שתף קטע נבחר

מסמכים רפואיים וביטקוין: השינויים החדשים שיש להכניס לצוואה

למי שייך הזיכרון הדיגיטלי שלנו והאם הוא עובר אוטומטית ליורשינו? בסוגיה זו עוסקים היום לראשונה מומחי המשפט. "מטבעות וירטואליים, פרופלי היכרויות, מסמכים רפואיים, בלוגים ומידע שנשמר בענן למי הם שייכים במקרה מצער של מוות?" אומרים שני עורכי דין ונותנים ארבע המלצות חוקיות להתנהלות מראש עם המידע הרגיש

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

עריכת צוואה הפכה מזמן לפעולת חובה מוסכמת בין בני-זוג/הורים-ילדים. בתקופה האחרונה דיני הירושה מתחילים להתמודד עם תופעה חדשה שאי-אפשר להתעלם ממנה, סוגייה שהחלה בעקבות המהפכה הדיגיטאלית והטכנולוגית - מי יורש את המידע הרגיש שנמצא בעולמות הוירטואלים.

 

בשנים האחרונות חיינו הפכו להיות דיגיטאליים יותר ויותר וכשאנו מדברים על "ירושה" של אדם, כבר לא מתכוונים רק לנכסים הכוללים ממון, דירות, או מיטלטלין, אלא גם לנכסים ומשאבים דיגיטאליים שהחזיק האדם בחייו. ביניהם מטבעות וירטואליים, מידע ברשתות חברתיות, פרופילי היכרויות, מסמכים רפואיים דיגיטאליים, טקסטים של המנוח במיילים/בלוגים, תכנים של המנוח באפליקציות שונות, חומרים ששמר המנוח בענן, ועוד. 

 

עוד במדור 60 פלוס:

זהו אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לחיים מאושרים 

מחקר: כמה שנים תרוויחו אם תבלו עם הנכדים

אחרי שהילדים עזבו - כך תעצבו בקלות מחדש

 

סבא וסבתא מסתכלים על מסך הטלפון (צילום: Shutterstock)
מי יקבל גישה לזכרונות הדיגטליים שלנו(צילום: Shutterstock)
 

העולם משתנה וגם סעיפי הצוואות 

אחת השאלות הרגישות שחייבות לעלות כיום כשכותבים צוואה הינה שאלת ה"זכרונות" הדיגיטליים שנותרים אחרי לכתנו. מי רשאי לקבל ואולי לנהל את הפייסבוק שהיה ברשותנו או המיילים שלנו, האם בני-הזוג או יורשינו החוקיים יזכו אוטומטית לקבל את המידע הרפואי שלנו, אף כזה שהסתרנו בחיינו, כולל באילו אתרי היכרויות הסתובבנו ועם מי שוחחנו, ומה לגבי כסף וירטואלי שברשותנו?

 

שאלות אלו ואחרות הופכות להיות חשובות יותר ויותר בעולם הדיגיטלי שבו אנחנו חיים ואינן מוסדרות ברובן כיום. רק במיעוט המקרים ההסכמים שיש לנו כצרכני-מידע דיגיטלי עם האפליקציות הרלבנטיות מתייחסים למה שיקרה לאחר מותנו ולא ברור במצב המשפטי הקיים האם כל ה"תוכן" הדיגיטלי שלנו הינו חלק מהעיזבון שלנו ועובר ליורשינו.

  

4 סוגים של תוכן דיגיטלי ומה מומלץ לעשות

1: החזקת רכוש בדמות מטבעות דיגיטליים וזכויות כספיות אחרות תלויות קוד מיוחד: הביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים שווים הרבה כסף אבל אינם רשומים על שם המנוח אלא הם למעשה בשליטתו של המחזיק בקוד הסודי.

 

ברור שהמטבעות הם חלק בלתי נפרד מעיזבון המנוח ולכן חייבים לכלול אותם בצוואה כדי להוריש אותם, אבל במקביל גם לתת את הקוד הסודי לאותו אדם.

 

מקרה בו אדם נותן את הקוד לפלוני אבל מוריש את המטבעות בצוואתו לאלמוני, יהיה על בית-המשפט להחליט האם במתן הקוד לפלוני ניתנה לו מתנה עוד בחיי המנוח או שרק ניתן לו הקוד למשמרת בנאמנות עבור יורשי המנוח לפי בצוואתו.

  

2: השארת מסמכים דיגיטליים עם זכויות יוצרים: החוק מחולק בין הזכות הכלכלית מזכויות היוצרים של המנוח שעוברת ליורשיו בהתאם לצוואתו (הערך הכלכלי של היצירות) לבין הזכות המוסרית הנובעת מהגנת שמו ויצירתו שלפי חוק זכויות יוצרים עוברת לבני-משפחתו הקרובים ללא קשר לצוואה.

  

3: השארת מידע כלכלי: דפי חשבון, מיילים לגבי זכויות בחו"ל וכולי. יש הגורסים שמידע לכשעצמו אינו נכס ולכן אינו עובר אוטומטית ליורשים, אבל בכל מקרה מידע זה חשוף למנהל העיזבון שיוכל להתחקות אחר היקף העיזבון. מומלץ שאדם ירשום בצוואתו או במסמך מצורף פרטים מלאים לגבי נכסיו מכל סוג, כולל מידע דיגיטלי.

  

4: השארת מידע כללי שאינו מידע על היקף העיזבון: זהו למעשה הסוג הרחב ביותר של מידע, לדוגמא, התכתבויות של המנוח עם צדדי-ג', נתוני מיקום של המנוח במהלך חייו, שימוש המנוח באפליקציות שונות, מידע רפואי/נפשי של המנוח ועוד.

 

לשיטת אלו הגורסים שמידע אינו נכס אלא פרט המוגן בזכות הפרטיות, אין מקום להכיר במידע כעובר אוטומטית ליורשים ועל המבקש גישה למידע להתגבר על הזכות לפרטיות.

 

על אותו מבקש גישה למידע אודות המנוח להצדיק בפני בית-המשפט מדוע הוא מבקש לעיין במידע, לדוגמא, במסגרת תביעה רכושית של האלמנה נגד המנוח לאחר שגילתה שבגד בה והוציא כספים על פילגש.

 

יורשי המנוח לא יהיו זכאים לקבל אוטומטית את המידע רק משום שהם רוצים לדעת פרטים על מה עשה המנוח בחייו. נושא זה אינו מוסדר כאמור במצב המשפטי ולכן רצוי להתייחס אליו בצוואה כגון הוראה לפיה מידע מסוים יהיה/לא יהיה חשוף לאנשים מסוימים.

 

ראוי כמובן לתת את הדעת שחלק מהאפליקציות השונות מסדירות בהסכמים עם המשתמשים השונים את גורל המידע לאחר המוות. למשל בפייסבוק יש אפשרות לבחור מה יקרה לאתר לאחר פטירת המשתמש ובאילו תנאים הוא יהפוך לאתר הנצחה למת. גם אפליקציות נוספות כוללת התייחסות לגורל המידע לאחר המוות וראוי שכל אדם יברר את הנושא ככל שהינו חשוב לו כדי למנוע מצב שבו העניין נופל בין-הכיסאות. למשל כשלפי ההסכם עם האפליקציה המידע יעבור למשפחה של אותו אדם אבל בצוואה רשום שהמנוח מבקש שלא להעביר מידע ליורשיו או להיפך.

 

 

הכותבים הינם עורכי דין מומחים לדיני משפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: Shutterstock
הכל בענן - למי יעבור המידע האישי שלנו?
צילום: Shutterstock
באדיבות: עו"ד שרון ליכט פטרן
עו"ד שרון ליכט פטרן
באדיבות: עו"ד שרון ליכט פטרן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים