שתף קטע נבחר

הקשר המפתיע בין מזרני יוגה לאי הצלחה בטיפולי פוריות

המחקר: חוקרים מהרווארד גילו קשר בין שימוש במזרנים - לבין אי הצלחה של טיפולי הפריה. החשש: נשים שבדגימות השתן שלהן נמצאו עקבות מעכבי בעירה שבהם נעשה שימוש במזרנים - סיכויי ההצלחה של טיפוליהן ירדו ב־40 אחוז. ההמלצה: חפשו את התווית "לשימוש ביתי - סיכון נמוך", או פנו ליצרן ובקשו הבהרה בדבר נוכחות מעכבי בעירה

הממצאים החדשים שמעוררים דאגה בקרב נשים שעברו טיפולי הפריה חוץ־גופית: מחקר של אוניברסיטת הארוורד היוקרתית שבבוסטון שפורסם בסוף השבוע מעלה חשש ברחבי העולם, לאחר שהחוקרים גילו שכימיקלים מסוג מעכבי בעירה (במיוחד מסוג קצף פוליאוריתן) — שבהם נעשה שימוש נפוץ ושכיח בריפוד רהיטים כמו ספות ישיבה, מושבי כיסאות, מזרנים, מזרני יוגה וכיסויים לטלפונים ניידים — עלולים לפגוע בצורה קשה בפוריות הנשים.

 

המחקר מצא שאצל נשים שעברו טיפולי הפריה חוץ־גופית (IVF) ונמצאו אצלן בדגימות השתן עקבות של מעכבי בעירה שבהם נעשה שימוש בריפוד רהיטים, במזרני יוגה ובצעצועי ילדים — ירדו סיכויי ההצלחה של טיפולי הפוריות בכ־40%.

 

 ( ) ( )

 

המחקר נערך בקרב 211 נשים שעברו טיפולי הפריה חוץ־גופית במשך 10 שנים ומצא שאצל 8 מכל 10 נשים נמצאו שרידים של מעכבי בעירה בשתן. המחקר מצא עוד שאצל נשים עם רמות גבוהות של מעכבי בעירה בשתן ירדו הסיכויים להשגת היריון וילד בריא בכ־40%.

 

"כימיקלים אלו מסוג 'מעכבי בעירה' נוטים להתפורר ולהיהפך לאבק, וכך להיכנס — דרך מערכת הנשימה — לגוף האדם. לכן הורים המתכננים הבאת ילד לעולם, או עוברים תהליכי הפריה חוץ־גופית, צריכים להימנע ככל האפשר מחשיפה ומשימוש ברהיטים או במזרנים אלו", ממליצים עורכי המחקר.

 

ד"ר קורטני קרג'יאן, אחד החוקרים, אמר אתמול: "ממצאים אלה מראים כי חשיפה לחומרים מעכבי בעירה עשויה להיות אחד מגורמי הסיכון הרבים להפחתת ההצלחה של נשים להיכנס להיריון. ממצאי המחקר שלנו מצביעים על הצורך לצמצם את השימוש במעכבי בעירה אלה ולחפש חלופות בטוחות יותר".

 

השפעת מעכבי בעירה על ההורמונים

אף שהקשר בין מעכבי הבעירה לעקרות לא הוכח באופן חד־משמעי הוסיף פרופ' ראס האוזר, אחד החוקרים מבית־הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הארוורד, שלדעתו יש מספיק ממצאים כדי לגרום לאנשים שרוצים להפוך בעתיד להורים לשקול מחדש שימוש במוצרים שיש בהם כימיקלים אלה.

 

"בשנים האחרונות מתרבים המחקרים המצביעים על כך שכימיקלים שונים שבהם נעשה שימוש בתעשיית הריהוט, הלבוש והמזון — כמו גם מוצרי פלסטיק וחומרי הדברה — פוגעים בפעילות ההורמונלית הקשורה לפוריות אצל נשים וגברים כאחד", אומר פרופ' שלמה משיח, מומחה לפוריות.

 

"ממצאי המחקר החדש מעלים את האפשרות שגם מעכבי הבעירה המיועדים למניעת התלקחות ושריפות — שבהם נעשה שימוש נפוץ בתעשיית הריהוט, המזרנים, מארזי המחשבים, הטלפונים הסלולריים, צעצועים לילדים ועוד — הם גורם סיכון נוסף העלול לפגוע בפוריות".

 

לדבריו, הממצאים מחייבים את משרד הבריאות לבדוק את האישורים הניתנים ליצרנים וליבואנים של רהיטים, מזרנים וכיוצא בזה להשתמש בחומרים אלו או לפחות לפרסם אזהרה בנוגע למסוכנות שבהם בפגיעה בפוריות.

 

בכל הקשור לשימוש ברהיטים ובמזרנים המכילים מעכבי בעירה, הרי שבמרבית המקרים מופיעה עליהן התווית "לשימוש ביתי — סיכון נמוך", או שכתוב על גבי התווית באופן מפורש כי למזרן הוסף חומר מעכב בעירה. בכל מקרה, ולמען הסר ספק, ניתן לפנות ליצרן או ליבואן שממנו נרכש המוצר ולבקש הבהרה בדבר נוכחות או היעדר מעכבי בעירה במזרן.

 

בדומה למצב הקיים במרבית מדינות העולם, הרי שגם בישראל הרגולטור אינו מתערב בבחירה האישית של הצרכן בבואו לרכוש מזרן או רהיט. ההחלטה על איזה סוג ציוד לקנות והיכן לבצע את הרכישה תלויה בהעדפות הצרכן בלבד.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין יוגה לטיפולי פוריות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים