שתף קטע נבחר

מחקר: האם דווקא קנאביס יעיל נגד התמכרות?

מחקר חדש, בהובלת פרופ' רפאל משולם, אשר בודד לראשונה את ה-THC, החומר הפעיל בקנאביס, גילה כי חומר הדומה להרכבו של "THC טבעי" המיוצר במוח, הינו יעיל בטיפול בהתמכרות בקרב עכברים

בישראל, כמו במדינות רבות ברחבי העולם, מסווג הקנאביס כסם מסוכן. אך מחקר בינלאומי חדש, שהוצג על ידי פרופ' רפאל משולם בכנס אגרוטק שהתקיים השבוע במכללה האקדמית אחוה, קושר בין החומר הפעיל בצמח ובין טיפול בהתמכרות.

 

על פי המחקר של פרופ' משולם, שיחד עם ד"ר יחיאל גאוני בודד לראשונה את החומרים הפעילים בקנאביס, חומר הקרוב בהרכבו לאנדו-קנבינואיד "אננדמיד" (anandamide) נמצא יעיל בטיפול בהתמכרות בקרב עכברים.

 

הקנבינואידים הם החומרים הפעילים בצמח הקנאביס. המוכר שבהם הוא ה-THC, החומר הפסיכואקטיבי העיקרי של הקנאביס, אשר אחראי על תחושת ה"היי" שמשרה צריכתו. ההשפעות הפסיכואקטיביות של ה-THC על האדם נובעות מהתקשרותה של המולקולה אל קולטנים במוח.

 

חומר הדומה בפעילותו ל-THC "גמל" עכברים ()
חומר הדומה בפעילותו ל-THC "גמל" עכברים

 

האנדו-קנבינואידים הם חומרים דמויי קנבינואידים שהגוף מייצר. האנדו-קניבינואידים, כמו הקנבינואידים, נקשרים לקולטנים המצויים בגוף. אחד האנדו-קנבינואידים החשובים, אשר גם הוא התגלה על ידי פרופ' משולם, הוא האננדמיד, או THC טבעי המופק במוח בלשון פשוטה.

 

"למרות שהם שונים בהרכבם, ה-THC מחקה את הפעילות של האננדמיד", מסביר פרופ' משולם, חתן פרס ישראל לכימיה, "במחקר שהשלמנו לאחרונה מצאנו כי חומר הקרוב בהרכבו לאננדמיד הינו יעיל בטיפול בהתמכרות בקרב עכברים".

 

פגיעה מוחית הפסיקה התמכרות לניקוטין

הכימאי מתאר בראיון עימו כי הוא ועמיתיו למחקר יצאו מתוך נקודת הנחה שהתמכרות היא מחלה ככל המחלות. "גוף האדם פועל נגד מחלות. לא תמיד הוא מצליח בכך, אך רצינו לבדוק האם זה נכון גם לגבי התמכרות".

 

פרופ' משולם מוסיף ואומר כי "מצאנו מחקר קודם שנעשה על אדם שהיה מכור כבד לניקוטין, ועישן מספר חפיסות ביום. בעקבות תאונת דרכים נגרם לו נזק לאיזור מסוים במוח. הנזק גרם לו להפסיק להיות מכור".

 

 

פרופ' רפאל משולם (צילום: שלומי אבוטבול)
פרופ' רפאל משולם בכנס האגרוטק(צילום: שלומי אבוטבול)

 

פרופ' משולם ושותפיו למחקר יצרו בקרב עכברים נזק באותו איזור במוח של הנגמל. "גילינו שהפגיעה יצרה חומר חדש במוח. הצלחנו לבודד את החומר ולהפיק אותו בצורה סינטטית. החומר שהפקנו הוא למעשה 'בן דוד' של האננדמיד, החומר שהפעילות שלו במוח דומה לזו של ה-THC", הוא מפרט.

 

העכברים לא התמכרו

השלב הבא במחקר היה לבדוק כיצד החומר שהופק משפיע על התמכרות. "התמכרות בקרב עכברים בודקים באופן פשוט מאוד", מוסיף פרופ' משולם, "שמנו עכברים בקופסה שהכילה שתי ערימות של מזון – באחת הערימות שמנו חומר ממכר. הערימה השנייה לא הכילה חומר ממכר. בהדרגה נמשכו כל העכברים אל האוכל שהכיל חומר ממכר".

 

החוקרים גילו כי עכברים שקיבלו את החומר שהופק לא פיתחו התמכרות. "בנוסף מצאנו גם שאם נותנים לעכברים מכורים את החומר שהופק הם לא פיתחו תופעות לוואי של הפסקת השימוש, 'קריז' בלשון העם".

 

העכברים לא נמשכו למזון שהכיל חומר ממכר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
העכברים לא נמשכו למזון שהכיל חומר ממכר(צילום: shutterstock)

 

לתגלית, כך על פי החוקרים, עשויה להיות חשיבות בטיפול בהתמכרויות. עם זאת, פרופ' משולם מדגיש כי המחקר בנושא מצוי עדיין בחיתוליו וכי יעילות החומר הוכחה רק בקרב עכברים.

 

"יש אנשים שמעשנים ומתמכרים בקלות. אחרים יכולים לצרוך אותה כמות של ניקוטין ולא להתמכר. עד כה אף אחד לא חקר את הכימיה של האנשים שלא מתמכרים", מסביר הכימאי, "השלב הבא במחקר הוא לראות מתרחש במערכות של העכברים המתמכרים – האם הגוף אכן מזהה את ההתמכרות כמחלה ומנסה להתגבר עליה באמצעות החומר שבודדנו, כפי שקרה כשהייתה פגיעה מוחית", הוא מסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קנאביס נגד התמכרות
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים