שתף קטע נבחר

נשיא הפיליפינים החדש והקשר הישראלי

לפני חודשים ספורים נבחר נשיא במדינה האסיאתית מרובת האיים שזכה במערב בעיקר לחשיפה שלילית. במצע הבחירות שלו, רודריגו דוטרטה לא פירט את משנתו הכלכלית, אך מיד עם כניסתו לתפקיד בחר להיפגש עם שלושה שגרירים: היפני, הסיני והישראלי. מהן הסיבות לכך?

לנשיא הנבחר של הפיליפינים יש מוניטין של אדם חזק, אדם שאומר ועושה, אדם שלא מנסה למצוא חן בעיני איש, לא חושש להיכנס לעימותים, בקיצור: בולדוזר. במערב הוא זכה לחשיפה שלילית בעיקרה, כלי התקשורת בישראל, אירופה וארה"ב לא אהבו את ההבטחה שלו לאנשי המשטרה להגן עליהם גם כאשר ידם תהיה קלה על ההדק, זעמו על הלגלוג שלו על נפגעות אונס והיו מי שכינו אותו בשם "דונאלד טראמפ של הפיליפינים". בעיתונים דוגמת האקונומיסט ולה-מונד זאת בהחלט לא מחמאה. לאזרחי המדינה הטרופית האסיאתית הזאת לא אכפת, הם הלכו לקלפיות לפני חודשים אחדים ובחרו בו לתפקיד מנהיג המדינה.

 

לטורים נוספים של טל רשף

 

ביום שבו שקע האבק לאחר הבחירות החלו לצוץ השאלות. התברר כי לאורך מסע הבחירות שלו הוא התמקד במלחמה בפשע המאורגן, באלימות ברחובות, בשחיתות ובמונופולים של האליטות השולטות, אבל מצע מסודר בתחומים אחרים לא הוצג. הוא אמר כמה דברים כלליים על כך שהמדיניות שלו תישא יותר תכנים סוציאליסטיים אבל לא הבהיר למה הכוונה. ובכן, מי אתה רודריגו דוטרטה? ואנחנו מתכוונים מי אתה מבחינה כלכלית. מה אתה מתכונן לעשות למשק הפיליפיני העולה שצמח בשנים האחרונות בקצב של 6% לשנה ויותר? האם הפעולות שלך ישרתו את הצמיחה ואת שאר כלכלות ASEAN שמסביב או להיפך?

 

הנשיא היוצא, בנינו אקינו, שלט בכלכלה הפיליפינית במתינות ומתוך מחשבה ארוכת טווח. לא היו לו הצהרות בומבסטיות, הוא ככלל הצטייר כאדם אפור, מתון ויעיל, דמות מהסוג שאליו לא מתחברים בדרך כלל אנשי הפיליפינים. בשנים הללו צמחה התעשייה, צמחו חברות ה-call center, השתפרו הכנסות המדינה ואיתם עלתה ההקצבה לעזרה הסוציאלית. מה יקרה כעת כאשר לשלטון נכנס אדם בעל מזג הפוך לחלוטין?

דוטרטה אחרי בחירתו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דוטרטה אחרי בחירתו(צילום: רויטרס)

 

מדוע נפגש דוטרטה עם שגריר ישראל?

רמז לכך קיבלנו ביום שבו הוא נכנס לתפקיד. הנשיא החדש בחר ביומו הראשון בתפקיד להיפגש עם שלושה שגרירים, ויש בכך משום הצהרות כוונות. השגריר הראשון הוא של יפן, המדינה מנסה לצאת מקשיייה הכלכליים, וזה הגיוני לנוכח הקשרים האסטרטגיים והכלכליים עם ארץ השמש העולה שמפעילה בפיליפינים פסי יצור והרכבה ושולחת אליה תיירים רבים. השגריר השני הוא של סין וגם כאן אין הפתעות לנוכח התיירות העצומה הנכנסת מסין, היצוא הרב אליה של מוצרי חקלאות ומוצרי תעשיה פשוטים והמתיחות מול סין בים סין הדרומי, הדורשת טיפול. השלישי מעניין ומפתיע: שגריר ישראל, אחד מהשלישיה הפותחת של מר דוטרטה. מה המשמעות של המהלך?

 

ימים אחדים מאוחר יותר החליט הנשיא הנבחר לפזר את העמימות והכריז על שמונה הנקודות המרכזיות של מדיניותו: פיתוח כפרי, רפורמה במיסוי, לחימה בשחיתות, שיפור החינוך, הגברת התיירות הנכנסת, הקלת עשיית העסקים, עידוד השקעות מן החוץ וחיבור בין הסקטור הפרטי לממשלתי. לא היו כאן כל הפתעות, בחינה מדוקדקת שלהן מגלה את פניה של המדיניות הכלכלית של הנשיא היוצא, מר אקינו.

 

הראיונות שנתנו הנשיא החדש ואנשי המעגל הכלכלי שסביבו מצביעים על כך שהנקודות הללו יכללו בתוכן בין השאר המשך הרפורמה במערכת המיסוי שנועדה להגביר את היעילות והשקיפות שלה, תוגבר ההשקעה בתשתיות ויתקיים מאמץ לפתוח צווארי בקבוק בתהליכי שיפור תשתיות, תוגבר האטרקטיביות של כלכלת הפיליפינים למשקיעי חוץ על ידי הגברת הבטחון של השקעות וקלות עשיית העסקים.

האי בורקאי בפיליפינים. מוקד לתיירים  (צילום: יואב הרפז כהן) (צילום: יואב הרפז כהן)
האי בורקאי בפיליפינים. מוקד לתיירים (צילום: יואב הרפז כהן)

 

הממשל גם ישקיע בסיוע למגזר הכפרי במערכי השקיה, מערכות הובלת אספקה חלקאית לשווקים, הגברת הפיריון החקלאי ועידוד תיירות לאזורים כפריים, יופעל מאמץ לחיסול צווארי בקבוק באדמיניסטרציה ובניהול ציבורי, תשופר מערכת החינוך הציבורי ותחולקנה מלגות להגברת זמינות כוח אדם מקצועי למשק, ומעל לכל תנוהל מלחמה חסרת פשרות בשחיתות שבמשק ותופעל בקרב על המערכת הסוציאלית לאבטחת הגעת התקציבים אל השכבות החלשות הזקוקות להם.

 

שננסה לסכם את מה שנאמר כאן? ובכן, האג'נדה המרכזית, כפי שהובטח במערכת הבחירות, היא המלחמה בשחיתות, בפשע המאורגן ובאלימות ומעבר לכך, במה שנוגע לכלכלת המדינה נראה כי דוטרטה מזהה, גם אם הוא לא יאמר זאת בקול רם, שהמדיניות הכלכלית של הנשיא היוצא, בנינו אקינו, הייתה יעילה ואין טעם לשנות אותה. כן, הוא הכריז בתעמולת הבחירות שלו שלמדיניות שלו יהיו תכנים סוציאליסטיים. אז הוא אמר, נראה שהביטוי של הדבר עומד להיות בכך שככל שפחות כסף ילך לגופי פשע ואל חוסר יעילות, וככל שיגיעו יותר משקיעי חוץ יהיה כסף רב יותר להשקיע במערכת הסוציאלית. הדגלים האדומים עומדים להישאר במחסן.

 

הכותב הוא יועץ עסקי ובין תרבותי לשוקי מזרח אסיה , מרצה ומעביר סדנאות לפעילות מול שוקי המזרח  ומחבר הספר "המדריך הישראלי לעסקים בסין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה
צילום: EPA
מומלצים