שתף קטע נבחר

חסידה נודדת הגיעה לארץ כשחנית נעוצה בגופה

יואב פרלמן, צַפָּר בחברה להגנת הטבע, נדהם לגלות חסידה שהגיעה לארץ עם להקתה במהלך מסלול הנדידה, כשחנית נעוצה בגופה לאחר שצייד אפריקני ניסה לצוד אותה. "החנית לא פגעה בכלי דם מרכזי או איבר חשוב, והחסידה החזקה הצליחה לעבור את מסלול הנדידה הארוך ולהגיע לישראל", מעריך פרלמן, שמבקש להניח לחסידה ולא ללכוד אותה כדי להוציא את החנית

יואב פרלמן, חוקר מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, נדהם השבוע לגלות חסידה המשוטטת באגמון החולה, כשחנית אפריקנית נעוצה בגופה. נראה כי החסידה, שהגיע לארץ לאחר שהעבירה את החורף עם להקתה באפריקה, נפגעה על ידי חניתו של צייד אפריקני אך הצליחה לשרוד ולהמשיך בנדידה.

 


החסידה הפצועה (צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע)

 

תצפיות שניסו לאמוד את מצבה של החסידה הראו כי היא איננה מסוגלת לעוף בצורה מושלמת, ולפי ההערכות מועטים הסיכויים שתמשיך בנדידה צפונה. אנשי החברה להגנת הטבע סבורים שכל מרדף אחר החסידה כדי לנסות להצילה יוביל לתשישות רבה מדי עבורה, וגם אם היא תובא לניתוח, רוב הסיכויים שהיא לא תצליח תשרוד אותו. לכן, מבקש פרלמן להניח לחסידה להמשיך ולהתהלך כשהחנית נעוצה בגופה.

 


מצליחה לעוף למרות הכל (צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע)

 

"ראיתי אותה באחד הביקורים שלי בשטח, במסגרת הפעילות המבצעית השוטפת שלנו באגמון החולה", אמר פרלמן ל-ynet. לפי הערכתו, במקום שוהות כ-200 חסידות שמרביתן לא מוכנות לנדידה ויישארו בארץ גם לתקופת הקיץ. לדבריו, "רוב הפרטים שנמצאים עכשיו הם חסידות ש"נתקעו" בנדידה מסיבה כלשהי, הן חולות, פצועות, זקנות או צעירות מדי ולא יכולות לקנן. למעשה, יש רק כמה זוגות בודדים המקננים ברמת הגולן, לפי ההערכה מדובר בפחות מ-10 זוגות חסידות".  

 

פרלמן מסביר כי ציפורים נודדות רבות מתות, מדי שנה, במהלך מסלול הנדידה שלהן. פרטים חלשים ומבוגרים שאינם מסוגלים לעבור את המסלול הקשה, מתים בדרך. ציפורים אחרות, שיישארו בארץ בתקופת הקיץ, עשויות להתאושש ואולי אפילו להצליח לחזור שוב לאפריקה כדי להמשיך במעגל החיים שלהן.

 

החסידות מבלות לפחות חודשיים בנדידה. לדברי פרלמן, החסידה הפצועה עזבה את אפריקה בערך לפני חודשיים ומסתובבת כשהחנית נעוצה בבסיס הכנף שלה. "היא הצליחה לעבור את החלק הקשה של הנדידה. היה עליה לחצות את כל מדבר צפון אפריקה, שם אין מקומות עצירה ואכילה, והתעכבה באגמון החולה שם יש מזון מספק לתקופה ארוכה", הוא אומר. "לא ניסינו לרדוף אחריה, כי בימים חמים כאלה יכולת המרדף אחריה יגרום לה פשוט למוות ממכת חום. החסידות ממעטות בתנועה ומחפשות אוכל ומים בשדות. בימים חמים לא כדאי להעיק על ציפורים יותר ממה שקרה להן, במקרה שהן זקוקות לטיפול ועזרה. זה פשוט יהרוג אותה", הוא מוסיף.

 

המערכת החיסונית של חיות הבר חזקה ביותר, והן מסוגלות להתאושש מפגיעות קשות. בחברה להגנת הטבע מעריכים כי החנית שנשלחה לעבר החסידה לא פגעה בכלי דם עיקרי או באיבר מרכזי, ולכן הצליחה החסידה לשרוד את הפגיעה ואף המשיכה בנדידתה והגיע לישראל. "קשה לדעת מה יהיה בגורלה. אם היא הצליחה לחיות עד עכשיו, יש סיכוי שהיא תמשיך לחיות גם בהמשך. קשה לקבוע האם מדובר בפרט ממין זכר או נקבה, אבל לא נראה שהחסידה תוכל להתרבות", אומר פרלמן שמוסיף כי זו לא הפעם הראשונה שתופעה כזו מתגלה בישראל. "בשנות השמונים תועד מקרה דומה, בו צולמה חסידה באיזור שדה בוקר כשחץ נעוץ בגופה. החסידה המשיכה בנדודיה כרגיל והמשיכה לביתה עם להקתה".

 

"בטבע, תהליכי הברירה מאוד חשובים, הפרטים החלשים, אלו שלא מצליחים להמנע מסכנות, וממחלות ומגורמי המוות האחרים תוך כדי נדידה מתים, והחזקים והכשירים יותר מצליחים לשרוד ולהעמיד צאצאים. כמחצית מהחסידות והציפורים הנודדות בכלל מתות במהלך המסע, מדי שנה, זה תהליך טבעי לחלוטין".

 

לדברי פרלמן, צייד אפריקני ניסה לצוד את החסידה למאכל. "למרבה הצער, בהרבה מאוד מקומות וגם באפריקה, שם מעבירות החסידות חלק מחייהן, אין מודעות לערכים של שמירת הטבע. בקניה למשל, שהיא מדינה מפותחת, עדיין מסתובבים ציידים שמשתמשים בחניתות, חץ וקשת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כ-50% מהחסידות מתות במהלך השנה
צילום: זום 77
מומלצים