שתף קטע נבחר

קיבוץ גלויות

שיתוף פעולה אפריקאי אמריקאי בשיקגו

האירוע האקסקלוסיבי "חידושים ישראלים באפריקה" בדירת השרד של הקונסול הכללי לישראל במערב התיכון, אביב עזרא ואשתו המצודדת עינת המה מפה לפה. רעמי צחוק ושיחות נשמעו, פה השיקו כוסית יין, שם אכלו מטעמים ישראלים, נשנשו פלאפל, חומוס ושיפודים וצפו על קו הרקיע המרשים של שיקגו ממרומי הקומה הגבוהה בגורד השחקים. הייתה אווירה פנטסטית ומשפחתית בין כל המשתתפים.

 

אירוע הגאלה התקיים בשיתוף פעולה של הקונסוליה הישראלית ומרכז שמעון ויזנטל בשיקגו. ההיענות להזמנת הקונסול הכללי לישראל, אביב עזרא, היצירתי, החושב מחוץ לקופסה, ואליסון פיור-סלובין, מנכ"לית מרכז שמעון ויזנטל במדינות מרכז המערב הייתה מעבר למשוער. כ-60 נבחרי ציבור אפרו-אמריקאים ויהודים הגיעו לאירוע, ביניהם: הכומר מיטשל ג'ונסון, חבר במועצת הייעוץ של מרכז ויזנטל, אוהד ישראל מייסד הקרן "My Community Plan Foundation " החולשת על 1500 כנסיות ברחבי ארה"ב. ג'ונסון הזמין לאירוע בישופים וכמרים לאורך הספקטרום הנוצרי ממדינת אילינוי. מעבר לשיקולים ההומניים, התקווה שביחסי גומלין אלו מנהיגי הדת יפיצו את אהדתם לישראל לקהילותיהם. לצד אנשי הדת הנוצרית הגיעו רבנים מ כל זרמי הקהילה היהודית: הרב יצחק אדלסטיין, מנהל יחסים בין- דתיים במרכז שמעון ויזנטל, הרב קורץ והרב מיכאל סיגל לצד פנים חדשות רבות.

 

לאירוע היו שתי מטרות: האחת בניית גשר בין הקהילה היהודית והקהילה האפרו -אמריקאית החצויות בעת האחרונה בשיקגו". אמרה אליסון פיור-סלובין. "אנשים שכחו שלפני חצי מאה שנה, היו אלה היהודים שעמדו לצד השחורים ונלחמו לשוויון זכויות אזרח לכל אדם באמריקה". המטרה השנייה הייתה להציג בפני הקהילה האפריקאית את פעילות ישראל ההומניטרית במדינות אפריקה בתחומי המדע והטכנולוגיה, חינוך, רפואה וחקלאות. החלטנו להראות את ישראל האחרת, לא לדון בפוליטיקה ולייצר דימוי חיובי למדינה כנגד ההקצנה והסקור השלילי בתקשורת".

 

"אני שמח לארח את כולכם במעוננו ולהעלות מדרגה את הידידות ושיתוף הפעולה בין מנהיגים אפרו אמריקאים לקהילה היהודית בתחומי הפוליטיקה, אקדמיה, תרבות וכלכלה". פתח אביב עזרא את האירוע. "מטרתנו העיקרית היא חיבור הנקודות בין ישראל ובין ידידנו בתשע מדינות אזור פעולת הקונסוליה במערב התיכון. "השיח ביננו לשותפינו מתחלק לשלושה סלים: הראשון: מדיניות החוץ - מכלול היחסים הבינלאומיים והאתגרים לאומיים. השני: טכנולוגיה, חדשנות ויזמות. השתאות העולם מישראל שהפכה למדינת הסטארט -אפ הגדולה ביותר בעולם לנפש והממוקמת במקום שלישי אבסולוטי בעולם אחרי שתי ארצות קטנטנות", הוסיף עזרא בהלצה. "אמריקה וסין". הסל השלישי הינו מעורבות חברתית לא למטרות רווח ובתמצות - תיקון עולם. בוודאי ידוע לכם שמשכורתו של דיפלומט משולמת עבור מספר המילים". התלוצץ עזרא והעביר את שרביט הדיבור לאליסון פיור סלובין מנכ"לית מרכז ויזנטל במרכז המערב.

 

"עלינו ללמוד את לקחי השואה בכדי למנוע עוולות, אי צדק חברתי, או רצח עמים אחרים. זו מהותנו". אמרה אליסון פיור סלובין. "אף אם צבע עורנו שונה, כולנו גזע אחד – הגזע האנושי. רב המשותף על השוני בקהילתנו. כולנו הגענו לכאן כדי להביע את תמיכתנו בישראל ולהצטרף לחזוננו לשיפור המציאות לטובת הכלל, לא לעמוד מנגד ולהגן על מיעוטים מקופחים בכל מקום בעולם".

 

- ()

 

הרב יצחק אדלסטיין, היציג את ישראל כצנצנת מיונז. "מיונז מורכב משני רכיבים שלא מתמזגים: וויניגרט ושמן". אמר "אך ברגע שנוסף רכיב שלישי, 'מייצב' המיונז מתחבר עיסה אחת. אמריקה חצויה כיום כפי שלא הייתה מעולם. אנו עומדים יחדיו נוצרים ויהודים בבית הקונסול הישראלי והרכיב המקשר ביננו הוא מדינת ישראל. נוצרים היום הם היהודים החדשים", המשיך הרב, "לא מבחינה תאולוגית אלא מבחינת היותנו מיעוט נרדף בעולם. האנטישמיות גוהה באירופה אך גם חיי נוצרים בסכנה, במצרים, פקיסטן. אירן וניגריה. מוטלת עלינו הכרה בחובה המקראית המשותפת ליהודים ונוצרים בלקיחת אחריות למען בטחון, שלווה ופיתוח של האנושות כולה".

 

גולת הכותרת הייתה הרצאתה של העיתונאית Maudlyne Ihejirika עטורת הפרסים ועיתונאית שיקגו סן טיימס ב-25 שנים האחרונות. "הנושא של אחדות בין אמריקאים אפריקאים ויהודים יקר לליבי". סיפרה לקהל. "בינואר 2017 פנה אלי הקונסול מניו-יורק והציע לי לטוס לגאנה עם המשלחת וללמוד על מש"ב". מש"ב (המרכז לשיתוף פעולה בינלאומי) היא מחלקה במשרד החוץ הישראלי המארגנת סיוע ל-140 מדינות מתפתחות, מקיימת השתלמויות בארץ והכשירה והדריכה עד עתה 300,000 משתלמים בישראל ואלפים נוספים בארצות מגוריהם בתחומי החקלאות, הרפואה, החינוך והרווחה.

 

"זה היה מסע מעורר השראה במדינת העולם השלישי הסובלת מעוני קשה מנשוא ותנאי תברואה ירודים ואתגרים באספקת מים, חשמל, שירותי בריאות וחינוך". תארה Ihejirika. האתר הראשון בו בקרנו היה "מגדל העבדים" בו ברגישות רכשנו תובנות על היסטורית המקום- מכירת עבדים לארה"ב. שלושה מיזמים הדהימו אותי: בניית בית-חולים מרשים בסטנדרטים בינלאומיים גבוהים בקמפוס באקרה בירת גאנה. הספקת שירותי הרפואה המתקדמים מצילה חיים מידי יום. מיזם מרגש שני היה פעילות ישראלית בבית ספר. מש"ב ערכה ראיונות עם אנשי חינוך לגבי צרכי המקום ועזרה הרצויה. במשאל הובעה בקשה להדרכה והכשרת מורים ובעקבותיה נשלחו מורים מגאנה להשתלמויות בישראל במתודות חינוך מתקדמות. מורים אלו הכשירו מורים חדשים בגאנה והעלו את רמת הלימודים. "צפינו בילדי כיתות גן עד כיתה ב' שהגיעו להישגים מתקדמים. ילדי הגן היו ברמת ילדי כיתה א' וילדי כיתה א' קראו ספרים ברמת כיתה ג'. זה היה מדהים! "סיפרה כשדמעות בעיניה. "כעיתונאית אינני מאמינה למראה עיניי". הודתה Ihejirika. ישבתי עם המורים ושאלתי "האם זו אמת"? שמעתי את הכרת התודה האינסופית ששבתה את ליבי. חשיבות יוזמה זו עצומה, היא מכשירה את הילדים, עתיד המדינה.

 

המיזם השלישי היה בניית קהילה ושיפור חקלאות. פגשתי ישראלים צעירים בני 22, 23 בשירות לאומי המתגוררים שם, הרחק מהבית בין המקומיים ללא מים זורמים בין ששה חודשים, לשנה, חדורי מוטיבציה ומחויבות למעשה. חלקם הציעו תכניות העשרה לילדים, אחרים הכשירו תושבים ליצירת חוות חקלאיות. היה מרגש לראות את היחסים החמים שיצרו עם בני המקום, הם ממש התמזגו לקהילה אחת. החוויה הייתה מרגשת ומצמררת. לא שמעתי מימיי על מש"ב".

בשנה שעברה Ihejirika פרסמה את ספרה הראשון, המבוסס על ניסיונה האישי הנקרא. "ממואר של אמונה ואהבה". בהיותה בת 5 הגיעה לארה"ב עם אמה מביאפרה, בה מלחמת אחים אכזרית הותירה שני מיליון מבני עמה מתים מטבח ומרעב. עם פרוץ המלחמה אבד הקשר עם אביה שקבל מלגה ולמד באוניברסיטת נורת'ווסטרן. אמה וששת אחיה נשארו בניגריה ללא כל אמצעי התקשורת. בדרך נס גילה האב שהם חיים בביאפרה. הוא פנה לעזרה וארבעה זוגות מהפרברים הצפוניים של שיקגו נרתמו לעזרה ובמאמץ הרואי והשיגו מתן היתר הגירה לארה"ב אף על פי שמכסת הפליטים מביאפרה הושלמה. היותה פליטה גרם לה להיות אסירת תודה ולהעריך את תרומת ישראל לעולם.

 

תיאוריה העבירו צמרמורות בלב המשתתפים. בים ההסתה התקשורתית נגד ישראל, זה היה ערב של עדנה בה הוצגו יופייה, תרבותה ופוטנציאל של מדינת ישראל בפיתוחה העצמי ובפיתוח העולם. אירוע מרגש זה הינו צעד נוסף לפיתוח הדיאלוג בין הקהילה היהודית לקהילת האמריקאים האפריקאים. בפועל מרכז שמעון ויזנטל מתכנן להקים את מוזיאון הסובלנות מרכז ירושלים בשנת 2020 . המרכז ישמר את זיכרון השואה וישמש כמרכז זכויות אדם וכבוד שמטרותיו העצמת סובלנות, גישור, חינוך, הידברות ותיקון עולם.

 

המלצת השבוע ARIODANTE

אריודנטה של המלחין הנדל היא יצירת מופת. אופרה זו הופיעה לראשונה בקובנט גרדן ב-1735. נושא האופרה עוסק בסיפור של להט יצרים, קנאה, אוהבים חפים מפשע, בגידות, ומחשבות על התאבדות המתאים גם לימינו אנו. ההיסטוריה לא משתנה! הבמאי הנפלא ריצ'רד ג'ונס בחר להשתמש בסמליות ויצר סגנון אופרה מודרני למדי. כבר כשמסך נפתח עומדים השחקנים, הרשע עומד במרכז ומביע את עצמו בהבעות פנים משונות ותנועות ידיים הוא אינו אומר דבר – המוסיקה מנגנת. גם ללא מילים ניתן לקרא את האכזריות ואת הרשע המנוול בפניו ובתנועותיו.

 

האולם המחולק לשלושה חדרים. בחדר המרכזי תלויה על הקיר תמונה עם סכינים כמטפורה להתנהגות החדה והפוגעת של הרשע פולינסו. תמונות הילדות של הגיבורה ג'ינברה מוסרות מהחדר כשחושדים בה והחדר מאבד את צביונו האישי. המקהלה אינה שרה באופרה. חברי המקהלה עומדים כעדים למתרחש. כשהשחיתות ואי הצדק נערמים בעיר הם מסיתים את ראשם מן הקהל. חברי המקהלה משמשים כחלק מהתפאורה ויוצרים חוזק ועצמה.

בעלילה, ביתו של המלך, ג'ינברה (סופרן- ברנדה הריי) הרומנטית מאוהבת בטירוף בנסיך "אריודנטה" ונישואיהם המתוכננים זוכים לברכת אביה. אך מעריץ אחר פולינסו (קאונטר טנור איסטין דייויס) משתוקק לנעוץ את ציפורניו בה. פולינסו, המתלבש לסירוגין באצטלת מעיל פוריטני ובמכנסי ג'ינס פרוע משתמש במשרתת שלה דלינדה ( היידי סטובר) המאוהבת בו עד כלות נשמתה ומוכנה לסייע לו במזימתו הנפשעת.

 

- ()
מתוך ההצגה. המלצת השבוע

 

דלינדה, למען אהובה המרושע לובשת את שמלתה של ג'ינברה ונעתרת למזימתו של פולינסו לתנות עמו אהבים לעיני הנסיך אריודנטה החושב שאהובתו בוגדת בו ומחליט להתאבד. דלינדה בוגדת בג'ינברה למען פולינסו ודוחה את אחיו הנאה בעל הקול הנפלא והעשיר (אריק פרינג' טנור) המונע על ידי כעס וחוש הצדק ומעודד את המלך לנהוג באלימות כלפי ביתו. הסוף בלתי צפוי - ג'ינברה תמיד נעה קדימה בעוד האחרים עומדים על מקומם.

האריות נהדרות, הקולות נפלאים, המשחק מצוין והמוסיקה נהדרת. בסוף כל מערכה שולב תיאטרון בובות המסמל את ביטויים חלומם ומחשבתם של הגיבורים במחזה. בסוף המערכה הראשונה הבובות מרצדות ויוצרות משפחה מאושרת מרובת ילדים באופן יצירתי ומדהים. בסוף המערכה השנייה מוצגת ג'ינברה כסוטה, בודדה, הרוקדת על עמוד. בסוף המערכה השלישית צפויה לכם הפתעה! קסם של הפקה, אופרה פנטסטית! מודרנית ומיוחדת. מומלץ מאוד.

האופרה " אריודנטה" תוצג עד ה-17 במרץ ב-

Lyric Opera House , 20 Wacker Drive

 לפרטים:

www.lyricopera

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים