שתף קטע נבחר

שוחים בפיפי: כמה שתן באמת יש בבריכות - ומה זה עושה לנו

מחקר קנדי חדש מצא שבריכות שחייה מלאות בעשרות ליטרים של שתן שאנחנו בולעים, שואפים וחודר לנו לעור. הסכנות לבריאות מוחשיות אם כי לא מסכנות חיים: צריבות בעיניים, פריחות על העור, התקפי אסתמה ודלקות בשתן הם כמה מהן

שוחים קבוע בבריכה? אולי כדאי לכם להפסיק לקרוא את הכתבה הזאת עכשיו. מחקר קנדי חדש מגלה עד כמה נפוצה תופעת ההשתנה בבריכה ומצא שלמעשה, כמעט כולם עושים את זה. החוקרים מצאו שבריכות השחייה מלאות בעשרות ליטרים של נוזל השתן, והתוצאה – גם אם לא ממש מסכנת חיים, עלולה להשפיע לכם על הבריאות.

 

ממצאי המחקר פורסמו בגליון החדש של כתב העת Environmental Science and Technology. החוקרים, מאוניברסיטת אלברטה הקנדית, פיתחו בדיקה שמודדת את כמות השתן בדגימות מי בריכה, על ידי מדידת החומר אצסולפם קיי - ממתיק מלאכותי שנמצא במזון מעובד ושהגוף מפריש בשתן בצורתו המקורית.

 

בשלב הראשון נטלו החוקרים דגימות משתי בריכות שחייה - אחת בנפח 830 אלף ליטרים, כשליש מגודלה של בריכה אולימפית, והשנייה בנפח קטן בחצי. התוצאות הראו שבבריכה הראשונה נמצאו 75 ליטרים של שתן ואילו בבריכה הקטנה יותר - 30 ליטרים.

 

קראו גם:

זה לא הכלור: לא תאמינו מה גורם לעיניים אדומות בבריכה

10 סכנות בריאותיות בשחייה - ואיך ניתן למנוע

 

בסך הכל נדגמו במחקר 31 בריכות שחייה ואמבטיות ג'קוזי ציבוריות. המחקר הראה כי ריכוז הממתיק במי הבריכות והאמבטיות היה גבוה עד פי 570 מריכוזו במי השתייה.

 

אולי קצת קר ולא נעים, אבל עדיף לצאת מהמים ולגשת לשירותים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אולי קצת קר ולא נעים, אבל עדיף לצאת מהמים ולגשת לשירותים(צילום: shutterstock)

 

אף שהשתן עצמו אמור להיות סטרילי, אלא אם כן אתם סובלים מדלקת בדרכי השתן, נוכחותו במי השחייה מהווה דאגה ציבורית משום שהשתן עצמו מתערבב עם הכימיקלים במי הבריכה ועלול לגרום למגוון של בעיות וסכנות לציבור השוחים.

 

מחקר שנערך ב-2015 מצא כי החומר הגורם לצריבה בעיניים בקרב שוחים בבריכה הוא ציאנוגן כלוריד, שנוצר כאשר הכלור בבריכה מגיב לחנקן בנוזל השתן. התרכובת הזאת מתפקדת כגז דמעות: היא גורמת לצריבה בעיניים, דמעת, דליפה מהאף ואפילו שיעול. למעשה השפעתה כה חמורה, עד שהיא מסווגת ככימיקל לוחמה.

 

עד כמה זה באמת מסוכן?

חוקרים חישבו כי אם היו מכניסים לבריכת שחייה סטנדרטית כמות עצומה של מתרחצים, וכולם היו משתינים לתוכה, התרכובת שהייתה נוצרת בין השתן לכלור, ציאנוגן-כלוריד, הייתה גורמת למותם מהרעלה המונית.

 

תרכובת השתן-כלור עלולה ליצור חומר נוסף בשם טריכלוראמין, שגורם לגירוי בריאות. במחקרים מהשנים האחרונות עלה חשש שחומר זה עלול לגרום לאסתמה אצל ילדים. עם זאת, המחקרים בנושא עד כה היו לא חד משמעיים.

 

בממדים הנוכחיים, השתן שבבריכה ודאי לא יהרוג אתכם, אלא עלול לגרום לתופעות אלרגיה קשות, כמו קוצר נשימה וצריבה בעיניים. הדרך היחידה למנוע זאת היא פשוט – לא להשתין בבריכה.

 

חיידקים צואתיים בשתן

למרות הכלור, הידוע בתכונות החיטוי הטובות שלו, דלקות בדרכי השתן עדיין שכיחות מאוד בקרב שחיינים, ובמיוחד נשים. בשנים האחרונות גילו חלק מהחיידקים שגורמים לדלקת עמידות לכלור.

 

החיידקים מועברים למי הבריכה בעיקר על ידי מתרחצים המטילים את הפרשותיהם במים. כך, מתרבים חיידקים צואתיים או חיידקים מדרכי השתן המכונים "גרם שלילי" (כשהשכיח הוא "אי-קולי") ומדביקים מתרחצים אחרים. התוצאה היא דלקת הגורמת לתכיפות וצריבה במתן שתן. במקרים חמורים, מגיעה הדלקת גם אל הכליות, גורמת לעליית חום, חולשה, כאבים בחילות והקאות.

 

מה עושים? קשה להימנע מדלקת בדרכי שתן אם מי הבריכה מזוהמים. אולם אם חשתם את אחד הסימפטומים הכוללים חום גבוה, תכיפות או צריבה במתן שתן, חולשה או כאבי בטן - פנו לרופא שיבצע בדיקת שתן ויקבע האם יש צורך בטיפול אנטיביוטי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
כמה שתן מסתתר במים?
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים