תביעה נגד מזהמי הירקון: "התושבים סובלים ממפגעי ריח קשים, בחילות וכאבי ראש"
שני תושבי מושב אלישמע, השוכן סמוך לאחד מיובלי הירקון, הגישו בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד שורת רשויות שלטענתם זיהמו את הנחל: "הרשויות הרלוונטיות מודעות היטב למפגעים כבר מתחילת שנות האלפיים". בחודש שעבר הביא אירוע נוסף של זיהום למותם של אלפי דגים בנחל
בקשה לתביעה ייצוגית נגד המזהמים של נחל הירקון. לבית המשפט המחוזי מרכז הוגשה בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד שורה של גורמים אשר לטענת התובעים זיהמו את הנחל. רק בחודש שעבר הביא אירוע נוסף של זיהום למותם של אלפי דגים בנחל.
כותרות נוספות בנושא הזיהום בירקון:
אלפי דגים מתים בירקון: היכונו למתקפת יתושים
מיליונים הושקעו בשיקום - והביוב חוזר לירקון
בגלל הזרמת ביוב: שוב דגים מתים בירקון
הבקשה הוגשה בין השאר נגד רשות המים והביוב, איגוד ערים דרום שרון המזרחי, איגוד הערים לאיכות הסביבה שומרון, המנהל האזרחי ועוד. מגישי הבקשה הם שני תושבי מושב אלישמע, השוכן על גדות נחל קנה, אחד מיובלי הירקון, והיא הוגשה באמצעות עורכי הדין ליעד ורצהיזר, חיה ארז, חגי קלעי ואוהד רוזן.
לפי הבקשה, השפכים שהוזרמו לירקון גרמו למפגעים קשים ופגיעה באיכות חייהם של התושבים המתגוררים בסמוך לתוואי הנחל. התובעים טוענים כי מדובר בזיהום מתמשך כתוצאה מהזרמת שפכים וקולחין ((שפכים אשר עברו תהליכי טיהור) באיכות ירודה ממתקן טיהור השפכים בניר אליהו, ממאגרי הקולחין ניר אליהו ורמת הכובש ומשפכים המוזרמים ישירות לנחל, תוך פגיעה בטבע ובציבור ויצירת מטרדים קשים.
התובעים דורשים כי הגורמים האחראים על הזיהום ימגרו או לכל הפחות יצמצמו את המפגעים ויציגו תוכנית לשיקום הנחל. "במשך שנים רבות מוזרמים שפכים וקולחין באיכות ירודה... אל נחל קנה ונחל סיר, הזורמים אל הירקון ומשם לים", נכתב בבקשה.
עוד נכתב, כי "השפכים זורמים בסמוך לבתי התושבים במושב אלישמע, מושב נווה ימין, שדי חמד, כפר סבא המזרחים והוד השרון, יוצרים מפגעי ריח קשים, גורמים לבחילות וכאבי ראש ולמפגעי יתושים ופוגעים - פגיעה חמורה - באוטונומיה של התושבים וברווחתם".
על פי העתירה "הרשויות הרלוונטיות מודעות היטב למפגעים כבר מתחילת שנות האלפיים. אולם, למרבה הצער, חרף ההצהרות על נקיטת צעדים לטיפול במפגעים, עוצמת המפגעים רק הולכת וגוברת". זיהום נחל סיר ונחל קנה פוגעים פגיעה קשה ומתמשכת במערכת האקולוגית של נחל הירקון, נטען.
"מדובר במקרה מובהק של זיהום מקורות מים בניגוד לחוק, תוך גרימת מטרדים ועגמת נפש לתושבים המתגוררים בסמכיות לנחל קנה ונחל סיר. זאת, למרבה הצער, תוך התנערות הנתבעים מאחריותם לזיהום (וגלגול האחריות מאחד לשני), מתן תירוצים מתירוצים שונים לאוזלת היד הממושכת, והצגת מצג כאילו מדובר כעת - עד לסיום העבודות לשדרוג המכון לטיהור שפכים (מט"ש) - בגזירת גורל שאין דרך לטפל בה".
מרשות המים נמסר בתגובה: "התביעה טרם הומצאה לרשות המים ולא מוכרת לנו. כשתגיע נתייחס אליה כמובן, במסגרת ההליך המשפטי.
"יחד עם זאת, בוצעו ומבוצעים שורה של פעולות בסיוע תקציבי מדינה משמעותיים להסדרת הנושא. זרימת קולחין באיכות נמוכה (קולחין! לא שפכים) בנחל נגרמת כתוצאה מהעדר טיפול מספק בשפכים הללו על ידי יצרני השפכים, המעבירים שפכים למט"ש שבבעלות איגוד ערים דרום השרון.
"על פי החוק, האחריות על הטיפול בשפכים הוא על יצרני השפכים (שהם הרשויות ואגודות הערים הרלוונטיים וכדומה). רשות המים ומשרדי ממשלה נוספים פעלו וממשיכים לפעול מול יצרני השפכים כדי להבטיח את שדרוג המט"ש האמור והתאמתו לכמויות השפכים הגדלות ולאיכות הטיהור הנדרשת על פי הדין.
"עם השלמת המט"ש והתאמתו לכמויות ולדרישות הדין לא צפויה זרימה של קולחין באיכות נמוכה בנחל. בשלב זה, ניתנות לפי הצורך הוראות שנועדו לצמצם עד כמה שניתן את הפגיעה הסביבתית, הנגרמת ממחדלי הטיפול בשפכים. אנשי המשרד להגנת הסביבה הסביבה בודקים את הטענות שיש גם הזרמת שפכים ישירה לנחל".