אורי בת השנתיים כמעט מתה – בגלל פופקורן
הפופקורן שאכלה אורי בת השנתיים כמעט הוביל למותה. הפופקורן התפרק בעומק הריאה של הפעוטה וחסם כמעט לחלוטין את דרכי הנשימה שלה. רק לאחר כמה ניתוחי חירום ולאחר שהייתה מורדמת ומנשמת במשך שלושה ימים, הצליחו רופאי שניידר להוציא את הגוף הזר. "זו הטראומה של חיינו", מספרת האם של הפעוטה
טליה ומתן אדלר מפתח תקווה לא שיערו לרגע שלאירוע פעוט כמו הגשת פופקורן בשבת עשויות להיות השלכות כל כך קשות. גרעין פופקורן שאכלה בתם אורי, בת השנתיים, חסם את דרכי הנשימה של הפעוטה. הגוף הזר התפרק בעומק הריאות של אורי, דבר שגרם לפעוטה להיחנק.
החסימה הייתה כה מורכבת והצריכה מרופאי בית החולים שניידר לבצע באורי מספר ניתוחים כשהיא מורדמת ומונשמת, עד שזו יצאה מכלל סכנה. "זו הטראומה של חיינו", משתפת האם, "אני מקווה שהורים אחרים יפיקו את הלקח שאנחנו למדנו על בשרנו".
קיראו עוד
כללי בטיחות שיעזרו לכם למנוע חנק אצל ילדים
צפו: עזרה ראשונה - חנק מגוף זר בילדים ותינוקות
טליה, אשר עובדת כאחות בבית החולים בילינסון, מתארת את היום הדרמטי: "אני זוכרת שכל השבת דנו סביב הסוגיה האם להגיש פופקורן או לא להגיש פופקורן. הכרנו את האיסור על הגשת פופקורן ופיצוחים לילדים מתחת לגיל 5, אבל חשבנו שלנו זה לא יקרה.
"אימא שלי אפילו אמרה שהיא מוכנה להיות הסבתא הרעה שבגללה אסור לאכול, אבל השבנו לה שיש פה שתי אימהות, ושאחת מהן היא גם אחות, ושאין ממה לדאוג. בדיעבד התברר כמה טעינו".
"רגעים מאוד קשים"
טליה מוסיפה ומתארת כי אחרי שהילדים סיימו לאכול הם יצאו לשחק בחצר הבית. "פתאום שמעתי שיעול מוזר", אומרת האם, "טסתי לחצר. ראיתי את אורי בחוסר אונים מטורף. היא השתעלה כמו שבחיים לא שמעתי אותה משתעלת. מיד צרחתי למי שהיה בבית שיזמין אמבולנס".
האם מספרת כי מלבד הטיפול הרפואי שקיבלה אורי, הדבר שהציל את חייה הייתה ידיעה שהיא קראה ימים ספורים לפני האירוע על אירוע טראגי שבמהלכו נחנקה למוות פעוטה בעקבות אכילת נקניקייה.
"נזכרתי שקראתי שההורים של הפעוטה חשבו בהתחלה שהיא תצליח לפלוט את הגוף הזר וככה הם הפסידו למרבה הצער זמן יקר. בגלל שזכרתי את המקרה הבנתי כמה חשוב שאורי תגיע כמה שיותר מהר לבית החולים.
"מרוב הלחץ לא הצלחנו להיזכר במספר של מוקד החירום של מגן דוד אדום", מוסיפה טליה, "יצאתי עם אורי על הידיים לכיוון בית הכנסת בו התפללו הגברים. הפנים שלה היו בצבע בורדו. במוקד של מד"א הבינו ישר את שמדובר במצב חירום והוציאו הודעה לכל החובשים והפרמדיקים.
"תוך שניות כולם התחילו לצאת מבית הכנסת. בעלי יצא וראה אותי עם הבת שלנו אדומה לגמרי על הידיים שלי. אלו היו רגעים מאוד קשים".
טליה מתארת כי בזמן ההמתנה לניידת הטיפול הנמרץ אורי הקיאה. "ההקאה עזרה לה לנשום יותר בקלות. כשהגיעה הניידת לטיפול נמרץ הייתה התלבטות האם לפנות אותה. לי היה ברור שחייבים לפנות אותה. חשדתי שלא כל הגוף הזר יצא".
התחושה של טליה התבררה כנכונה. עוד בדרך לבית החולים חזרה הפעוטה להשתנק ולהשתעל. כשהגיעה אל בית החולים שניידר היא הובהלה באופן מיידי לניתוח חירום.
"מניעה היא הטיפול הכי מוצלח"
ד"ר פטריק שטפלר, רופא בכיר במכון הריאות ומרכז את תחום הברונכוסקופיה של בית החולים, מתאר כי המקרה של אורי היה מורכב ומאתגר במיוחד: "אנחנו רואים לא מעט חסימות של דרכי הנשימה אצל ילדים, אבל אורי הגיעה כשהפופקורן חוסם כמעט לחלוטין את הריאה הימנית שלה.
"היא לא הייתה יציבה ונדרשנו לפעול במהירות. אופן הטיפול הוא באמצעות החדרת מצלמה לריאות ושליפת הגוף הזר. דרכי האוויר של ילדים הם מאוד קטנים. ריאות מתפצלות כמו ענפים של עץ. הפופקורן אצל אורי התפרק והגישה לכולו הייתה מאוד מאתגרת".
אורי נדרשה למספר ניתוחים. היא אף הייתה מורדמת ומונשמת במשך שלושה ימים וטופלה ביחידה לטיפול נמרץ, עד שד"ר שטפלר, ד"ר גיא שטויר וצוות של יחידת האף אוזן גרון של בית החולים שלפו את הגוף הזר במלואו.
"אירוע כזה יכול לצערנו להסתיים גם עם תוצאות קשות מאוד", מסביר הרופא, "מניעה היא הטיפול הכי מוצלח. ילדים צריכים להיות תחת השגחה כל זמן האכילה. אסור לאכול ולשחק או להשתולל בו זמנית. מאוד לא מומלץ גם לתת לילדים מתחת לגיל 5 לאכול פיצוחים, פופקורן ונקניקיות", מדגיש ד"ר שטפלר.
טליה מסכמת את האירוע המפחיד: "ברוך השם אורי התאוששה מהאירוע במהירות. בימים הקשים חשתי באשמה אדירה. לראות את הבת שלך מורדמת ומונשמת זה כאילו נפלו עליך השמיים. ההלקאה העצמית היא מאוד גדולה. ימים של חרדה שקשה להסביר במילים.
"המניע שלי בחשיפה היא כדי שהורים אחרים יוכלו ללמוד מהמקרה שלנו. אם תהיה משפחה אחת שתפסיק להגיש פיצוחים או פופקורן בשבת כשיש ילדים קטנים בסביבה אז עשינו את שלנו. אנחנו הוצאנו את כל הפיצוחים מהבית".