שתף קטע נבחר

חופש במידה: ההסכם שכדאי לעשות עם הילדים

רוצים לנצל כל רגע, בטוחים שהם בוגרים ואחראיים ומבלים עד השעות הקטנות של הלילה. אתם מפרגנים להם אבל גם מנסים לשמור על מסגרת כלשהי. איך מוצאים את המינון הנכון?

 

 

הם רוצים לבלות וליהנות ואתם רוצים לאפשר להם לנוח ולהתאוורר אחרי שנה אינטנסיבית של לימודים. אבל מה קורה כשהילדים יוצאים כל ערב עד השעות הקטנות של הלילה? מה קורה כשהם ישנים עד שתיים והופכים את היום והלילה? איך מאפשרים להם מצד אחד ליהנות ומצד שני שומרים עליהם מסכנות?

 

הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להציב גבולות לבילויים ולעבור את החופש הזה בשלום:

 

1. שבו קודם כל עם עצמכם (ועם בן או בת הזוג) ותחשבו מה מטריד אתכם לגבי החופש, מה חשוב לכם שיהיה או לא יהיה. תעשו רשימה של דברים שעקרוניים לכם, וחשבו על מה צריך לקבל החלטה.

 

2. אחרי שחשבתם והירהרתם על כל הנושאים שעלו בדעתכם קבעו שיחה עם המתבגר בנוגע להתנהלות החופש הגדול וקביעת כללים וחוקים.

 

3. הקשיבו למתבגר ורשמו יחד על דף את כל הבקשות שלו, מה היה רוצה להספיק בחופש, מה התוכניות, אילו בילויים הוא מתכנן, האם מתכוון לעבוד ועוד.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

4. הציגו מה חשוב לכם ומה אתם מצפים ממנו בחופש. מה החששות וההסתייגויות שלכם.

 

5. אחרי השיחה שבה הקשבנו למתבגר והבענו את הבקשות שלנו אנחנו מחליטים החלטות ומסכמים תוכנית שתהיה מקובלת עלינו ועל המתבגר. כותבים הכול על הדף: מסכמים למשל שלפני כל יציאה עליכם לדעת את כל הפרטים, כולל עם מי הם מבלים, דרכי הגעה וחזרה מהבילוי, מקומות בילוי ועוד. קובעים שעת חזרה סבירה, מספר בילויים ליליים בשבוע, זמינות בפלאפון ודיווח לכם איפה נמצאים.

 

6. חשוב לסכם בנוגע לזכויות וחובות. הסבירו למתבגר שאתם מבינים שחשוב לו לצאת ולבלות ואתם בהחלט בעד לאפשר לו ליהנות, אך יש גם חובות בבית ולא רק זכויות. סכמו יחד לגבי תפקידים שעל המתבגר לבצע בזמן החופש כדי לתרום את חלקו בבית ולעזור. קובעים למשל האם יעזור לאסוף את אחיו הקטנים מהקייטנה ועל מה יהיה אחראי, כמו למשל פינוי מדיח, חימום ארוחת צהריים, טיול עם הכלב ועוד. את כל החובות רושמים ומבהירים כי זכויות יוענקו במידה ויקיים את המטלות.

 

קראו עוד:

הורים מגלים: השיטה שבזכותה הילדים עוזרים בבית

אפשר גם אחרת: חופש גדול מחוץ לקופסה

מבלים עם הילדים: 3 אטרקציות לחופש

 

7. חשוב לדבר גם על הצרכים שלנו ולהסביר לו כי עליו להתחשב. כמו למשל שאנחנו עובדים למחרת ולא יכולים לחכות לו כל ערב עד השעות הקטנות של הלילה ולכן עליו להתחשב ולא נוכל לאפשר לו בילויים ללא הגבלה. כמו כן, בילויים עולים כסף וחשוב להגביל את התקציב ולא לאפשר להם לבזבז בלי חשבון. כדאי מאוד לעודד אותם לעבוד בזמן החופש על מנת להרוויח כסף. ניתן למצוא עבודות בייביסיטר, שמירה על כלבים, שיעורים פרטיים ועוד. מעל גיל 16 כבר אפשר לעבוד בעבודות מסודרות יותר.

 

8. חתמו על ההסכם וחשוב שכל צד יחתום עליו. בנוסף, סכמו שתעשו שיחה נוספות לאחר כשבועיים כדי לבדוק איך הולך ולראות אם יש התאמות שיש לבצע.

 

9. זכרו כי חופש רב מדי אינו מומלץ למתבגרים וכי הם זקוקים לדעת שיש להם הורים שמשגיחים עליהם ויודעים איפה הם נמצאים ומה הם עושים. מחקרים מראים שמעורבות הורים ושמירה על קשר בזמני בילוי מפחיתה התנהגויות סיכוניות של מתבגרים ועוזרת להם לזכור שיש מי שמחכה להם ודואג להם בבית.

 

10. חופש נעים ובטוח לכולם.

 

הכותבת היא מנחת הורים פרטנית בקליניקה בחולון ומנחת קבוצות הורים מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב לדבר גם על הצרכים שלכם
צילום: shutterstock
מומלצים