שתף קטע נבחר

הרמטכ"ל: חיזבאללה סובל ממשבר מוראלי

בדיון בוועדת חוץ וביטחון אמר איזנקוט כי איומי נסראללה נועדו ליצור הרתעה: "פעילות חיזבאללה בסוריה הביאה למשבר מוראלי ותקציבי בארגון". הוא אמר כי אינו רואה כוונה של חיזבאללה וחמאס לצאת לפעולה יזומה נגד ישראל. על משפט אזריה: "ההתערבות החיצונית הייתה מיותרת"

 

הרמטכ"ל בוועדת חוץ וביטחון היום (צילום: יואב דודקביץ') (צילום: יואב דודקביץ')
הרמטכ"ל בוועדת חוץ וביטחון היום(צילום: יואב דודקביץ')

האיומים של חסן נסראללה מגיעים על רקע משבר בחיזבאללה. כך אמר היום (ד') הרמטכ"ל רב אלוף גדי איזנקוט בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. בדיון הסגור אמר איזנקוט כי אף שכוחות חיזבאללה צוברים ניסיון מבצעי משמעותי בפעילותם בסוריה, הרי שפעילות זו הביאה למשבר תקציבי ומוראלי בארגון. איזנקוט התייחס גם למשפט אזריה ולביקורת של השופטים עליו בגזר הדין, ואמר כי הציב "קיר מוחלט בין ההיבט הפיקודי וההיבט המשפטי בפרשה".

 

לדברי הרמטכ"ל, הצהרותיו הנוכחיות של מזכ"ל חיזבאללה נסראללה נועדו לייצר משוואה הרתעתית שמטרתה לשמור על הסטטוס קוו מבחינתו. הוא אמר זאת לאחר שהשבוע איים נסראללה כי "לא נהיה מחויבים לקווים אדומים" במלחמה הבאה. איזנקוט העריך כי גם בחזית הצפונית וגם בחזית עזה הוא אינו רואה נכונות של הצד השני לצאת לפעילות יזומה נגד ישראל.

 

זאת, למרות שאיזנקוט אמר בוועדה כי בחירתו של יחיא סנוואר למנהיג חמאס בעזה מוכיחה כי כל הפרדה שנעשתה בעבר בין דרג מדיני לדרג צבאי טושטשה עד לכדי ביטול. המאמץ במענה לסוגיית תת הקרקע, אמר הרמטכ"ל, ממשיך כל העת מאז אוקטובר 2013, כאשר השנה הושקעו בנושא 2.4 מיליארד שקל. בכל מקרה, חזית עזה נמצאת בראש סדר העדיפויות של צה"ל לשנה הנוכחית.

 

הרמטכ"ל התייחס גם לגזרת סוריה ורמת הגולן ואמר כי ייתכן מאוד שבאביב יתחדשו הקרבות על השליטה בגולן הסורי. האינטרס של ישראל, אמר הרמטכ"ל, הוא כי בצד השני יהיה ארגון מדינתי וכתובת מסודרת לפעול מולה, לצד יציאת כלל הכוחות הזרים וחזרת כוח אונדו"ף.

 

בתחילת דבריו התייחס הרמטכ"ל ליעדים שהציב לצה"ל לשנת 2016, ואמר כי בראשם עמד המשך מוכנות צה"ל למלחמה, אשר בוצע לדבריו בצורה טובה מאוד. הוא ציין כי חל שיפור ברמת וכמות האימונים, ביכולות המודיעיניות ובמלאי החימוש. הוא הדגיש כי כבר בפתיחתה של כל מערכה, אם וכאשר תתרחש, לצד תקיפת מטרות עוצמתית, תמרון קרקעי במקסימום כח ובמינימום זמן הוא הכרחי להשגת כל הכרעה וניצחון במערכה.

אזריה בחברון, מרס 2016 (צילום: עימאד אבו שמסייה) (צילום: עימאד אבו שמסייה)
אזריה בחברון, מרס 2016(צילום: עימאד אבו שמסייה)
 

איזנקוט אמר כי השנה שעברה הייתה טובה יחסית למציאות הביטחונית סביבנו, וציין כי חציה הראשון התאפיין בהמשך הטרור שהתרחש ב-2015, ואילו בחצי השני חל שיפור. הרמטכ"ל אמר כי הלחימה בטרור נמשכת כל העת, וכי בשנה ורבע האחרונות הרג צה"ל 171 מחבלים. הוא ציין כי מתחילת השנה שעברה 45% ממבצעי הפיגועים היו בעלי תעודת זהות כחולה. הרמטכ"ל חזר על עמדתו כי מפתח חשוב בצמצום הטרור הוא הפעלת כח נכונה, שמפרידה בין הטרור לכלל האוכלוסייה, ומתן אפשרות לקיומה של דינמיקת חיים של לימודים ועבודה בצד הפלסטיני, שנכון יהיה לשמור עליה בכל עת לדבריו. 

 

הרמטכ"ל התייחס בדיון גם לסוגיית יחסי הצבא והחברה בישראל, בדגש על אמון הציבור בצה"ל על רקע משפט אלאור אזריה. איזנקוט אמר לוועדה כי החליט על הצבת קיר מוחלט בין ההיבט הפיקודי וההיבט המשפטי בפרשה זו, וכי גם כיום הוא סבור שיש לתת להליך המשפטי להסתיים ללא התערבות. עם זאת, הוא אמר כי הוא מוכן לומר שהוא מגבה בצורה מוחלטת את החלטות המפקדים שהתקבלו בשטח באותה עת. הרמטכ"ל הדגיש כי ההתערבות החיצונית הייתה מיותרת ולוותה באי דיוקים רבים שהתקבעו בתודעת הציבור, ללא קשר לאמת העובדתית.

 

"כאן הנשיא, עבור". ריבלין בקשר עם החיילים בשטח (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
"כאן הנשיא, עבור". ריבלין בקשר עם החיילים בשטח(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

 (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

 (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

איזנקוט אמר לוועדה כי הוא מבדיל בין שגיאה של חייל, שמפקד צריך לנצל אותה על מנת ללמוד ממנה, לבין רשלנות או כשל ערכי, אשר אותם אסור לגבות. באשר להשלכות אפשריות של הירי בחברון, אמר הרמטכ"ל כי מאז התרחשו עוד יותר מ-200 אירועים, ובאף אחד מהם לא הראו הכוחות כל היסוס.

 

נשיא המדינה, ראובן ריבלין, ביקר היום בתרגיל החטיבתי של חטיבת גולני, בלוויית מפקד פיקוד צפון האלוף אביב כוכבי, מפקד אוגדה 36 תת-אלוף יעקב בנג'ו ומפקד חטיבת גולני אלוף משנה שלומי בינדר. ריבלין קיבל ממח"ט גולני סקירה ושוחח עם מפקדי הגדודים. לאחר מכן הודה הנשיא לחיילים המתרגלים באמצעות רשת הקשר. "תחנות מפצח, כאן הנשיא, עבור. תרגיל מוצלח. עם ישראל גאה בכם ומודה לכם. רות סוף". הוא המשיך לשיחה עם לוחמי גדוד 12 ומפקדיהם שם הדגיש: "צה"ל הוא צבא העם ולכן הוא לא יכול לריב עם העם, כפי שהעם לא יכול לריב עם צה"ל. אנחנו כל כך סומכים על המערכת הצה"לית ועל מפקדיה".

 

עוד סיפר הנשיא: "פעם צה"ל היה כור ההיתוך המגבש של כולנו. היום רק 50 אחוז בכלל מתגייסים וזו בעיה. כאן אנחנו יכולים להתווכח ולצעוק, אבל לדעת שאנחנו שותפים לגורל אחד ושותפים לשימור היכולת שלנו להתקיים כאן כאומה וכמדינה. מה שאנחנו מנסים לעשות היום בבית הנשיא הוא להפגיש את מערכות החינוך השונות. שילדים יבואו ויראו שעל אף הבדלי הגישה, גם בקהילה האחרת נמצאים אנשים כמוני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ'
הרמטכ"ל בוועדת חו"ב
צילום: יואב דודקביץ'
מומלצים