שתף קטע נבחר

ילדים, בואו לעזור

מותשים מהניקיונות לפסח? זה הזמן לנתק את הילדים מהמסכים ולתת להם משימות. מאיזה גיל אפשר להתחיל לתת לילדים אחריות על מטלות הבית ואיך התפקיד שהם יקבלו ישפיע על התנהגותם?

אביב הגיע פסח בא ואיתו גם הניקיונות. מדוע שהנטל יפול רק על ההורים? גם הילדים חיים בבית ובכלל למה לעשות זאת רק לקראת חג פסח? הורים רבים ויתרו על הדרישה לבקש מהילד לסייע במטלות הבית ("שהילד שלי יעזור? מה פתאום. הוא עוד קטן, הוא עסוק מאוד"). כאשר הם כבר גדולים, פתאום נזכרים לדרוש ולבקש מהם. הילדים שהורגלו לחיות בתפיסה שעושים להם הכל ופתאום בגיל ההתבגרות מבקשים מהם להוריד את הזבל או חס וחלילה לשטוף כלים והם לא מבינים מאיפה נחתה הדרישה האיומה הזו.

 

אחת המשימות החינוכיות החשובות ביותר בחינוך ילדינו היא לתת להם להרגיש מועילים ותורמים לבית ולמשפחה. לשותפות ולעשייה ערך רב: ככל שהילד שותף למטלות הבית ומרחיב את תחום האחריות שלו, כך הוא מרגיש שזקוקים לו והוא רואה את עצמו כאדם המסוגל לתת, לפתור בעיות ולהיות פחות תלוי באחרים. הוא חש שסומכים עליו וכך הוא בונה את ביטחונו העצמי.

מרגיש שזקוקים לו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מרגיש שזקוקים לו(צילום: shutterstock)
 

ילד שמנסה להרגיש מועיל ומנסה בגיל צעיר להרים את הצלחת לכיור בתום הארוחה ופתאום שומע "לא! אסור, אתה תשבור" חש שאינו מסוגל לתרום ושלא סומכים עליו ועלול לחוש ייאוש. את ייאושו הוא יביע בסכסוכים עם הסביבה. הוא יתפרע והוריו יכעסו עליו ובכך יגרמו לו להמשיך עם התנהגות זו: הילד יודע שמה שהוא עושה לא בסדר אך באמצעות תגובות הסביבה שהן בדרך כלל כעס הוא לומד מה תפקידו. הוא מרגיש שייך בכך שמתייחסים אליו, גם אם זה בדרך שלילית.

 

אז מדוע לנו להשלים עם מציאות שכזאת אם ניתן לאפשר לו לחוש שייך ומועיל באמצעות סיוע במטלות הבית ומכך גם אנו נרוויח. ילדים קטנים רוצים ומסוגלים לשאת באחריות. כדי לתת לילד תחושה שהבית הוא באמת גם שלו, חשוב לגרום לו להרגיש כך באמצעות הטלת אחריות על תפקידים בבית.

 

אז איך עושים זאת?

גם אם אין צורך אמיתי בעזרתם של הילדים בתפעול הבית כדאי ליזום עבורם תפקיד כלשהוא. כבר בגיל שלוש ניתן לבקש מהפעוט לאסוף את צעצועיו או להוציא מצרכים מהסל. שוחחו עם הילד, אפשרו לו לבחור תפקיד בבית כגון השקיית העציצים, האכלת הכלב או עריכת השולחן. ככל שהילד בוגר יותר תחום אחריותו גדל. במידה ותתמידו תמנעו התנהגות לא הולמת שמטרתה לגרום לכם ההורים, לשים לב לילדכם. אתם תחושו הקלה במטלות הבית והכי חשוב - ילדיכם ירגיש נחוץ ומועיל ובכך ילמד לתרום ולעזור. משפחתכם תרוויח והאווירה בבית תהיה נעימה הרבה יותר.

 

 

כיצד ילדים יכולים לתרום לפי הגיל?

בגילאי הגן ילדים יכולים לסדר את הצעצועים שלהם, לשים בגדים בסל הכביסה או למיין את הבגדים לפי צבעים לפני הכביסה, להשקות עציצים ולהניח לכלב אוכל בצלחת. בגילאי בית ספר ניתן לבקש מהם לתלות כביסה, לפנות מדיח, לסדר את החדר ולהכין מאכלים מסוימים במטבח. בגיל ההתבגרות הם יכולים לשמור על האחים הקטנים או להוציאם מהגן, לטאטא ולשטוף את הבית, לקפל כביסה ועוד.

 

האם לחייב ילדים לקחת חלק במשימות הבית?

ככל שתתחילו לשתף אותם במשימות הבית בגיל צעיר הם יראו בזה כדבר טבעי וירגישו שותפים לעשייה. להבדיל מילדים שמחלקים להם משימות בגיל מאוחר והם לא מבינים איך הכל בבית התנהל מעצמו ופתאום מצפים מהם לסייע והמטלה נתפסת בעיניים שלהם כנטל.

 

קראו עוד:

- ללמד ילדים על נתינה ולאסוף מעל 10,000 ש'

- בן 13: "טיקים הם לא מחלה ולא צריך לצחוק על זה"

- אוטיזם: סימנים מקדימים שכדאי להכיר

 

על מנת שהילדים לא יגדלו בתחושה שתפקיד ההורים הוא רק לשרת אותם והם לא תורמים לכלל הבית חשוב לחייב אותם לקחת חלק אך לא ממקום כוחני, אלא מתוך שיח בו תסבירו לילד על משמעות התרומה, העזרה בבית ועל הצורך שלכם בסיוע שלו. אפשרו לו לבחור מטלה אחת שהוא רוצה. חשוב שתקבעו שיחה נוספת כדי לבחון האם הילד עמד במשימה שלו או לא. במידה ולא ביצע את תפקידו דברו איתו, הסבירו חשיבות והסבירו לו כיצד אי מילוי תפקידו פגע בהתנהלות הבית.

 

עודדו אותו לעזור באמצעות שיח רגוע ופתוח וכך תגייסו אותו לתרום. אפשר לשאול את הילד מה יסייע לו להתמיד ולבצע את המטלה ואולי תתכננו יחד באיזה יום ושעה הוא ימלא את תפקידו. התייחסו לעזרה בבית כזמן איכות משפחתי בו כל אחד לוקח חלק. במידה והילד משתף פעולה אל תשכחו לחזק אותו.

 

לקראת ערב החג עודדו אותם להיות שותפים בהכנות. ניתן לתת להם לקלף את הביצים, לערוך את השולחן, להכין כרטיסיות עם שמות האורחים או לעצב את תפריט הערב. האווירה תהיה נעימה ומלאה בשותפות הדדית ותחושת מועילות. שוחחו איתם על משמעות הניקיון. מה תרצו לנקות מהבית מבחינה סמלית? הרגלים, תגובות ומעשים שאתם והם לא אוהבים. זה הזמן "לבער את החמץ" ולהוציא את אותם הרגלים לא אהובים מהבית.

 

תמר כהן לביא היא אמא לארבעה, מנתחת התנהגות ומדריכת הורים וצוותי חינוך

 

ולמה הילדים כבר בחופש? צפו ב"דעה בדקה":

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תנו להם משימות
צילום: shutterstock
מומלצים