שתף קטע נבחר

עצירות אצל ילדים: כך תקלו עליהם

בפסח ילדים סובלים יותר מעצירות עקב שינויים בתזונה אבל יש כאלו שמתקשים עם היציאות כל השנה. למה זה קורה ואיך אפשר לעזור להם? רופאת ילדים עם התשובות

לילדים עם עצירות עשויות להיות יציאות באופן לא קבוע ולא תדיר. עצירות מתרחשת כאשר הילד סובל מיציאות קשות מאוד. לקראת פסח ולקראת שינוי התפריט היומי של ילדינו לכזה הכולל כמות רבה של מצות, הנה כמה טיפים למניעה והתמודדות עם עצירות.

 

בפסח התזונה עשויה להשתנות בשל מנהגי החג. המצות, המכילות רק קמח ומים, אינן מקור טוב לסיבים תזונתיים. בנוסף, במשפחות בהן לא נאכלות קטניות בחג, תתבסס מרבית התזונה על תפוחי אדמה ועמילנים. תזונה זו עשויה לגרום לעצירות, בהעדר מקור אחר לסיבים. שימו לב בשבוע זה להעשיר את הארוחות במגוון פירות וירקות, טריים ומבושלים. הקפידו על שתיה מרובה של מים, ובכך תמנעו את התפתחות העצירות.

 

למה בכלל יש עצירות?

לילדים יש יציאות בטווח תדירויות רחב. יש כאלה שיש להם יציאות פעמיים-שלוש ביום ולאחרים רק פעמיים בשבוע. ילדים גמולים מחיתולים עלולים לסבול מעצירות אם הם מתאפקים באופן מכוון. ייתכן שילדכם מתאפק במכוון כי הוא עסוק מדי במשחק, כי כואב לו בזמן היציאה או כי הוא אינו רוצה להשתמש בשירותים בגן או בבית הספר.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

עצירות עשויה להתרחש גם אם ילדכם אינו שותה מספיק נוזלים, אינו אוכל מספיק סיבים או בגלל מחלה הגורמת לו לאכול ולשתות פחות מהרגיל. כל המצבים האלו עלולים להוביל להצטברות של צואה במעיים. כשזה קורה, היציאות הופכות לקשות מדי. ישנם גם כמה גורמים רפואיים שעלולים לגרום לעצירות אצל ילדים, אך הם אינם נפוצים.

האם הוא שותה מספיק? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האם הוא שותה מספיק?(צילום: shutterstock)
 

תסמיני עצירות אצל ילדים

התסמין החשוב ביותר של עצירות אצל ילדים הוא יציאות בעלות מרקם קשה. יציאות תקינות הן בעלות מרקם רך כמו משחת שיניים וקלות ליציאה. אם ילדכם סובל מעצירות הוא עלול לחוש כאב ואי נוחות כשהוא מנסה לעשות קקי או בזמן שהקקי יוצא. זה עלול לגרום לו להימנע מללכת לשירותים. קקי קשה עלול למתוח את העור מסביב לפי הטבעת ולגרום לקרעים קטנים ושטחיים, שעשויים להוביל לכאב ולדימום.

 

ילדכם עלול לחוות כאבי בטן שבאים והולכים. הוא יתנהג כאילו הוא מתאפק, יתנועע בעצבנות קדימה ואחורה, ישלב את רגליו או יסרב לשבת על האסלה. הוא עשוי להיראות עצבני באופן כללי.

 

אם הילד סובל מעצירות זמן רב הוא עלול לחוות פספוסים ולעשות קקי בתחתונים בלי להתכוון, כיוון שהקקי הקשה נתקע ומותח את החלק התחתון של המעי הקרוב לפי הטבעת, המכונה חלחולת (רקטום). כיוון שהחלחולת שלו מתוחה כל הזמן, הוא עלול לאבד את תחושת הדחף ללכת לשירותים.

 

אולי יעניין אותך גם:

- 10 דברים שחייבים לבדוק לפני שבוחרים גן

- הילדים לא רוצים לאכול בבוקר? זה הפתרון

- הילד נמוך? יש מה לעשות

 

מה עושים?

תזונה: ילדכם זקוק לשגרת יציאות תקינות. הצעד הראשון להבטחת יציאות תקינות הוא תזונה נאותה. תזונה בריאה שמכילה מספיק סיבים והמון נוזלים (בעיקר מים) עוזרת לטפל בעצירות ולמנוע אותה. מזונות שמכילים סיבים רבים כוללים פירות כמו פרי הדר, מיץ שזיפים ועגבניות, וירקות.

 

שימוש קבוע בשירותים: אם ילדכם סובל מעצירות עודדו אותו לשבת באופן קבוע בשירותים, פעמיים-שלוש ביום למשך שלוש עד חמש דקות כל פעם. נסו להושיב אותו בשירותים 30-20 דקות אחרי הארוחה. אפשר להניח שרפרף או ארגז מתחת לרגליו כדי שיהיה לו נוח יותר. אמרו לו להניח את רגליו על המשטח ולהישען מעט קדימה בעת הדחיפה.

 

תוכלו ללמד את ילדכם לזהות ולהגיב לצורך ללכת לשירותים. לפעמים כדאי לתלות טבלת מדבקות או פרסים, כדי לשבח את ילדכם על כך שהלך לשירותים.

 

חומרים משלשלים: אתם יכולים לתת לילדכם חומר משלשל אם הוא סובל מעצירות, כדי לעזור לו להוציא את הקקי הקשה בלי כאבים. מיץ שזיפים הוא חומר משלשל טבעי וקל שעובד אצל חלק מהילדים. אם זה לא עובד, כדאי לפנות לרופא. ילדים הסובלים מעצירות כרונית עשויים להזדקק לתרופות משלשלות במשך מספרחודשים. הרופא שלכם ינחה אתכם לגבי הטיפול המומלץ.

 

תרופות משלשלות אפשריות כוללות:

• משלשלים אוסמוטיים המגבירים את כמות המים ביציאות ומרככים אותן.

• תרופות משלשלות הפועלות על ידי גירוי והגברת פעילות ותנועתיות המעיים.

 

מתי לפנות לרופא?

קחו את ילדכם לרופא במקרים הבאים:

 

1. אתם צריכים לתת לו תרופה משלשלת יותר ממספר פעמים בשנה.

 

2. אין שיפור בעצירות של ילדכם גם לאחר מתן תרופה משלשלת או שהעצירות נמשכת יותר משבועיים.

 

3. הילד עושה קקי במכנסיים מבלי להתכוון.

 

4. ילדכם סובל מעצירות וכן מחום גבוה, הקאה, דם בצואה ואובדן משקל.

 

5. הוא סובל מסדקים מכאיבים סביב פי הטבעת.

 

6. ילדכם סובל מעצירות ואתם דואגים שהוא לא אוכל או שותה מספיק.

 

ד"ר חוה גדסי, רופאת ילדים והמנהלת הרפואית של עמותת גושן

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שימו לב לתזונה של הילד
צילום: shutterstock
מומלצים