שתף קטע נבחר

נשיא פולין: "היו מסגירי יהודים רבים"

הנשיא דודה חתם אמנם על "חוק השואה", אבל מותח ביקורת על העיתוי והבהילות ומחכה להערות בית הדין. את התשובה של ראש הממשלה הפולני לרונן ברגמן כינה "לא מוצלחת"

בתגובה לגל הביקורת על "חוק השואה" אמר נשיא פולין אנדז'יי דודה בראיון שהתפרסם הבוקר (יום ב') כי "רע שהחוק אושר ביום שבו אושר ובנוסח כפי שנוסח". הנשיא הודה ש"תהליך הבזק" שבו עבר החוק בפרלמנט הפולני "הפתיע אותי מאוד והיה בלתי-צפוי": "קשה לי להבין את הבהילות שבה אושר החוק", אמר ורמז לגישה לא מקצועית לחקיקה.

 

בהתאם לחוק שאישר הסנאט, ועליה חתם דודה - אמירות שיש בהן הטלת אחריות על פולין לפשעים נגד האנושות שביצע גרמניה הנאצית יהיו בגדר פשע, והעונשים עליהן יכללו בצדן עד שלוש שנות מאסר. הנשיא, בעצמו משפטן, מתח ביקורת במיוחד על הניסוח הכוללני של החוק והסביר שהוא מצפה מבית הדין לחוקה, שאליו הפנה את החוק לבחינת התאמתו לחוקת פולין, כי יתקן את הפגמים בו, ובעיקר "יתנה את החשד לעבירה בכוונה פלילית".

 

דודה לא שלל את האפשרות שבעקבות הערות בית הדין לחוקה הוא יגיש בעצמו הצעת חוק מתוקנת. בריאיון הוא טען שלא שקל אף לרגע שלא לחתום על החוק, ושכל התיקונים בו הם עניין של ריבונות פולנית בלבד. הוא הגן על חקיקה שתגן "על שמה הטוב של פולין" והדגיש: "לא אתן להשחיר את פניה של פולין". עם זאת הוא הודה שהיו בפולין "מסגירי יהודים רבים".

 

באותו הקשר הסתייג הנשיא מהתשובה שנתן ראש ממשלת פולין לעיתונאי "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן במסיבת עיתונאים במינכן, אז השווה את התנהגות יהודים בשואה לזו של גרמנים ופולנים, והגדיר אותה "לא מוצלחת".

 

עוד גילה דודה שבביקורו האחרון בישראל לפני כשנה שוחח עם הבכירים הישראלים על הצעת חוק השואה. "הבטחתי לבני שיחי הישראלים שאדאג להחריג מהחוק את הפעילות המחקרית והאומנותית. תשובתי סגרה אז את הנושא. לא נשאלתי על הבטים אחרים של הצעת החוק ולכן התרשמתי שהוא לא מעורר התנגדות בישראל מלבד ההסתייגות הזו".

 

עצרת אלפים נגד החוק

"חוק השואה" ממשיך להימצא במרכז השיח ציבורי בפולין - לצד הדיונים על חקיקה המגבילה מסחר בימי ראשון פעם בחודש, שנכנסה לתוקף אתמול ועוררה כעס רב. אתמול פרסמו 200 ארגוני חברה אזרחית בפולין "קול קורא לעולם" נגד חוק השואה. ההצהרה הוקראה בעצרת בהשתתפות אלפי פולנים, בשלוש שפות, פולנית, עברית (מפי כומר) ואנגלית.

העצרת בוורשה, אתמול (צילום: AP/Czarek Sokolowski) (צילום: AP/Czarek Sokolowski)
העצרת בוורשה, אתמול(צילום: AP/Czarek Sokolowski)

בין השלטים שנישאו בעצרת - "כולנו יהודים" (צילום: AP/Czarek Sokolowski) (צילום: AP/Czarek Sokolowski)
בין השלטים שנישאו בעצרת - "כולנו יהודים"(צילום: AP/Czarek Sokolowski)
 

העצרת נערכה תחת הסיסמה "פיוס ואמת", באתר תחנת רכבת בוורשה שדרכה "גורשו מרצון" כ-14 אלף יהודים בשיאו של מסע השמצות אנטישמי שניהל נגדם המשטר הקומוניסטי במרץ 1968. היה זה טקס זיכרון אלטרנטיבי; במקום זה נערכה שלשום עצרת בהשתתפות נשיא פולין ושגרירת ישראל. עצרות זיכרון לציון 75 שנים לחיסול הגיטו נערכו, בהשתתפות בכירי הכנסייה, בעיר קרקוב.

 

בקול הקורא שהופנה לאזרחי העולם ובמיוחד ל"חברינו היהודים" נאמר: "דעו שאנחנו כאן - ויחד איתנו מיליוני פולנים החושבים וחשים כמונו - מתנגדים לחוק האבסודרי והמגונה שקיבל הפרלמנט, מתנגדים לשכתוב שקרי של ההיסטוריה שנעשה על ידי הממשל הנוכחי ומרימים קול צעקה "לא בשמנו"!

 

בהפגנה נישאו שלטים כמו "כולנו יהודים" ו"רק האמת וכל האמת". הדוברים, לצד ביקורת קטלנית של חוק השואה, הביעו חשש מהידרדרות ביחסים בין פולנים ליהודים ש"שוקמו בעשרות השנים האחרונות במאמץ אדיר".

 

בימים האחרונים גוברת בדעת הקהל הפולנית התנגדות לחוק והדרישה לשינויו או ביטולו מקיפה גם חוגים בעלי השפעה בתוך מפלגת השלטון "חוק וצדק". תפקיד מרכזי בבחינה-מחדש של החוק ממלאות ההכרה שהחוק מזיק באופן קשה לדימוי פולין בעולם והלחץ האמריקני הברור על ממשלת פולין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא פולין אנדז'יי דודה
צילום: AP
מומלצים