במקום עונשים: השיטה שתעשה סדר בבית
אנחנו רוצים שהילדים יקשיבו לנו וישתפו פעולה מתוך הערכה ולא מפחד שהם יקבלו עונש. הנה שמונה עקרונות שיעזרו לכם לחנך את הילדים בדגש על אווירה חיובית. נשמע טוב מדי? שווה לנסות בבית
הורים רבים מרגישים לעיתים מתוסכלים ומיואשים מהתנהגות ילדיהם. הם פונים לענישה כמוצא אחרון בגלל הרגשתם שהם לא מצליחים לגרום לילדים להקשיב להם ולציית. אז קודם כול חשוב לי להבהיר כי ילדים לא צריכים לציית לנו. ילדים הם לא חיילים ולא רובוטים שמבצעים מייד כל בקשה או פקודה.
אנו רוצים לגדל ילדים שיש להם דעה וחשיבה עצמאית, ואנו רוצים ללמד אותם לעמוד על שלהם ולהיות אסרטיביים. לכן ילדים כאלו קשה יותר לגדל. בעצם, לא קשה אלא מורכב - צריך לדעת איך לגשת אליהם ואיך להניע אותם לשתף איתנו פעולה.
הסוד הוא בקשר שאנו יוצרים איתם. אנו רוצים שהילדים יקשיבו לנו מפני שהם מעריכים אותנו ויודעים שאנו קשובים להם ואוהבים אותם, ושכל מה שאנו עושים נובע מהאכפתיות שלנו. כשיש קשר של אמון וכשהילדים שלנו סומכים עלינו ומחוברים אלינו, יש סיכוי גדול כי יקשיבו לנו.
בנוסף לזה, אנו לא רוצים לשלוט בילדים - אלא להדגים שליטה עצמית. כלומר, התפקיד שלנו הוא בראש ובראשונה לשמור על קור רוח ורוגע, לבסס סמכות שקטה וחיובית ויכולת לווסת את הכעסים שלנו ולהגיב ממקום שקול ובוגר ולא מתוך אימפולסיביות או חוסר אונים. התנהלות נכונה שלנו כהורים יכולה למנוע ברוב המקרים את הצורך בעונשים ולהשיג את שיתוף הפעולה של הילדים בדרך חיובית ומקדמת.
קראו עוד:
- "הדרך היצירתית לגרום לילדיי להתקלח"
- חנוכה 2017: אטרקציות משפחתיות
הנה כמה עקרונות שחשוב לדעת על עונשים ודרכי חינוך של ילדים:
1. ילדים זקוקים לתשומת לב מהוריהם. אם הם לא יקבלו תשומת לב חיובית, הם יעדיפו לקבל תשומת לב שלילית. הרבה פעמים אנו מעניקים כל כך הרבה תשומת לב לההתנהגויות שאנו רוצים להכחיד - ופשוט מעצימים ומגבירים את ההתנהגות הזאת. בחלק מהמקרים עדיף להתעלם מההתנהגות השלילית ולא לייחס לה כל כך הרבה משמעות.
2. חשוב לתת המון חיזוקים על התנהגות חיובית. ככל שנחזק ונמצא על מה לעודד ולהאיר כך תגדל ההתנהגות החיובית. מצאו את הדברים הכי קטנים של הילד שבהם הוא מתנהג באופן הרצוי ותנו המון חיזוקים על כך. תנו לילד הזדמנות לגלות צדדים חדשים ולהתנהג בדרך אחרת. החיזוקים החיוביים יגבירו את ההתנהגות החיובית וגם יעזרו לילד להרגיש טוב. כשילדים מרגישים טוב - ההתנהגות שלהם טובה.
3. ענישה קשה פוגעת בהערכה העצמית של הילד ובדימוי העצמי שלו. אחד מתפקידינו כהורים הוא להגביר ככל האפשר את ההערכה העצמית של הילדים שלנו. זה מאוד חשוב עבורם ויעזור להם לפתח חוסן נפשי להתמודד עם מצבים חברתיים ואתגרים בחיים. כשאנחנו מענישים, אנו הורסים את מה שבנינו, לכן כדאי להפחית למינימום את הענישה בבית.
4. ענישה משרה אווירה שלילית בבית. ילדים שמענישים אותם חשים תחושות קשות של כעס, תסכול, טינה ורצון לנקמה. האם זה מה שאנו רוצים להשיג? גם אנחנו ההורים, כשאנו מוצאים את עצמנו מענישים, חשים פעמים רבות כעס עצמי ורגשות אשם ואפילו תחושת טינה כלפי הילד - שבגללו אנו נאלצים לכעוס ולהעניש.
5. כשאנחנו קובעים כללים וחוקים ברורים בבית, והם הופכים להרגלים שיש להקפיד עליהם, אנחנו מונעים את רוב המצבים של כעס וצורך להעניש. עדיף לעשות סדר, לקבוע חוקים מראש ולהיות נחושים ועקביים בהצבת גבולות. כשהדברים ברורים קל יותר להתנהל.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
6. חשוב להפריד בין התנהגות הילד לבין האישיות שלו. אנחנו כועסים על ההתנהגות. הילד מקסים ולא אהבנו איך שהוא התנהג. כך אנו תמיד משאירים פתח להשתנות ומעבירים מסר חיובי של אמונה בילד ובאופי המקסים שלו.
אנו לא שמים על הילד תווית וכך לא מקבעים אצלו את ההתנהגות השלילית, אלא מאפשרים לו בכל רגע לעשות שינוי ולהשתפר.
7. כדאי להסביר לילדים על חובות וזכויות. חשוב שילדים יבינו כי יש בבית חובות וזכויות. כך הילדים מבינים שכאשר הם ממלאים אחר החובות שלהם, אנו סומכים עליהם יותר ומעניקים להם יותר זכויות.
8. תמיד כדאי לשתף את הילדים ולהקשיב להם ולהימנע מהטפות מוסר. ככל שנשתף את הילדים בהחלטות וננהל איתם דיון והסכם, כך הם ירגישו חלק וישתפו פעולה.
אפשר להתייעץ איתם ולשאול אותם איך הם רואים את הדברים, אילו רעיונות יש להם כדי לפתור את הבעיה, ומה לדעתם יעזור להם לשתף פעולה. ילדים אוהבים שמכבדים אותם ומקשיבים להם וכך הם גם יכבדו אותנו ויקשיבו לנו.
הכותבת
היא מנחת הורים פרטנית בקליניקה בחולון ומנחת קבוצות הורים מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים
האם בכל זאת יש עונש אפקטיבי? צפו: