שתף קטע נבחר

תוכנית כחלון לאשפוזי בית: פתרון אמיתי או סיסמת בחירות?

בעקבות הודעת שר האוצר שכתנאי לכניסת מפלגתו לממשלה הבאה הוא מציב את קיומה של תוכנית לאומית לאשפוזי בית: איך בדיוק עובד האשפוז הביתי והאם הוא יכול לספק אלטרנטיבה אמיתית לאשפוז המסורתי בבתי החולים? צפו בדיון באולפן

 

 

 

"אם נלך בדרך שכולם הלכו, הסבתא תישאר במסדרון, הסבא יאושפז בחדר אוכל, והילד יאושפז במחסן", כך תיאר אתמול (ב') שר האוצר משה כחלון את מצבה העגום של מערכת הבריאות באירוע חנוכת מוקד מד"א בקריית אונו. "צריך לעשות מהפכה ולשנות את השיטה לגמרי. צריך לשנות כיוון", הוסיף השר, והודיע כי התנאי של מפלגת כולנו להצטרפות לממשלה הבאה הוא גיבוש של תוכנית לאומית לאשפוזי בית.

 

"מי שלא חייב להיות בבית חולים בזמינות מיידית יכול להתאשפז בבית", אמר כחלון, והציג את היתרונות של אשפוזי בית על פני אשפוז בבית החולים - פחות זיהומים ויותר קשר לקהילה ולבני המשפחה (שבמקרים מסוימים כנראה גם יצטרכו לשאת בנטל האשפוז הביתי אם התוכנית תצא אל הפועל), וכמובן - הפחתת העומס על בתי החולים הקורסים.

 

הסבתא במסדרון והסבא בחדר האוכל. העומס בחדרי המיון (צילום: עופר מאיר) (צילום: עופר מאיר)
הסבתא במסדרון והסבא בחדר האוכל. העומס בחדרי המיון(צילום: עופר מאיר)

 

איך בדיוק עובד האשפוז הביתי והאם הוא יכול לספק אלטרנטיבה אמיתית לאשפוז המסורתי בבתי החולים? באולפן התארחו ד"ר איתמר עופר, מנכ"ל חברת צבר רפואה - חברה פרטית שמתמחה באשפוז ביתי, וד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה וסגן יו"ר ההסתדרות הרפואית, שהשתדלו לענות על השאלות.  

 

"20% מהמאושפזים בפנימיות היו יכולים להתאשפז בבית"

לדברי ד"ר עופר, "בתי החולים קיימים כבר קרוב ל-200 שנה במתכונת הנוכחית שלהם והם עושים דברים מדהימים בחלק של ההיי אנד, של רפואה מתקדמת, טכנולוגיות, כירורגיה, השתלת מח עצם, אונקולוגיה וכן הלאה.

 

"אבל בחלק של הלואו אנד, כשכבר לא צריך את הבניין כדי לטפל, הם שכחו לשחרר את החולים, ויש לפחות עשרים אחוז, ואני מדבר רק על המחלקות הפנימיות, מאנשים ששוכבים כרגע במחלקות פנימיות, אפילו לאשפוז קצר, יכולים היו לקבל את הטיפול הזה בצורה מצוינת ובטוחה יותר בבית".

 

-אבל אף אחד לא רוצה להישאר מאושפז בבית חולים, זה נוראי, כל הרעיון באשפוז שיש רופא צמוד, אחיות, טיפול צמוד

 

"נכון, אשפוז זה בעצם השגחה סביב השעון. מה ההבדל? זה לא הבניין, זה שיש אחריות רפואית סביב השעון. זה בדיוק מה שנעשה באשפוז בבית. האדם חוזר לביתו, רופא מגיע אליו, עושה לו קבלה רפואית מלאה, אחות מגיעה ועושה קבלה סיעודית, ומאותו רגע, קודם כל יש זמינות מלאה של הצוות הזה שבעה ימים בשבוע, 24 שעות ביממה, ביקור כל יום של הרופא כדי לראות מה מצבו של החולה, ביקור של האחות לפחות פעם ביום לפעולות הטכניות ולחלק הסיעודי, ושחרור ברגע שהוא לא צריך יותר את ההשגחה שסביב השעון".

 

עוד כתבות בנושא: 

מאושפזים בבית החולים? 17 עצות שיעזרו לכם לצאת בריאים

מדד הבריאות העולמי לשנת 2019: ישראל במקום ה-10. ומי בראש?

מה מציעות המפלגות בתחום הבריאות

 

"זה לא פתרון, זה פלסטר"

"אני מברך על ההתעסקות במערכת הבריאות בתקופת הבחירות", אומר ד"ר פלדמן, "אני חושב שזה ראוי ודרוש. אבל הקונטקסט והעיתוי והנושא כרגע מסיטים את הדיון מהמשבר העמוק שאנחנו נמצאים במערכת האשפוז. אני מסכים עם איתמר בכל מילה, אני חושב שצריך להגביר את אשפוזי הבית, אני חושב שיש היום בעיה בשחרור חולים מבתי החולים כי אין מספיק מוסדות המשך".

 

-אבל?

 

"אבל בלב המשבר, בשעה שעומדים נהגי אמבולנס עם אלונקות בכניסה לחדרי המיון בתור כדי להיקלט בחדר המיון, בשעה שצוותים רפואיים קורסים בגלל מחסור בכוח אדם של רופאים ואחיות והחולים מתאשפזים במסדרון, ובחדרי האוכל, לבוא ולהגיד זה יהיה הפיתרון הכולל, עכשיו הכל בסדר, צריך להפסיק להשקיע במערכת הבריאות, זה לא הזמן, וזה לא המקום וזה לא הנושא. הנושא של מערכת הבריאות צריך להיות שיקום שלה בכל הרמות. החל מרמת קופות החולים, עבור בבתי החולים וגם הנושא של המשך אשפוז בבית".

 

-אז שר האוצר מתעסק כאן בפלסטרים במקום טיפול אינהרנטי יותר?

 

"כן, שמים פס על מערכת הבריאות כבר הרבה שנים, יש צניחה במספר המיטות לנפש, יכול להיות שאשפוז בית הוא העתיד, אבל זה עדיין לא פה, לא עכשיו ולא במצב הנוכחי של מערכת האשפוז בישראל.

 

"כרגע אנחנו משקיעים בבריאות בארץ 7.3 אחוז מהתוצר, צריך להגיע ל-8.9 שזה עוד 7 מיליארד שקל בשנה. חלק מהפתרון זה אשפוז בית ואני מברך על זה, אבל לשים את זה בקונטקסט של מערכת הבחירות הנוכחית בזמן הנוכחי זה להסיט את הדיון הציבורי מהצרכים האמיתיים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זה מה שנקרא "לשנות כיוון"? אשפוז בית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים