסביבה בינלאומית בארץ".

תכנית נעל"ה (נוער עולה ללא הורים). היא תוכנית במימונו המלא של משרד החינוך המאפשרת לבני נוער יהודי מרחבי תבל ללמוד בחינם בישראל ולקבל תעודת בגרות.

בנוסף ללימודים חינם,המימון לכל תלמיד כולל כרטיס טיסה לישראל מכל יעד בעולם במימון הסוכנות ,ביטוח רפואי, ביטוח דנטלי, מימון ספרים וכלי כתיבה, מימון חוגים, ארוחות כשרות, טיולים ברחבי הארץ, לינה בתנאי פנימייה, מימון דמי נסיעה בישראל, ואופציה למשפחות מארחות ועוד. גולת הכותרת היא מימון לימודים לתואר ראשון בכל אוניברסיטה בישראל לבוגרי התכנית.

 

התוכנית החינוכית נוסדה בשנת 1992, לפני מחצית היובל, עם נפילת מסך הברזל בברית המועצות בה חיפשו פתרונות לעתיד טוב יותר של נוער.

השנה יקרא שמה של שנת הלימודים תשע"ז - דור.

תוכנית נעלה מופעלת ב-26 בתי ספר נבחרים. שישה מהם עובדים עם נוער דובר אנגלית בהם: אולפנת אמנה – בית ספר ממלכתי דתי לבנות בכפר-סבא. ישיבת שעלבים לבנים במודיעין. בית חנה- בית ספר תיכון לבנות חב"ד בצפת. כפרי הנוערהממלכתיים מוסינזון בהוד השרון ועיינות בין נס ציונה ליבנה ומוסינזון –בהוד השרון.בבתי הספר קיים צוות חינוך דובר אנגלית.

 

בכל מוסד, מלווה פסיכולוגי עובד עם הצוות ומסייע בהתמודדות עם קשיים, שאלות של הנוער ומלווה חינוכי העובד עם הקבוצה על תכנים של ישראל, יהדות והקשר ביניהם.

בשנה הראשונה מתמקדים בלימוד עברית אינטנסיבית באולפן בשילוב לימודים באנגלית. בכיתות י"א וי"ב הם לומדים את כל המקצועות בעברית ועוברים בחינות בגרות בעברית לעולים. השנה הצטרפו 200 תלמידים מצפון ודרום אמריקה, אירופה, ואפריקה ועוד כ-500 תלמידים ממדינות חבר העמים.

כיום לומדים כ-1600תלמידי נעל"ה בישראלבתכנית תלת או ארבע שנתית.

 

מחקרים מראים ש-85% מבני הנוערעולים לישראל ומצליחים בה ובעקבותיהם עולים כ-85% ממשפחותיהם ארצה. בין הבוגרים תוכלו למצוא טייס בחיל האוויר, מג"ד בסיירת, יזמי היי טק, מדענים ומהנדסים.

זוהי ציונות לשמה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים