שתף קטע נבחר

לקראת סוף המלחמה בסוריה: האיראנים משנים תוכניות, הרוסים עושים שרירים

עם התקרבות המלחמה בסוריה אל סופה בקרב האחרון על אידליב, סביר כי מפקד כוח קודס האיראני, קאסם סולימאני, יחליט על שינוי אסטרטגי. הבאת מערכות נשק ומודיעין מתקדמות במקום נוכחות צבאית מלאה. רוסיה מיהרה להחיש לאזור ספינות וצוללות במפגן שמכוון לטראמפ וגם לבשאר אסד

 

אידליב בסוריה (צילום: AFP)
כוחות של הצבא הרוסי והסורי ליד אידליב (צילום: AFP)

 

עם התקרבות מלחמת האזרחים בסוריה אל קיצה - בקרב המכריע על אידליב שבצפון סוריה - הבינו האיראנים בלחץ הרוסים ובלחץ משטרו של בשאר אסד שהמיליציות השיעיות שהם הביאו לסוריה מעיראק, מאפגניסטן ומפקיסטן אינן רצויות שם. הסורים לא רוצים גורמים זרים בסוריה שרק יגררו את ישראל לתקיפות בתוך סוריה, בדיוק בשעה שהמשטר מתחיל לשקם את המדינה. גם הרוסים לא רוצים את הנוכחות הזאת, ולכן, סביר להניח שהאיראנים - ובעיקר מפקד כוח קודס, קאסם סולימאני - יבצעו שינוי אסטרטגי.

 

מהות השינוי באסטרטגיה האיראנית: במקום נוכחות צבאית מלאה - כולל אנשי מיליציות שיעיות ומשמרות המהפכה על הקרקע, סמוך לגבול עם ישראל - התבססות באמצעות מערכי נשק ומערכי מודיעין מתוצרת איראן חדישים ומתוחכמים לסוריה שיאפשרו עימות עם ישראל, אך לא בהתנגשויות קרקעיות ישירות על הגבול, אלא באמצעות טילים בליסטיים, רקטות מדויקות במיוחד וציוד הגנה אווירית. כל אלו יגבילו את יכולת הפעולה ואת היכולת המבצעית של חיל האוויר של ישראל לפעול בשמי לבנון וסוריה. צריך להוסיף לכך גם מתקני מודיעין שיעקבו מקרוב אחרי הנעשה בישראל.

 

 

כך מקווה סולימאני להרגיע את בשאר אסד ואת הרוסים שמתנגדים לנוכחות כוחות קרקעיים שיעים הפועלים בשליחות איראן על אדמת רוסיה. גם בהנהגה השמרנית באיראן שלא כולם בה משוכנעים שצריך להתבסס בסוריה ולהשקיע בהתבססות הזאת מאות מיליוני דולרים בשעה שהמשק האיראני נאנק תחת הסנקציות. לכן, לא מן הנמנע כי סולימאני יתחיל כנראה בקרוב לבצע התבססות איכותית עם כלי נשק איכותיים במקום התבססות צבאית רגילה קרקעית, מודיעינית ואווירית, שישראל יכולה לפעול נגדה בקלות.

 

כך נראית כיום ההיערכות החדשה לקראת סיום מלחמת האזרחים בסוריה כשהרוסים מובילים את ההסדרה המדינית והאמריקנים, ברקע, האמריקנים כנראה הבינו כמה חשובה נוכחותם בסוריה ולכן הם לא מתכוונים לעזוב כל כך מהר בניגוד למה שהודיע טראמפ לפני כמה חודשים. האיראנים נשארים בסוריה אבל בפורמט חדש, וישראל עוקבת מקרוב, ואם יתברר שסגנון ההתבססות האיראני החדש בסוריה מסכן אותה היא לא תהסס לפעול. אשר לרוסים, ישראל ממשיכה להתייחס אליהם בכבוד, כאל שכן שצריך להתחשב בו, אבל איש בישראל אינו מאמין כבר שפוטין יגרש עבורנו את האיראנים מסוריה. נצטרך, כנראה, לעשות את זה בעצמנו.

הדרך של אסד לניצחון: המטרה – אידליב ()

קאסם סולימאני סולימני מפקד כוח קודס משמרות המהפכה איראן (צילום: MCT)
מפקד כוח קודס, קאסם סולימאני, מחשב מסלול מחדש בסוריה(צילום: MCT)

רוסיה מתגברת את הצי שלה בים התיכון (צילום: rega)
הרוסים מעבים את הנוכחות הימית באגן המזרחי של הים התיכון(צילום: rega)

רוסיה מתגברת את הצי שלה בים התיכון (צילום: rega)
(צילום: rega)
 

 

התחרות על השיקום בין רוסיה לאיראן

במשך כל מלחמת האזרחים רוסיה הייתה זקוקה למיליציות האיראניות ולמשמרות המהפכה האיראניים כדי שיהיו חיילי הקרקע שינצלו את הישגי ההפצצות ההרסניות וחסרות הרחמים שביצעו מטוסי חיל האוויר הרוסי על מעוזי המורדים. עכשיו, כשמסתמנת הסדרה בחסות רוסיה וטורקיה באידליב, הרוסים כבר לא כל כך זקוקים לכוחות הקרקע האיראניים, והאיראנים חדלו להיות שותף נחוץ והפכו להיות שותף נסבל-בקושי על-ידי הרוסים.

 

מדוע? מפני שכבר לא צריכים אותם ככוחות קרקע, ובעיקר מפני שהם הפכו מתחרים לרוסיה על הרווחים הכלכליים שיהיו משיקום סוריה ביום שבו תיגמר המלחמה. גם האיראנים, שהשקיעו 15 מיליארד דולר בסוריה, וגם הרוסים שגם הם השקיעו כמה מיליארדים טובים בחיל המשלוח האווירי והקרקעי שלהם בסוריה, רוצים להחזיר את ההשקעה. לכן הם רוצים זיכיונות לשיקום ופיתוח מחדש של שדות הנפט שבסוריה, של מרבצי הפוספטים ושאר אוצרות הטבע ושיקום היישובים והתעשייה בסוריה. מדובר בפרויקטים ששווים מאות מיליונים והרוסים והאיראנים מתחרים ביניהם על הפרויקטים האלו. אסד לא אוהב את העובדה שהפטרונים הזרים שלו יחגגו על חשבון הקופה המדולדלת ממילא של משטרו, אבל אין לו ברירה.

מפה אידליב סוריה מזרח תיכון ()
אידליב - כיס ההתנגדות המרכזי האחרון

אידליב בסוריה (צילום: AFP)
בגבול טורקיה, שלוטשת עיניים לנעשה באידליב (צילום: AFP)

אידליב בסוריה (צילום: AFP)
עיי חורבות במחוז שמאכלס את אחרוני המורדים(צילום: AFP)
 

הוא חייב לרוסים והוא חייב לאיראנים אבל הוא מבקש ששניהם לא יפריעו לשיקומה מחדש של סוריה על-ידי תחרות ביניהם. בינתיים הרוסים אומרים: אנחנו קובעים בסוריה, ואסד נאלץ לקבל זאת. אבל האיראנים לא ויתרו. הם שלחו את שר ההגנה שלהם אמיר חתאמי לסוריה כדי להבטיח שני דברים: האחד, שאסד ימשיך לתת לגיטימיות לנוכחותם של האיראנים בסוריה באמצעות הזמנה רשמית להישאר שם. הדבר השני הוא התמורה האיראנית שתבוא בצורת שיקום מפעלי התעשייה הצבאית הסורית ושיקום מערך ההגנה האווירית הסורי שעד היום התבסס על ציוד רוסי ועכשיו האיראנים רוצים לשקמו באמצעות ציוד איראני.

 

זו הזדמנות פז עבורם לנסות את סוללות טילי הנ"מ שלהם מתוצרת עצמית בחצרו של אסד ולראות אם יפעלו בשעה שאיראן תצטרך אותם לעצמה. יותר מ-40 אחוז ממערך ההגנה האווירית הסורי נפגע על-ידי צה"ל בהתנגשויות האוויריות שהיו בתחילת השנה בשטחה של סוריה. הסיבה לעימותים האלו היו ניסיונות איראניים להביא מל"טים וסוללות הגנה אווירית משלהם לסוריה ולפי מקורות זרים צה"ל מנע זאת. באחד מימי הקרב האלו הופל גם מטוס F-16 ישראלי בשטח ישראל בטילים סוריים מתוצרת רוסיה. בתגובה הרס חיל האוויר חלק ניכר ממערך ההגנה האווירית הסורי.

 

האיראנים רוצים לנצל את החלל הזה שנוצר כדי להחדיר אליו ציוד הגנה אווירית משלהם, כנראה במטרה לנסותו. אפשר להניח שמדינת ישראל לא תיתן לזה לקרות, אבל בינתיים שר ההגנה האיראני יצא מסוריה עם מלוא מבוקשו ביעדו - כשבשאר אסד אמר במפורש שאיראן מוזמנת להמשיך את הנוכחות הצבאית שלה בסוריה וגם נתן לגיטימציה לנוכחות האזרחית-כלכלית ששר ההגנה האיראני דרש במפורש.

 

קרבות לקראת הסדרה

הניצחון של אסד ופטרוניו הרוסים והאיראנים במלחמה העקובה מדם מובטח. נותר רק מחוז אידליב שבו מרוכזים עשרות אלפי, אם לא מאות אלפי, מורדים, רובם ג'יהאדיסטים, סונים, קנאים, אנשי אל-קעידה, דעאש, זרים וסורים כאחד וגם כמובן ארגונים אחרים שנכנעו והסכימו לעבור לאידליב במסגרת הסדרות באזורים אחרים שבהם נכנעו למשטר.

 

ההערכה הייתה שבאידליב יהיה מה שמכונה הקרב האחרון - סטאלינגרד של המורדים הסונים במשטרו העלאווי של בשאר אסד, אבל כעת נראה שהקרב הזה שאמור היה להיות המר והרצחני בכל הקרבות בשבע שנות מלחמת האזרחים, לא יהיה כל כך נורא. הרוסים וגם הטורקים, שפלשו לסוריה וגם הם נמצאים על גבול מחוז אידליב, כבר עובדים על "הסדרה". בהקשר של אידליב מדובר, למעשה, בכניעה של המורדים ובהשתלטות בלי קרב של צבאו של בשאר אסד על המחוז המורד שבו כאמור מרוכזים גם המורדים הסונים שהצליחו למלט את נפשם מהאזורים שאסד כבר כבש.

אידליב בסוריה (צילום: AFP)
הכניסה לאידליב בסוריה, מעוז ההתנגדות האחרון(צילום: AFP)

אידליב בסוריה (צילום: AFP)
הרס אדיר באידליב(צילום: AFP)
 

ייתכן מאוד שעדיין יידרשו הרוסים להפציץ כמה עיירות וכפרים ולהחריבם עד היסוד כפי שעשו במחוזות אחרים בסוריה ובכך אפשרו לצבא המשטר להשתלט עליהם, האחרון היה מחוז דרעא שבדרום-מערב סוריה, הסמוך לגבול עם ישראל. ייתכן שפה ושם יידרשו המיליציות השיעיות שהאיראנים הביאו לסוריה להתערב ולכבוש בהסתערויות קרקעיות כמה מקומות לפני שהמורדים, חלקם לפחות, יחליטו להניח את נשקם. אבל בסופו של דבר תהיה הסדרה. כלומר, כניעה בתיווך ובחסות הרוסים והטורקים.

 

עם זאת, הגנרלים של פוטין חוששים מהמערכה באידליב. הם חוששים שאסד יעשה שוב שימוש בנשק כימי כדי להכניע את המורדים שיגלו התנגדות עיקשת ושהצבא הסורי שייכנס לאזור יבצע כנקמה טבח גדול בכמה יישובים שבהם התבצרו המורדים. אז שוב תופנה כלפיהם אצבע מאשימה על-ידי דעת הקהל העולמית והאו"ם. כך היה בזמן שבשאר אל אסד, בסיוע רוסי, נלחם לכבוש מחדש את מחוז רוטה ואת העיירה דומה בפרברי דמשק.

החשש: אסד ישתמש שוב בנשק כימי. ארכיון  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
החשש: אסד ישתמש שוב בנשק כימי. ארכיון (צילום: AFP)

הרוסים טוענים שהאמריקנים יצדיקו מתקפה לאחר שהמורדים יביימו תקיפה כימית עליהם. ארכיון (רויטרס) (רויטרס)
הרוסים טוענים שהאמריקנים יצדיקו מתקפה לאחר שהמורדים יביימו תקיפה כימית עליהם. ארכיון(רויטרס)
 

תקיפה בסוריה (צילום: AP)
שמי דמשק בתקיפה האמריקנית הקודמת. האם טראמפ יגיב גם הפעם?(צילום: AP)
 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין חופשת קיץ רפובליקת טובה סיביר (צילום: EPA)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בחופשת קיץ בסיביר (צילום: EPA)

נשיא ארה
המסר הרוסי מיועד גם לאוזניו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ(צילום: רויטרס)

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן (צילום: AFP)
ארדואן ופוטין לוטשים עיניים לנעשה בצפון סוריה(צילום: AFP)

 

פוטין שיגר כוח ימי

אסד אמנם טוען שהשתמש בגז כלור בלבד, שלא נחשב לגז קטלני, אבל היו סימנים רבים לכך שהוא השתמש גם בגז עצבים סארין. הרוסים הכחישו וטענו שהתקפות הגז היו מבוימות על-ידי המורדים עצמם כדי לגייס את דעת הקהל העולמית נגד רוסיה ונגד המשטר של בשאר אל אסד. עכשיו, כשהגיעה תורה של אידליב, אומרים הרוסים בגלוי שהם חוששים שהאמריקנים מתכוונים שוב, בעזרת המורדים הסונים, לביים גם באידליב מתקפות גזי לחימה על האוכלוסייה הלא-מעורבת ובכך להצדיק מתקפה כוללת של קואליציה בינלאומית בראשות ארצות הברית על משטרו של אסד, כפי שעשה הנשיא טראמפ בפעם הקודמת.

 

לכן החישו הרוסים צי גדול של ספינות מלחמה, כולל צוללות, לאגן המזרחי של הים התיכון. זו ההיערכות הגדולה ביותר של הצי הרוסי מול סוריה מאז החלה המעורבות הרוסית לפני שלוש שנים. בשבת עברו במצרי הבוספורוס באיסטנבול שבטורקיה הפריגטות אדמירל גריגורוביץ' ואדמירל אסן. יום לפני כן עברו משם הפריגטה פיטליווי והנחתת ניקולאי פילצ'נקוב. הם יצטרפו לקורבטת הטילים וישני וולוצ'ק שעברה במצרי הבוספורוס בתחילת החודש. לפי העיתון הרוסי "איזווסטיה", ההיערכות הרוסית מול חופי סוריה כוללת עשר ספינות ושתי צוללות, רובן מצוידות בטילי שיוט. לפי העיתון, ספינות נוספות עושות את דרכן.

 

לצי הזה יש אמצעים ליירוט טילים ומטוסים ופוטין רומז בכך לטראמפ שאם הוא יגיב על מתקפת חומרי לחימה כימיים - מבוימת לטענתו על-ידי המורדים במתקפה על חיל האוויר הסורי - הוא ייתקל בהתנגדות רוסית. דוברי הצבא הרוסי ומשרד החוץ הרוסי גם אמרו זאת במפורש.

 

עם זאת, מפגן הכוח הרוסי לא נועד להפחיד את האמריקנים כי ממילא הרוסים לא יוכלו לעשות הרבה אם האמריקנים יחליטו לשגר טילי שיוט או להפציץ ממטוסים מטווחים של מאות ק"מ את מתקני הצבא הסורי. אבל מפגן הכוח הזה מזכיר לבשאר אסד מיהו הפטרון האמיתי שלו וכי בלעדי הקרמלין הוא אבוד, כמו שהיה אבוד ב-2015 לפני כניסת הרוסים בספטמבר באותה השנה שהצילה אותו. אז האיראנים לא עזרו לו, אלא רק הרוסים וכך גם עכשיו.

 

בנוסף לחששות אלו, הרוסים, ובעיקר הטורקים, חוששים שאם יתפתחו קרבות קשים באידליב, ויהיו הפצצות כבדות ושימוש בנשק כימי תהיה בריחה המונית של מאות אלפי פליטים, בעיקר לטורקיה, אך גם לחלקים אחרים של סוריה, והם רוצים להימנע מכך, כי טורקיה אינה מסוגלת להתמודד יותר כלכלית עם פליטים והיא תשגר אותם לאירופה. הפליטים מאידליב שיברחו לאזורים אחרים בסוריה עלולים לפתוח במסעות נקמת דם, ולכן כאמור יש לרוסים אינטרס ברור להגיע להסדרה. גם למורדים הסונים יש אינטרס דומה כי הם הבינו שהם הובסו במלחמה.


פורסם לראשונה 28/08/2018 23:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כוחות רוסיים וסוריים ליד אידליב
צילום: AFP
מומלצים