שתף קטע נבחר

הולנד: בית הדין שבו התאבד גנרל בשידור חי סוגר את שעריו

בית המשפט לפושעי מלחמה בהאג סוגר את שעריו אחרי 24 שנים. מזכ"ל האו"ם: "מתן דין וחשבון הפך לחלק בסיסי בתודעה". בית הדין זכה לאחרונה לתהילה מפוקפקת כשגנרל קרואטי התאבד במהלך דיון בערעורו

 

 

בית הדין לפשעי המלחמה של האו"ם שעסק בפשעים שקרו לאחר פירוקה של יוגוסלביה בשנות ה-90 של המאה הקודמת סגר את שעריו אתמול (יום ה') לאחר שני עשורים של פעילות. בית המשפט היה אחראי על משפטו של הרודן סלובודן מילושביץ' שהלך לעולמו מהתקף לב בזמן המשפט. מילושביץ' הואשם בטיהור אתני ופשעים נגד אנושות. בית המשפט בהאג שבהולנד עלה לכותרות זמן קצר לפני סגירתו, כאשר במהלך דיון בערעורו של הגנרל הקרואטי סלובודן פרליאק, שהורשע בפשעי מלחמה ונידון ל-20 שנות מאסר, הוא שתה רעל והתאבד בשידור חי.

 

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר בטקס שנערך לרגל סגירת שעריו של בית הדין כי "כיום זה נפוץ שמועצת הביטחון של האו"ם קוראת לשפוט את מבצעי הפשעים החמורים ביותר. מתן דין וחשבון הפך לחלק בסיסי בתודעה הכוללת שלנו".

התאבד בדיון לאחר שערעורו נדחה. הגנרל הקרואטי סלובודן פרליאק (צילום: AP) (צילום: AP)
התאבד בדיון לאחר שערעורו נדחה. הגנרל הקרואטי סלובודן פרליאק(צילום: AP)
 

מזכ"ל האו"ם גוטרש (צילום: AP) (צילום: AP)
מזכ"ל האו"ם גוטרש(צילום: AP)

בית המשפט הוקם בשנת 1993, בימים שבהם מלחמות הבלקן היו עוד בשיאן והיו שחשבו שלבית המשפט אין סיכוי רב להצליח. עם זאת, בית המשפט, באמצעות שיתופי פעולה בינלאומיים, הצליח לאסור ולשפוט כל אחד מ-161 החשודים שהואשמו, כל עוד הם לא מתו לפני סוף משפטם. בית המשפט היווה ניסיון ראשון לגרום לפושעי מלחמה לתת את הדין על מעשיהם מאז משפטי נירנברג שנערכו אחרי מלחמת העולם השנייה. אחרי הקמת בית הדין בהאג - הקמת בתי משפט בינלאומיים לפשעי מלחמה אחרי סכסוכים הפכה לתופעה שכיחה.

 

קרנו של בית המשפט ירדה מחוץ למדינות הבלקן, אך הוא שב לכותרות לאחר שהרשיע ברצח עם בחודש שעבר את הגנרל הסרבי רטקו מלאדיץ', המוכר גם בתור "הקצב מסרברניצה". מלאדיץ' הורשע בחלקו בטבח באלפי גברים וילדים בסרברניצה שבסרביה בשנת 1995 ונידון למאסר עולם. 

"הקצב מסרברניצה" שנידון למאסר עולם. רטקו מלאדיץ' (צילום: AP) (צילום: AP)
"הקצב מסרברניצה" שנידון למאסר עולם. רטקו מלאדיץ'(צילום: AP)

הרודן שמת לפני שהסתיים משפטו. סלובודן מילושביץ' (צילום: AP) (צילום: AP)
הרודן שמת לפני שהסתיים משפטו. סלובודן מילושביץ'(צילום: AP)

שבוע אחרי הרשעתו של מלאדיץ' התאבד הגנרל פרליאק בשידור חי על ידי שתיית ציאניד. פרליאק, שהורשע בין היתר בפשעי מלחמה, רצח ורדיפה של מוסלמים במהלך מלחמת בוסניה, הכריז בדיון בערעורו: "אני לא פושע מלחמה" ושתה את הרעל מבקבוקון שהחביא בחליפתו. הוא פונה לבית החולים, שם נקבע מותו. 

 

כמה מקורבנותיהם של פושעי המלחמה שנשפטו בהאג הגיעו לטקס סגירת בית הדין, בהם מונירה סובסיץ', המייצגת את ארגון "אימהות סרברניצה" שפעל למען השגת צדק ליותר מ-8,000 גברים וילדים שנרצו במהלך הטבח בעיר לפני 22 שנים. "הקצב מסרברניצה", שהורשע בבית הדין נכח ביום סגירתו כשהגיע לערער על עונשו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים