שתף קטע נבחר

לחמם או לקרר בזמן פציעות? המדריך המלא

חימום וקירור היוו מאז ומתמיד אמצעי טיפול ועזרה ראשונה לכאבים ופציעות, אך האם אנחנו באמת יודעים להשתמש בהם בצורה הנכונה? ערוץ הכושר במדריך שיעשה לכם סדר: מתי לקרר את האזור הפצוע, מתי לחמם - ומתי עדיף להימנע בכלל

בוקר. אחרי לילה ללא שינה אתם קמים עם צוואר תפוס. מה הדבר הראשון שתעשו? נכון, תיקחו מגבת או שמיכה ותחממו את האזור. כל אחד מאיתנו עושה שימוש בחימום וקירור לצרכים ומטרות שונות: אנו נוהגים לקרר קרסול פגוע לאחר נקע שקיבלנו או לחמם שריר תפוס להקלת כאבים, אך אנו לא תמיד יודעים איך נכון להשתמש בכל אחד מהם, האם הם בכלל יעילים ומתי הם יכולים להיות מסוכנים.

 

עוד כתבות:

כאבי שרירים: ממה הם נגרמים - ואיך לטפל?

לשמור על הגוף כמו ספורטאים: אימון למניעת פציעות

נקע וכאבי ברכיים: 9 פציעות שכל ספורטאי חייב להכיר

 

אם ננסה לייצר כללי אצבע לשימוש בחימום וקירור כאמצעי טיפול, ראשית נבחין בין המטרות של הפעולות השונות. קירור נהוג כאמצעי טיפול למניעת נפיחות, הורדת כאב, והרגעת דלקות לאחר חבלה טרייה ומידית כמו מכה חזקה, נקע, קרע בשריר או כאב חד שהופיע באופן פתאומי, בעוד חימום יעזור לבעיה כרונית וממושכת כמו חבלה שלא עוברת, דלקת פרקים, התכווצויות שרירים וכדומה. כיצד נשתמש בהם נכון? התשובות לפניכם.

 

קירור וחימום כטיפול בכאבים ופציעות. הרבה לפני ארון התרופות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קירור וחימום כטיפול בכאבים ופציעות. הרבה לפני ארון התרופות

 

קירור

במקרים של שיכוך כאבים, השפעת הקירור מבוססת על השפעה נוירופיזיולוגית (תלויה במערכות העצבים ומערכות הגוף הנוספות), כלומר השפעת קולטני קור וכאב. תאוריה המדברת על הקשר בין קירור להפחתת כאב גורסת כי במוחנו קיים "שער" אחד, אשר יכול להעביר למוחנו מסר אחד בלבד בכל רגע נתון. במקרה שלנו, מועברים למוח שני מסרים: האחד של הכאב שנוצר בתהליך הדלקתי, והשני של תחושת הקור. ברגע שנניח אמצעי קירור על האזור, יקלוט השער את תחושת הקור במקום את תחושת הכאב וכך יקטין את רמתו.

 

שימוש נוסף לפעולת הקירור הוא קירור שטחי בעת קבלת פציעה חבלתית. קירור האזור יכול להוביל להיצרות בכלי הדם אשר בתורה מביאה לירידה בדימום, הפחתה בבריחת נוזלים למרווח הבין תאי, וכן לירידה בפעילות המטבולית בתא ובחומרים מעודדי דלקת.

 

במקרים כאלו יש לקרר את המקום הפגוע כל 10-15 דקות במשך יומיים לאחר הפגיעה, במרווחים של שעה ובקור של 10 מעלות לפחות. פעולות אלו יכולות להוביל בסופו של דבר לשליטה על התהליך הדלקתי, להורדת הכאב ולשליטה בנפיחות. עם זאת, יש להימנע מקירור ממושך. פעולה זו יכולה להגביר את זרימת הדם ובכך לייצר חימום של המקום - דבר היוצר פעולה הפוכה של הגברת הנפיחות.

 

בפציעות חריפות ואקוטיות נוצרת נפיחות וברקמות הפגועות מתחיל תהליך דלקתי. במקרים אלו הזמן האופטימלי לקירור הוא עד 6 שעות לאחר החבלה. עם זאת, ניתן לקרר את האזור לשם הפחתת נפיחות עד 72 שעות לאחר חבלה.

 

מתי נימנע מקירור? כאשר יש הפרעה בתחושה (עקב מחלה או פציעה), בעיות בכלי הדם או קושי בהרחבתם עקב מחלה, ובמקרים בהם קיימת רגישות מוגברת לקור. בנוסף, לאנשים עם בעיות לב מומלץ להימנע מקירור אזורים נרחבים. מקירור הצוואר מומלץ לכל האנשים להימנע באופן כללי.

 

שקית קרח היא כבר מזמן אייקון המסמל טיפול בכאבים לאחר פציעות ()
שקית קרח היא כבר מזמן אייקון המסמל טיפול בכאבים לאחר פציעות

 

חימום

נהוג להשתמש בחום להקלת כאבים כרוניים ממושכים, שיפור זרימת דם מקומית ושחרור שרירים תפוסים. החום מעלה את טמפרטורת הרקמה - דבר המוביל להאצה בזרימת דם, פתיחת כלי הדם, סילוק חומרי דלקת, והאצת תהליך הריפוי הטבעי של הגוף.

 

חימום שטחי הינו יעיל רק עד לעומק של סנטימטר והוא משפיע במגוון דרכים על מערכות הגוף השונות, ביניהן: השפעה על חלבון הקולגן ברקמות, הרפיית השרירים והגברת זרימת הדם על מנת לקרר את הגוף - זאת בשל זרימת הדם המוגברת, ה"מסיעה" חלק מהחום הרחק מנקודת החימום.

 

עם זאת, עדיין ישנם מקרים בהם נעדיף להימנע מפעולת החימום. בין מקרים אלו ניתן למצוא בעיות בזרימת הדם, בעיות תחושה או בעיות הכרה (בשל חשש מכוויה), פציעה טרייה או אי שלמות בעור, נפיחות הנובעת מזרימת דם מוגברת ושתלים מתכתיים. פעולה זו גם אינה מומלצת בזמן היריון.

 

מאיץ את תהליך הריפוי הטבעי של הגוף. חימום ()
מאיץ את תהליך הריפוי הטבעי של הגוף. חימום

 

לסיכום:

השימוש בחימום וקירור כטכניקות להתמודדות וטיפול בכאב, נפיחות ודלקת הינו יעיל עד מאוד, אך עם זאת חשוב לדעת מתי יש צורך לעשות שימוש במי מהפעולות על מנת להתאימם למצב הנתון.

 

בנוסף, קיימת חשיבות רבה לרקע הרפואי של האדם הסובל מהפגיעה. לפני השימוש באחת מהפעולות מוטב להעריך מראש מי מהן תתאים לטיפול בהתאם למצב על מנת לא ליצור מצב חלילה של פגיעה לא מכוונת. כך ננצל את הקירור והחימום בצורה הטובה והאפקטיבית ביותר.

 

הכותב הוא פיזיותרפיסט מוסמך, מרצה במכללת סמינר הקיבוצים ובקורסים עצמאיים ובעל קליניקה לפיזיותרפיה ושיקום אורטופדי

 

 

גם לכאבי בטן יש טיפול טבעי:

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמצעי יעיל להקלה על שרירים תפוסים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים