שתף קטע נבחר

מבקרים קרובים בביה"ח? כך אתם עלולים לסכן את חיי המאושפזים

אלפי אנשים, על פי ההערכות, מתים מדי שנה מזיהומים שבהם נדבקו בבית החולים. כעת מתברר שהאשם אינו רק במוסד הרפואי, אלא גם במאושפזים ובמבקריהם. רבים אינם משתמשים בנוזל חיטוי לשטיפת ידיהם ורק בודדים חובשים מסיכה

שמירה לא מספקת על היגיינה מצד מבקרים ומצד המאושפזים עצמם תורמת אף היא רבות להתפתחות זיהומים בבתי חולים. כך עולה ממחקר חדש שהתמקד בהתנהגות החולים ומבקריהם ולא רק בצוותים הרפואיים.

  

בדו"ח שבדק את מערכת הבריאות העריך מבקר המדינה שבישראל מתים מדי שנה בין 4,000 ל־6,000 חולים  כתוצאה מזיהומים שנגרמו מחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, שמהם נדבקו בבתי חולים.

  

הטענה השכיחה היא שחלק משמעותי מהגורמים לזיהומים נעוץ בהתנהגות הצוותים בבתי החולים, בעיקר הצוותים הרפואיים. ההנחה היא שבשל הלחץ בעבודה והיעדר משאבים, הצוותים הרפואיים אינם שומרים מספיק על כללי ההיגיינה, ובכך תורמים להעברת זיהומים.

  

לא שומרים מספיק על כללי היגיינה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא שומרים מספיק על כללי היגיינה(צילום: shutterstock)

 

הקשר בין שטיפת ידיים למניעת זיהומים

המחקר החדש, שנעשה במימון המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות וצפוי להתפרסם בכתב העת "American Journal of Infection Control", ביקש לבחון את התנהגות המאושפזים בבתי חולים ומבקריהם. החוקרים ביקשו ללמוד אילו צעדים הם נוקטים כדי לשמור על סביבה היגיינית בבית החולים.

  

החוקרים ראיינו כ־200 אנשים שאושפזו בבתי חולים וכ־450 אנשים שביקרו בבתי חולים, שהיוו מדגם מייצג של האוכלוסייה בישראל.

  

הממצאים היו מדאיגים: רק 66% מהמרואיינים שהיו מאושפזים דיווחו שהם נוקטים צעדים כלשהם לשמירה על היגיינה, אך התברר שרובם מסתפק בעיקר בשטיפת ידיים - 40% ללא נוזל חיטוי ורק 32% באמצעות נוזל חיטוי.

  

גם המבקרים, גילה המחקר, מסתפקים בעיקר בשטיפת ידיהם - 38% ללא נוזל חיטוי, ו־57% עם נוזל חיטוי. חלק קטן (9%) דיווח על חבישת מסיכת פנים.

  

ממצאי הסקר העלו גם שרק מיעוט מהמאושפזים (24%) העז להעיר לצוות הרפואי כאשר הבחין באי־שמירה על כללי היגיינה מצידו. מי נטה יותר להעיר על כך לצוותים הרפואיים? החוקרים מצאו שהציבור החילוני והמסורתי נטה להעיר לצוות יותר מאשר הציבור האורתודוקסי. גברים נטו להעיר לצוות המטפל יותר מאשר נשים.

  

המחקר בוצע על ידי ד"ר ענת גסר־אדלסבורג וריקי כהן מבית־הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, ד"ר מינה צמח ממכון מדגם, ד"ר אשר שלמון מבית־החולים הדסה עין כרם, פרופ' ליאור לבנשטיין מהמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה וד"ר דן שטיינברג מהמרכז הרפואי בני ציון בחיפה.

  

"מחקר זה תורם בהבנת המשתנים שמשפיעים על התנהגות הציבור הרחב בשמירה על היגיינה בבתי חולים", הסבירה ד"ר גסר־אדלסבורג. "סביר שקמפיינים כלליים בנושא שמירה על היגיינה ללא הבנה וללא התייחסות לגורמים המשפיעים על ההתנהגות, ישפיעו, אם בכלל, רק על המודעות לצורך בנקיטת פעולות, ללא השפעה, או השפעה מועטה בלבד, על ההתנהגות בפועל".

  

לדבריה, כדי להפוך את נושא סוגיית הזיהומים לנושא חשוב ואת השמירה על היגיינה לנורמות התנהגותיות, יש להתמודד עם החסמים ועם הגורמים שמשפיעים על ההתנהגות הן של ציבור המטופלים והן של המבקרים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
באים לבקר? עלולים לסכן את החולים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים