שתף קטע נבחר

מזמור לדניאל: "אומר תהילים כדי להיות בן אדם"

"בכל משבר בחיים, ספר התהילים היה שם בשבילי. זה המפתח שלי להגיע לחדר הפיקוד של רמטכ''ל הבריאה, ולנסות להשפיע. עבורי, תהילים זה להתפלל 'להיות בן אדם'. את החטאים מול הקב"ה עליי לתקן, אבל החטאים שלנו כאדם לאדם סבוכים ומורכבים הרבה יותר". מיוחד ל-ynet: דניאל זמיר מגיש את מזמור כ', ומספר מדוע התחבר לתהילים בווריד

 

 

תהילים הוא אולי הקונצנזוס הרחב ביותר הקיים ביהדות. כל יהודי, מכל זרם - ממסורתי לייט ועד אולטרה חרדי, מכורדי ועד הונגרי - כולנו אומרים תהילים. לפעמים אני חושב לעצמי, איך שיחק-אותה דוד המלך. בסך הכל כתב ספר שירים; שירים חזקים, אין ספק, אבל 150 שירים - ובאחת נכנס לתוך קודש הקודשים של התודעה היהודית, לדורי-דורות.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

את ספר התהילים שלי קיבלתי לפני כ-15 שנים מחבר יקר, יוסי פיאמנטה זכרו לברכה. יוסי היה גיטריסט מטורף, קראו לו "ג'ימי הנדריקס" החסידי, והיה לו מנהג להגיד את כל התהילים - בכל יום. הספר היום כבר מהוה, דפיו ספוגים בטביעות האצבעות של אלפי עלעולים - והוא מכיל דמעות רבות של עצב ושל שמחה שניגרו אליו.

 

עוד תרבות בערוץ היהדות:

 

דומה שבכל משבר בחיים, בכל תקופה מאתגרת, ספר התהילים היה שם בשבילי כדי לספק תקווה, נקודת אור. התפילה שלנו מיוחדת בכך שהיא אקטיבית. לא רק משאלת לב שאולי תתקיים ואולי לא, כי אם הבנה שהתפילה עצמה יכולה לשנות את המציאות.

 

וכך בשעות קשות, ספר התהילים הוא המפתח שלי להגיע עד לחדר הפיקוד הראשי של רמטכ''ל הבריאה, ולנסות להשפיע על כיוון הרוח. בכך אני זוכה להיות לא רק נברא פסיבי, כי אם גם שותף בבריאה עצמה. אני זוכר תקופות ארוכות שהייתי מסיים את הספר כולו כמה פעמים בכל יום. ממלמל בשקיקה כל אות, מייחל ומתפלל לשינוי המצב לטובה, שם את יהבי על ה' בתפילה.

 

מבקש לשנות את גורלו

דוד המלך לא הסתיר את האתגרים והקשיים שחווה בחייו. לצד שירי הלל והודיה, מלא ספר התהילים בתחינות קורעות לב של דוד האדם ככל בני האדם, בשר ודם שחווה קשיים רבים: מאבקי הישרדות, רדיפות מצד הקרובים לו ביותר, השפלות ומלחמות קיומיות.

 

דוד המלך לא מסתיר את אנושיותו. כפי שהוא רוקד ומפזז עם ארון הקודש כאחרון פשוטי העם, למורת רוחה של אשתו - כך הוא מבכה את ייסוריו ומתחנן לישועה. בכל תפילותיו הקדושות הוא מחדד מסר חשוב בהבנתו את החיים – מידה כנגד מידה. הייסורים שעובר האדם אינם "סתם". הם אמנם גזירה מלמעלה, אך הגזירה הזו היא פועל יוצא ישיר של מעשיו של האדם.

 

בלשון הקבלית קוראים לזה "אתערותא דלתתא" שמעוררת את ה"אתערותא דלעילא". כלומר, פעולת הנברא התחתון היא זו שמעוררת את פעולת הבורא העליון. ועל כן, בנוסף לתחינותיו של דוד לאלוהיו שיבטל את רוע הגזירה - הוא מתפלל לכפרה על חטאיו, מודה בהם, מבקש מחילה ומבקש לעשות תשובה, כמרכיב עיקרי בבקשת העזרה מלמעלה.

 

דוד איננו "מפיל" את האשמה על הקב"ה. הוא לא זועק שיפסיק להתעלל בו - כי אם להיפך: הוא רואה בייסורים שהוא עובר תוצאה ישירה של מעשיו, ולכן מבקש בראש ובראשונה לכפר עליהם. עקרון זה של חזרה בתשובה, הוא מרכיב בסיסי בזהות היהודית. האדם היהודי לא מודד את עצמו פעם אחת ואז נוסע – כי אם משתנה, מתפתח, גדל מעל למידותיו הלכאורה "טבעיות" ונהיה מישהו אחר, טוב. יותר. על כך מתפלל דוד המלך "כי פשעי אני אדע וחטאתי נגדי תמיד". אני מודע למעשיי בעבר, ומשתוקק לשנותם.

 

עשה אותי כלי לשליחותך

עבורי, להגיד תהילים זה להתפלל "להיות בן אדם". את החטאים מול הקב"ה עליי לתקן, אבל את אלה הוא איכשהו סובל. החטאים שלנו כאדם לאדם סבוכים ומורכבים הרבה יותר. "הרב כבסני מעווני ומחטאתי טהרני".

 

ספר התהילים הפך להיות אחד החשובים בבית היהודי. תקוותי היא שנזכה להיות "כלים" להכיל את האור העצום שלו. וכאשר אנחנו באים להלחין את מילותיו, שנהיה ראויים, שאהיה בן אדם!

 

  • דניאל זמיר מפיק מוסיקלית את המופע "תהילים" - מופע הפתיחה של פסטיבל העוד הבינלאומי בירושלים, בהפקת בית הקונפדרציה ובניהולו האמנותי של אפי בניה. משתתפים: דניאל זמיר, שם טוב לוי, שלומי שבן ושלמה גרוניך. המופע יועלה ב-17/11, בתיאטרון ירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
דניאל זמיר
צילום: עמית שאבי
מומלצים