שתף קטע נבחר

 

ראש ממשלת פולין עומת עם סיפור משפחתי מהשואה - והתשובה הדהימה

עיתונאי "ידיעות אחרונות", רונן ברגמן, סיפר בוועידת מינכן לביטחון על הוריו שאיבדו חלק ניכר ממשפחותיהם כי שכניהם הפולנים הלשינו לגסטפו שיש יהודים. ראש ממשלת פולין השיב לו: "לא נעניש מי שיאמר שהיו פושעים פולנים כפי שהיו פושעים יהודים ופושעים רוסים ואוקראינים"

 

 

ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי עומת בצהריים (שבת) עם סיפור משפחתו של עיתונאי "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן, שחלקה נרצח בשואה בסיוע של פולנים לנאצים - והגיב בהצהרה מקוממת.  

  

בפאנל שאלות ותשובות בוועידת מינכן לביטחון קם רונן ברגמן ואמר: "זה בנוגע לחוק החדש שחוקקתם שאוסר על אנשים לטעון שהיה לכם חלק ברצח בני עמי. אני בא מישראל. אני עיתונאי ישראלי שכותב גם עבור 'ניו יורק טיימס'. מתנצל שאהיה מעט אישי. הוריי נולדו בפולין. אמי ז"ל קיבלה אות ממשרד החינוך הפולני כשהייתה בת חמש, ואז פרצה המלחמה והם איבדו חלק גדול ממשפחותיהם משום שהשכנים הפולנים הלשינו לגסטפו שיש יהודים. אמי הצליחה להציל חלק גדול ממשפחתה כי היא שמעה ששכניה עומדים להלשין שיש יהודים בשכונה שלהם ל-SS בבוקר שלמחרת.

 

רונן ברגמן וראש ממשלת פולין, מטאוש מורבייצקי (צילום: AP) (צילום: AP)
רונן ברגמן וראש ממשלת פולין, מטאוש מורבייצקי(צילום: AP)

"אחרי המלחמה אמי נשבעה שלא תדבר יותר בפולנית למשך כל חייה - אף לא מילה אחת", הוסיף ברגמן. "אם אני מבין נכונה, לאחר שהחוק חוקק, אני אחשב לפושע במדינה שלכם אם אומר את זה. מה המטרה? מה המסר שאתם מנסים להעביר לעולם? אתם גורמים לתגובה ההפוכה ורק מושכים עוד תשומת לב לזוועות הללו".  

 

ברגמן זכה למחיאות כפיים, וכעבור זמן לא רב השיב לו ראש ממשלה פולין, מטאוש מורבייצקי, שהתייחס גם לחוק השואה הפולני שחולל משבר דיפלומטי בין ורשה לירושלים: "חשוב להבין שלא נעניש מי שיאמר שהיו פושעים פולנים כפי שהיו פושעים יהודים ופושעים רוסים ואוקראינים, לא רק גרמנים. שגרירויות פולין נאלצו להגיב 260 פעמים רק ב-2017 לביטוי מחנות השמדה פולניים, מחנות ריכוז פולניים. גבירותיי ורבותיי, לא היו מחנות השמדה פולניים, לא היו מחנות ריכוז פולניים. היו אלו מחנות השמדה גרמניים-נאציים. העובדה שאנחנו נאלצים להסביר זאת כיום נובעת מההיסטוריה שלנו. במשך 50 שנה לאחר מלחמת העולם השנייה, 45 ליתר דיוק - לא יכולנו להגן על שמנו. לא הייתה מדינה פולנית עצמאית".

 

מפגינים מול שגרירות פולין בישראל בעקבות אישור החוק הפולני (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מפגינים מול שגרירות פולין בישראל בעקבות אישור החוק הפולני(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
ראש הממשלה מורבייצקי סיפר על פולנים רבים ששילמו בחייהם כי עזרו ליהודים. "את מי שרוצה להכיר את הכיבוש הגרמני של פולין אני מזמין לדיון במחקר היסטורי כי זה דבר שהוא מעבר לדמיון שלכם. רבים מכם ודאי שמעתם על הכפר לידיצ'ה בצ'כיה. בפולין היו לנו 800 לידיצ'ה, 800 כפרים שהושמדו על-ידי הנאצים הגרמנים. על אדמה פולנית כי לא הייתה פולין במלחמת העולם השנייה. זה היה המקום היחיד בעולם שבו כל השכנים, החקלאים שילמו בחייהם על כך שעזרו לאחים היהודים.

 

נשיא פולין אנדז'יי דודה. אישר את החוק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא פולין אנדז'יי דודה. אישר את החוק(צילום: רויטרס)

"איבדנו שישה מיליון אזרחים במלחמת העולם השנייה, האחוז הגבוה ביותר ביחס לאוכלוסייה", הוסיף מורבייצקי. "יש ספר של ההיסטוריון גונאר פולסון, סופר שבדי-קנדי. הוא חקר כמה יהודים הסתתרו בוורשה וכמה משפחות סייעו להן. לפחות 30 אלף יהודים נמלטו מהגטו וקיבלו סיוע ממספר גדול פי שלושה, ארבעה או חמישה של פולנים – למרות שהסתכנו בעונש מוות לכל המשפחה".

 

החוק שגרם למשבר דיפלומטי

השבוע קרא מנהיג הסנאט בפולין לפולנים החיים בחו"ל לדווח לרשויות על כל התבטאות שנועדה לפגוע "בשם הטוב של פולין". במכתב שנשלח בשבוע שעבר לארגונים פולניים ברחבי העולם קרא סטניסלב קרצ'בסקי למיליוני החברים בארגונים "לתעד ולהגיב" על "דעות והצהרות" אנטי-פולניות שפוגעות בשמה הטוב של המדינה - ולדווח על כך לדיפלומטים פולנים בחו"ל. 


מחנה ההשמדה הנאצי אושוויץ בפולין (צילום: AP) (צילום: AP)
מחנה ההשמדה הנאצי אושוויץ בפולין(צילום: AP)

ביום שלישי בשבוע שעבר חתם נשיא פולין אנדז'יי דודה על החוק שאושר בפרלמנט הפולני, ולפיו ניתן לגזור עונש מאסר של עד שלוש שנים על מי שיאשים את פולין או את הפולנים בפשעים שעשו הנאצים על אדמת פולין. ורשה נלחמת זה שנים בנטייה לכנות מחנות השמדה כגון אושוויץ-בירקנאו "מחנות השמדה פולניים", אבל החוק החדש מטיל הגבלות חריפות עוד יותר.

 

החוק הפולני עורר זעם בישראל וגרם למשבר דיפלומטי בין המדינות. בישראל הדגישו כי פולנים רבים מאוד השתתפו ברצון בפשעים האיומים שבוצעו נגד היהודים במהלך השואה. משרד החוץ אמר בעקבות אישור החוק כי מדינת ישראל מתנגדת בתוקף לאישורו: "ישראל רואה בחומרה רבה כל ניסיון לפגוע באמת ההיסטורית. שום חוק לא ישנה את העובדות". בשבוע שעבר הדהים אנדז'יי זיברטוביץ', אחד מיועציו של נשיא פולין, כשטען כי תגובתה של ישראל על החוק נובעת מ"רגשות אשמה בנוגע לפסיביות של היהודים במהלך השואה".

 

לפני שבועיים, בעקבות הסערה בישראל, אמר ראש הממשלה הפולני מורבייצקי: "הפצת האמת על השואה היא לא רק משימה של ישראל, אלא גם של פולין. אנחנו מבינים את רגשותיה של ישראל ואנו צריכים לעבוד רבות על מנת לספר ביחד את סיפורנו המשותף והמורכב. מדובר במאבק על אמת אוניברסלית שמהווה אזהרה לעולם כולו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים