שתף קטע נבחר

"טראמפ הוא תופעה חולפת"

מה תפקידה של התקשורת בעלייתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, מדוע ברק אובמה הקדים את זמנו ומה צופן עתידה של המעצמה הגדולה עם נשיא שבחירתו הוכרזה אצל לא מעט כיום שחור? פרופ' אייל נווה על ההיסטוריה כנגד ההיסטריה

בשיתוף מכון אבשלום

 

הבוקר שאחרי בחירתו של טראמפ לנשיאות ארצות הברית, היה שחר של יום חדש, כמאמר הפוליטיקאי ההוא, אבל נדמה שהעולם, יחד עם האליטה האמריקאית, ראתה בו שחר שחור משחור.

 

מאז, נדמה שהמציאות עולה על כל תחזית קודרת: הנשיא האמריקאי והסגל הסובב אותו מתנהלים בכאוס תקשורתי, הנשיא מצייץ את הודעותיו ודעותיו (ואת פיטוריו של ראש סגל הבית הלבן) ללא הפסק, מצליח לאחד בקונגרס דמוקרטים ורפובליקאים נגד החלטותיו ורבים מהאנשים הקרובים לנשיא, כולל הוא עצמו, נמצאים תחת חקירת סנאט על יחסיו עם רוסיה בעת מערכת הבחירות.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במישור הבינלאומי גוברת המתיחות של ארה"ב מול הרוסים, הגזרה עם קוריאה הצפונית נפיצה ויחסיו עם מנהיגי אירופה מתוחים. יחד עם זאת, נדמה שהנשיא האמריקאי עדיין יציב על כסאו, מה שמעורר חשש אצל רבים בארה"ב ובעולם כולו, שאינם יודעים מה צופן העתיד למעצמת העל.

 

פרופ' אייל נווה, מומחה לענייני ארה"ב, מעביר במכון אבשלום קורס, שעוסק במקורות הצמיחה של ארה"ב ממדינה שכוחת אל למעצמה עולמית וגם בהיסטוריה המודרנית של העם האמריקאי, ממחצית המאה ה-20 עד היום, תוך מתן פרספקטיבה על מה שנעשה שם בשנה האחרונה.

 

"היסטוריה כנגד היסטריה"

"השורה התחתונה לשאלה כיצד נראה עתידה של המעצמה האמריקאית נוכח הנעשה בה כעת היא – היסטוריה כנגד היסטריה," אומר פרופ' נווה. "אי אפשר לחזות את העתיד, כמובן, אבל אפשר להרגיע. המערכת שמציבה החוקה חזקה מכל קפריזה של אישיות מופרעת, ברמה כזו או אחרת. עובדה, היו נשיאים גרועים מטראמפ.

 

"תפיסת העולם הליברלית, הדתית הפרוטסטנטית, הביאו לחוקה שיצרה מערכת חזקה ומשתנה אבל גם מביאה את היציבות היחסית למעצמה. עובדה, מעל 250 שנה אחרי שהיא קמה ו-150 שנה ממלחמת האזרחים בה, המערכת האמריקאית התפרקה במלחמת האזרחים אבל גם התחדשה והביאה בסופו של דבר לביטול העבדות וכ-100 שנים אחר כך לשוויון זכויות לשחורים במדינה."

 

"הרבה תפיסות לגבי ארצות הברית הן מעוותות, במקרה הטוב. החלום האמריקאי, למשל. נהוג לחשוב שהוא יוצר הזדמנויות לכל אחד אבל בפועל הוא נותן הזדמנות רק לחלק מהאנשים."

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

מה צופן לדעתך העתיד לטראמפ?

 

"טראמפ הוא, לדעתי, תופעה חולפת. מעל 3 מיליון מצביעים יותר, הצביעו לקלינטון בבחירות האחרונות וחשוב לדעת שאלה דווקא האנשים עם היתרון הכלכלי, האינטלקטואלי והמשפיע.

 

"צריך להבין את הדרך המשתנה בהיסטוריה וצריך לזכור, שהכל דינמי ומשתנה. אין צורך להיכנס לדיכאון ויש צורך ללמוד.

 

"החוזקה של החוקה האמריקאית נעוץ עמוק, למרות שאף אחד כמעט לא מכיר אותה לפרטיה. האבות המייסדים כתבו אותה לפני מאות שנים והיום היא נעוצה בעומק המערכת המשפטית. מעטים מבינים אותה אבל היסודות שלה נשענים על חוזק ופריחה כלכלית ואישית. היא בסיס איתן. החוקה חזקה מהמערכת הפוליטית.

 

"החוקה היא הדרך של המערכת הפוליטית, שמשמרת את עצמה על ידי יסודות חוקיים שמגנים על הדמוקרטיה מפני הדיקטטורה. ההמון תמיד רוצה מלך אבל הוא גם בור למדי ומחפש אדם חזק שישלוט בו."

 

איך אתה רואה את שנות שלטונו של אובמה?

 

"אובמה הקדים את זמנו. הוא חשב על מתינות השימוש בכוח והבין שאין פתרונות קסם. היו החלטות לא פופולריות שלקח. הבעיה שלו היתה, שלא הבין את העם שלו. אחרי הכל, הוא בא מהאליטה - משיקגו ומהאקדמיה. בעיה נוספת שלו היתה השחיתות שפשתה בשתי המפלגות בתקופתו אבל התחילה עוד לפני כהונתו."

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
  

איך עלה טראמפ לשלטון?

  1. "טראמפ הוא תוצאה של התפתחויות היסטוריות, שהשילוב ביניהן הביא לתופעה הנקראת 'הנשיא טראמפ':
  2. המעמד הנמוך, שנדרס בתהליכי הגלובליזציה ושכרו נשחק עם השנים
  3. התגברות השנאה לפוליטיקאים
  4. פוסט מודרניזם – פייק ניוז, הכל מותר, הכל אפשרי. לכאורה
  5. התקשורת, שהצליחה ומצליחה גם היום, להציג את האיש הכושל עסקית, שאינו מתקפל וממשיך בשלו, כסיפור של הצלחה מעוותת."

 

פרופ' אייל נווה הוא פרופסור להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב ובסמינר הקיבוצים. הוא מומחה בלימודי ארה"ב ובחינוך, בו הוא בודק את מהות הזיכרון הקולקטיבי ומחלוקות על הוראת היסטוריה ותודעה היסטורית לאומית.

 

פרופ' נווה מלמד בקורסים "לגעת בעבר, לגעת במחר", "על כל אלה...", "בין שתי מלחמות עולם", "גלובליזציה", "הנשיא, הקיסר, הצאר והסולטאן", ו-"'האחים כהן בטיימס סקוור' - יהדות ארצות הברית", במסגרת לימודים במכון אבשלום

 

בשיתוף מכון אבשלום


פורסם לראשונה 14/08/2017 11:44
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
איך ישפיע שלטונו על העולם?
צילום: AP
פרופ' אייל נווה
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים