שתף קטע נבחר

צפו: עזרה ראשונה - חנק מגוף זר בילדים ותינוקות

ילדים ותינוקות נוהגים לחקור את העולם דרך הפה, ולהכניס לפיהם גם חפצים קטנים וצעצועים מסוכנים. במקרה של בליעה וחנק מגוף זר - כך תדעו מה לעשות כדי להציל את חייהם

זוהי סיבת המוות העיקרית בשנת החיים הראשונה: חנק מגוף זר אצל תינוקות הוא טרגדיה, שבמקרים רבים אפשר למנוע על ידי נקיטת מספר צעדים פשוטים בבית, עד להגעת האמבולנס.

 

אחת הסיבות המרכזיות לחנק תינוקות היא העובדה שהם מכניסים כל דבר לפה, מחפצים קטנים ועד גדולים, זאת בשל השלב האוראלי של התפתחותם. דרכי האוויר הצרות אצל התינוק, היעדר שלב הלעיסה ורפלקס השיעול שאינו מפותח גורמים לכך שכל חפץ שנכנס לפיו של התינוק עלול להיתקע ולגרום לחנק. במצב של חנק קיימת חסימה של נתיב האוויר. התינוק אינו נושם, חמצן אינו מגיע אל הריאות ואל הדם, מה שעלול לגרום לפגיעה מוחית ואף מוות.

   

באדיבות "אלישע הדרכות רפואה - קורס החייאה "

  

 

איך מבצעים החייאה?

 

אחד הדברים החשובים למניעת חנק בתינוקות הוא הרחקת מזונות שעלולים לגרום לכך. כשנותנים לתינוק מזון מוצק יש לרסק אותו עד למרקם דייסתי. אסור לתת לתינוקות ופעוטות פיצוחים, פופקורן, חטיפים קטנים, צימוקים או מאכלים אחרים קטנים העלולים להיתקע בדרכי האוויר העליונות ובקנה הנשימה. בנוסף אין לתת לתינוק דג או עוף עם עצמות. לפני מתן פירות וירקות בעלי גלעין, כמו זיתים, יש להוציא אותו. והחשוב מכל - יש להקפיד להושיב את הילד סביב השולחן בעת אכילה, ולא לתת לו מזון בזמן שהוא מתרוצץ ומקפץ, דבר שעלול להגביר את הסיכון לחנק.

 

בתוך כך יש להקפיד גם על בטיחות בבית: להרחיק אביזרים קטנים ומתפרקים, ובכלל זה כפתורים, גולות, חרוזים, תכשיטים או גלעינים. בניגוד לנוהג הקיים בעדות מסויימות, אין לענוד לתינוקות ופעוטות עגילים עד גיל חמש. הימנעו גם מקישוטים על הבגד, אותם התינוק עלול לתלוש ולהכניס לפיו.

 

שלבי הטיפול בחנק בתינוקות:

1. הזעיקו עזרה ראשונה בטלפון 101. מסרו את שמכם, כתובתכם ומספר הטלפון שלכם.

2. הפכו את התינוק על האמה ושמרו עליו מפני נפילה.

3. בצעו שלוש טפיחות מתונות על שכמות התינוק.

4. אם הגוף הזר לא סולק, הפכו את התינוק והניחו שני אגודלים על בטנו מעל איזור הטבור. בצעו לחיצות עדינות כלפי מעלה.

5. חזרו על פעולת הטפיחות שנית עד להוצאת הגוף הזר.

6. אם הגוף הזר לא חולץ והתינוק אינו נושם ואינו מגיב, יש להתחיל בהחייאה.

 

כיצד ניתן למנוע שאיפת גוף זר?

ארגון בטרם לבטיחות ילדים מזכיר - הטיפול הטוב ביותר הוא מניעת התאונה בטרם קרתה: 

 

  • אכילה ליד השולחן. דאגו לבטיחותם ילדיכם והקפידו להושיבם ליד השולחן בזמן האכילה. כשילד רץ ומשחק בזמן שהאוכל נמצא בפיו, גדלה סכנת החנק הנשקפת לו.

 

  • הרחקת צעצועים קטנים. ילדים קטנים נוהגים לחקור את עולמם דרך הפה ולכן הם מכניסים לפיהם כל דבר. הרחיקו מתינוקכם כל חפץ קטן - מטבעות, כפתורים, גולות. אפשרו לילדכם לשחק רק בצעצועים המתאימים לגילו. הרחיקו מילדים עד גיל שלוש צעצועים המכילים חלקים קטנים, חרוזים וכו'.

 

  • רכישת משחקים בטיחותיים. הקפידו לבדוק כל צעצוע לפני הגשתו לילד ולוודא שאין בו חלקים תלישים (כגון עיניים של בובה), חוטים פרומים, כפתורים, סוללות ומגנטים הניתנים לפירוק וכן אנטנות ארוכות שעלולות להיכנס לפה, לאף או לעין.

 

  • חפצים מסוכנים. הרחיקו מתינוקות ומפעוטות שקיות ניילון, מאכלים האסורים לגילם ובלונים.

 

הנחיות אלו מבוססות על פרוטוקולי החייאה בינלאומיים ואינן מהוות תחליף או תוסף לקורס החייאה. המידע המופיע במדריכי העזרה הראשונה של ynet הנו לשם מידע כללי בלבד, ואינו בגדר המלצה או תחליף לטיפול רפואי מוסמך ו/או לביקור אצל רופא.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקפידו לבדוק כל צעצוע לפני הגשתו לילד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
קורס עזרה ראשונה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים