שתף קטע נבחר

סיור עצוב בפארק המים הנטוש אשקלונה

מאז שנסגר בשנת 2014 עומד פארק המים באשקלון נטוש ומוזנח. הצמחיה צמחה פרא, כל מה שיכול היה להחליד החליד ו"בועת הסנפלינג" הענקית שהייתה לסמל המקום הפכה ליריעת גומי דהויה בשלולית מים עכורים. חיפשנו נוסטלגיה ומצאנו מועקה. אזהרה: הסיור באשקלונה אסור ומסוכן

 

 

פארק המים הפופולרי אשקלונה הוקם בשנת 1987 צמוד לחוף הים של אשקלון, על שטח נרחב של 40 דונם ובעלות של כ-5 מיליון דולרים. דורות רבים של ילדים, משפחות וחיילים בימי כיף, מכל רחבי הארץ, גדלו על המדשאות של אשקלונה ונהנו מהבריכות וממתקני המים השונים, מהמגלשות המפחידות וכמובן מהטיפוס בחבל והגלישה על "בועת הסנפלינג" המפורסמת של אשקלונה, שהפכה לקאלט ולחלק בלתי נפרד מעולם הנוסטלגיה הרשמי של שנות השמונים בזכות הקליפ המשעשע לשירו של דני סנדרסון, "אצל הדודה והדוד".

 

חוזרים למקומות הנטושים

מסע בתחנה המרכזית הנטושה "בת גלים" בחיפה

ביקור בבית הארחה נטוש בעמק חפר

מול הים: ביקור במפעל נטוש בהרצליה

ביקור בבסיס הנטוש בצומת בית דגן

  

במהלך עבודת סיקור חדשותית על הנזקים שלאחר התקפת הטילים האחרונה מעזה על אשקלון, זיהינו באופן מקרי כי פארק המים המיתולוגי, ואחד הסמלים היותר המזוהים עם אשקלון, סגור ונטוש! בדיקה קצרה באינטרנט גילתה לנו כי בשנת 2014 ולאחר קשיים כלכליים, פארק המים אשקלונה נסגר, והמקום האהוב ננטש לאנחות והפך לאזור דמדומים ללא חוק, עיר מקלט לציפורים ולחיות הבר.

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה (צילום: חגי דקל)
אסף קמר מטפס על מה שהיה הסמל של אשקלונה(צילום: חגי דקל)
  

בחורף של שנת 2018, מי הגשמים מהלילה יצרו שלוליות גדולות בתוך בריכות המים הנטושות של אשקלונה. הצמחייה הפראית, העזובה והריקבון השתלטו על המדשאות והשבילים, ולהקת נמיות סקרניות מציצה עלינו מהפתח של המגלשות הצהובות לילדים.

  

אנחנו צועדים על קרקעית בטון מתקלף של בריכת פעוטות ענקית בצבע כחול דהוי, מסביב הצמחייה במצב של התפרעות טוטאלית, ומכל כיוון צצים שלטים חלודים עם הוראות בטיחות ואזהרות שאבד עליהן הכלח כמו: "אסור לגלוש על הבטן - הגלישה באחריות ההורים".

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: אסף קמר)
הילדים הלכו, הבריכה נשארה מיותמת(צילום: אסף קמר)

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: חגי דקל)
"אסור לגלוש על הבטן". שלט מימים שבהם השימוש במילה "יסולק" עוד היה נפוץ(צילום: חגי דקל)
  

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: אסף קמר)
הצמחיה מכסה את המגלשות(צילום: אסף קמר)
  

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: אסף קמר)
חגי דקל, צלם ynet האמיץ, בבריכות אשקלונה(צילום: אסף קמר)

אשקלונה (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 

10 פארקי המים הטובים בעולם

אנחנו מאתרים את הכניסה לגרם המדרגות המפורסם שעולה לפסגת "מגדל המגלשות" הגבוה של הפארק. בקצה המגדל, באחד הלוקיישנים היותר מפחידים ויותר מרגשים של שנות השמונים, ממוקם פתח היציאה של "מגלשות הקמיקזה" הידועות. לשם אנחנו רוצים להגיע, אולם המדרגות חסומות בג'ונגל פרוע של שיח תרבותי, שיצא לחופשי והשתלט בברוטאליות קוצנית על השרידים והזיכרונות שבני האדם השאירו מאחור - ונעלמו.

  

אנחנו מחליטים לעקוף את המפלצת הקוצנית ולהתקדם במעלה המגדל באמצעות זחילה מתחת לגדרות, דילוגים מעל המגלשות וקצת טיפוס, ומגיעים למתקן כושר הפוך המשמש אותנו כסולם מאולתר ודלת כניסה לחדר מוזר עם מרפסת - באמצע המגדל. מתברר שמדובר בחדר כושר סודי של סטלנים, עם שק אגרוף ממולא באורז, משקולות חלודות, מוט מתח וריהוט בריכה מפלסטיק דהוי שנאסף מרחבי הפארק.

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: אסף קמר)
חדר הכושר המאולתר(צילום: אסף קמר)
  

אנחנו ממשיכים להתקדם בטיפוס ובדילוגים בין המגלשות, ומגיעים לחלקו העליון של גרם מדרגות, שם שלט פח חלוד מאיים עלינו כי "אסור לגלוש על הבטן - העבריין יסולק משטח הפארק". בקצה המדרגות, במקום המרגש והמלחיץ הזה, שהיה שיא הפחד ושיא התור - שרר שקט מוחלט. עמדת הכניסה אל מגלשות הקמיקזה הגבוהות, שהיו מפורסמות וידועות בכל הארץ כמגלשות הכי גבוהות והכי מפחידות בישראל, עמדה חלודה ושוממת - למעט רוחו המיוסרת וחסרת המנוח של מפעיל עמדת השיגור הנטושה, עם המשרוקית ושרשרת הברזל – מבקש לא לדחוף ולא לגלוש על הבטן.

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: אסף קמר)
"אסור לרוץ"(צילום: אסף קמר)

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה (צילום: אסף קמר)
פה עמדו בתור בדרך למגלשות(צילום: אסף קמר)

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: אסף קמר)
צמד הקמיקזות מעוררות האימה(צילום: אסף קמר)

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה (צילום: אסף קמר)
כך זה נראה רגע לפני ההתגלשות מטה(צילום: אסף קמר)

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

אשקלונה (צילום: אסף קמר )
(צילום: אסף קמר )

אשקלונה (צילום: אסף קמר )
(צילום: אסף קמר )

אשקלונה (צילום: אסף קמר )
(צילום: אסף קמר )

הנוף המרשים מפסגת ההר של אשקלונה מכה בנו. גודלו העצום של הפארק הנטוש, מגלשות המים המיובשות ותחושת הצער הכבד והבלתי מוסבר שמציף אותנו מפנים מקום במהירות לבדיקה של המצב הבטיחותי של מגלשות הקמיקזה הנטושות. הבלאי של הפלסטיק והשנים ללא תחזוקה לא היטיבו עימן. מבחן האומץ האולטימטיבי של שנות השמונים הפך לסכנת חיים מוחשית, וזה הרגע המתאים להזכיר לציבור הקוראים שהסיור בפארק המים הנטוש אשקלונה מסוכן מאוד, וכל ניסיון להתגלש במגלשות הנטושות הוא סכנת חיים!

  

מהתצפית שבקצה מגדל המגלשות אנחנו מזהים את "בועת הסנפלינג" המפורסמת של פארק אשקלונה, שהפכה למשולש שווה שוקיים חסר אוויר ודיכאוני, המוקף בשלוליות של מי גשמים וענני יתושים. באופן מפתיע, חבל הטיפוס המקורי של המתקן שרד, ואנחנו מחליטים לשחזר את סצנת הטיפוס וההחלקה המצחיקה של הזמר דני סנדרסון מקליפ הקאלט ההומוריסטי "אצל הדודה הדוד". אחד מרגעי השיא הכי גדולים של פארק המים אשקלונה הפך למיצג פלסטי עצוב של בדידות, יריעות גומי רקובות, יתושים ובאסה.

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה (צילום: אסף קמר)
כך נראה היום הבלון הענק באשקלונה(צילום: אסף קמר)
    

אשקלונה, מתוך הקליפ לשיר
וכך זה נראה בקליפ "אצל הדודה והדוד" של דני סנדרסון, 1987 NMC (מתוך עמוד היוטיוב הרשמי של דני סנדרסון)

אשקלונה בימי הזוהר (צילום: משה מילנר, לע
ועוד תמונה, הפעם מהאוויר, מימי הזוהר של המקום(צילום: משה מילנר, לע"מ)

אנחנו מחליטים לשפר את האווירה והולכים לחפש ארטיקים במזנון המיתולוגי של פארק המים הנטוש. בתוך המבנה המתפורר יש תאי שירותים תקינים, טלפון ציבורי עם קו מנותק, שורות של לוקרים בצבע כתום ושני משרדים נעולים, עם דלתות זכוכית שעליהן מודבקות מודעות הפרסומת המקוריות של הפארק: צילום אווירי במנהרת הזמן של המקום בימי הזוהר שלו, והלוגו בצבע אדום דהוי - "כולנו נהנים באשקלונה".

  

בקומה השנייה של המבנה, חדר האוכל הרחב של אשקלונה עומד שומם ומעלה אבק, ונכון להיום הוא משמש בעיקר בית לחתולים, יונים, עכבישים וג'וקים ענקיים. בכניסה למטבח הגדול מחכה לנו הפתעה נדירה: נראה כי המקום ננטש במהירות, וכל החפצים וכלי הבישול של המטבח - כולל מקררים, כירות גז, מחבתות וסירים, צלחות, סכו"ם ופותחני בקבוקים - נשארו מאובנים וללא כל שינוי, עטופים בלשלשת ציפורים, קורי עכבישים וחלודה, ממש כמו קסם אפל ואכזרי שמקפיא את הזמן במקומות שפעם היו בהם אנשים.

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: אסף קמר)
פעם היו פה ארוחות בוקר (צילום: אסף קמר)

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה (צילום: אסף קמר)
שלט שמכוון אל המזנון(צילום: אסף קמר)

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה (צילום: אסף קמר)
המטבח הנטוש(צילום: אסף קמר)

בארון יש ערימה של מפות שולחן במצב טוב, על המדף נשארה צנצנת זכוכית אטומה ומלאה בירקות מוחמצים בסגנון איטלקי, ועל שולחן הנירוסטה יש סיר לחץ סגור - בדקנו אם הוא עדיין חם. על רצפת המטבח הנטוש אנחנו מוצאים פתק נייר קטן, ששרד בניגוד לכל היגיון את פגעי הזמן. מדובר בתלוש אותנטי לארוחת הבוקר, שלא מוגשת כבר שנים. היונים הרבות, שהפכו את המטבח הנטוש לשובך ענק ולבית שימוש ציבורי לציפורים, מסתובבות מעלינו, חורקות ציפורניים, כועסות ומשמיעות קולות מפחידים, ואנחנו מחליטים לסגת ממטבח הרפאים, לאוויר הצלול ולשקט הצורם של הבריכה האולימפית הנטושה של הפארק.

  

בכניסה לבריכה האולימפית יש טוש של מקלחת ושלט פח שמחייב "רחצה לפני הכניסה". הבוטקה של המציל עומד שומם, ובאזור המים העמוקים הצטברו קצת מי גשמים, בוץ וירוקת. הסיור הפוסט-אפוקליפטי בפארק המים הנטוש אשקלונה מעורר עצבות ותחושה של בזבוז משאבים. החוויה הסוריאליסטית שיוצרת ההליכה בנוף הילדות האהוב שננטש מעט מאיימת, מטרידה את הזיכרונות הקדומים בקרקעית המוח ופוגעת במתיקות הנוסטלגית. נדמה כי השקט המוחלט והמעיק, שהחליף את קולות הילדים הצוחקים ואת צלילי המים הזורמים במגלשות, מאיים בלחישותיו גם על האורחים הבלתי קרואים שהזדמנו למקום.

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: אסף קמר)
הבריכה הנטושה(צילום: אסף קמר)

סיור בפארק המים הנטוש אשקלונה  (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

בעיריית אשקלון הזכירו, לקראת פרסום הכתבה, כי בעתיד יוקם בעיר פארק מים שיהיה הגדול ביותר בישראל. "על פי התכנון", נמסר בהודעת העירייה, "הפארק ימוקם בשטח שבין כביש 'יצחק רבין', אחד מעורקי התנועה המרכזיים בעיר, וכביש 'אריאל שרון', צפונית לשכונת 'הרצוג' והוא יכלול מתחם מסחר והסעדה, מגלשות מים, בריכת גלים, בריכת מגלשות, מגה מגלשות, מגלשות מהירות, מתחם בריכה וספורט, מתחם ספא, מתחם קמפינג ופיקניק מוצל, מיני גולף, נהר אבובים, מלתחות וכ-800 מקומות חנייה". לנו נותר רק לאחל להם בהצלחה.  

 

אזהרה: הסיור בפארק המים הנטוש אשקלונה מסוכן. מדובר בשטח פרטי שהכניסה אליו אסורה. בשטח פזורים בורות רבים, והמגלשות וחלק מהמבנים בסכנת התמוטטות. אין בפרסום הכתבה המלצה לציבור לבקר במקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
הבלון הגדול שהיה הסמל של אשקלונה
צילום: אסף קמר
מומלצים