שתף קטע נבחר

מחקר: מוות פתאומי במשפחה מגביר פי 3.5 את הסיכון להתאבדות

חוקרים מהאקדמית ת"א-יפו בדקו את השפעתו של מוות פתאומי על יתר בני המשפחה. בין היתר נמצא כי אובדן לא צפוי מגביר פי 3.5 את הסיכון של יתר בני המשפחה לשים קץ לחייהם. הקבוצה שמצויה בסיכון הרב ביותר – הורים שחוו התאבדות של ילדם

מחקר חדש שנערך במכללה האקדמית תל אביב יפו מצא כי אנשים שחוו מוות פתאומי של בן משפחה מדרגה ראשונה מצויים בסיכון מוגבר של פי 3.5 לשים קץ לחייהם ביחס ליתר קבוצות האוכלוסייה.

 

במחקר השתתפו 90 אנשים שחוו מוות פתאומי של קרוב משפחה במהלך חמש השנים האחרונות. סוגי המוות כללו מוות בתאונת דרכים, מוות בהתאבדות, מוות כתוצאה מרצח, מוות כתוצאה מאירוע רפואי פתאומי כגון דום לב, מוות כתוצאה מקרב ומוות בפיגוע טרור.

 

עוד בנושא:

האבל והדיכאון יכולים להיות מקור להתחדשות וצמיחה

להמשיך בחיים אחרי שבני בן ה-15 התאבד. טור אישי

התאבדות: צריך לדבר על זה ובקול רם

 

קבוצת הנבדקים שחוו מוות בלתי צפוי הושוותה לקבוצת ביקורת שכללה גם היא 90 משתתפים. המשתתפים במחקר מילאו שאלונים המשמשים להערכת מידת הדיכאון שהם חווים, סימפטומים פוסט טראומתיים ונטייה אובדנית.

 

32% מבני המשפחות השכולות מצויים בסיכון להתאבדות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
32% מבני המשפחות השכולות מצויים בסיכון להתאבדות(צילום: shutterstock)

 

מתוצאות המחקר עולה כי בני אלו שסבלו משכול פתאומי מצויים בסיכון של פי 3.5 לשים קץ לחייהם בהשוואה לנבדקים שלא חוו אובדן. החוקרות, נטלי ברקמן, נילי לוי וסיגל לוי, בהנחייתו של ד"ר סמי חמדן, מצאו כי יותר מ-32% מהנבדקים שסבלו ממוות פתאומי מצויים בסיכון להתאבדות. מנגד גילו החוקרים כי רק כ-9%מהמשתתפים מקבוצת הביקורת היו בסיכון לשים קץ לחייהם.

 

מוות פתאומי של קרוב משפחה, כך נמצא במחקר, גם מגביר ביותר מפי 2 את הסיכון לחוות הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) – כ-16.4% מהנבדקים שחוו שכול גילו סימפטומים פוסט טראומתיים לעומת 7.4% מקרב קבוצת הביקורת.

 

בני משפחה שחוו מוות פתאומי של יקיריהם נוטים גם לסבול יותר מדיכאון – כ-9.3% מקרב הנבדקים שסבלו משכול דיווחו על סימפטומים של דיכאון, לעומת 4.4% מקרב הנשאלים בקבוצת הביקורת.

 

קבוצת סיכון נוספת - נשים שחוו התאבדות של קרוב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קבוצת סיכון נוספת - נשים שחוו התאבדות של קרוב(צילום: shutterstock)

 

הסיכון הרב ביותר - הורים לצאצא ששם קץ לחייו

ד"ר חמדן מסביר כי במחקר שהוא ועמיתותיו ערכו, נמצא כי קבוצות הסיכון המוגבר ביותר כוללות נשים שחוו התאבדות של קרוב משפחה, בני משפחה שאינם דתיים שסבלו ממוות פתאומי והורים לצאצא ששם קץ לחייו.

 

"השאלונים שבדקנו כללו מדדים לזיהוי אֵבֶל מורכב", מפרט מנחה המחקר, "אבל מורכב הוא מדד שמשקף עד כמה ההתעסקות של בן המשפחה עם המת היא חודרנית. מערכת יחסים מורכבת עם המת מלווה בדרך כלל בתחושת אשמה קשה. אבל מורכב מהווה אינדיקציה לנטייה אובדנית. הורים שחוו אובדן של צאצא כתוצאה מהתאבדות מדווחים על רמת הסיכון לאובדנות הגבוהה מכולם. מצאנו שהם סובלים מאבל מורכב בשיעור גבוה בהרבה מיתר הקבוצות. תוצאות המחקר מחייבות את אנשי המקצוע למקד זרקור על קבוצה זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סובלים יותר מהפרעת דחק פוסט טראומתית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים