שתף קטע נבחר

מה ימנע מכם את פציעת הספורט הבאה

עם העלייה הגוברת בפופולריות של אימוני כושר, גם שכיחות הפציעות עולה מדרגה. איך אפשר להימנע? קבלו את הסיבות וגם הצעה לתרגול שיוכל לעזור

נדמה כי כיום העיסוק בתחומי ספורט שונים רק הולך וגובר. רבים מכניסים את הכושר לשגרת חייהם, וכל אחד מוצא אימון שמתאים לו. אף שזה שינוי מבורך, לפעמים ההכנה לאימונים אינה מספקת ולכן נגרמות לא מעט פגיעות ופציעות ספורט שונות.

 

עוד כתבות:

שיקום בבית: איך זה מסייע להחלמה טובה יותר?

לחמם או לקרר בזמן פציעות? המדריך המלא

כל פציעות הספורט הכי נפוצות - ואיך מטפלים

 

פגיעות הספורט הנפוצות ביותר מתרחשות ברצועות שמגנות על מפרקי גופנו. יציבותם של המפרקים מושפעת בעיקר מהמתח שנשמר ברצועות. רצועות חלשות, גמישות יתר ונקעים חוזרים, שגורמים לרצועות להיות רפויות ולעתים אף להיקרע בקלות יחסית, הם הגורמים העיקריים לאי יציבות המפרק. במקרים של מתיחת יתר או קריעה של הרצועות - יתעורר כאב ויציבות המפרקים תתערער. משם הדרך לפציעות קצרה.

 

אך לא רק המתח ברצועות הוא הגורם לפציעות במפרקים. בתוך רצועות המפרק יש חיישנים שמדווחים למוחנו על מצב הפרק בחלל: ביחס לגופנו וביחס למפרקים אחרים. חיישנים אלו הם קולטנים המצויים על פני עורנו בצמתים של גידים ושרירים - וגם ברצועות. תפקידם להעביר מידע למערכת המודעות שבמוחנו על הסביבה הקרובה: חום, קור, מגע, לחץ, וכן גם על שינויים במתח העור, הגידים והשרירים. למשל, כאשר אנו ישנים או מנמנמים נמנום קצר - ערנות החיישנים היא שמונעת מאיתנו ליפול מן המיטה או להחליק מהכיסא. פגיעה בתקשורת בין המוח לחיישנים עצמם עלולה לגרום להיעדר תגובה מתאימה ובעקבות זאת גם לפציעות ספורט שכיחות כמו נקעים ושברים למיניהם.

 

 

אי יציבות במפרק. אחד הגורמים המרכזיים לפציעות ספורט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אי יציבות במפרק. אחד הגורמים המרכזיים לפציעות ספורט

 

שיקום חלקי בלבד של הרצועות הפגועות גורם לכך שהרבה פגיעות ספורט חוזרות על עצמן שוב ושוב. כדי להתגבר על פגיעות מסוג זה יש להעניק טיפול מדויק, מקיף ומונע. ההצלחה בשיקום המקום הפגוע תלויה באבחון וזיהוי באמצעות תשאול ושחזור מנגנון הפציעה.

 

לאחר התשאול ייאספו כל הנתונים. בשלב הראשון יינתן מענה לצורך בשיפור זרימת הדם לאזור הפגוע. זרימת דם טובה תאפשר פינוי של הפסולת שהצטברה באזור, המורכבת מחומצה לקטית ותאי דם לבנים, שהם הגורם העיקרי לכאב. כמו כן, יש צורך בזרימת חמצן מוגברת לאזור הפגוע כדי לתמוך בחידוש ובריפוי המבנים שנפגעו.

 

החיישנים שנמצאים בתוך הרצועות קשורים גם למערכות שיווי המשקל וההתמצאות בחלל, ולכן השיקום יתמקד בעיקר בשיפור שתי המערכות. ביצוע של תרגילים מאתגרים ידרוש ממערכות אלו ניצול מקסימלי של משאביהן. במהלך תהליך השיקום חיישנים פגועים עשויים להתאושש, ולעתים חיישנים אחרים יתפסו את מקומם של אלו שנפגעו. במצבים כאלה תורגש הקלה מידית בכאב. זוהי תחילתה של חזרה לתפקוד תקין.

 

 

ליהנות מפעילות גופנית ללא סיכונים מיותרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ליהנות מפעילות גופנית ללא סיכונים מיותרים

 

התרגול שירחיק את הפציעות

כ-80% משיווי המשקל וההתמצאות בחלל הם באחריות העיניים שלנו. פגיעות ספורט מתרחשות לרוב בהיסח הדעת, כאשר העיניים לא ממוקדות ולא מוכנות לתנועה לא צפויה. ביצוע של תרגילי שיווי משקל בעיניים עצומות יכין את הגוף לתרחיש קיצוני בזמן אמת, כשהגוף מופתע משינוי לא צפוי במסלולו. יש להתחיל כל תרגיל בעיניים פקוחות ולהמשיכו באופן דומה אך בעיניים עצומות.

 

לסיכום,

בטיפול נכון ומקצועי, ששם דגש על התמצאות בחלל ועל חיזוק מנגנון שיווי המשקל, כל ספורטאי יכול לחזור לפעילותו הספורטיבית ולתפקוד מלא בזמן קצר וללא התערבות כירורגית. לאחר האבחון המדויק ידע המטפל אילו תרגילים נוספים ישפרו ויחדשו את הקשר והתיאום בין המוח, חוט השדרה והאיבר שנפגע.

 

הכותב הוא פיזיותרפיסט מוסמך

 

 

מרגישים כאבים? כך תוכלו לבצע עיסוי עצמי לשרירים תפוסים וכואבים:

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרבה סוגי ספורט, לא מעט פציעות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים