שתף קטע נבחר

תיעוד: חסידה נדדה לישראל עם חנית בכנף

הצלמת רותי רם נדהמה לגלות במהלך טיול צפרות בשבת באזור מאגר גלבוע בחסידה לבנה שבגופה נעוץ מקל ארוך, ככל הנראה חץ או חנית שנורו לעברה במהלך הנדידה מאפריקה לישראל. ניסיונות לתפוס את החסידה לא צלחו. היא התעופפה מהמקום ונעלמה. "זה היה עוצמתי ונוראי לראות את זה", היא אומרת ל-ynet

צלמת הטבע והצפרית רותי רם יצאה באחד מסופי השבוע החודש לצלם בעלי כנף באזור מאגר גלבוע. 

 

"אני מסתובבת בשדות באזור בשעת בוקר מוקדמת כדי לצפות ולצלם ציפור. למרות שזה היה יום שבת, עבד בשדה קומביין שאסף קש לחבילות ובשדה היו מספר חסידות לבנות", משחזרת רותי בשיחה עם ynet. "שתיים היו צמודות לדרך שנסעתי בה ואחת מהן משכה את תשומת לבי. לפתע ראיתי שמשהו מבצבץ ממנה ואי אפשר היה לפספס את זה. זה היה עוצמתי ונוראי לראות את זה".

חסידה לבנה (צילום: רותי רם)
חסידה לבנה(צילום: רותי רם)

 

רותי הצליחה להתקרב למרחק של כ-30 מטר מהחסידה והיא מציינת כי לאחר מכן, החסידה החלה להתרחק יחד עם חסידה נוספת. מחשש כי החסידה פצועה, דיווחה רותי לחבריה המתגוררים באזור במטרה לקבל סיוע מפקח של רשות הטבע והגנים במטרה לעזור לחסידה הפגועה.

 

"הסתכלתי על החסידה כרבע שעה והיא החלה לעסוק בניקוי וסידור הנוצות שלה. במהלך התצפית ראיתי שיש לה חץ או חנית בכנף. בתחילה חשבתי כי מדובר בחפץ שחדר לה לבטן, אך בתמונות התברר כי הוא נמצא בבסיס הבטן, ולכן היא יכולה לעוף וללכת", היא מספרת.

 

תוך זמן קצר, הגיעה למקום מתנדבת של החיבולנס ברשות הטבע והגנים וחברים של רות מיישוב סמוך. אל החסידה הצטרפו במהרה עוד כ-100 חסידות שנחתו בשדה וחלף זמן עד שהחסידה נמצאה ביניהן, וכנעשה נסיון להתקרב אליה, היא פרשה כנף ונעלמה מהמקום.

 

חסידה לבנה (צילום: רותי רם)
חסידה לבנה(צילום: רותי רם)
 

 

לדברי ד"ר יואב פרלמן, חוקר במרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע הסיכוי לתפוס את החסידה באופן יזום הוא קלוש ביותר. "אלא אם כן היא תימצא תשושה או פגועה מכל סיבה אחת ואז ניתן יהיה לקחת אותה לטיפול רפואי. אם היא מתעופפת באופן חופשי כמו שנראתה, יהיה מאוד קשה לתפוס אותה", מסביר פרלמן ל-ynet.

 

זה לא המפגש הראשון של פרלמן עם חסידות משופדות בישראל. בתחילת יוני 2006 הוא נדהם לגלות חסידה באגמון החולה שנפצעה ושרדה את הנדידה כשחץ נעוץ בגופה.

 

חסידה לבנה (צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע)
חסידה לבנה עם חץ ב-2006 באגמון החולה(צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע)

 

"כשראיתי את הצילומים של רותי, זה הזכיר לי את האירוע מלפני 13 שנה, אז מצאתי במהלך עבודתי את החסידה עם החץ בעל ראש בולט וניכר כי החסידה הגיעה איתו מאפריקה", הוא אומר. "גם אז, החסידה עפה בלי בעיות וכשניסיתי לתפוס אותה, היא התרוממה מייד והתרחקה. כל מה שנשאר לי מאז, הם צילומים וחוויה מרגשת, שמרמזת על הכוח המדהים של הציפורים הנודדות".

 

למרות הסכנות, החסידות ממשיכות לנדוד

פרלמן מוסיף ואומר כי "זה מעורר השראה כי למרות כל האתגרים שהציפורים עוברות בדרך, מציידים ועד שאר הפגיעות האפשרית בדרך, הן ממשיכות לנדוד ולשרוד. תחושת הבטן כשרואים מקרה שכזה של צייד שניסה לצוד חסידה מעוררת כעס ועצב, אך אני משער שאם צייד באפריקה הגיע למצב שהוא צריך לצוד חסידה לצרכי מאכל, ככל הנראה מדובר בתושבים עניים החיים במקומות קשים בעולם", אומר פרלמן.

 

"אנחנו בחברה המערבית יוצרים נזקים הרבה יותר גדולים ומסכנים את המערכות הטבעיות ואת הציפורים הנודדות. זה מתחיל בטורבינות רוח, קווי מתח שגורמים להתנגשויות, עמודי חשמל שגורמים להתנגשויות, הרעלות, ציד מסחרי".

 

פרלמן מדגיש כי להבדיל מציד למטרות מאכל, לציד מסחרי המתקיים באופן פעיל באזור אגן הים התיכון ואירופה, ישנה השפעה רבה יותר על אוכלוסיות הציפורים מאשר ניסיון ציד של צייד רעב באפריקה.

 

חסידה לבנה (צילום: רותי רם)
חסידה לבנה(צילום: רותי רם)

 

לדבריו, נדידת החסידות מתחילה בימים אלה ותגיע לשיאה במהלך חודש אוגוסט וספטמבר, במהלכם יחלפו בישראל למעלה מ-600 אלף חסידות, כשמספר זעום מהן, תישארנה במהלך הקיץ בעמקי הצפון ומספר של זוגות בודדים יקננו ברמת הגולן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רותי רם
חסידה לבנה עם חץ חנית במאגר גלבוע
צילום: רותי רם
מומלצים