שתף קטע נבחר
 

כלכלת טרמאפ: מלחמות סחר או קואליציה עולמית

כיצד תראה הכלכלה העולמית בשלטונו של איש העסקים? האם מנהיג הרפובליקנים יוביל את ארה"ב החדשה למלחמות סחר ומיתון או שיצליח לגבש קואליציה כולל על בסיס עסקי? מה שבטוח, ימים יגידו

לכל אורך מערכת הבחירות לנשיאות האמריקנית נשמעו קולות כנגד ניצחון אפשרי של דונלד טראמפ. תיארו אותו כקטסטרופה לכלכלת העולם, ייחלו בקול רם לזכייה של הילארי קלינטון והביעו דאגה ממלחמות סחר ומיתון כלכלי עולמי שיבואו עקב בחירתו האפשרית.

 

כתבות נוספות מאת טל רשף

 

עכשיו, כאשר בחירתו כבר הפכה לעובדה, הקולות מתמתנים, זה טבעי והגיוני. הרי בסופו של דבר, מי רוצה לקלקל את יחסיו עם המנהיג הבא של ארצות הברית של אמריקה?

 

הרבה ברכות זרמו. צפוי היה שיגיעו מישראל, למשל. אך לא רק. אנגלה מרקל, שהביעה תמיכה בבחירת נשיאה לבית הלבן, הביעה את בטחונה בעתיד הפעילות המשותפת עם מר טראמפ. ראש ממשלת יפן מיהר לוושינגטון כדי להיפגש איתו, ואפילו ממשלת סין הביעה את הרצון שלה לעבוד איתו בשיתוף פעולה פורה.

 

ראש ממשלת יפן שינזו אבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראש ממשלת יפן שינזו אבה(צילום: EPA)

במחשבה שניה, אולי לא מדובר רק בזהירות הדיבור. עת הצביעו הסקרים על בחירה צפויה של קלינטון השווקים העולמיים עלו, וכאשר הסקרים הצביעו אחרת, השווקים ירדו. לאחר הבחירות מרבית הבורסות נפלו, אך מיהרו לעלות ולתקן לאחר יום או יומיים. כאן לא מדובר בהצהרות מן השפה אל החוץ. אם כך, מניין מגיעה האופטימיות היחסית הזאת?

 

הצהרות קרב שמסמנות מלחמה

כאיש תוכניות ריאליטי משופשף, דונלד טראמפ פיזר הבטחות אגרסיביות רבות שתפסו כותרות. הוא הכריז כי יבטל את הסכם ה-TPP של ממשל אובמה, ליצירת חיבור כלכלי עם מדינות אמריקה הלטינית ומזרח אסיה. הוא הצהיר כי יבנה חומה בגבול ארה"ב - מקסיקו למניעת מעבר מהגרים, ויחייב את מקסיקו לממן אותה. פעמים רבות אמר שיציב גבולות בפני הממשל הסיני ויחייב אותו לפעול באופן בלתי פרוטקציוניסטי בסחר העולמי. הוא הודיע כי יכריח בנות ברית צבאיות לשלם מכיסן את מלוא עלות הפעילות האמריקנית בעולם, והביע חוסר רצון להתערב בסכסוכים מקומיים ברחבי העולם - כאלה שלא נוגעים ישירות למדינה בראשה הוא יעמוד.

 

הפגנה במקסיקו נגד ביקור של דונלד טראמפ במדינה (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה במקסיקו נגד ביקור של דונלד טראמפ במדינה(צילום: AP)

בכלל, טראמפ יצא בהצהרות קרב שמסמנות מלחמה עם כל מי שלא יפעל בדרך שהוא מתווה - מה שעלול להביא למיתון עולמי, ומרחיק את בנות הברית שהביאו ערך רב לארה"ב, בעיקר במאבק הבין גושי שלה מול רוסיה וסין.

 

בניתוח כלכלי צריך לקחת בחשבון גם את ההצהרות השקטות שלו, אלה שלא תפסו את הכותרות ראשיות. כאשר נשאל בנוגע למדיניותו של ארדואן בטורקיה לאחר נסיון ההפיכה, ענה שהוא לא רואה זכות להתערב בענייניה הפנימיים של המדינה. פעמים רבות הביע טראמפ סימפטיה למדיניות ואף לדרך החשיבה של ולדימיר פוטין ברוסיה. על פי דבריו, עולה כי יש לו עניין מועט מאוד במוסריות, דמוקרטיה או בפתרון הסכסוכים במדינות העולם. ייתכן ותחת הנהגתו לא היה נוצר הנתק ביחסים עם נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה.

 

דונלד טראמפ, בנאום לאחר הנצחון (צילום: AP) (צילום: AP)
דונלד טראמפ, בנאום לאחר הנצחון(צילום: AP)

קואליציה עסקית אינטרסנטית

מנהיגים רבים בשווקים המתעוררים, שרבים מהם אינם ידועים כחסידי דמוקרטיה וזכויות אדם, מפנימים אט אט את העובדה כי לא יצטרכו לשמוע הטפות מוסר ולהתמודד עם סנקציות על רקע אותם נושאים, כמו בימי הנשיאים הדמוקרטים קלינטון, קרטר ואובמה. יש כאן בשורה אפשרית למנהיגי מדינות אפריקה שחלקם נטשו את החברות בבית המשפט הבינלאומי בהאג, וחשו שלא בנוח עם התערבות-יתר של מדינות המערב בענייניהם, ואשר עקב כך מאפשרים את החדירה הסינית המסיבית לאפריקה.

 

עקב כך, עולה שאלה לגבי עתיד כלכלת העולם, האם הגישה הבדלנית של טראמפ תאפשר הקמת קואליציה על בסיס עסקי אינטרסנטי בעולם? קואליציה שתקרב את ארה"ב אל המדינות שעזבו אותה בגלל הסנקציות והטפות המוסר? כל זאת בא ברקע להיווצרות הגושים החדשים של השווקים המתעוררים.

 

ההבדל בין הנאומים לביצועים בשטח

נקודה נוספת עלתה מיד לאחר הבחירות, כאשר מראיינים שאלו את הנשיא הנבחר בנוגע לצעדים שהכריז שיבצע. הוא מצידו ענה, בלי למצמץ, כי הדברים יהיו שונים, או במלים אחרות: "יש הבדל בין מה שאני אומר במסע בחירות ל מה שאבצע בשטח לאחר שנבחרתי".

 

מה בדיוק יהיה שונה? ימים יגידו. האם יישמר את הקשר המיוחד עם מקסיקו השכנה מדרום? זאת שהבורסות שלה הגיבו בירידות החזקות ביותר עם הישמע תוצאות הבחירות, ומשקיעים איבדו הון עתק בשווי מניות. האם טראמפ יגיע עם סין להבנות ברוח של משא ומתן עסקי במקום לצאת במלחמה כלכלית? האם ישאיר את הסכם ה-TPP על כנו? הסכם שמדינות דוגמת וייטנאם, פיליפינים, יפן וקולומביה שיוצאת לדרך חדשה מחכות למימושו על מנת לצמוח.

 

 

הכותב, יועץ עסקי ובין תרבותי לפעילות בשווקים מתעוררים , מאמן מנהלים ומעביר סדנאות להכשרה עסקית בין-תרבותית בחברות ישראליות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים