שתף קטע נבחר

הטרנד האמריקני הגיע לארץ: במקום אורז, פתיתי כרובית וברוקולי

סנפרוסט החלה לשווק שני מוצרים קפואים שעשויים מירקות הקצוצים לפיסות קטנות במטרה להחליף מנת פחמימות ולהעשיר תבשילים בירקות. בארה"ב קוראים לזה "אורז מירקות". זה יכול להתאים גם לצליאקים, לנמנעים מגלוטן ולילדים שלא אוהבים ירקות. המחיר לצרכן עשוי להיות נמוך מהמוצר "הרגיל" של סנפרוסט, אך תלוי בקמעונאים. איך הטעם?

זה לא אורז, זו כרובית: סנפרוסט מנסה לגרום לנו להשתמש בכרובית וברוקולי כתחליף לאורז ופתיתים. החברה השייכת לתנובה, החלה למכור פתיתי כרובית וברוקולי, ירקות קצוצים לחתיכות קטנות, באופן שמדמה מנת פחמימות. המוצר מתאים לסובלים מצליאק, לכאלה הנמנעים מגלוטן, למבקשים להמעיט בצריכת פחמימות ולילדים שלא אוהבים ירקות. איך הטעם והאם זה גם משביע? בדקנו.

פתיתי כרובית סנפרוסט (הדמיה: ברוך נאה)
פתיתי כרובית סנפרוסט. תחליף לאורז?(הדמיה: ברוך נאה)

פתיתי ברוקולי סנפרוסט (הדמיה: ברוך נאה)
סנפרוסט, שליטת קטגוריית הירקות הקפואים, מנסה להגדיל נתח שוק באמצעות חדשנות(הדמיה: ברוך נאה)

 

בארה"ב המוצר הזה נכנס לשוק ב-2014 ואת הקטגוריה שם מובילה חברת הענק Green Giant (גרין ג'איינט), שהיתה הראשונה להשיק את המוצר. שם הוא משווק כתחליף לאורז וקוסקוס ובארץ - גם לפתיתים. קדם לכך טרנד בקרב צמחונים וטבעונים, שומרי בריאות, אנשים במשטר דיאטה, בשלנים וחובבי ירקות, שהשתמשו במעבד מזון, או בפומפייה כדי ליצור לעצמם "אורז" מכרובית.

 

המוצר הזה חוסך להם את הטרחה ומכניס צרכנים נוספים לקטגוריה, כאלה שירצו להתנסות בדרך חדשה לאכול תוספת ירק. לשם השקת הקטגוריה הומצא אפילו פועל: Riced Vegetables – ירקות דמויי אורז. בעברית, השם עוברת לפתיתים.

פתיתי ירקות (צילום מסך)
המקור: גרין ג'איינט, ארה"ב(צילום מסך)

 

בארה"ב מוכרים גם פתיתי בטטה, דלעת, קולורבי וסלק, תבשילים מוקפאים עם פתיתים אלה, וגם: "אטריות" מירקות, "בצק" לפיצה מכרובית ופירה מכרובית. ביוטיוב אפשר למצוא סרטונים רבים של בשלנים שמציגים דרכים להשתמש במוצר הזה, כבסיס לתבשילים שכוללים במקור אורז, אך גם כתחליף לבצק פיצה.

 

המוצר משווק בארה"ב ובבריטניה באריזות קטנות של כ-340 גרם והמחיר שלהן עומד על 3-2 דולר. בארץ ישווקו אריזות של 800 גרם והמחיר שסנפרוסט מוכרת אותן לקמעונאים נמוך ממחיר פרחי ברוקולי וכרובית קפואים של סנפרוסט. עם זאת, אין לדעת אם הקמעונאים ימכרו את המוצרים במחיר נמוך ממחיר המוצר "הרגיל" של סנפרוסט, שעומד על 15-28 שקל ל-800 גרם כרובית קפואה ו-30-18 שקל ל-800 גרם ברוקולי.

 



פתיתי ירקות (צילום מסך)
גם בבריטניה: זה לא אורז זו כרובית(צילום מסך)

פתיתי ירקות (צילום מסך)
המוצר האורגני הזה שנמכר בארה"ב, לא יקר יותר ממוצרים לא אורגניים בארץ(צילום מסך)

 

 

חוסך זמן, מעשיר את התזונה בירקות, אבל לא בטוח שמשביע כמו מנת פחמימות

"בארה"ב, הקטגוריה הזאת צומחת ב-60%", אמרה ל-ynet מנהלת השיווק בחטיבת המזון של תנובה רוני בהט. "היא שינתה את הטרנד של הירקות הקפואים שסבלו קצת מירידה במכירות. בחו"ל יש מדפים שלמים של המוצרים האלה".

 

מה הסיבה לכך?

"זה מוצר שעונה לטרנד הבריאות ויושב על צורך אמיתי. 50% מהצרכנים שהשתתפו בסקר שערכנו, שכלל 450 משתתפים, חיפשו להפחית פחמימות. 30% טענו שהם בדיאטה, 45% אמרו שהם רוצים להימנע מגלוטן ופחמימות ו-11% מהילדים - כך טענו המשתתפים בסקר - לא צורכים ירקות. בנוסף, אנשים מחפשים פתרונות נוחות וזו דרך להעשיר את התזונה שלהם בירקות. אנשים מרגישים שאין מספיק ירקות בתזונה שלהם וזה מוצר שלא צריך להתעסק איתו הרבה. הצורך הזה נפגש עם פתרון שאנחנו יכולים לתת וכך לייצר הזדמנות חדשה לצריכת ירקות.

 

"אפשר להכין ממנו בצק לפיצה, ליהנות מסלט טבולה בלי בורגול, לאכול קציצות בלי תוספת פירורי לחם. זה גם מרחיב את קהל היעד לילדים שפחות מתחברים לירקות. זה טוב להורים שרוצים להעשיר את התזונה בירקות, בלי שיגלו את זה. עם זאת, זה מוצר משלים לקטגוריית הירקות קפואים, לא תחליף".

 

זה לא משביע כמו פחמימה.

"מי שמחפש פתרון של להפחית פחמימות, לשלב תחליף פחמימה במאכלים לצד חלבון - זו בהחלט מנה משביעה".

 

מה ההבדל בין מוצר שמכרתם פעם, שיועד לפשטידות, לבין זה?

"החיתוך. זה אותו ירק כמו במוצר הרגיל, רק שקנינו סכיני חיתוך מיוחדים שחותכים אותו קטן קטן. השקענו פה עבודת פיתוח משמעותית, גם בציוד וגם במרקם של המוצר".

פתיתי ירקות (צילום מסך)
בעתיד: ירקות ספירליים (דמויי איטריות)?(צילום מסך)

 

סנפרוסט יקרה - ובכל זאת שולטת בשוק הקפואים

קטגוריית הירקות הקפואים מגלגלת 465.8 מיליון שקל עד כה השנה. בשוק פועלים 28 מותגים לעומת 17 בעבר, עלייה של 55%, ככל הנראה מאז ההקלות בייבוא ירקות קפואים. בין היתר: המותגים הפרטיים של רמי לוי ושופרסל (שמהווים 13% מהשוק), פרי הגליל (4% מהשוק), מילוטל, קפואזן, ייבוא שדה בשקית, בלדי, וילי פוד, בודק, שקדיה, לנדאו, פסטפרוסט, שחק קפואים, מעדני הטלה והעגל, גלאט עוף, פרוסטי, פסקוביץ, אתרן ושגב. סנפרוסט קונה את רוב הירקות ממגדלים בארץ למעט תקופות של מחסור ולמעט גידולים שלא נפוצים פה כמו תחתיות ארטישוק וסויה.

 

ב-2017, הקטגוריה גדלה כספית בכ-1.5% ל-450 מיליון שקל וירדה כמותית בחצי אחוז. נתח השוק של סנפרוסט עומד על 60% (כפי שהיה גם ב-2011) ומוצריה הם בדרך כלל היקרים בקטגוריה. מחירי ברוקולי, למשל, גבוהים בכ-20% לפחות מהמתחרים, למעט בתקופות של מבצעים.

 

"המחירים של הירקות הקפואים לא עולים", טוענת בהט. "יש צמיחה בשוק כתוצאה מחדשנות. זה תחום בו הצרכן עדיין נותן עדיפות למותג והקמעונאים לעיתים מתמחרים אותו גבוה".

פתיתי כרובית סנפרוסט ()
פתיתי כרובית סנפרוסט במחבת

 

בישלנו וטעמנו

הכנו את פתיתי הכרובית עם בצל מטוגן ותיבול, בדומה לאורז. נסיינית נוספת הכינה את הכרובית לפי מתכון על גבי האריזה עם אפונה וגזר ושילבה בהכנה הזאת גם פתיתי ברוקולי.

 

ההכנה: את הכרובית יש להפשיר במים פושרים ולספוג את עודפי הנוזל עם מגבת, כך נכתב על גבי האריזה. אין הוראות הכנה ברורות, זו הנחיה שניתנת במתכונים שעל גבי האריזה. אפשר לספוג את עודפי המים במסננת.

 

כרובית לא מבושלת בחיתוך הזה, טעים? אחרי ההפשרה ניתן לצרוך את הכרובית כך, לא מבושלת. למשל בסלט. צרכן שאוהב כרובית טרייה טעם אותה כך. לדבריו, הכרובית המוקפאת היתה פחות טעימה לו מכרובית טרייה.

 

לגבי המוצר הספציפי הזה אמר שזה מאוד אמריקאי לקחת ירק ולשנות לו את הצורה למשהו אחר, "בריא" פחות לכאורה. הוא מעדיף כרובית בצורתה המקורית, שכן יש למרקמים השונים של הכרובית (פרחים וגזעים) ערך מוסף באכילה. גם בסלט הוא מעדיף פרחי כרובית ולא פתיתי כרובית.

 

אחרי הבישול: אחרי בישול, טיגון ותיבול, רוב הטועמים אהבו את התוצאה. היא נראתה כמו אורז והיתה טעימה, אך אל תטעו - אין לזה טעם של אורז וגם לא טעם של פתיתים וזה גם לא משביע כמו שני אלה. כדי לשבוע, יש להוסיף חלבון ואולי גם קטניות.

 

מה אמרו הילדים: הנסיינית שהכינה את פתיתי הכרובית עם אפונה וגזר, אמרה שילדיה שמחו לאכול את המנה, שכן היא נראתה להם דומה לתבשיל אורז שאמם מכינה להם. עם זאת, הם טענו שאורז יותר טעים להם ואמם מדווחת שמעתה תשלב את זה בקציצות ולא תגיש להם את הכרובית כתחליף אורז.

 

היא שמחה על האפשרות הזאת, שהתאפשרה קודם רק לבשלנים חרוצים. לעצמה הכינה הנסיינית גרסה שמשלבת ברוקולי וכרובית עם אפונה וגזר שהיתה לטענתה משביעה וטעימה.

 

הערכים התזונתיים: ב-100 גרם כרובית יש 16 קלוריות וגרם אחד של חלבון, 0.9 גרם פחמימות, 3.1 גרם סיבים תזונתיים ו-24 מ"ג נתרן. ב-100 גרם פתיתי ברוקולי יש 14 קלוריות, 0.8 גרם חלבון, 0.9 גרם פחמימות, 2.8 גרם סיבים תזונתיים ו-26 מ"ג נתרן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים